Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Iko

Tchibo automat

Rekomendowane odpowiedzi

Za chwilę się okaże, że to chińczyk i trzeba będzie stąd wyrzucić.

Otóż w Tchibo pojawił się automat w cenie 199 pln.

Wygląda tak:

post-3910-0-23111400-1331127811.jpg

post-3910-0-72090900-1331127812.jpg

post-3910-0-86335800-1331127813.jpg

Czy ktoś rozpoznaje werk?

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechaniczne chrono za 2 stówy? :wacko: No aż się chyba przejdę zobaczyć.

[EDIT] - A jednak nie - datownik + 24h, czyli pseudochrono + ściemnione przyciski. Już mi się tak nie podoba :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chińczyk.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
To chińczyk.

no i ok ]

ale jaki to werk?nie ten co w adriatikach siedzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
A jednak nie - datownik + 24h, czyli pseudochrono + ściemnione przyciski. Już mi się tak nie podoba

jednym przydaje sie chrono a drugim kalendarz

-pseudochrono to wymysliłes na poczekaniu?

:wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co Cię tak rozbawiło :wacko: Peudochrono, bo są pseudoprzyciski, więc zegarek ma udawać chrono, to chyba oczywiste. Poza tym zazwyczaj prawdziwe mechanizmy chronografów (np VJ) mają datownik, więc nie trzeba wybierac. Rozumiem, że zegarek jest adresowany do osób, którym takie bajerne metalowe wypustki po bokach się spodobają, ale mnie od razu odrzuciły. Gdyby ich nie było, zegarek miał by u mnie +2 do wrażeń ogólnych :P Gdyby jeszcze miał zwykły datownik, miałby kolejne +2. Kalendarz na wskazówkach to ja rozumiem, jak jest wieczny, a w takim "zwykłym" takie rozwiązanie tylko zmniejsza czytelność. Ogólna ocena wizerunku 1/10. Co do mechanizmu się nie wypowiadam, bo nie wiem, ale za tę cenę raczej nie spodziewam się cudu techniki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
no i ok ]

ale jaki to werk?nie ten co w adriatikach siedzi?

Z tego, co wiem, to tak. Ten sam CLARO 888.1. Z jednej więc strony chinol, ale z drugiej strony i Adriatika go stosuje i się nie wstydzi. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodziło by, że nie najgorszy. Serio, gdyby nie ten design, za dwie stówki, z ciekawości... Mam parę rzeczy z Tchibo, zazwyczaj są niezłej jakości :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, to żaden Claro, to zwykły chiniol na 22 kamieniach, taki sam który montują do automatycznych Timexów, tyle tylko że ten od TCM nie ma wskaźnika rezerwy naciągu (Claro chodzi na 17 rubinach) - akurat takowego posiadam:

timtcm.jpg

Im mniej wiesz, tym dłużej żyjesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Timexach z rezerwą chodu montowany jest Sea-gull M163S-21, 38 jewels, 21600 A/h; zresztą te Timexy w całości robi Sea-gull.

Jeśli w TCM są 22 kamienie to chyba nie jest to ten sam mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Zadzwoniłem. Trochę to trwało, ale jakaś pracownica w końcu gdzieś dorwała informację, że to Claro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W Timexach z rezerwą chodu montowany jest Sea-gull M163S-21, 38 jewels, 21600 A/h

Zgadzam się, ale ten mechanizm występuje w modelu T2M518:

c_big710292.jpg

Ja zaś dodałem zdjęcie tyłu Timexa T2d951:

d339e630a554986031bf54a4908f59f7500x500.jpg

a on na bank jest na 22 kamieniach :P

Za chwile okaże się że Sea-Gull i Claro to jedno i to samo (aczkolwiek oglądałem na BaselWorld stoisko Sea-Gulla i powiem szczerze że nawet nie uciekłem - nie było źle ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) Za chwile okaże się że Sea-Gull i Claro to jedno i to samo (aczkolwiek oglądałem na BaselWorld stoisko Sea-Gulla i powiem szczerze że nawet nie uciekłem - nie było źle ;) )

To jest to samo, znaczy że mechanizm, który nazywamy Claro888 produkuje Sea-gull jako ST16... dobre prawda? A jeszcze lepsze że Fossil'e i Zodiac'i z tym mechanizmem są "swiss made".

Co do wrażeń ze stoiska Sea-gulla, nie byłem, nie widziałem, ale Sea-gull'owi jako firmie kibicuję, bo uważam, że ma potencjał by lada moment równać się ze szwajcarskimi producentami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jeszcze lepsze że Fossil'e i Zodiac'i z tym mechanizmem są "swiss made".

Zodiac'i - owszem, ale Fossila jeszcze nie widziałem swiss made, bo i niby na jakiej podstawie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że ja też nie widziałem Fossila swiss made, ale właściciel marki ten sam, zegarki identyczne, a na dodatek przeczytałem w necie ze dwa razy, że takie Fossile istnieją, zatem zakładam, że to prawda. Może podstawą jest odwieczne prawo do zwiększania sprzedaży każdym sposobem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację - właściciel ten sam - po prostu Fossil Grupa wykupiła Zodiac'a. Co do Fossila dziś nie jestem niczego pewien. Chciałem dziś w swoim wymienić baterie i okazało się, że w środku Ronda zamiast spodziewanej Miyoty :P Ale zasadniczo w Szwajcarii z tego co wiem mają tylko budynek obok targów... (i nie jest to fabryka ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budynek w Szwajcarii to mało? Są firmy, które mają w Szwajcarii tylko skrytkę pocztową i są szwajcarskie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot taki Bisset na przykład ;):P Byli na targach, ale oczywiście dokoła stoiska sami polacy, prezenterzy również nasi krajanie :D Podobnie (co mnie troche zdziwiło) u Adriatici, ale to temat na inny topic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Budynek w Szwajcarii to mało? Są firmy, które mają w Szwajcarii tylko skrytkę pocztową i są szwajcarskie!

Ot taki Bisset na przykład

Z tym, że ciężko znaleźć na forum człowieka, który by stwierdził, że Bisset jest Szwajcarski. To, że ich handlowcy tak twierdzą, nie wystarczy. Firma, która ma jedynie skrytkę pocztową w Szwajcarii nie umieści legalnie na tarczy "Swiss Made", to nie takie proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie właśnie śmieje że chłopaki z Bisseta kombinują jak mogą zeby tylko wcisnąć po bokach godziny 6 to upragnione Swiss Made, ale że ich szwajcarskość kończy sie na skrytce pocztowej w tym kraju to niestety troszku mało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.