Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zabor

G-SHOCK GW-3000B vs GW-3500B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed trudnym wyborem, który mam nadzieje mi ułatwicie. Mianowicie zastanawiam się nad kupnem G-shocka GW-3500B albo GW-3000B. W związku z tym mam kilka pytań:

• Dlaczego starszy model jakim jest GW-3000 jest droższy od nowszego w dodatku analogowo-cyfrowego o większej ilości funkcji GW-3500? Cena katalogowa w TT jest taka sama, na allegro wygląda to troszeczkę inaczej. Czy zależy to po prostu od dystrybutora jaką cenę sobie ustali?
  • Czy wymiary tych dwóch modeli są jednakowe? Pytam bo spotkałem się z różnymi wersjami. Przykładowo na gshock.com wymiary są takie same, ale już na casio-polska.pl GW-3000 jest o 3mm szerszy od GW-3500 wg tego co podają. Wagowo różnica wynosi 8g, więc może i wymiar jest różny. Najlepiej byłoby je przymierzyć, ale nigdzie w Trójmieście ich nie znalazłem. Myślicie że będzie pasował na 17 cm nadgarstek?
  • Czy lepiej kupić na allegro czy w TimeTrend? Sprzedawcy patrząc po ilości ocen i pozytywnych komentarzy wydają się być w porządku. W TT na GW-3000 wynegocjowałem cenę 1042,50 zł, więc nie ma dużej różnicy. Przy GW-3500 nie wiem czy cokolwiek wynegocjuję, bo na allegro dają tylko 2 letnią gwarancję, dlatego TT może się wykrecić i nie obniżyć ceny.

http://allegro.pl/zegarek-casio-gw-3500b-1aer-g-shock-nowosc-i3961057098.html

http://allegro.pl/wyjatkowy-casio-gw-3000b-1a-g-shock-aviator-solar-i3916531442.html

http://allegro.pl/casio-g-shock-gw-3000b-1a-waveceptor-solar-i3926383039.html

Ponadto byłbym wdzięczny o jakieś własne porady, sugestie co do wyboru. Z początku chciałem GW-3500, potem wpadł mi w oko GW-3000. Oba mi się podobają, chociaż w GW-3000 jest ładniejsza tarcza. Teraz sam już nie wiem który wybrać.. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3500 nie jest nowszym modelem, obydwa pojawiły się na rynku jednocześnie, obydwa są też identyczne pod względem wymiarów.

17 cm? Trudno powiedzieć, ja dość długo nosiłem 3500 na nadgarstku około 16 cm (nawet nieco poniżej), ale w końcu preferencje mi się nieco zmieniły i go z bólem serca sprzedałem - tylko i wyłącznie ze względu na rozmiar bo to bardzo fajny zegar. :) Moim więc zdaniem powinien być dobry na Twój nadgarstek, ale mimo wszystko zalecam przymiarkę, jeśli nie masz doświadczenia z zegarkami tej wielkości i nie wiesz czego się spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super, kwestie wymiarów mamy już z głowy. A orientujesz się może, od którego roku zaczęto je produkować?

Trochę podzwoniłem i jednak zlokalizowałem te dwa modele w salonie i mam zamiar je przymierzyć, także mam nadzieje, że już jutro zapadnie decyzja, który G w najbliższym czasie pojawi się na moim ręku. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrobinę się pomyliłem, jest między nimi różnica kilku miesięcy, ale obydwa weszły na rynek w 2010 roku. W każdym razie zawsze były to modele równoległe należące do jednej serii (Gravity Defier).

3500 jest bardziej funkcjonalny i dzięki grubym jaskrawym wskazówkom moim zdaniem również nieco bardziej czytelny (miałem obydwa). Ale nic Ci po tym, jeśli zegarek po prostu nie będzie się podobał. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się zgadza, masz rację 3500 jest bardziej funkcjonalny, z początku byłem pewien że to jego właśnie chcę. Ale w 3000 spodobała mi się tarcza, jak ktoś już na forum wcześniej napisał sekundnik ma ten czar. I to jest prawda. Jutro stanę przed wielkim dylematem..

A tak między nami (i całym forum) wiem, że jest to kwestia gustu, ale gdybyś drugi raz miał kupować, to który byś wybrał? Z tego co można wywnioskować to jesteś bardziej zwolennikiem 3500, dobrze myślę? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

To może ja się wtrącę  :) . Mnie bardziej podchodzi GW-3000B. A dlatego że nie lubię mixów (analog+cyfrowy)  ;) , taki albo taki  :P (chociaż miałem kiedyś AW-80  ;) ).

Z tego względu (brak wyświetlacza cyfrowego) ładniejszy  :) . Chociaż w tej samej wersji kolorystycznej http://allegro.pl/zegarek-casio-gw-3500bd-1aer-g-shock-nowosc-i3959492512.html czemu nie.

Ciekawe czy w tym kolorku były na zwykłym pasku a nie na bransie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wybrałbym ponownie 3500, aczkolwiek poważnie rozważyłbym też GW-4000 (następca GW-3000) gdyby był w podobnej cenie. Choć zapewne w takiej konfrontacji 3500 również by zwyciężył. ;)

Jeśli 3000 Tobie bardziej się podoba to na pewno będziesz z niego zadowolony i szybko zapomnisz o brakach w funkcjonalności. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po przymiarce. Myślałem, że jak zobaczę je na żywo, dotknę, przymierzę to od razu będę wiedział, ale niestety tak się nie stało. Dalej nie wiem, który wybrać. Ale to już muszę sam zdecydować. Co ciekawe w rzeczywistości nie są one takie duże jak myślałem, jak przedstawiają je zdjęcia czy filmy w necie. Oczywiście nie jest to żadną przeszkodą, tym lepiej nawet bo pasuje na mój nadgarstek. Ale naprawdę zachęcam przed zakupem jechać zobaczyć to co chcę się kupić, bo całkiem inaczej (tj. lepiej) zegarki się prezentują niż na fotkach.

3500BD odpada, po pierwsze jest na bransolecie, a po drugie jakoś te kolory mi nie podchodzą.

Dzięki chłopaki za pomoc, jak przyjdzie czas zakupu to dam znać którego G zostałem właścicielem. :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez chrapo
      Dzień dobry. 

Jakiś czas temu nabyłem w częściach moduł casio 5054 który pracuje w zegarku g-shock gw-3500. Mam problem z trzema sprężynkami ktore były osobno. Czy ktoś jest w stanie wskazać gdzie powinny sie znajdować?

• Przez Jogi
      Czołem, na sprzedaż dwa zegarki, moje osobiste. Od lat już leżą w szafie nieużywane, niech zaczną cieszyć kogoś innego.
      Za wymiany dziękuję - wyjątek mogę zrobić dla Hanharta Preventora (czarny) lub jakiegoś fajnego Damasko.
      Odbiór osobisty możliwy do końca miesiąca na Podkarpaciu, w najbliższy weekend prawdopodobnie będę w okolicach Nowego Targu.

1. Casio G-Shock DW-5900TH
      Zegarek kupiłem używany tutaj na forum. Jest to limitowana "świąteczna" edycja, praktycznie już niedostępna. Nigdy go nie otwierałem i nie widzę śladów, które mogłyby świadczyć o tym, że ktoś to kiedyś robił. Szkło czyste, na plastikowym bezelu lekka przycierka / wybłyszczenie na godzinie "9" oraz wybłyszczenie na pasku od klamerki (taki urok plastikowych zegarków), normalnie prawie niezauważalne. Na ręce miałem go ledwie kilka razy przez ostatnie 2 lata. Jest do niego cały fabryczny zestaw z japońskimi papierkami, puszką i kartonikiem. Poza tym najładniejszym zdjęciem, wszystkie zostały zrobione dzisiaj. W razie potrzeby mogę coś pstrykać w świetle dziennym.

- stan techniczny: 10 / 10
      - stan wizualny: 8 / 10
      - gwarancja: brak

Cena: 600 500 PLN + 20 PLN przesyłka (paczkomat lub kurier) - nie wysyłam za pobraniem.

2. SPRZEDANY
      ...
    • Przez enpa
      Witam, 
      sprzedam zegarek Casio G-Shock model GM-2100N-2AER.

Zegarek z wodoszczelnością 20BAR, mineralne szkło,  wytrzymała koperta wykonana z żywicy wzmocnionej karbonem pokryta metalem, pasek gumowy.
      Szerokość koperty to 44mm, grubość 12mm, świetnie się nosi, nawet na mniejszym nadgarstku ze względu na małą odległość między "uszami".
      Mechanizm: Kwarcowy, Japoński, kaliber Casio 5611.

Jeśli chodzi o funkcje, posiada: możliwość ustawienia 5 alarmów, podwójny illuminator(podświetlenie), lumę neobrite, stoper, wieczny kalendarz, timer, wiele stref czasowych.

Zakupiony w Polskim sklepie, posiadam dowód zakupu.

Stan oceniam na 9/10. Zegarek w niemalże idealnym stanie.
      Cena to: 639zł z wysyłką(kurier/paczkomat).
      Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• Przez tritium.hands
      DW-5000SP-1JR JAPAN H
      Moduł 1545, JAPAN 2003 r.

Cena: 2750 zł.
      Nie zamieniam się.

Stan 10/10 (New Old Stock).
      Folia na klamrze.
      Full Set.
      Ostatnia wymiana baterii: 10.2022

Ten zegarek ma 20 lat. Jest to kolekcjonerskie wydanie z 2003 roku z okazji 20 rocznicy powstania pierwszego zegarka marki G-SHOCK. W 1981 roku młody inżynier Kikuo Ibe, otrzymał od firmy Casio misję stworzenia "najtwardszego" zegarka na świecie. Przedsięwzięciu nadano kryptonim "Triple Ten" (zegarek miało dać się zanurzyć w wodzie na co najmniej 10 atmosfer, zrzucić z wysokości co najmniej 10 metrów, a jego bateria miała działać przez co najmniej przez 10 lat), zaś zespół złożony z 8 inżynierów nazwano "Team Project Tough". Faceci dobrze się bawili, zrzucając prototypy zegarka z dachów budynków, przejeżdżając je samochodami ciężarowymi oraz robiąc inne dziwne rzeczy - jak to Japończycy. Wydany w kwietniu 1983 pierwszy G-SHOCK, model DW-5000, nie posiadał napisu "Team Project Tough" na tarczy. Zegarki z takim oznaczeniem otrzymali wyłącznie członkowie zespołu, a więc  było ich oryginalnie tylko 8 sztuk, zaś na dzień dzisiejszy wiadomo że przetrwały tylko 2 sztuki (w 2016 napisało o tym artykuł Hodinkee). Oferowany przeze mnie zegarek to hołd złożony Kikuo Ibe i siedmiu inżynierom, którzy wykonali swoją misję – stworzyli "najtwardszy" zegarek na świecie. Jest to również jedna z najwierniejszych kopii modelu DW-5000, które kiedykolwiek wydało Casio.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.