czerralf 28 #1 Napisano 4 Marca 2014 Witam kolegow - kolezanki tez. Czy ktos wie co to moga byc za zegary?. Kupilem je troche w ciemno nie majac mozliwosci zobaczenia ich z bliska, na razie nie posiadam ich w domu ,wiec tez nie posiadam prywatnych fotek. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 4 Marca 2014 Ten drugi to chyba Bracia Jung. Jak tam nasze narzędzia? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #3 Napisano 4 Marca 2014 Ten pierwszy moze byc ze Swiebodzic, moze byc Germania, moze GB.... Bardzo popularny wzor skrzyni.Jak beda zdjecia mechanizmow, to nie bedziemy zgadywali. EDIT: Jung mial troche inne wskazowki - vide moj avatar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 4 Marca 2014 Drugi wygląda smakowicie. Wskazówki sugerują CK, szwaby w takie subtelności się nie bawili. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #5 Napisano 4 Marca 2014 Z moich obserwacji, Jung pakował mechanizmy w najróżniejsze skrzynie, od sasa do lasa. Może...Wskazówki, jak Ulan napisał. Mam dwa rodzaje, ale są między nimi minimalne różnice. Te, to filigranowe, bardzo delikatne, troszkę podobne. Może inspiracja dla GJ? Moim zdaniem starsze.Jedyne, co można by porównać na zdjęciu (bez oglądnięcia mechanizmu), to średnica gwintowanego trzpienia wahadła, służącego do regulacji położenia soczewki. W Jungu trzpienie były nienormalnie grube. Nie mogę jednak dojrzeć, jak jest tutaj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #6 Napisano 4 Marca 2014 Dziekuje wam za wasze wypowiedzi. Kiedy tylko bede miec te zegary w domu zamieszcze fotografie. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #7 Napisano 5 Marca 2014 Moim zdaniem masz całkowitą rację Czeralf. Najważniejsze, że Tobie się podobają (mnie zresztą też). Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #8 Napisano 5 Marca 2014 Moim zdaniem masz całkowitą rację Czeralf. Najważniejsze, że Tobie się podobają (mnie zresztą też). Gratuluję. Dziekuje i pozdrawiam. R. . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 5 Marca 2014 Proszę o spokój, przynajmniej do czasu, kiedy jeszcze tego pilnuję Na prośbę czerralfa wyczyściłem temat. Część postów wyleciała "za niewinność", ponieważ zawierały cytaty lub osobno straciły sens. Autorów tychże przepraszam 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #10 Napisano 6 Marca 2014 Witam ponownie. Dotrzymujac slowa chce pokazac mozliwie dokladnie pierwszy z zakupionych przeze mnie zegarow. Na drugi musze poczekac. W odniesieniu do wczoraj nie chce nikomu robic na zlosc, kupuje co lubie, lub co mnie sie podoba. Niestety nie dysponuje tak rozlegla wiedza na temat zegarow, wiec kupuje w ciemno, nie wiedzac co zobacze po odwroceniu werku.(przyznam ekscytuje mnie to troszke) Jak wielu z was marze o zegarach wyjatkowych, nie spotykanych oraz rzadkich. Cala wiedze jaka dzis posiadam zdobywam dzieki temu forum. Jesli cofne sie pamiecia wstecz, o trzy lata, dzis wiem o wiele wiecej niz wtedy. Mam nadzieje ze moge sie nazywac "milosnikiem zegarow i zegarkow". Chce uczciwie napisac ile dokladnie w przeliczeniu na polskie zlotowki zaplacilem za ten zegar po zsumowaniu wszelkich oplat domu aukcyjnego: 2300dkk na dzien dzisiejszy to 1287,77 pln. Jesli jest to nie zgodne z regulaminem kolego Tarant prosze mnie upomniec. Jest to moj zegar wiec mysle ze mi wolno. Tym samym chce uciac wszelkie spekulacje i domysly. Zdjecia mechanizmu: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #11 Napisano 6 Marca 2014 ..... dodam ze na mechanizmie, zawieszce oraz kazdej drobnej czesci widnieje liczba 6. Calkowity numer mechanizmu kazdy widzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #12 Napisano 6 Marca 2014 Fotki wahadla, oraz sanek: Sanki skladaja sie z dwoch czesci na ktorych naniesiony jest numer 4, w srodku obudowy nie ma sladu po jaichkolwiek przerobkach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #13 Napisano 6 Marca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #14 Napisano 6 Marca 2014 Mam nadzeje uzyskac od kolegow wszelkie informacje na temat tego zegara. Dziekuje oraz pozdrawiam wszystkich R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #15 Napisano 6 Marca 2014 Jaka srednica tarczy? 16cm? Jakos nie wyglada na 18-tke?Szybko porownalem do miniatury GB ok 2x xxx i ustawienie otworow jest podobne. Zanitowane bolce.W germanii ok 8 xxx i chyba mlodszych byly plyty od tylu skrecane.Typ numeratorow bardziej mi przypomnia Germanie.Probuje znalesc analogie do tego co znam. Jaki jest wieszak i wahadlo? "6" - mysle ze to oznaczenie wielkosci mechanizmu.Kola i inne czesci nie sa numerowane jak bylo w swiebodzickich wytworniach. Bardzo dobry zakup. Gratulacje. EDIT: Pisalem a Ty zamiesciles dodatkowe zdjecia.Czesc gorna wahadla, haczyk - nie przypomina zadnych wyrobow swiebodzickich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #16 Napisano 6 Marca 2014 Witaj Ulan. Srednica tarczy13 cm, dlugosc wahadla 49 cm,Nie wiem czy dobrze cie rozumiem wszystkie kola sa numerowane "6". Pozdrawiam i dziekuje R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #17 Napisano 6 Marca 2014 Czerralf pokażesz drugi zegar? Jestem go ciekawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #18 Napisano 6 Marca 2014 Na drugi musze poczekac.Czerralf pokażesz drugi zegar? Jestem go ciekawy. Spokojnie, poczekamy 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #19 Napisano 6 Marca 2014 Oczywiscie, jeszcze nie mam go w domu . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #20 Napisano 6 Marca 2014 Mini jest śliczny, gratuluję z nutą zawiści . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #21 Napisano 6 Marca 2014 Mini jest śliczny, gratuluję z nutą zawiści .Dziekuje. Powiesilem go w pokoju-moim zegarkowym, jestem bardzo z niego zadowolony. Jesli dobrze przetlumaczylem, zerknijcie ile kosztowalo czyszczenie i ustawienie mechanizmu tego zegara u zegarmistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #22 Napisano 6 Marca 2014 A to dużo jak na Danię Twoim zdaniem ? To jest powiedzmy tylko 2 - 3 x więcej niż w Polsce. No i 5 lat gwarancji jak się mogę domyślać.Zegar wygląda na Germanię. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #23 Napisano 6 Marca 2014 Odwiedzilem kilka miesiecy temu zegarmistrza w miescie, ceny sa wysokie za niemal wszystko. Wymiana wlosa w roczniaku krzyknol 1200 koron. Drogo?. Tutaj fachowcy sie cenia, a godzina ich pracy min. 450 koron. Co do gwarancj tak masz racje. Jesli o to chodzi tu jest lepiej jak w kraju, gwarancja to rzecz swieta, klijent moze dzieki temu duzo zyskac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #24 Napisano 6 Marca 2014 Niedawno miałem zegar z bardzo podobnym werkiem, też w wersji mini, ale jakby nieco późniejszy i już skręcany śrubami. Też przyjechał z Danii.Jest duże podejżenie, że to właśnie GERMANIA. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #25 Napisano 6 Marca 2014 Cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach