FRANK 1 #1176 Napisano 10 Sierpnia 2014 czerralf -sam sobie wyjaśniłeś i przy okazji troszkę się nauczyłeś jak sprawdzać czy dany zegar jest składakiem cz nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1177 Napisano 10 Sierpnia 2014 czerralf -sam sobie wyjaśniłeś i przy okazji troszkę się nauczyłeś jak sprawdzać czy dany zegar jest składakiem cz nie.Tak . W zasadzie to od razu nie pasowal mi numer seryjny do obudowy. Tarant fotografia tarczy:-francuz jakis? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #1178 Napisano 10 Sierpnia 2014 Składak...ale tarcza obłędna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1179 Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Składak...ale tarcza obłędna.Fakt ciekawa- niespotykanie wklesla(jak dla mnie), najpierw myslalem ze jest uszkodzona. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1180 Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam wreszcie mam już tralki do mojej parówki a oto one 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1181 Napisano 28 Sierpnia 2014 robiłem je ze wzoru z tych istniejących na forum, myślę , że proporcje są zachowane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1182 Napisano 28 Sierpnia 2014 Dolna może być ale te górne powinny od góry rozszerzać się ku dołowi bardziej stożkowo . Ogólnie zegar ładnie wygląda . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1183 Napisano 28 Sierpnia 2014 Niestety nie widziałem dobrze tych górnych tralek dolna na forum (zegar był ustawiony pod kątem) była wyraźniejsza ale i tak myślę, że nieźle się prezentuje:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1184 Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak wygląda oryginał Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez jurandjurek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #1185 Napisano 12 Września 2014 (edytowane) cd, chodzikaWreszcie (po roku)dostałem zdjęcia zegara po renowacji skrzyni. Dodałem zdjęcia sprzed renowacji: Edytowane 12 Września 2014 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1186 Napisano 12 Września 2014 Ta skrzynia po tej renowacji wygląda tak jakby była dzisiaj zrobiona.Jeżeli okleina jest stara ? to została za bardzo wyczyszczona i jest za jasna.Niektóre elementy aplikacji wyglądają tak jakby były dzisiaj rzeżbione.Tomasz pokaż zdjęcie pleców i tyłu górnej korony.Nie znalazłem w katalogach tej skrzyni.Dla mnie jest ona za czysta.Jak jest wszystko oryginalne to za dokładnie zostało wyczyszczone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #1187 Napisano 12 Września 2014 Ta skrzynia po tej renowacji wygląda tak jakby była dzisiaj zrobiona.Jeżeli okleina jest stara ? to została za bardzo wyczyszczona i jest za jasna.Niektóre elementy aplikacji wyglądają tak jakby były dzisiaj rzeżbione.Tomasz pokaż zdjęcie pleców i tyłu górnej korony.Nie znalazłem w katalogach tej skrzyni.Dla mnie jest ona za czysta.Jak jest wszystko oryginalne to za dokładnie zostało wyczyszczone.Zegar już widziałeś wcześniej, całość jest oryginalna z oryginalną politurą - tylko dokładnie wyczyszczona z brudu - dorobiona została tylko koronka, w/g katalogu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1188 Napisano 12 Września 2014 Uzupełniłem przedostatni post Tomasza o stare zdjęcia. Tragedia temu zegaru się nie przydarzyła 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1189 Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Nie pamiętałem tych zdjęć wcześniej pokazywanych.No ale tą górę korony bym bardziej dobrał kolorystycznie do pozostałych aplikacji.Jest za ciemna.Widać,że dorabiana.Przyznaję,że ogólnie zegar jest ładny a bez tego dokładnego czyszczenia z widoczną odrobiną starości w/g mnie był ładniejszy. Edytowane 13 Września 2014 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1190 Napisano 13 Września 2014 Myślę,że jest ok. Powisi trochę i wróci trącony zębem czasu do odcienia starości. Trudno po zdjęciach zobaczyć różnicę w odcieniach czarnych aplikacji. Amatorsko fotografuję, to jestem ostrożny w ocenie wiedząc o aspektach światła w fotografii. Foto robione od dołu, to inny kąt odbicia światła na poszczególnych częściach plus lampa błyskowa , robi różnicę. Elegancki Lenz. Pozdrawiam.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #1191 Napisano 13 Września 2014 Nie pamiętałem tych zdjęć wcześniej pokazywanych.No ale tą górę korony bym bardziej dobrał kolorystycznie do pozostałych aplikacji.Jest za ciemna.Widać,że dorabiana.Przyznaję,że ogólnie zegar jest ładny a bez tego dokładnego czyszczenia z widoczną odrobiną starości w/g mnie był ładniejszy.Korona była dorabiana w Rzekach Wielkich, więc różnica w kolorze to zapewne - jak zauważył kumite - przekłamanie spowodowane użyciem lampy błyskowej.Staramy się żeby nasze zegary były jak najbardziej zbliżone do oryginału i tutaj taki cel został osiągnięty, bo politura jest fabryczna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #1192 Napisano 13 Września 2014 Pięknie wykonana renowacja - przynajmniej mnie sie podoba. Czeczot ma to do siebie (bo tą okleiną jest pokryta skrzynia), że z natury jest jasny. Gratuluję renowacji i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1193 Napisano 13 Września 2014 No dobrze jest śliczny po tej renowacji i zapewne dla większości taki się podoba lecz ja bym go wolał wiszącego na ścianie bez tej renowacji- tylko lekko odświeżonego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1194 Napisano 13 Września 2014 Zegar jest śliczny, myślę że nie trzeba udowadniać, że coś jest stare, sprawne oko odrazu to wychwyci. Teraz zegar dostał nowe życie, trzeba się z tego cieszyć. Nie spieszmy się tak bardzo do tej starości ona sama przyjdzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1195 Napisano 13 Września 2014 Zegar jest śliczny, myślę że nie trzeba udowadniać, że coś jest stare, sprawne oko odrazu to wychwyci. Teraz zegar dostał nowe życie, trzeba się z tego cieszyć. Nie spieszmy się tak bardzo do tej starości ona sama przyjdzie Masz rację z tą starością ona u mnie chyba już jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1196 Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Po renowacji widzę, że zdecydowanie wycentrowała się tarcza w obudowie. Do mnie osobiście nie przemawiają takie bijące blaskiem obudowy, ale wiadomo, rzecz gustu. Edit. Tych świecących ja się po prostu boję... Edytowane 14 Września 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stawko 26 #1197 Napisano 17 Listopada 2014 Chciałem pokazać zegar stojący Lenzkirch nr 728647. Według mnie pochodzi z 1882 lub 1886 roku.Zegar należy do mojego znajomego i został przez niego znaleziony w jakiejś komórce w gospodarstwie jego nieżyjącego już dziadka. Skrzynia wymaga renowacji, werk był kompletny a tylko mocno wyrobiony i po naprawie pracuje poprawnie.Werk ma na tylnej płycie, po lewej stronie na dole, otwór o nie znanym mi przeznaczeniu. Widać go na zdjęciu werku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1198 Napisano 17 Listopada 2014 No i jeden Lenzek z mojej sciany Ubogi krewny tych Waszych , ale zawsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1199 Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Calkiem Fajny ten Lenzek. . Plecki ma ok? Edytowane 17 Listopada 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #1200 Napisano 18 Listopada 2014 Ladny, katalogowy model. I korone ma oryginalna!Wlasnie takiej mi potrzeba.Mam takiego samego, tylko chodzika - byl tu prezentowany jako skladak Lentza z Lentza - o nr 138 xxx. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach