PRGreg 31 #226 Napisano 19 Marca 2013 FRANK ja bym polemizował.Sam mam taką Germanię i też bez góry.To bardzo ciekawa forma skrzyni ale jak widzę stosowana dość szeroko przez różnych producentówMoja skrzynia przed renowacją (której jeszcze nie zacząłem) i zdjęcie góry od innej ale identycznej i kompletnej skrzyni.Według niej będę dorabiał górkę dla mojej skrzyni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #227 Napisano 19 Marca 2013 A Germania ma jaki numer seryjny ? Bo skrzynia wygląda bardzo nowocześnie jak na połowę lat 70. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #228 Napisano 19 Marca 2013 Dziękuję za pomoc, dodam jeszcze jedno zdjęcie może będzie pomocne, wydaje mi się, że w centralnej części był wystający jakiś element półokrągły wskazują na to widoczne przebarwienia, mogę się mylić, dlatego proszę o poradę J 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #229 Napisano 20 Marca 2013 PRGreg zgadza sie,poniewaz ta srodkowa czesc wystajaca od gory bylaby niezabudowana.Te ,ktore pokazalem jednak wystepowaly na prostej listwie gornej.W katalogach nie znalazlem skrzyni z podobna gorna listwa.Przedstawiona przez Ciebie gorka bardziej pasuje poniewaz zamyka wszystkie elementy gornej listwy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #230 Napisano 20 Marca 2013 A Germania ma jaki numer seryjny ? Bo skrzynia wygląda bardzo nowocześnie jak na połowę lat 70. Bo to składak mechanizm 3xxxx czyli wcześniejszy niż skrzynia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #231 Napisano 20 Marca 2013 Grzeska propozycja lepsza pod wzgledem kontynuacji srodkowego wystepu w koronie.Franka lepsza z uwagi na ksztalt trojkata - wydaje sie ze lepiej wspolgra z kantami skrzyni.Na cos sie trzeba zdecydowac.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #232 Napisano 20 Marca 2013 Bardzo dziękuję za pomoc, teraz wiem czego mam szukać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #233 Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Bardzo ciekawy i wiekowy.Zazdroszczę.Ciekawe jaki ma numer mechanizm . 89714 czyli około 1863 roku. Edytowane 21 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #234 Napisano 22 Marca 2013 Szanowny Panie Piotrze jak ten lenz sie Panu znudzi to prosze pamietac o mnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #235 Napisano 22 Marca 2013 Szanowny Panie Piotrze jak ten lenz sie Panu znudzi to prosze pamietac o mnie. Piotr jest zawalony zegarami - pod lozkami, na szafach...w pracy, u kolegow.Ostatnio metoda archeologii domowej odkryl nastepnego Lentza... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #236 Napisano 22 Marca 2013 On umi je wyszukiwac na aukcjach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #237 Napisano 22 Marca 2013 Nie, na ścianie znalazłem... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #238 Napisano 23 Marca 2013 Nie, na ścianie znalazłem... Przeciez pisalem - domowa archeologia! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #239 Napisano 23 Marca 2013 Przeciez pisalem - domowa archeologia!To może poszukaj Piotrze, i budzika jakiegos fajnego znajdziesz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #240 Napisano 24 Marca 2013 Dla smaku.Na razie jedno zdjęcie już wymienianego 89714. zrobione telefonem. Ale wtedy skrzynie robili. Boczne ścianki od wewnątrz okleinowane, żyłkowanie. Następne zdjęcie - kiedy będzie dobre światło, a ja w domu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #241 Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) ot cały Lenzkirch...... Jakością przewyższa zegary z Freiburga a już na pewno jakością wykonania skrzyń Edytowane 25 Marca 2013 przez PRGreg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #242 Napisano 26 Marca 2013 ot cały Lenzkirch...... Jakością przewyższa zegary z Freiburga a już na pewno jakością wykonania skrzyń To na podstawie tylko jednej skrzyni Lenza, ktora to mam w kolekcji, moge potwierdzic. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #243 Napisano 26 Marca 2013 Ja mimo wszystko do tych skrzyń również dodałbym lepszą jakość produkowanych mechanizmow Lenza . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #244 Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Trochę zdjęć jeszcze: W środku...coś się działo. Są zakołkowane otworki i jeszcze jeden pod wieszakiem. Co ciekawe - nie ma cienia po tym drugim wieszaku. Rzecz stała się jeszcze w fabryce ? Wieszak typowy, jego podstawa jest wykonana z jakiegoś stopu. Mechanizm. Płyty pokryte szelakiem lub czymś podobnym. Plecki. Klasyczna tektura. I góra. Plecy są całkiem grube. Edytowane 29 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #245 Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Pewnie zdarzały się błędy z montażem wieszaka. Ludzka rzecz mylić się, a może do tej czynności byli mniej doświadczeni pracownicy skierowani lub uczniowie? Gdyby było coś nie tak, odcisk innego wieszaka byłby widoczny.Na koronce widać chyba ślad po listwie po łuku?Jaki jest wzrost zegara? Edytowane 29 Marca 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #246 Napisano 29 Marca 2013 To tej kiełbaski co ja ktoś zeżarł brakuje. Około 76 cm.Tak jak w katalogu. Dobrze widać, że wyobraźnia ilustratora gwoli proporcji itp była spora. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #247 Napisano 29 Marca 2013 Posiadam lenza z mechanizmem 161 xxx ,który ma identyczną podstawę .z jakiegoś stopu no i plecki z tekturką takie same jak u taranta.Zastanawiało mnie ,że ta podstawa została wykonana na prasie (z bokow widac slady ciecia prasą) Miałem zamiar wykonac identyczna podstawe recznie z mosiadzu.W mojej skrzyni nie widac innych sladow mocowania .Jutro przedstawie zdjecia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #248 Napisano 29 Marca 2013 To tej kiełbaski co ja ktoś zeżarł brakuje. Około 76 cm.Tak jak w katalogu. Dobrze widać, że wyobraźnia ilustratora gwoli proporcji itp była spora.Na poprzedniej stronie wkleiłeś obrazek z katalogu, Teraz dopiero zauważyłem jak ta "kiełbaska" ma wyglądać.Jednak dobrze, że jest ilustracja, jest wzór listwy do dorobienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #249 Napisano 29 Marca 2013 Ale piekny. Klasa!Wypisz, wymaluj - Lentz.Rozmieszczenie tych dodatkowych otworow jest bardzo dziwne. Czy w tym czasie Lentz mial taki uklad otworow w innym mechanizmie?Moze typu - co to Piotr odnalazl niedawno? W fabryce musieli przerobic bo inna partia szla, a mieli juz wkrecone?Chociaz nie pasuja mi te otwory ani pod pomylke ani pod inny wieszak!? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #250 Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Kolega Pyroman z NAWCC zasugerował, że wcześniej zamontowano wieszak do mechanizmu z biciem. Otwory zdają się pasować. Edytowane 29 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach