Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojciech1500

Powinno być płaskie szkiełko. Większość ówczesnych Sław ma płaskie plexi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem gdzie to wstawić, ale widzę takie coś pierwszy raz...niby werk mi znany, a jednak nie  :unsure:

Co to do cholery jest 2309 na 23 kamieniach????

http://allegro.pl/poljot-de-luxe-23-jewels-mechanizm-werk-2309-i5063725805.html

Edytowane przez Nightdream

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie orientuje się ktoś która wersja lumy na wskazówkach jest oryginalna ? może były 2?

unzJLCk.jpg

są różne kolory tarcz w tych czajkach i różne wypełnienia wskazówek, pasujące do indeksów ( zajrzyj do ostatnich stron tematu o reanimacji to jest tam inna wersja tej czajki  :)

Nie wiedziałem gdzie to wstawić, ale widzę takie coś pierwszy raz...niby werk mi znany, a jednak nie  :unsure:

Na mostku logo łucza, na kole naciągu poljota.. więc trzeba szukać łucza 2309 nie poljota. Może to coś do złotych kopert??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten werk wygląda na poskładany ,kolo naciągu ma napisy moskiewskie a na mostku punca z Mińska.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde...kupiłem go żeby pomacać na żywo, bo pierwszy raz takie cudo widzę...może kiedyś dojdę do tego co to jest.... 

mimo wszystko zastanawia mnie oznaczenie 2309....nawet jakby miał leżeć w śmieciach, to muszę to zobaczyć na żywca :) nie słyszałem o czymś takim... koło to "pikuś" mogły zęby pójść czy cuś...zamienili i tyle....ale powiedz mi co to jest ten werk? i czemu nie ma oznaczenia 2209???

zadam pytanie może inaczej...skoro "22" to średnica werku, więc "23" też. To do jakiego modelu pasuje ten werk??? Złote też miały ten znany 2209....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie spotkałem 2309 ,Na chłopski rozum musiałby być o jeden milimetr większy od 2209,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie spotkałem 2309 ,Na chłopski rozum musiałby być o jeden milimetr większy od 2209,,

Domyślam się...ale do czego może pasować :) Grzebię wszędzie gdzie mogę i lipa...nic konkretnego...zmierzę go jak przyjdzie, bo może to błąd a ja przepłaciłem ;) Ale co tam...za wiedzę trzeba zapłacić.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe ciekawostki Arturze tutaj nam zapodajesz. Pytałem ojca, tez nie słyszał o takich cudach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się...ale do czego może pasować :) Grzebię wszędzie gdzie mogę i lipa...nic konkretnego...zmierzę go jak przyjdzie, bo może to błąd a ja przepłaciłem ;) Ale co tam...za wiedzę trzeba zapłacić.. :)

Podejrzewam że to literówka,a pasował będzie do każdego Lucza ultrasa,.Zmienisz zębatkę naciągu i będzie unikatowy Lucz z prototypowej serii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec mojego zegarmistrza też był zegarmistrzem...może coś będzie wiedzial...zapytam. Ale jak przyjdzie i okaże się, że ma 23mm, to już będzie chyba zonk... ;)

A swoją drogą na tym forum jest cała masa zegarmistrzów, może któryś coś kojarzy? Może Pan Safinowski? Chyba nie przekręciłem nazwiska? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec mojego zegarmistrza też był zegarmistrzem...może coś będzie wiedzial...zapytam. Ale jak przyjdzie i okaże się, że ma 23mm, to już będzie chyba zonk... ;)

A swoją drogą na tym forum jest cała masa zegarmistrzów, może któryś coś kojarzy? Może Pan Safinowski? Chyba nie przekręciłem nazwiska? ;)

Jak nie wejdzie do ultrasa to w takim modelu jest więcej miejsca na werk wystarczy zmienić podkładkę stabilizującą,.

post-67292-0-52023800-1423778713_thumb.jpg

post-67292-0-99866800-1423778724_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego i jest na 2209 :) Pytanie po co był robiony 2309 :) Chyba nie sądzę, żeby była to literówka. Do jakiegoś modelu był robiony....ale nie przypuszczam, żeby rozważali zmianę podkładki stabilizującej po to, żeby włożyć szerszy werk. być może był to jakiś prototyp albo wersja nie dko końca dopracowana, k†ora nie wchodzi "normalnie" do żadnej koperty. Sam już nie wiem. Może ktoś ma kontakty na wschodzie i jest w stanie coś się dowiedziec??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz się Artur zastanawiał,  proponuje żebys zapytał pmwasa  :rolleyes:  Przeważnie jest tak że jak nikt nie wie to On wie  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ruskich stronach przewijają się odniesienia do tego mechanizmu:

https://www.avito.ru/moskva/chasy_i_ukrasheniya/sssr_chasy_luch._mehanizm_2309luch_tonkiy_288080253

https://www.avito.ru/moskva/chasy_i_ukrasheniya/luch_karmannye._chasy_sssr._mehanizm2309._tonkiyluch_305349225

Ale zdjęcia mechanizmu nie ma.

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem nigdy o 2309. Nietstey tu na służbowym kompie mam zablokowane alle, więc nawet go nie mogę zobaczyć - widać, ze ma nabite 2309???

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bardzo wyrażnie

post-68206-0-42329100-1423841809_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda identycznie jak 2209. Mało prawdopodobne, by miał większą średnicę, choć oczywiscie na zdjeciu nie pomierzę...

Może przez pomyłkę trafił się źle zrobiony stempel? dokładne porównanie z 2209 dałoby odpowiedź, choć myślę, ze jest identyczny. Bo cal 23 sugeruje, że powinien być 1mm szerszy, ale to, co widzę wygląda typowo...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz Artur wystawi na allegro, napisze, że to prototyp, że powstało tylko kila sztuk, a ludzie łykną jak pelikany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mi się franken trafił, nie jestem pewny, ale koperta chyba powinna być inna. A co z tarczą, ukraińska czy oryginalna? 

post-58041-0-70084000-1423854953_thumb.jpg

post-58041-0-63403000-1423854958_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bardzo wyrażnie

Ale to składak,mostek Łucz reszta Moskwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Chyba mi się franken trafił, nie jestem pewny, ale koperta chyba powinna być inna. A co z tarczą, ukraińska czy oryginalna? 

Wszystko w porządku! Mam identyczną w stanie NOS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to składak,mostek Łucz reszta Moskwa.

Tak...oczywiście...szczególnie Moskwa :D Gratuluję polotu ;)

bahuone

Napisano dziś, 19:00

Teraz Artur wystawi na allegro, napisze, że to prototyp, że powstało tylko kila sztuk, a ludzie łykną jak pelikany  :)

Jak do mnie dojdzie, to przede wszystkim go pomierzę i porównam z tymi, co mam :) Ale ile sztuk wyszło, nie wiem, być może to błąd - pamiętacie znaczki z błednym wydrukiem? Wiecie jakie osiągają ceny? ;) Nie sądzę, żeby to się przekładało na werki popularnych Łuczy, ale ten jest zastanawiający. A czy go sprzedam....nie wiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystian ja tam nie wiem zakładam że to franken bo moz benedzie taniej :-D

tak naprawdę to koperta jeset oryginalna ntu jest to ta ciekawsza wersja Kopernika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi