Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie nie chodzi o autentyczność, ale nie wylookałem innego topicu do zapytania.

Chodzi o znaki na deklu (poza numerem seryjnym). Co one oznaczają?

Zegarek Poljot Automatic Day-Date 23 kamieni.

post-82877-0-01140800-1442344729_thumb.jpg

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie nie chodzi o autentyczność, ale nie wylookałem innego topicu do zapytania.

Chodzi o znaki na deklu (poza numerem seryjnym). Co one oznaczają?

Zegarek Poljot Automatic Day-Date 23 kamieni.

Zegarki tak grawerowane dawano na 25 lat pracy w kopalni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest bezel od Małego Komandira. Przecież to całkiem różne średnice.

I obawiam się, że ten bezel na tej kopercie nie będzie się obracał. 

Tak masz rację użyłem złej nomenklatury, ale myślałem o tym zegarku, który pokazałeś. O ile dobrze pamiętam to z obracaniem tego bezela w tej kopercie nie było problemów, ale głowy nie dam sobie obciąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

"Polski Węgiel" 25 rocznica. Nagrodówka dla górnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Tak masz rację użyłem złej nomenklatury, ale myślałem o tym zegarku, który pokazałeś. O ile dobrze pamiętam to z obracaniem tego bezela w tej kopercie nie było problemów, ale głowy nie dam sobie obciąć :)

Koperta tego, który pokazałem jest ciut mniejsza niż w klasycznych Komandirach. Szkło, mimo, że klasyczne, o tej samej średnicy co w Komandirach i Beczkach, tez jest ciut niżej osadzone. 

Pamiętam, że próbowałem ten bezel do różnych kopert i albo wcale nie wchodził, albo wchodził bardzo ciasno. Właśnie przez różnicę w wysokości osadzenia szkła.

Na Beczkę wcisnąłem, ale przy próbie obrotu ze szkła wióry leciały ;)

Dlatego można sądzić, że w tej kopercie pokazanej przez Owczara może być ten sam problem.

PS.

Tak, masz rację, raczej "Przemysł Węglowy". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają trochę tych przywilejów, ale i praca ciężka tych podziemnych pracowników - kilkaset metrów w pionie pod ziemią i kilkaset metrów od szybu w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta tego, który pokazałem jest ciut mniejsza niż w klasycznych Komandirach. Szkło, mimo, że klasyczne, o tej samej średnicy co w Komandirach i Beczkach, tez jest ciut niżej osadzone. 

Pamiętam, że próbowałem ten bezel do różnych kopert i albo wcale nie wchodził, albo wchodził bardzo ciasno. Właśnie przez różnicę w wysokości osadzenia szkła.

Na Beczkę wcisnąłem, ale przy próbie obrotu ze szkła wióry leciały ;)

Dlatego można sądzić, że w tej kopercie pokazanej przez Owczara może być ten sam problem.

PS.

Tak, masz rację, raczej "Przemysł Węglowy". :)

Na tej kopercie akurat nie ma problemu z obracaniem bezela, przesuwa się dość płynnie. Chyba, że wcześniej tak było ale już się "wyrobił" :D

Czyli wychodzi na to, że bezel został przełożony z innej koperty?

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam taki i wszystko pięknie działa, to są noworusy i miały b. dużo wzorów, nie mających nic wspólnego z wcześniejszymi katalogami. 1906e0b7188c987f069db4961eb85d47.jpg

Jest oryginalny, kupiony na Ukrainie od pierwszego właściciela, za pośrednictwem jednego, sprawdzonego pośrednika :)

wytapatalkowane...szukam tarczy do amfibii beczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enkil, dzięki wielkie za informacje, wszystko jasne :)

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy byly takie radzieckie zegarki w kopercie jak od rakiety 24 ale z jedna koronka? Albo w podobnej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Były, wizualnie podobna jest taka od big 0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze big0 ma uszka zaokraglone a mi chodzi o taka z ladnie wyprofilowanymi i wkleslymi jak w starych pobiedach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradźcie proszę

3310474_20150920_211031.jpg

3310475_20150920_210656.jpg

nabrałem się na "brak koronki" ale im bardziej pod dekielek tym słabiej (zwłaszcza że wyszedł 43zł)

na moje mało zaznajomione oko to mam nie taki dekiel bo chyba powinien być dwu częściowy, zakręcany z uszczelką i "dynksem" o który bije młoteczek mechanizmu

chyba jest także ukręcona jedna ze śrubek trzymających mechanizm

i jeszcze - czy ten mechanizm nie jest jakiś za stary lub rzeźbiony? nie wiedziałem że takie balansy ze śrubkami były w budzikach (ale że się dopiero uczę to i mogłem nie wiedzieć)

jutro idę do Majstra bo koperta ładna i tarcza raczej ok - resztę mam nadzieję niedrogo ogarnę ale wkurza że sprzedający zapomniał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Dekiel tutaj powinien być z czterema wypustkami po bokach i od strony wewnętrznej musi być sworzeń o który uderza młoteczek. Nowsze budziki mają dekiel z jedną wypustką po boku. Co do werka to nie pomogę, nie mam takiej wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dekiel uuuj wie skąd? prawdopodobnie od kirowskiego...

za @arc76 -> prawidłowy dekielek z bolcem (dla młoteczka) powinien być dokręcany pierścieniem.

werk prawidłowy, ale obawiam się że ładna tarcza jest 'pułapką' z urwanymi trzpieniami.

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

@cofer masz rację, ja miałem takiego samego i dekiel był dokrecany pierścieniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel nie może być tego typu bo przecież musi być zamocowany tylko i wyłącznie w pozycji gdy o bolec może uderzać młoteczek, więc musi być stabilizowany przez chociaż jeden wypust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tutaj jest wszystko ok? Czy koperta powinna być złocona? Sekundnik wiem, że nie tego koloru.

22XP7KFF.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tarcza gra z kopertą. Jedyne co, to wskazówki zbyt czerwienią i złotem świecą...

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi