lusyk 7 #1 Napisano 8 Maja 2014 Oprócz katalogu „Vienna Regulators” nic nie wiem na temat działalności w/w firmy. Kiedy, gdzie i przez jaki okres działali? Jak wyglądały i czym charakteryzowały się mechanizmy Boba Lorenza? Czy w ogóle robił, czy tylko wkładał mechanizmy w skrzynki i sprzedawał? Może ktoś z kolegów ma jakieś wiadomości, lub jakiś link do nich ( wiadomości). Mile widziane wszelkie pewne sugestie lub zdjęcia mechanizmów. Z góry dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 8 Maja 2014 Spotkałem się tylko z sygnowanymi kukułkami.Mają karteczki a na kołach ponoć wybite BOB. Być może LB to np ten zegar (3 post) a może i wszystkie :http://zegarkiclub.pl/forum/topic/96787-identyfikacja-mechanizmuzegara A może nie...Przy okazji: to Ty masz taką lenzkirchowatą miniaturkę z bocznymi kolumnami. Nie mogę jej coś odszukać... A , no i w internecie jest jeszcze takie cudo (3 zdjęcie):http://www.deutsches-uhrenmuseum.de/en/museum/permanent-exhibition/promotion-of-trade-in-furtwangen.html 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #3 Napisano 8 Maja 2014 Dziękuję, faktycznie niewiele tego. A co mówi Twoja mądra wyszukiwarka, w jakim okresie działał? Jeżeli chodzi o miniaturę to pomyłka, mam chodzika wiedeńskiego na drewnianych sankach w takiej skrzyni o ile dobrze pamiętam jest to w temacie renowacja skrzyń albo w CK. Mam takiego chodzika, który ma dużo podzespołów z Lenza. Wahadło, soczewka, śruby regulacyjne soczewkę, rolka, śruby montażowe mechanizm do sanek. Lenz to na pewno nie jest, przy tym numerze miałby szersze płyty mechanizmu, kutą kotwicę albo Brocota. Zresztą zobacz i oceń. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #4 Napisano 8 Maja 2014 Chyba, że chodzi Ci o czarną miniaturę Lenza dwu wagowego w skrzyni z Freiburga, tą mam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 8 Maja 2014 O ten drugi, z bicien ni chodziło. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #6 Napisano 8 Maja 2014 Założyłem kiedyś taki temat( Czy to Lenzkirch?) tam powinno być. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #7 Napisano 12 Maja 2014 Nie zakładam nowego tematu, pewnie i tak nikt się nie odezwie. Mechanizm z lat 70 XIX wieku, może trochę wcześniejszy. Dwie charakterystyczne cechy mechanizmu: wieszak i inne rozwiązanie sekcji bicia godzin. Zwróćcie uwagę gdzie ma zapisany program wybierania godzin(skrót myślowy). Czy ktoś widział takie rozwiązanie? O wykonawcę będzie ciężko, ale może, który kraj Niemcy? Francja? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #8 Napisano 12 Maja 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 12 Maja 2014 Tutaj. Zegar z Glashutte.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/81244-wilhelm-horn-glashutteNiestety, zdjęcia werku autor zamieścił w imejdżsraku i widać , jak to zwykle, kupę... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #10 Napisano 12 Maja 2014 Dziękuję Piotrze. Temat z przed roku i wyleciał mi z głowy. Mam jeszcze jeden taki werk, moim zdaniem rarytas, centralna sekunda na dwie wagi. W wolnym czasie zrobię zdjęcia i wstawię, może kiedyś się przyda. Czyli bardziej francuski jak niemiecki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #11 Napisano 12 Maja 2014 no juszsz wklejam porządnie...Żeby było śmieszniej- on ma rubinowe palety! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #12 Napisano 19 Maja 2014 Lenzkirchowata miniaturka Lorenza Boba jest u mnie.Wczoraj rozpocząłem renowację skrzyni.Jak skończę renowację to ją pokarzę w tyn temacie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach