Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

A niech się bogaci. A jelenie niech płacą. Nie szkoda mi ich. Sprzedawcy zysków nie zazdroszczę. Jego małpy, jego cyrk.

Kiedyś irytowały mnie takie działania, teraz już nie. Wystarczy traktować go jak zwykłego oszusta i omijać z daleka.

Tylko Jacek pomyśl o tym, że Ty już siedzisz w zegarkach i wiesz co jest oryginalne a co nie jest...

Niektórzy nie zaglądają choćby nawet na samo forum, żeby "zapytać się przed zakupem" - wierzą w malownicze opisy i podobają im się ładne zdjęcia. To zatem kupują, nie dość że chłam to jeszcze drogo, bardzo drogo...

Szkoda, ponieważ ktoś kto chciałby kupić pełnowartościowy zegarek, oryginalny dostaje szmelc za kilka stówek, który nie jest nic warty tak naprawdę.

Edit:

Żeby pozostać w temacie:

http://allegro.pl/piekny-poljot-de-luxe-cieniutki-7-5-mm-au-10-i6819104815.html?reco_id=e06c06ce-39b1-11e7-833b-ecf4bbd615e0

Ostatnio się nie sprzedał to wystawiony ponownie z ceną minimalną. (wcześniej cena była wysoka, holowana).

A tutaj trochę poniosło z ceną:

http://allegro.pl/poljot-de-luxe-23-jewels-rzadki-model-i6778224335.html?reco_id=e06c06ce-39b1-11e7-833b-ecf4bbd615e0#thumb/4

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

A ci, którzy tu zaglądnęli to co ? Nauczyli się czegoś ?

Rejestrują się po to by zapytać o cenę zegarka "znalezionego na strychu" lub by zapytać "czy warto", bo akurat lato się zbliża, nadgarstek na wierzchu i może fajnie by było założyć jakiś stary zegarek bo to trendy.

1 na 100 zostaje na dłużej i coś tam poczyta, czegoś się dowie, może zapamięta.

Na zarejestrowanych ponad 57 tys użytkowników ilu jest jedno- dwu- czy kilku-postowców?

Gdyby tę listę tak rzetelnie wyczyścić to obawiam się, że nie zostanie 30% ludzików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ci, którzy tu zaglądnęli to co ? Nauczyli się czegoś ?

Rejestrują się po to by zapytać o cenę zegarka "znalezionego na strychu" lub by zapytać "czy warto", bo akurat lato się zbliża, nadgarstek na wierzchu i może fajnie by było założyć jakiś stary zegarek bo to trendy.

1 na 100 zostaje na dłużej i coś tam poczyta, czegoś się dowie, może zapamięta.

Na zarejestrowanych ponad 57 tys użytkowników ilu jest jedno- dwu- czy kilku-postowców?

Gdyby tę listę tak rzetelnie wyczyścić to obawiam się, że nie zostanie 30% ludzików.

Tutaj oczywiście masz rację i się z Tobą zgodzę.

To też jest irytujące, jak ktoś się rejestruje tylko po to by zapytać o cenę zegarka, zaraz potem wystawiając go na alle..

A historie strychowe to już jest rzecz codzienna, jak przeglądam allegro to to samo się wypisuje w każdej aukcji. Nawet jak ludzie strychów nie mają ;)

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Tylko Jacek pomyśl o tym, że Ty już siedzisz w zegarkach i wiesz co jest oryginalne a co nie jest...

...

Jeszcze słowo odnośnie powyższego, bo jakoś mi umknęło.

Nie urodziłem się z ta wiedzą. Pewnie, że na początku również się naciąłem, ale może nie aż tak jak ci, którzy płacą po 4 stówki za składaki.

Nie kupowałem, aby później pytać o oryginalność, a odwrotnie.

Pytałem, sam szukałem, starałem się czegoś dowiedzieć, później kupowałem... a i tak kilka razy wtopiłem ;)

Jednak nie narzekam, bo kilka razy trafiło się ślepej kurze ziarno za grosze.

Człowiek uczy się na błędach ale cały myk tkwi w tym, by tych błędów popełniać jak najmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest oczywiste... Szkoda tylko, że jest pełno naiwniaków, którzy to kupują...

Edit:

Ja też przecież kiedyś nieświadomie kupowałem ładnie wyglądające potwory. Każdy uczy się na błędach, ale szkoda że ktoś się na tym bogaci... Znacznie.

Ale należy też pamiętać, że nie wszyscy z kupujących to kolekcjonerzy, zdecydowana większość kupujących te "odrestaurowane" zegarki to jak przypuszczam zwykli zjadacze chleba. Jeśli nie zależałoby mi na oryginalności i kupowałbym zegarek do codziennej eksploatacji to ważne byłoby dla mnie żeby się nie psuł a czy werk ma oryginalną płytę i jaki ma mostek byłoby mało ważne. Miałby ładnie wyglądać i się nie psuć !

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale należy też pamiętać, że nie wszyscy z kupujących to kolekcjonerzy, zdecydowana większość kupujących te "odrestaurowane" zegarki to jak przypuszczam zwykli zjadacze chleba. Jeśli nie zależałoby mi na oryginalności i kupowałbym zegarek do codziennej eksploatacji to ważne byłoby dla mnie żeby się nie psuł a czy werk ma oryginalną płytę i jaki ma mostek byłoby mało ważne. Miałby ładnie wyglądać i się nie psuć !

Dokładnie tak, ale... Też jakiś czas temu kupiłem pierwszego mechanika- pięknie wyglądającą Omegę, koperta w stali, idealna tarcza, za duże pieniądze (czyt. odpicowaną). Taki do noszenia. Ale stało się tak, że jak przyszedł i z czystej ciekawości go otwarłem to wyskoczył jakiś zjadliwy wirus i dostałem lekkiej infekcji. Ciut już niechętny do swiss rozejrzałem się za CCCP. Jak przyszedł PDL to też go otwarłem. Wirus, który z niego wyskoczył spowodował ciężkie zapalenie płuc. Niedowyleczenia. Dożywocie chyba.

Z tymi zjadaczami chleba tak to czasami wygląda. 

ps. co tam swiss i cccp. najlepsze witaminy to POLSKIE....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - oczywiście trudno się z wami nie zgodzić. Możliwe że ja na to patrzę dość apodyktycznie "jak to będziesz chodził w takim składaku, przecież to wstyd założyć na rękę" :)

i się nie psuć !

Wprawdzie ostatnie piszę, chociaż tak mi się wrzuciło w środek postu - tutaj niestety nierzadko zdarza się tak, że te kilkuset złotowe pomyłki padają po kilku założeniach na rękę. Śmieszne wtedy jest to, że na każdą okazję a powiedzmy były ich aż cztery, żeby założyć zegarek wydaje się np. 100zł (jeżeli cena końcowa to były 4stówki). Już lepiej byłoby kupić sobie cztery różne koszule :)

Nie kupowałem, aby później pytać o oryginalność, a odwrotnie.

Pytałem, sam szukałem, starałem się czegoś dowiedzieć, później kupowałem... a i tak kilka razy wtopiłem ;)

I to jest bardzo dobre, sam wychodzę z tego założenia. Czasami jedynie jeżeli kupuję coś z "targu od ręki" i nie jestem pewien, a sam nie mogę znaleźć to wchodzę tutaj :)

Również zdaję sobie sprawę, z oczywistego że nikt z góry nie posiada wiedzy zegarkowej, sam mam niewielki ułamek - co i tak naprawdę dużo pomaga, szczególnie żeby niektóre pięknie wyglądające sikory omijać szerokim łukiem. Chociaż naprawdę ładnie by leżały na nadgarstku....

W każdym razie i tak uważam, że takie praktyki są niewyobrażalnie nieuczciwe, no ale sprzedawcy tych składaków jakoś muszą zarabiać.

Tak w temacie:

https://www.olx.pl/oferta/lucz-de-luxe-vintage-CID87-IDmh6y6.html#66218c211e

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

supler-s1 sprzedaje zegarek, który niby sprzedał za 277zł i za który 20 kwietnia br. otrzymał już pozytywny komentarz (te same zdjęcia i opis)

http://allegro.pl/vintage-cornavin-de-luxe-23jewels-slim-ussr-i6811250425.html

http://allegro.pl/vintage-cornavin-de-luxe-23jewels-slim-i6774349353.html?snapshot=MjAxNy0wNC0xM1QxODo1NTowMFo7YnV5ZXI7ODZjYzIxNDUxMmIzNjJlYjViMzJkNzY3ZjU2NjE0YWQ0NWMwYTRkN2ZjZDNlNDg2YzU2NGFiOTMyZDczMWYyMA%3D%3D

Dodałem do obserwowanych tę aukcję, byłem zainteresowany tym zegarkiem. Chwilę po otrzymaniu maila, że oferta niedługo się kończy cena nagle skoczyła o ponad 150 zł, do 385... :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat 100% ściema - po prostu poprzednio nie udało się nikogo naciągnąć.

Teraz wszystko poszło jak po maśle i szczęśliwiec l...4 przepłacił 400,50 zł w czwartek 18 maja, 21:44:30...

Ale czasami może się tak zdarzyć, że ktoś kupi jakikolwiek przedmiot, wystawi pozytywny komentarz, ale nagle mu się odwidzi i chce zwrócić. Nawet kilkukrotnie miałem tak, że komuś po prostu się nie spodobał na żywo np. pierścionek czy patera lub nawet figurka i pisał, że chciałby odesłać, ale oczywiście wystawi pozytywny komentarz... Pomimo, że to nie jest żadna firmowa transakcja tylko rzeczy wystawiane prywatnie to często się zgadzałem, nie każdemu musi się spodobać, a jeżeli jest kulturalny to czemu ja nie miałbym odpłacić się tym samym...

Inną sprawą jest to, że często tak miałem wystawiając zegarek w pełni sprawny, ktoś jeszcze usilnie chciał go wyregulować lub po prostu w nim grzebał a potem odsyłał - więc wystawiałem po raz drugi, mając na koncie już komentarz.

Najśmieszniejsze jest to, że nabiło się tyle pozytywów, a teraz zostało tylko kilka z ostatnich 12 miesięcy - allegro się stacza totalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłoby też tak,że postawiony figurant podbijający cenę niespodziewanie wygrał, wystawił komentarz a po jakimś czasie zagarek trafił ponownie na Allegro.

Allegro się stoczyło- bardzo delikatnie to nazwałeś

Banda i jeszcze raz banda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłoby też tak,że postawiony figurant podbijający cenę niespodziewanie wygrał, wystawił komentarz a po jakimś czasie zagarek trafił ponownie na Allegro.

W zasadzie to miałem na myśli pisząc że to jest ściema totalna... Wygrał koń pociągowy i poszła aukcja na ponowne łowy nieświadomego naiwniaka... Aż do skutku tak leci...

Co ciekawe ceny i prowizje allegro dynamicznie się zmieniają. Jeszcze niedawno płaciłem 10% teraz od sprzedanego zegarka policzyli mi 8%. W sumie już nie zwracam na to uwagi, ponieważ i tak łupią niemiłosiernie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Kolejna dyskusja o allegrowych oszustach. Tylko nie wiem po co?

Większość ich jest znana, wystarczy omijać szerokim łukiem, bez względu na to jak atrakcyjne mają zegarki, nawet jeśli to nie są składaki.

Lub też można spróbować czegoś innego.

Chyba już dojrzeliśmy do założenia tematu "OSZUŚCI", tak OSZUŚCI, nie ma co się bać tego słowa.

Z alle oraz wszystkich innych portali sprzedażowych.

Można by podawać proste informacje:

1. XXX - uwaga składaki

2. YYY - uwaga holowane aukcje

3. ZZZ - uwaga składaki i holowane aukcje.

4. itp, itd

Kto chce skorzysta i będzie uważał. Kto mimo wszystko kupi niech ma pretensje do siebie.

Wiadomo, że cwaniaki zaraz zaczną zmieniać konta sprzedażowe, ale te też się dopisze.

Jednak niech trochę się pomęczą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
...

Co do wątku o "oszustach" - byleby komuś krzywdy też tym nie zrobić. To musiałoby być zrobione z rozwagą.

Kuźwa, komu?

Oszustom?

Chyba, że masz na myśli forum? OK, temat może być zatytułowany "TU UWAŻAJ".

A do podawanych przez Nas informacji oszust na pewno się nie przyczepi.

Jeśli sprzedaje składaka niech udowodni, że jest inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszuści założą nowe konta i po sprawie a cała robota psu na budę będzie. Jakkolwiek po pomysł zacny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuźwa, komu?

Oszustom?

Chyba, że masz na myśli forum? OK, temat może być zatytułowany "TU UWAŻAJ".

A do podawanych przez Nas informacji oszust na pewno się nie przyczepi.

Jeśli sprzedaje składaka niech udowodni, że jest inaczej.

Panowie chyba każdy dobrze wie że kogoś kto kolekcjonuje  zegarki i zegarmistrzostwo to jego hobby nie jest łatwo " nabić w butelkę". Inaczej sprawa ma się z laikami którzy po prostu szukają zegarka do noszenia czy codziennego użytku. Ale oni mają inne preferencję, zegarek ma być ładny i ma się nie psuć. Po prostu życie. 

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę nie umieszczać nicków sprzedawców z allegro (ukryłem dwa posty które je zawierały)

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego tematu Panowie i nie będzie. Unikajmy też nadinterpretacji jeżeli chodzi o sprzedających. Żeby kogoś nazwać oszustem to trzeba mu to oszustwo udowodnić a to nie takie proste.

Jedni używają holowników, inni zdjęć z ps-a itd. Tylko, że to nie jest dowód na cokolwiek.

Czarna lista we własnym domu i tyle co można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ponieważ na pewno by to pomogło walczyć z nieuczciwymi praktykami na allegro...

Pozostaje nam tylko wklejać tutaj linki do poszczególnych aukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt. Ja taką (tyle, że "angielskojęzyczną") wyhaczyłem na Allegro za 39. Swoją drogą to czy nie za często my tu rozmawiamy o pieniądzach? Taka piękność jak ta Rakieta zasługuje na innego typu zainteresowanie smile.gif

attachicon.gif 00374uv3.jpg

No piękna i warta wiele wiele...

Zazdroszczę szczerze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No piękna i warta wiele wiele...

Zazdroszczę szczerze :)

Złota łopata się należy jak nic! :D Post z 2007 roku! Naprawdę zagłębiłeś się w temat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ale wtedy tanio było ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj ceny kosmos ....

http://allegro.pl/poljot-de-luxe-23-jewels-rzadki-model-i6778224335.html?reco_id=12523fc4-3d8e-11e7-9b1c-6c3be5bbd028

http://allegro.pl/piekny-poljot-de-luxe-cieniutki-7-5-mm-au-10-i6819104815.html?reco_id=12523fc4-3d8e-11e7-9b1c-6c3be5bbd028

Ta druga to aukcja ale cena dojechana w górę ciekawe ile dobije.

Masakra: 320 za sławę z przesyłem ...a jeszcze  dzień do końca ;-) http://allegro.pl/stary-zegarek-slava-27-jewels-automatic-nie-poljot-i6820435923.html#thumb/3

Holowanko jak się patrzy!

Ale przynajmniej zegarek wygląda na oryginał.

Ktoś pewnie zapłaci i będzie zadowolony.

Ciekawe do ilu PLN - ów dobije.

Złota łopata się należy jak nic! :D Post z 2007 roku! Naprawdę zagłębiłeś się w temat :D

No fakt - nie spojrzałem na datę postu.

Ci co krótko na forum tak mają.

Będę bardziej rozważny i uważny. :)

Ale to świadczy o tym że "ruskie" to dobra inwestycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi