Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Iko

Zeno Pilot Chrono ref. 9557 TVDD - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

chcialbym podzielic sie z Wami spostrzezeniami nt. mojego nowego zegarka - otoz od paru dni gosci na moim nadgarstku Zeno model 9557 na czarnym pasku.

post-3910-0-37717000-1330636264.jpg

Co to jest? (zdjecia wyjasnia wiele, wiec zapraszam do Galerii)

- pilot z chronografem

- automat - sprawdzony "kon roboczy" Valjoux 7750

- czarna tarcza, indexy i cyfry arabskie pokryte superluminowa, takowoz wykonczone sa wskazowki

- tarcze i wskazowki chronografu - biale

- koperta stalowa satynowana

- koronka z godlem Szwajcarii

- szklo - szafir, lekko wypukle, o stalym promieniu (tak na oko)

- dekiel przykrecany, ze szklanym okienkiem

- srednica 42 mm, wysokosc - jakies 16 mm

- pasek - 20 mm "OEM" - czarny, skorzany, z bialym przeszyciem, zapiecie - zwykla klamra

Jakie wrazenia?

Po kolei...

Jestem ogolnie fanem lotnictwa, lubie samoloty, szybowce, kiedys fascynowaly mnie samoloty II WS, wiele z tego do dzis zostalo, wiec zainteresowanie zegarkiem lotniczym przyszlo w miare naturalnie.

Zarazilem sie "lotnikami" juz jakis czas temu, chcialem miec koniecznie cos z komplikacjami, ale na tyle klasycznego, by zegarek nie znudzil sie po kilku miesiacach. Z reguly bardzo przywiazuje sie do rzeczy, ktore lubie, wiec nie podazam za moda. W koncu tez do mlokosow juz sie czas jakis nie zaliczam. :lol:

Poza tym, dzieki Wam, Forumowicze, zdecydowalem sie na automat po 17 letniej "fascynacji" kwarcami.

Jak natrafilem na Zeno? Juz nie pamietam, ale chyba obejrzalem pare lotnikow na stronie Stanislawa. Firma dosc malo znana w Polsce, co dla mnie ma jednak te szczypte snobizmu, ktora pozwala cieszyc sie oryginalnoscia. Poza tym, wyglad klasyczny, oldskulowy wrecz, co jak wspomnialem dla mnie ma znaczenie. Wiele kontrowersji na Forum budzi ten samolocik, ale dla mnie to tez plus

No i tak powoli przymierzalem sie do Zenkow na Valjoux, rozwazalem opcje 6557 (40 mm, polerowana stal), rzeczony 9557 oraz P554 (44 mm, stal satynowana). 6557 odpadl najszybciej, jako zbyt maly oraz blyszczacy, zostala wiec tylko kwestia pozostalych 2. Problemem bylo to, ze kupowalbym w zasadzie w ciemno, nie widzac zegarka na zywo.

Po zmierzeniu nadgarstka (18,5 cm) zdecydowalem jednak o srednicy 42 mm, jako bardziej nadajacej sie do codziennego noszenia. Nie znioslbym chyba widoku uszu wystajacych poza nadgarstek, a i potencjalnego haczenia uszami o wystajace przedmioty.

W ten sposob wybor mialem za soba.

Zdecydowalem sie na zakup u Stanislawa.

(Aha, zapomnialem dodac, ze zegarek ten jest prezentem dla mnie od zespolu, ktory prowadzilem przez ostatnie 5 lat, wiec jest to "zakup kontrolowany" :))

Po kilkunastu dniach oczekiwania, wreszcie dojechal...spozniony o pare dni (pozdrownienia dla UPSu...). Ale najwazniejsze, ze jest... i chodzi. :)

Wrazenia "organoleptyczne":

Opakowanie- grafitowego koloru pudelko kartonowe mieszczace wlasciwa szkatulke - drewno polakierowane blyszczacym lakierem fortepianowym (na stronie Zeno pudelka byly w kolorze naturalnego drewna), ale "fortepian" jest bardzo elegancki. (dostane jeszcze etui, ktore dla mnie to obowiazek, gdyz podrozuje sporo)

W srodku siedzial na czarnej poduszeczce moj Zenek, kiwajac na powitanie duza, sekundowa wskazowka chronografu... :)

Oprocz tego gwarancja miedzynarodowa (1 rok) i instrukcja obslugi 7750.

Nalozylem to niecierpliwie na reke... i na szczescie to bylo to.... Duza ulga. Wielkosc w sam raz, jadnak dobrze, ze nie wzialem 44 mm.

Cieeeezki jest :!: No i grubas :!:

Spostrzezenia po paru dniach:

Plusy dodatnie :)

- jakosc wykonania bardzo dobra, koperta bardzo masywna

- koronka dobrze dziala w 2 i 3-cim polozeniu

- szklo bardzo fajne- lekko tylko wysklepione

- tarcza bardzo kontrastowa

- ladnie swieci wieczorem

- w razie potrzeby mozna sie ogolic uszami :) (patrz nizej, he he - ciekawe zdanie dla tzw. postronnych czytelnikow)

Plusy ujemne :)

- dokladnosc chodu - po 4 dniach noszenia, po 1,5 dnia pomiaru = pozni sie 7s vs US Time (ale to chyba nie jest problem) :?:

- pasek OEM - zbyt cienki i delikatny po prostu, przydalby sie bardziej masywny z zapieciem na clipa

- konstrukcja lunety i szkla - schodkowa, powoduje, ze w "schodkach" lubi sie osadzac brud - ale oczywiscie to nie problem, poradzilem sobie wykalaczka :)

- szwajcarskie "logo" na koronce - wytrawione? Nie wiem, ale obawiam sie o trwalosc tego rozwiazania. Wolalbym na pewno wytloczenie

- uszy bardzo ostro wykonczone od spodu - ale jakos obaj sie jeszcze nie pocielismy... :)

Ogolnie - udany zakup, polecam Zenki.

Dziekuje tez Staniemu :!:

Tyle na szybko - dosc duzo sie chyba rozpisalem.

Mam nadzieje, ze zachece tym tekstem niezdecydowanych do Zenkow

pozdrawiam i Do Siego Roku

Iko

PS. To moj drugi Zenek, tak w ogole. Pierwszy to moj Tata :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek faktycznie prezentuje się okazale i dosyć interesująco a Twój opis - bardzo ciekawy, jednak nie wspomniałeś o jednej - moim zdaniem zasadniczej wadzie - klasa szczelności - 30m /100 stóp to bardzo mało ale oczywiście jest to kwestia potrzeb, wykorzystania i zastosowania zegarka - jednak dla mnie to sprawa priorytetowa .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staruszek:

Zgadzam sie - wodoszczelnosc "pilotow" to sprawa wzgledna.

Ja naleze do frakcji wyznawcow latania "ladowego", tzn. nie bede uzywal go do latania na wodnosamolotach, lub tym bardziej lodziach latajacych. :lol: , a pewnie z jednym wyjatkiem, nie bede w nim samodzielnie latal w ogole... :)

NIE bede tez nosil go na bransolecie, a na okazje wakacyjno-przygodowe, naloze cos innego po prostu.

Aha - dla informacji jeszcze - podobnie NIE zamierzam wykorzystywac chronografu, tak jak pewnie 90% wlascicieli zegarkow z chrono, dla mnie to po prostu gadzet, ktory jednak musialem miec.

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny tak sam zegarek, jak i Twoj "review".

Proponuje temat przerzucic do forum tworczego - artykuly i recenzje :lol:

A fotke (i ewentualne inne) do galerii :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek faktycznie prezentuje się okazale i dosyć interesująco a Twój opis - bardzo ciekawy, jednak nie wspomniałeś o jednej - moim zdaniem zasadniczej wadzie - klasa szczelności - 30m /100 stóp to bardzo mało ale oczywiście jest to kwestia potrzeb, wykorzystania i zastosowania zegarka - jednak dla mnie to sprawa priorytetowa .

To jest zegarek dedykowany pilotom, którzy raczej nie zamierzają nurkować (a jeśli już to w powietrzu). Wash&Go typu sprzedane przeze mnie Xezo zostawiam ludziom niezdecydowanym.

Styl zegarka jest określony nie tylko przes jego design, lecz także - a może przede wszystkim - przez funkcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Styl zegarka jest określony nie tylko przes jego design, lecz także - a może przede wszystkim - przez funkcje.

Co nie przeszkadza innym firmom np. Fortis, Certina , Hamilton, IWC- tylko dwukrotnie większa klasa szczelności - również hołdować tradycji i wypuszczać na rynek "Piloty"

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

Iko, dzięki za tę recenzję.

Sam nieśmiało przymierzam się do Zeno więc opis uzytkownika jest dla mnie cenny.

Gratuluję zegarka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proponuje temat przerzucic do forum tworczego - artykuly i recenzje :P

OK, prosze wiec moda o przeniesienie - zmienilem juz tytul

Dzieki wszystkim za komentarze

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowe 8)

...a zegarka oczywiście gratuluję, bardzo ładny! :P

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jakitaki

Świetny opis i piękny zegarek.Gratuluję.

Nurtuje mnie tylko w jakim celu temat nie jest zamknięty?

Czy jest tu moderator?

Proszę o wyjaśnienie,autor może uzupełnić swój artykuł dzięki edycji...zachęta do spamowania?

Reszta "wiadomości" powinna trafić na PM.

Moje wypociny także.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Świetny opis i piękny zegarek.Gratuluję.

Nigdy nie było założeń aby blokować recenzje i nic tam nie dopisywac.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jakitaki
Nigdy nie było założeń aby blokować recenzje i nic tam nie dopisywac.

W jakim celu jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualne pytania dotyczące opisywanego zegarka dostepne do wglądu dla innych.

Gratulacje rzeczywiście można usuwać.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakitaki, poszukaj na forum uzasadnienia w starych postach. Kiedy powstawał dział z recenzjami brane były pod uwagę również możliwości blokowania wątków. Ale zapadła decyzja, że nie będą blokowane.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest tu moderator?

Proszę o wyjaśnienie,autor może uzupełnić swój artykuł dzięki edycji...zachęta do spamowania?

Reszta "wiadomości" powinna trafić na PM.

Moje wypociny także.

Dziękuję.

Gdy były pisane pozostałe posty - temat był w innym dziale - wystarczy śledzić czasem co się dzieje na forum , gdyby od początku znajdował się w tym dziale - osobiście nic bym nie dopisywał :!:

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jakitaki
Gdy były pisane pozostałe posty - temat był w innym dziale - wystarczy śledzić czasem co się dzieje na forum , gdyby od początku znajdował się w tym dziale - osobiście nic bym nie dopisywał :!:

Nie chodzi mi o odcięcie od możliwości uzyskania informacji,błąd jest w założeniach (dodatkowe kwestie -> PM autora -> edycja postu i udzielenie odpowiedzi) i jest to błąd moderatora (za bogato przeniósł).

Przepraszam za zamieszanie,ale fatalnie się czyta taką "sieczkę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.