Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcusfff

Certina DS-1 Chronograph Valjoux

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że w końcu dotarła do mnie wyżej rzeczona Cytrynka, postanowiłem uczcić to wydarzenie małą sesją zdjęciową. Jestem nią całkowicie usatysfakcjonowany i żal byłoby nie zaprezentować innym, moim skromnym zdaniem, tak ładnego zegarka.

Lekko industrialnie:

1jpg_eswaeqe.jpg

2jpg_eswawax.jpg

Powtórka z historii DS:

4jpg_eswawan.jpg

5jpg_eswawas.jpg

Zaglądamy Cytrynce pod spódnicę:

6jpg_eswawaq.jpg

A tu na jedynym, właściwym sobie miejscu:

7jpg_eswawqp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko co ich rysownik miał na myśli rysując tą wskazówkę sekundową? Brzydka. Wskazówka oczywiście, cytrynka ładna. Gratuluję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez billyhargrove
      Cześć zegarkowicze,

Jak na tle Certina DS Action 43mm wypada Davosa Argonautic? Jakie opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania, czy też samą markę? Czy jest coś co w tej cenie konkuruje z tymi dwoma diverami?

Dla kontekstu: Byłem przymierzać swój pierwszy, potencjalny zegarek, Certina DS Action 38mm - okazał się mniejszy niż zakładałem wizualnie na moim 17cm nadgarstku. Przeskoczyłem od razu do mierzenia wersji 43mm - poza lepszą jakością i zapięciem, wizualnie też prezentował się o wiele lepiej. Sprzedawca wiedząc o preferencjach, zasugerował mi przymiarkę zegarka Davosa Argonautic  - zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie, na zdjęciach w Internecie nie prezentował się tak dobrze jak na żywo i po chwili rozmowy nawet można było odnieść wrażenie, że całościowo jest o wiele lepszy niż Certina.

Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może się wypowiedzieć o obu modelach? Czy może jest coś w tym budżecie co może z nimi konkurować? Szukałem opinii na grupach na facebooku i zazwyczaj jeśli ktos miał coś do zarzucenia to fakt, że Davosa próbuje naśladować marki premium. Aktualnie jest 60/40 w stronę Certiny, ale może ktoś z Was pomoże te szalę przechylić, bądź zasugeruje nowego zawodnika.

• Przez billyhargrove
      Cześć forumowicze!

Mam 26 lat i jestem przed wyborem pierwszego zegarka, na który mam zamiar przeznaczyć około 3000-3400 złotych.
      Jestem absolutnie zielony w zegarkach, poczytałem ostatni tydzień o brandach, mechanizmach, typach i nie ukrywam, że najbardziej mi siedzą zegarki typu diver - do codziennego użytku do pracy / do wyjść ze znajomymi, na nadgarstek 17 centymetrów.
      Po intensywnych poszukiwaniach i przebrnięciu przez różne firmy pokroju Seiko (długo tutaj dumałem nad wyborem), znalazłem zegarek firmy Certina - DS Action Powermatic 80, 38mm, trochę podobny do submarinera. 
      Niestety po zasięgnięciu porady wśród kilku osób, spotkałem się o dziwo ze sceptycznym podejściem - Certina była ich zdaniem albo przereklamowana, albo "nudna", albo" mechanizm był słaby", albo "w tym budżecie masz Orisa i o wiele lepsze zegarki np Ball". 

Także przybywam dziś do prawdopodobnie najlepszego miejsca w polskim Internecie, pełnego entuzjastów zegarków, zasięgnąć Waszej porady, bo ja w temacie jestem jeszcze zielony. Zegarek wizualnie mi się podoba, pod komentarzami na anglojęzycznym YouTube zbiera pozytywne opinie pod recenzjami, niestety mam wrażenie, że u nas jest odbierany negatywnie. Czy faktycznie jest w tej cenie coś o wiele lepszego od Certiny, a sama Certina jest przereklamowana? W sklepie model 38mm kosztuje co prawda 4000 złotych, natomiast przy odpowiedniej rozmowie da się spokojnie go wytargować na mój budżet. 

• Przez Z_bych
      Zegarek męski BALTICUS Grey Seal III Chrono niebieski na Valjoux
      Cena 6000 zł  4500 zł + koszt wybranej wysyłki
      Stan 8/10 - proszę o obejrzenie zdjęć, przedstawiają dokładnie stan zegarka

Balticus Grey Seal Blue Chronograph to zupełnie nowa odsłona Szarej Foki, wyprodukowana w zaledwie 40 egzemplarzach, co czyni ten zegarek jeszcze większą gratką dla prawdziwych fanów zegarków. Prezentowany model wyposażony został w automatyczny, szwajcarski mechanizm ETA 7750 Valjoux z 46-godzinną rezerwą chodu, którego pracę obserwować możemy przez przeszklony dekiel stalowej koperty, dodatkowo ozdobiony wizerunkiem szarej foki. Na gradientowej, granatowo-niebieskiej tarczy znajdują się indeksy, podwójny datownik, zegary chronografu, mały zegar 24-godzinny, skala tachymetru, logo marki Balticus oraz nazwa Grey Seal, zaś za bezpieczeństwo cyferblatu odpowiada szafirowe szkło z powłoką antyrefleksyjną. Dodatkowo dla umożliwienia odczytu wskazywanych wartości w ciemności, wskazówki oraz indeksy wypełniono dobrze świecącą lumą. Do zegarka założona została gruba bransoleta ze stali szlachetnej typu mesh, z zapięciem motylkowym posiadającym mikro regulację, dzięki czemu idealnie dopasujemy ją do nadgarstka. Do zegarka dołączony jest także czarny, skórzany pasek z zapięciem motylkowym. Balticus Blue Seal Green Chronograph objęty został roczną gwarancją producenta a zapakowany w eleganckie drewniane pudełko i pudełko tekturowe.
      Stan zegarka: mechanicznie bez zarzutu, wizualnie – zegarek kilkanaście razy na nadgarstku, nosi drobne, włosowate ślady na polerowanych elementach koperty. Pasek skórzany i gumowy są nowe, nieużywane. Bransoletka skrócona na nadgarstek ok. 18 cm, w komplecie 4 zdjęte ogniwa, czyli w sumie zegarek będzie pasował na nadgarstek do 22 cm obwodu.
      Specyfikacja:
      Kolekcja: Balticus Grey Seal limitowany do 40 sztuk
      Model: Balticus BLT-BALGSBLCH
      Funkcje: chronograf, tachymetr, zegar 24-godzinny
      Kalendarz:dzień tygodnia i miesiąca
      Fluorescencyjne wskazówki oraz indeksy
      Koperta: ze stali szlachetnej, antyalergicznej
      Zakręcany i przeszklony dekiel
      Wodoszczelność 100 m
      Mechanizm: automatic ETA 7750 Valjoux, rezerwa chodu - 46 godziny, wibracje – 28800/h, 25 kamieni
      Szkło szafirowe z antyrefleksem
      Bransoleta stalowa typu mesh + pasek skórzany + gumowy pasek
      Średnica koperty - 44 mm
      Grubość koperty - 13 mm
      Oryginalne pudełko producenta
      Komplet z kartą gwarancyjną,

Schaumburg GT-Motorsport ONE Automatic SCH-GT1R to świetna propozycja dla fanów wyścigów rajd
      Cena 3500 zł + koszt wybranej wysyłki
      Stan 7/10 - proszę o obejrzenie zdjęć, przedstawiają dokładnie stan zegarka

Schaumburg GT-Motorsport ONE Automatic SCH-GT1R to świetna propozycja dla fanów wyścigów rajdowych i jednowskazówkowych zegarków. Swoją stylistyką model nawiązuje właśnie do motoryzacji. Jego czarny, skórzany pasek z okrągłymi wycięciami zdobią czerwone przeszycia. Srebrną kopertę o okrągłym kształcie wykonano ze szczotkowanej stali szlachetnej. Osadzono w niej szarą, szczotkowaną, przykrytą szkłem szafirowym tarczę, która pokazuje czas za pomocą jednej wskazówki. Na wysokości godziny szóstej ulokowano datownik dni miesiąca. Pracę mechanizmu automatycznego, który odpowiada za dokładny chód zegarka, możemy oglądać przez zakręcany, transparentny dekiel.
      Specyfikacja:
      Funkcje i specyfikacja zegarka marka: Schaumburg model: GT-Motorsport ONE Automatic SCH-GT1R koperta: szczotkowana, srebrna stali szlachetnej pasek: 3 paski typu RALLY w komplecie (używane, w bardzo dobrym stanie, przygotowane do sprzedaży i ponownego noszenia) tarcza: szara, szczotkowana, szkło: szafirowe datownik: dni miesiąca. mechanizm: szwajcarski, manufakturowy mechanizm automatyczny SW-20A. dekiel: zakręcany i transparentny wodoszczelność: 50 metrów szerokość koperty: 45.00 mm firmowe pudełko Schaumburg skóropodobne i tekturowe Stan zegarka: mechanicznie zegarek jest w stanie idealnym, wizualnie nosi normalne, ślady noszenia, widoczne na zdjęciach. Zdjęcia przedstawiają chyba każdą ryskę, nie były retuszowane.  

• Przez mariusz847
      Witam,

Chciałbym podpytać fachowców o naprawę mojej Certiny DS Action Powermatic 80. Jak widać na zdjęciach koronka razem z wałkiem jest osobno. Zegarek trafił do zakładu zegarmistrzowskiego. Diagnoza to uszkodzenie elementu trzymającego/blokującego wałek wewnątrz mechanizmu, tak to zrozumiałem. Wycena naprawy wyszła bardzo drogo, serwis wytłumaczył mi że będzie mnóstwo pracy z rozebraniem i złożeniem mechanizmu po wymianie. Dodatkowo oprócz opisanej usterki ma zostać wymienione gwintowane gniazdo w które zakręca się koronkę w kopercie (pewnie niefachowo to nazywam, przepraszam z góry). Cała naprawa to ponad 1700 PLN. Zastanawiam się czy to ma sens ekonomiczny, bo w takiej cenie pewnie można kupić ten model sprawny używany. Chciałem się poradzić fachowców co robić. Czy da się to naprawić taniej. Przyszło mi też do głowy że możnaby przecież wymienić cały mechanizm na nowy/inny Powermatic 80. Co sądzicie?

• Przez zrytytweety
      Witam Forumowiczów.
      Mam do zagospodarowania półtora tysiąca euro i szukam jakiegoś automatu. Moją uwagę zwróciły dwa modele z 80h rezerwą chodu. Linki:
      https://www.certina.com/pl/watch/ds-2/c0244071742100
      https://zegarkicentrum.pl/tissot-powermatic-80-t127-407-11-091-01-zegarek-meski/
      Myślałem też o dwóch tańszych. 
      Pracuje na magazynie i myślałem o gshocku do pracy i jakimś wyjściowym auto.
      Jestem początkującym amatorem mierzenia czasu, bardzo otwartym na sugestię.
      P.S. niekoniecznie muszą być szwajcarskie. Zależy mi na długości użytkowania i solidnej budowie w przypadku zegarka do pracy. Obecnie miałem ediface casio efr 552 po kilkunastu uderzeniach w regał pękło szkiełko; stracił wodoszczelność ale działa.
      Pozdrawiam!

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.