Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
billyhargrove

Pierwszy zegarek: Davosa Argonautic, Certina DS Action - czy może coś innego?

Recommended Posts

Cześć zegarkowicze,

Jak na tle Certina DS Action 43mm wypada Davosa Argonautic? Jakie opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania, czy też samą markę? Czy jest coś co w tej cenie konkuruje z tymi dwoma diverami?

Dla kontekstu: Byłem przymierzać swój pierwszy, potencjalny zegarek, Certina DS Action 38mm - okazał się mniejszy niż zakładałem wizualnie na moim 17cm nadgarstku. Przeskoczyłem od razu do mierzenia wersji 43mm - poza lepszą jakością i zapięciem, wizualnie też prezentował się o wiele lepiej. Sprzedawca wiedząc o preferencjach, zasugerował mi przymiarkę zegarka Davosa Argonautic  - zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie, na zdjęciach w Internecie nie prezentował się tak dobrze jak na żywo i po chwili rozmowy nawet można było odnieść wrażenie, że całościowo jest o wiele lepszy niż Certina.

Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może się wypowiedzieć o obu modelach? Czy może jest coś w tym budżecie co może z nimi konkurować? Szukałem opinii na grupach na facebooku i zazwyczaj jeśli ktos miał coś do zarzucenia to fakt, że Davosa próbuje naśladować marki premium. Aktualnie jest 60/40 w stronę Certiny, ale może ktoś z Was pomoże te szalę przechylić, bądź zasugeruje nowego zawodnika.

Davosa to marka, która specjalizuje się głównie w diverach. Wspópracuje z profesjonalnymi nurkami zajmującymi się swobodnym nurkowaniem, wspiera odbudowę raf koralowych. Dla wielu rzeczywiście wadą jest, że linia Ternos jest kopią Rolexa. 

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

38 faktycznie może być zbyt małe jeśli ktoś nie lubi mniejszych, ale 43 imo zdecydowanie za duże. Celował bym w 40-41mm przy takim nadgarstku. Także Davosa Vintage (39mm, ale na moim 19cm prezentował się genialnie) oraz Tereos Sexteen 40mm

Btw, Davosa dobry kierunek i nie tak oklepany jak Certina ;)

Zobacz jeszcze Bulova Oceanographer, aka Devil Diver 666 w pewnym wydaniu ;) nie udaje nikogo, ma własną historię i jest rewelacyjny. Kilka ciekawych wersji do wyboru.

Edited by Petru23

1 godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

38 faktycznie może być zbyt małe jeśli ktoś nie lubi mniejszych, ale 43 imo zdecydowanie za duże. Celował bym w 40-41mm przy takim nadgarstku. Także Davosa Vintage (39mm, ale na moim 19cm prezentował się genialnie) oraz Tereos Sexteen 40mm

Btw, Davosa dobry kierunek i nie tak oklepany jak Certina ;)

Zobacz jeszcze Bulova Oceanographer, aka Devil Diver 666 w pewnym wydaniu ;) nie udaje nikogo, ma własną historię i jest rewelacyjny. Kilka ciekawych wersji do wyboru.

Hmm, ja nie odczułem wrażenia, że 43 jest za duże. Mam wrażenie, że to poniekąd esencja divera - potężny zegarek - może mi się to na przestrzeni czasu zmieni 😅

Co masz na myśli przez " oklepaną Certinę "?

11 minut temu, billyhargrove napisał(-a):

Hmm, ja nie odczułem wrażenia, że 43 jest za duże. Mam wrażenie, że to poniekąd esencja divera - potężny zegarek - może mi się to na przestrzeni czasu zmieni 😅

Co masz na myśli przez " oklepaną Certinę "?

Kwestia popularności czy też rozpoznawalności.

Masz jakieś inne zegarki

Certina jest powszechnie znanym producentem zegarków. Davosa nie jest pierwszym wyborem w przeciwieństwem do Certiny. Jeżeli szukasz czegoś mniej oczywistego to Davosa jest dobrym pomysłem. 

Jakościowo są na podobnym poziomie. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

7 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Masz jakieś inne zegarki

Certina jest powszechnie znanym producentem zegarków. Davosa nie jest pierwszym wyborem w przeciwieństwem do Certiny. Jeżeli szukasz czegoś mniej oczywistego to Davosa jest dobrym pomysłem. 

Jakościowo są na podobnym poziomie. 

Tak jak wspomniałem, to będzie mój pierwszy zegarek :)

Właśnie tutaj też mam lekki zgrzyt - mam wrażenie, że z Certiną styczność miało o wiele wiele więcej osób, więc ocena ogólna jest bardziej miarodajna, w przypadku Davosa nawet publikacje na YT nie mają imponującej rzeszy zainteresowanych.

Edited by billyhargrove

Z moich doświadczeń z mechanizmami Certiny, to Powermatic miałem wszystkie super wyregulowane, na poziome maks. 3 sekund odchyłki. Czy dobrze zakładam, że w Davosie jest Selita?

Argonautic ma SW 200-1. LJP jest w Ternos Professional 68h

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

1 godzinę temu, billyhargrove napisał(-a):

Jaki rozmiar nadgarstka?

17,5 i SW 200 ale to zegar z 2018 chyba

Edited by cezary1976
Dodane

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By enpa
      Sprzedam zegarek Axios model Ironclad w kolorystyce Horizon.

Zegarek z mechanizmem Sellita SW200-1 na dobrym chodzie, ceramicznym, 120 klikowym bezelem, wodoszczelnością 500m, bardzo mocną lumą C3 X1 + BGW9 Swiss-LumiNova, zakręcaną koronką, AR i powłoką przeciwko rysom.
      Wymiary to 40mm średnicy, 13mm wysokości (13.8 ze szkiełkiem), 20mm między uszami, 46mm wysokości.
      W zestawie zegarek z oryginalną bransoletą, roller, dodatkowe linki bransolety oraz metalowa karta gwarancyjna.
      Stan oceniam na 9/10. Zegarek w bardzo dobrym stanie, nie zauważyłem żadnych rys.

Cena dla forumowiczów 2099zł z wysyłką Inpost/DPD.
      Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• By Sierżant Julian
      Na sprzedaż idzie mój San Martin typu SeaQ, podobny do Glashutte, ale w mojej opinii nieco przyjemniej zaprojektowany (no date, bardzo mocna klasycznie zielona luma C3, bezel coin edge). 39 mm licząc bez koronki. Mechanizm Seiko, chód punktualny. Typowe cechy San Martina: szkoło szafirowe, antyrefleks, powierzchnie satynowane, bardzo porządna robota, bransoleta również satynowana, sygnowana, masywna, ogniwa pełne. WR 200 m. W komplecie oryginalne pudełko, dołączone papierki producenta i dwa narzędzia.
      Stan forumowy 8,5/10: lekkie zarysowania od desk-divingu na bransolecie.
      Cena 750 550 pln, paczkomat InPost w cenie.
      Zegarek bardzo fajny, ale mam dwa podobne, niech więc dla odmiany trafi do kogoś, kto go będzie nosił.

• By billyhargrove
      Cześć forumowicze!

Mam 26 lat i jestem przed wyborem pierwszego zegarka, na który mam zamiar przeznaczyć około 3000-3400 złotych.
      Jestem absolutnie zielony w zegarkach, poczytałem ostatni tydzień o brandach, mechanizmach, typach i nie ukrywam, że najbardziej mi siedzą zegarki typu diver - do codziennego użytku do pracy / do wyjść ze znajomymi, na nadgarstek 17 centymetrów.
      Po intensywnych poszukiwaniach i przebrnięciu przez różne firmy pokroju Seiko (długo tutaj dumałem nad wyborem), znalazłem zegarek firmy Certina - DS Action Powermatic 80, 38mm, trochę podobny do submarinera. 
      Niestety po zasięgnięciu porady wśród kilku osób, spotkałem się o dziwo ze sceptycznym podejściem - Certina była ich zdaniem albo przereklamowana, albo "nudna", albo" mechanizm był słaby", albo "w tym budżecie masz Orisa i o wiele lepsze zegarki np Ball". 

Także przybywam dziś do prawdopodobnie najlepszego miejsca w polskim Internecie, pełnego entuzjastów zegarków, zasięgnąć Waszej porady, bo ja w temacie jestem jeszcze zielony. Zegarek wizualnie mi się podoba, pod komentarzami na anglojęzycznym YouTube zbiera pozytywne opinie pod recenzjami, niestety mam wrażenie, że u nas jest odbierany negatywnie. Czy faktycznie jest w tej cenie coś o wiele lepszego od Certiny, a sama Certina jest przereklamowana? W sklepie model 38mm kosztuje co prawda 4000 złotych, natomiast przy odpowiedniej rozmowie da się spokojnie go wytargować na mój budżet. 

• By enpa
      Sprzedam zegarek Axios model Ironclad w kolorystyce Horizon.

Zegarek z mechanizmem Sellita SW200-1 na dobrym chodzie, ceramicznym, 120 klikowym bezelem, wodoszczelnością 500m, bardzo mocną lumą C3 X1 + BGW9 Swiss-LumiNova, zakręcaną koronką, AR i powłoką przeciwko rysom.
      Wymiary to 40mm średnicy, 13mm wysokości (13.8 ze szkiełkiem), 20mm między uszami, 46mm wysokości.
      W zestawie zegarek z oryginalną bransoletą, roller, dodatkowe linki bransolety oraz metalowa karta gwarancyjna.
      Stan oceniam na 9/10. Zegarek w bardzo dobrym stanie, nie zauważyłem żadnych rys.

Cena dla klubowiczów 2299zł z wysyłką Inpost/DPD.
      Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• By Pawel777
      Cześć, 
      Szukam opinii i pomysłu na wyżej wymieniomy zegarek.
      Najbardziej zależało mi, żeby nie był to automat, ponieważ generuje to ciągłe myślenie o rezerwie chodu. 
      Obecnie posiadam Certinę z Powermaticiem 80 oraz Citizena Radio Controlled Eco-drive, który uwielbiam za bezobsługowość.
      Pierwszym modelem, na który byłem zdecydowany był Seiko SFK003J1, ale ten model jest tak źle spasowany, że szkoda gadać...
      Kolor - zielony albo niebieski.
      Obecnie mam na oku 3 modele:
      - https://alpinawatches.com/products/pilot-quartz-worldtimer-1

- https://www.tissotwatches.com/pl-pl/t1208073704100.html

CITIZEN
      MECHANICAL SERIES 8 GMT
      https://www.swiss.com.pl/pl/zegarek/nb6030-59l?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI27OszO3UiAMVMEBBAh3j9BugEAQYByABEgLb5fD_BwE

Wiem, że Alpina jest w kwarcu, ale obecnie dla mnie, to bardziej plus niż minus. Pytanie czy w jego przypadku więcej nie płaci się za markę, a nie za jakość.
      W grę nie wchodzą używki.
      Jeśli możecie coś poradzić, będę wdzięczny.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.