Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
dziadek

Uwagi i wnioski odnośnie struktury subforum roczniakowego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie najbardziej przekonuje podział na sprzedawców, czyli końcową firmę, która całość ogarnęła, zamówiła części u dostawców, lub we własnej fabryce, zapakowała i wstawiła do sieci sprzedaży. Tak będzie prościej chyba. Przy tym krótki opis, że zegar np. Badische, ale werk wcześniej używany przez X, a wahadło jak widać z firmy Y, co świadczy o powiązaniach etc. 

Bałagan będzie na początku nieunikniony. Mieć nadzieję, że się wyklaruje w trakcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej przekonuje podział na sprzedawców, czyli końcową firmę, która całość ogarnęła, zamówiła części u dostawców, lub we własnej fabryce, zapakowała i wstawiła do sieci sprzedaży. Tak będzie prościej chyba. Przy tym krótki opis, że zegar np. Badische, ale werk wcześniej używany przez X, a wahadło jak widać z firmy Y, co świadczy o powiązaniach etc. 

Bałagan będzie na początku nieunikniony. Mieć nadzieję, że się wyklaruje w trakcie...

Bo to wydaje się być JEDYNY sensowny podział, niestety nie bardzo w kierunku obowiązującym na NAWCC.

Są bardziej skostniali w formie. ;)

My mamy chyba więcej doświadczeń w dziedzinie organizacji - przez sporo prób przeszliśmy i wydaje się że w przedostatniej poprawce pewnego tematu znaleźliśmy odpowiedni kierunek.

Jeżeli prowadzący będzie nastawiony na pracę i dawanie  wiedzy innym, a nie tylko na zaspokojenie swoich ambicji, czy nie daj Boże  interesów to będzie dobrze.

Ale jeżeli taki wątek miałby być wbrew interesom prowadzącego zdecydowanie, to... pod stół  :D

Wniosek - to się nie uda  ;)

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat zaczyna mi się podobać ;)

Pozostają tylko marzenia o szklanych domach.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to temat zegarów rocznych produkowanych w fabryce W.Wurth & Co mamy założony moim zdaniem tematycznie i profesjonalnie!!

Jako kolekcjoner zegarów 400 Day jestem z tego faktu bardzo zadowolony.

Edit.

Koledzy, bardzo proszę zakładajcie tematy o roczniakach innych producentów, to zrobi  nam się tu porządek w przyszłości. 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil  - wg mnie ... super ! ( poważnie )

Az strach pisać by wątku nie zepsuć ;)

Po urlopie postaram się wrzucić kilka zdjęć swoich.

Jeżeli można coś bym jeszcze zasugerował - przy wahadłach dodać opis każdego  ( nr z książki CT , ew wersję )

Np "korona" była przynajmniej w dwóch wersjach - z lanym  i tłoczonym/wyoblanym talerzem. Czy to jest rozróżnialne obecnie, czy wrzucane jako jedno  ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żartujcie - jeszcze mało wiadomo na temat tych zegarów - brakuje mi tych DRGM by coś szerzej napisać na ich temat. Mostek 16 (z kulką stalową) ciekawe jaki miał numer DRGM ? Może ktoś się orientuje. A generalnie jakikolwiek DRGM krąży po internecie w pełnej postaci (niekoniecznie zegarowy)?

Dobrze by było by Aneta wrzuciła tego swojego wczesnego z wahadłem kompensacyjnym jako pierwsza, ja niestety wczesnego Wurtha nie posiadam w swojej kolekcji jeszcze.

Przy wahadłach chętnie bym dodał opis ale na forum to dość skomplikowane wgrywając zdjęcia na serwer forum. A już 500 kb ograniczenia danych na fotki to myślę, że jest przegięcie :)

Edytowane przez baja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma Oficjalnego spisu DRGM takiego jak w przypadku DRP. Spora część tych roczniakowych jest zebrana w artykule D. K. Stevensona "Historical German Patents and Torsion Pendulum Clocks" (Biuletyn NAWCC 2006).. Ale ten pewnie już znasz...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym 500 k to na spokój.

Zrób tylko dwa posty puste pod spodem dla siebie by było gdzie ew, uzupełniać.

Dane mają szanse napływać z różnych stron.

Chyba nie należy komunikacji w takim wątku  unikać ... niestety to jest pewien problem.

Można po pewnym czasie usuwać takie posty mało "encyklopedyczne" ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem to już w innym wątku, ale powtórzę: proponuję wydzielić wątek zegarów elektrycznych. Obecnie plączą się tematy roczniaków i elektryków - a są to tematy i konstrukcje całkowicie różne (no chyba, że mają podobne cyferblaty i wskazówki). Może MOD się zastanowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem to już w innym wątku, ale powtórzę: proponuję wydzielić wątek zegarów elektrycznych. Obecnie plączą się tematy roczniaków i elektryków - a są to tematy i konstrukcje całkowicie różne (no chyba, że mają podobne cyferblaty i wskazówki). Może MOD się zastanowi?

W kolejnym etapie zaproponujesz podział na subfora roczniaków kręcących wahadłami w lewo i w prawo?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kolejnym etapie zaproponujesz podział na subfora roczniaków kręcących wahadłami w lewo i w prawo?

Nie trzeba,akurat tak się właśnie kręcą.;)p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego erzlot, damy radę! Niech im tam... W kupie raźniej. A mają np. Bullaki z podobnymi klosikami  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba,akurat tak się właśnie kręcą.;)p

Moje kręcą się tylko w prawo. Precz z lewactwem!

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie propozycje do rozważenia:

1. utworzenie subforum dla zegarów elektrycznych tzn. wydzielenie ich z roczniaków

2.przy dodawaniu załączników (zdjęć) włączyć/zastosować automat. redukcję rozmiarów, bo

czasami trzeba kilka razy zmniejszać rozdzielczość, żeby się zmieścić. Tak zrobiło ok. rok temu

allegro- wcześniej też tam był ten sam problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już nie mam pary na sortowanie tematów do nowego działu, a nikt inny tego nie zrobi. Dość się nawalczyłem o wydzielenie tego, co jest. A zresztą zaraz ktoś zażąda subforum linkowców itp itd.

A jaki masz limit zdjęć w jednym poście? Bo mam wrażenie, że coś się rozjechało u różnych użytkowników. Ja mam 5 MB i to wystarcza. Jezeli masz następne zdjęcia przekraczające limit - dodawaj je w następnym poście. O ile zrobisz to w ciągu 20 minut, automat sklei te kolejne posty.

Rozdzielczość zdjęć i tak jest znacznie redukowana przez hosting forum..

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi