Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pafeł

Jaki zegarek do niebieskiego ganituru

Rekomendowane odpowiedzi

Kup białego Orienta Union'a, wrzuć na pasek brąz lub czarny i po kłopocie :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ten ostatni to jest Orient Automatic? Jak ma sie "klasyką" i jakością do Atlantic Worldmaster? Nie ma co ukrywać, że jest moim faworytem.

G-9000R-4ER / EF-524D-4AVEF / JVD C8839 / Poljot małe ufo na werku 2609 - 17 kamyków / Sygned REPORTER / Bisset (do identyfikacji) / NEV 8052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Generalnie Atlantic obecnie to niezbyt dobry wybór - jak już to coś vintage. Biorąc pod uwagę nówki ten Orient będzie zdecydowanie lepszy i jakością i stosunkiem jakość/cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc Altantic odpada. A Poljot de lux do Orienta? Dzieki za pomoc:)

G-9000R-4ER / EF-524D-4AVEF / JVD C8839 / Poljot małe ufo na werku 2609 - 17 kamyków / Sygned REPORTER / Bisset (do identyfikacji) / NEV 8052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Poljot nie do zajechania (bo nie ma się co w nim zepsuć). Orient nowocześniejszy, nie rosyjski i z aktualniejszymi rozmiarami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zbiorczo kilka uwag (od poniedziałku do piątku noszę koszulę i marynarka casualową lub gajer).

Buty sobie zostaw do jeansów i casualowej marynarki.

Do niebieskiego garnituru na luzie TYLKO brązowe buty ze skóry, a zegarek na brązowym pasku i jasną tarczą. Ja mam Certinę DS Podium Chrono GMT, ale ten Orient (kremowa tarcza propozycja czarlik) jest super i ma rezerwę chodu (twoi rozmówcy wiedzący co to jest docenią tą komplikację).

Bardziej oficjalnie to czarne buty i zegarek na czarnym pasku lub ostatecznie bransoleta.

BTW

Jak zaczniesz świadomie dobierać zegarki do stroju to skończysz tak jak ja :) - mam teraz 6 zegarków na różne okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoleta do bardziej oficjalnego garnituru? To chyba, że się nazywasz Bond, James Bond ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Generalnie lepiej bransoleta niż skórzany pasek w innym kolorze niż reszta skór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ten ostatni to jest Orient Automatic? Jak ma sie "klasyką" i jakością do Atlantic Worldmaster? Nie ma co ukrywać, że jest moim faworytem.

Tak automatic, co do Atlantica to trudno powiedzieć, niby dobrej jakości Szwajcar, ale taki Szwajcar popularny zwłaszcza w Polsce, jak to mawiają na innym forum taka "słis Kłalita" , stare vintageowe Worldmastery jak najbardziej, nowe już niekoniecznie, moim zdaniem za bardzo oklepane. Tak jak powiedizli przedmówcy rezerwa chodu to rewelacyjna komplikacja, jedna z niewielu z której korzysta się an co dzień. Z reguły dość droga,  a wsród tanich zegarków występuje tylko w Orientach i Chińczykach, jak np bardzo fajnym Parnis Portugese, ale to już rozmowa na odrębna dyskusję bo ich jakość bywa dyskusyjna( ja nie mialem więc nie mówie). Ten na moim nadgarsku ma 40 mm srednicy, a sam nadgarstek 17 cm obwodu. Dodam jeszce, ze zegarek bardzo wydajnei się nakręca. Od zera do pełnego naładowania to jakies 5 h w warunkach biurowych.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarlik

A czy masz dokręcanie w tym Oriencie (ja z automatów mam ML Pontos z rezerwą i Glicyne Classic i w obu jest dokręcanie), bo jeżeli tak to jest to w tej cenie super wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarlik

A czy masz dokręcanie w tym Oriencie (ja z automatów mam ML Pontos z rezerwą i Glicyne Classic i w obu jest dokręcanie), bo jeżeli tak to jest to w tej cenie super wybór.

nie ma ani dokręcania ani stop sekundy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Orient po lewej? (choć wg niektórych otwarte serducho dyskwalifikuje go jako garniturowca, to już Twój wybór)

42 mm i całkiem fajnie wygląda....

post-72894-0-27092300-1410817423_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny ten Atlantic :) Gdzie go można dostać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Limitowana edycja wyprodukowana w 1888 egzemplarzach. Wykonanie zdecydowanie bez szału - oprócz tego, że od tyłu strasznie brzydki, to egzemplarz ojca miał rezerwę ośmiogodzinną... Na szczęście zwrócił szybko i odzyskał pieniądze. Lepiej zapolować na oryginał, który stanowił wzór dla tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie zdecydowanie bez szału - oprócz tego, że od tyłu strasznie brzydki, to egzemplarz ojca miał rezerwę ośmiogodzinną...

Choć o gustach się nie dyskutuje, to wg mnie zegarek świetnie wykonany, tarcza bardzo ładna i czytelna, indeksy leżą równiutko, ETA w środku (manual) chodzi precyzyjnie, ale wizualnie szału nie ma. Niemniej jednak COŚ przez szkiełko od tylu widać. 28800 v/h- wskazówka ładnie płynie.

Kupisz w sklepach i Internecie używając 1888 jako słowa klucz.

Nie to ładne, co ładne, lecz co się komu podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Cóż, widać kwestia marnego QC - w modelu zakupionym przez ojca ETA robiła parę minut dziennie według pomiaru, rezerwa działała 8 godzin, więc po nocy zegarek stał i trzeba było na nowo nastawiać, przeszklenie na plecach całkowicie zbędne bo w środku najbiedniejsza wersja ETY, która nie jest zbyt wyględna. Reszta - jak np. niezbyt pasujące złote wskazówki, dziwny żółtawy a nie kremowy w praktyce kolor tarczy i nie do końca trafiony kolor ringu - to już kwestia gustu (dla mnie i ojca - znów nie trafiona). Na szczęście za 1/3 ceny można kupić oryginał w idealnym stanie, który i chodzi poprawnie i wygląda lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Próbowałem licytować ten zegarek:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4583588223

Piękny, po prostu piękny. Pech, że dałem o 15pln mniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Czy ja wiem czy pech :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo taki Tissot?

http://allegro.pl/klasyczny-vintage-tissot-lata-50-te-ideal-i4591532007.html

Pasują Tissoty do garnituru?

Nie warto w tej cenie czy wogóle tej DOXy? :) Cieszę się, że jestem na tym forum, bo zmienia się podejście do zegarków.

Jako, że działam z komputerami, chcialbym się określic do 3, 4 pozycji, które będę szukać.

1. Atlantic WorldMaster

2. Orient Automatic

3. Jakiś Poljot

4. Nie wiem

Jeśli mogę prosić o pomoc w wyborze konkretnego symbolu. Pewnie będę szukać na allegro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

1. Atlantic jeżeli to stary - a wówczas lepiej szukać na naszym forumowym bazarku. Na allegro na egzemplarz nie poprawiany ciężko.
2. Orienty najlepiej sprowadzać ze wschodu - chwilę dłużej czekamy, ale różnica w cenie spora

3. Poljoty jak z Atlanticem, choć tutaj łatwiej o dobry egzemplarz na allegro. Świetne są de Luxy, ale pytanie czy lubisz złoty kolor

4. Ewentualnie bardziej budżetowy kwarc dobrej jakości w ciekawej stylistyce, np. http://www.skywatches.com.sg/reviews/media/catalog/product/cache/1/image/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/e/f/efr-526l-7a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta - jak np. niezbyt pasujące złote wskazówki, dziwny żółtawy a nie kremowy w praktyce kolor tarczy i nie do końca trafiony kolor ringu - to już kwestia gustu (dla mnie i ojca - znów nie trafiona).

Ojciec specjalnie kupił brzydki zegarek, czy dał Ci się przekonać? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.