Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pafeł

Jaki zegarek do niebieskiego ganituru

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz Dąbrowski

Ojciec dał się mi przekonać do Atlantica Varldmastarura słusznego wieku, zachwycił się, zapragnął mieć jednak nieco większy i trafił na tę właśnie limitkę. Kupił przez Internet bo stacjonarnie już jej nigdzie nie było i po kilku dniach zwrócił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście porównując reedycję do oryginału znajdziesz różnice, bo to nie jest wierna kopia starego zegarka, lecz jego dzisiejsza wersja. Tak jak nowe Mini nie jest starym Mini, którym pomykał Jaś Fasola. Niemniej jednak tylko nieliczni chcą dziś jeździć oryginałem ☺, możliwe, że jesteś jednym z nich.

Ja np. doceniam W Atlanticu fakt posiadania szafiru zamiast plexi oraz powiększenia koperty do 42mm. Poniżej tej wartości zegarki mi się nie widzą. W ramach wyjątku kupiłem Tissota Le Locle Power reserve i.... chyba żałuję. Jego niespełna 40mm na gołym nadgarstku u mnie to trochę za mało, tak że jego użycie ogranicza się praktycznie do garnituru.

Podsumowując Pafeł szukaj zegarka, który się TOBIE podoba, bo to Ty z nim będziesz na codzień obcował ☺.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Oczywiście, zresztą sam napisałem, że celem zakupu był właśnie zegarek większy (40-42mm) i z szafirem. Jednak poza tymi dwoma elementami zegarek nie spełnił oczekiwań - w szczególności pod względem jakości, a to już nie jest kwestia podobania. Tak więc jeżeli estetyka podoba się aż tak, aby wydać na ten model półtora tysiąca złotych to koniecznie należy sprawdzić czy funkcjonuje on poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

A jaka wielkość jest odpowiednia go mankietów? Średnica mojego nadgarstka to 19cm. Co do zegarka, to najbardziej podoba mi się Atlantic, ale... Nomos też jest super. Biała tarcza + dwa paski brąz / czarny w zupełności mi będa wystarczyć. Proszę w takim razie o jakieś ciekawe propozycje, bo dzięki Wam odkrywam nowe podejście do zegarków i ciekawe, mniej popularne modele :)

G-9000R-4ER / EF-524D-4AVEF / JVD C8839 / Poljot małe ufo na werku 2609 - 17 kamyków / Sygned REPORTER / Bisset (do identyfikacji) / NEV 8052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Generalnie wielkość nie powinna być zbyt duża - bliżej połowy nadgarstka, niż całego - jednak sporo tutaj zależy od gustu i stylu. Najlepiej przejść się po sklepach i poprzymierzać kilka modeli bliżej rejonu 37-40 średnicy, przy czym pamiętać że równie ważna jest mniej popularna wielkość od góry do dołu (lug2lug).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orienty są dobre, nawet te budżetowe, ale mam jednego bez możliwości dokręcenia z koronki i bez wskaźnika rezerwy- jedno z nich by się przydalo, bo dla tak taniego zegarka w rotomat nie opłaca się inwestować.

Na początku myślałem, że to nie problem, ale.... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie jak z babami ;)

A co jeśli włożysz inny garnitur, inną koszulę, itp? Za każdym razem będziesz szukać pasującego zegarka? Wybierz zegarek z czarnym paskiem, srebrną lub białą tarczą, w umiarkowanym rozmiarze, nie rzucający się ostro w oczy. Na pewno będzie pasować nie tylko do niebieskiego garnituru. Nomosa ze zdjęcia wyżej postawiłbym za wzór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że są, dlatego zwracam na to uwagę. Ja to pominalem i teraz z chęcią bym zakupił ciut inny model ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat u mnie nie umarł. A co myślicie o :

Zenith 230S i takIej Rodanie?

post-32467-0-19341500-1411412469_thumb.jpg

post-32467-0-95337100-1411412480_thumb.jpg

G-9000R-4ER / EF-524D-4AVEF / JVD C8839 / Poljot małe ufo na werku 2609 - 17 kamyków / Sygned REPORTER / Bisset (do identyfikacji) / NEV 8052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zenith wygląda na nieumiejętnie odratowywanego zupełnego trupa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki. Będę ich omijać. Co z nimi jest nie tak?

A ten drugi zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Sopockie Antyki żyją z malowanych i polerowanych trupków przygotowanych pod sprzedaż za wysoką kwotę dla nieznających się na rzeczy biznesmenów - jak chcesz dobrej jakości zegarek w oryginalnym stanie (a do tego za rozsądniejszą kwotę) to omijaj z daleka jak kolega wyżej napisał :)

Ten drugi nie jestem pewien czy też nie "robiony", choć przydałoby się lepsze zdjęcie tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć. Zdjęcia Rodani.

post-32467-0-12064300-1411547995_thumb.jpgpost-32467-0-31257000-1411547962_thumb.jpgpost-32467-0-63730300-1411547965_thumb.jpgpost-32467-0-23945000-1411547978_thumb.jpgpost-32467-0-33477400-1411547985_thumb.jpg

post-32467-0-16773300-1411547990_thumb.jpg

Warta uwagi jest Rodania?

BTW: Gdybyście potrzebowali potrzebowali pomocy z PC lub laptopem - dajcie znać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Koperta z pewnością polerowana, tarcza wydaje mi się też poprawiana - spójrz na subsekundę, na napis 45 oraz indeks pod tym, mnie to wygląda na ręczną robotę, a i wskazówki wydają się być nieco bardziej zużyte niż tarcza co często sugeruje właśnie upiększanie tej ostatniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję, że kupię wyszukany zegarek. Super. Generalnie zauważyłem, że design Rodani wpadł mi w oko. Rodin jest podobny. Są to zegarki z kategorii 'vintage' czy klasyka? Jaki drugi jest Poljot de luxe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Jak jesteś zdecydowany na "poprawianą" Rodanię to jest też ciekawa na naszym bazarku: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/111196-rodania-krab-luminox-navy-seals-candino/ - w obu przypadkach będzie to jednak zdecydowanie dość niewielki zegarek.

I zdecydowanie vintage, choć poprawianie niestety zmniejsza ich wartość dla kolekcjonerów i miłośników (celem jest oryginalny stan idealny ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jesteś zdecydowany na "poprawianą" Rodanię to jest też ciekawa na naszym bazarku: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/111196-rodania-krab-luminox-navy-seals-candino/ - w obu przypadkach będzie to jednak zdecydowanie dość niewielki zegarek.

I zdecydowanie vintage, choć poprawianie niestety zmniejsza ich wartość dla kolekcjonerów i miłośników (celem jest oryginalny stan idealny ;) )

Dokładnie :) Auta szukałem 2m-ce i znalazłem w oryginale w super stanie. Podejrzewam,  że z zegarkiem też tak będzie. Co do tej firmy, to robi dobre zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie jestem znawcą marki, ale powiedziałbym że robiła porządne budżetowe szwajcary. Nic super prestiżowego, ale też i nic czego trzeba by się wstydzić, a przy dobrym stanie i opiece pożyje dekady :)

Poljoty de luxe, o ile estetyka się podoba, to też świetny pomysł - szczególnie grubość tych zegarków jest zabójcza, a też nie do zajechania mechanizmy i części nie brak na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy Poljot to chińczyk, a drugi ma podejrzaną tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.