Parówkowy skrytożerca 429 #426 Napisano 2 Października 2018 Miałem na myśli BT plus GPS w zegarku. Wówczas MB to już 100% niepełnosprawność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #427 Napisano 2 Października 2018 Całe szczęście że MB manualnie działa bardzo dobrze i nie miałem z nim problemu ja testuje teraz pracę radia bez BT, sprawdzę czy to powiązane systemy. Ja chciałbym najlepiej tak: MB auto cały czas a BT w zależności od kaprysu ale argument o aktualizacji w budynku itp to akurat jestem za. Znając siebie włączę wszystko na auto i jechana i nie będę się zastanawiał. Ale jak radio będzie działać bez BT to tak zostawię ba razie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Parówkowy skrytożerca 429 #428 Napisano 2 Października 2018 Bt plus gps bylby super.... ale na razie to egzotyka.Nie do końca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matej 448 #429 Napisano 2 Października 2018 Gdy połączymy fakty i weźmiemy pod uwagę informacje docierające z za oceanu to wydaje się, że upychanie bt do zegarków może być związane z "wyłączeniem" nadajnika w USA. Podobno jest była jakaś petycja przeciw ale niestety nie śledzę na bieżąco. A wiadomo jak USA to pewnie później Europa gdzieś tam kiedyś i może chcą być gotowi ? Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 http://www.youtube.com/c/MatejMatejGshock http://matejmatejgshock.90.plhttps://patronite.pl/MatejMatejGshock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Banalny 26 #430 Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Tak naprawdę sam GPS jest w pełni wystarczający do ustawienia czasu. Edytowane 2 Października 2018 przez Banalny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #431 Napisano 2 Października 2018 Gdy połączymy fakty i weźmiemy pod uwagę informacje docierające z za oceanu to wydaje się, że upychanie bt do zegarków może być związane z "wyłączeniem" nadajnika w USA. Podobno jest była jakaś petycja przeciw ale niestety nie śledzę na bieżąco. A wiadomo jak USA to pewnie później Europa gdzieś tam kiedyś i może chcą być gotowi ? Wysłane przy użyciu Tapatalka A tylko zegarki działają na tych synchronizacjach czy też inne urządzenia związane z przemysłem itp? To pewnie rodziłoby dużo kosztów, miejmy nadzieję że to tylko ploty i nic takiego nie będzie miało miejsca. Dzisiaj sprawdzę czy radio zadziała, będę czekał, zrobię jeszcze test z usunięciem synchronizacji z telefonem i wtedy zobaczę czy radio zadziała. A jak jedno i drugie nie uruchomi radia automatycznie wjadę na full auto sync 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Parówkowy skrytożerca 429 #432 Napisano 2 Października 2018 Tak naprawdę sam GPS jest w pełni wystarczający do ustawienia czasu.Oczywiście. BT jest najbardziej potrzebny do łączności z telefonem ale synchronizacja czasu przy jego pomocy może się odbyć w pomieszczeniu gdzie GPS juz nie podoła. Poza tym jest mniej energożerny niż GPS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matej 448 #433 Napisano 2 Października 2018 A tylko zegarki działają na tych synchronizacjach czy też inne urządzenia związane z przemysłem itp? To pewnie rodziłoby dużo kosztów, miejmy nadzieję że to tylko ploty i nic takiego nie będzie miało miejsca. Dzisiaj sprawdzę czy radio zadziała, będę czekał, zrobię jeszcze test z usunięciem synchronizacji z telefonem i wtedy zobaczę czy radio zadziała. A jak jedno i drugie nie uruchomi radia automatycznie wjadę na full auto sync Tutaj więcej tak na szybkohttps://www.eham.net/articles/41806A tutaj o zegarkach i falach radiowych wycinek z tej strony Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 http://www.youtube.com/c/MatejMatejGshock http://matejmatejgshock.90.plhttps://patronite.pl/MatejMatejGshock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowaljl 20 #434 Napisano 2 Października 2018 Powiedzialem ze bt plus gps to egzotyka bo moge sobie 4 modele na szybko przypomniec ze to maja i wszystkie sa w segmencie premium. Gps jest super. Nie zadziała w nocy to w kilkanascie sekund wychodzac z domu do samochidu ustawisz. A uzycie energiinie jest argumentem przy solarze. Na tej zasadzie ja zawsze mam wylaczony bt w telefobie Bo szkoda mi baterii. Telefon nie laduje ze za pomoca solara:( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #435 Napisano 2 Października 2018 Tutaj więcej tak na szybkohttps://www.eham.net/articles/41806A tutaj o zegarkach i falach radiowych wycinek z tej stronyFaktycznie ale ciekawe na ile to jest prawdziwe a na ile taki dym w sieci. Jak te wszystkie para petycje. No ja mam nadzieje że nie wyłączą nadajników, przynajmniej bym chciał tego bardzo bo uważam że RC jest bardzo sprawną i użyteczną opcją w zegarkach G. Oby u nas nie było takich akcji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Banalny 26 #436 Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Multiband i BT mają znacznie więcej ograniczeń niż GPS. MB jest dostępny tylko w wybranych rejonach świata, no i działa tylko w nocy. Z kolei czas na smartfonie jest zależny od zasięgu sieci komórkowych . A satelitów z GPSem raczej nikt nie wyłączy i są dostępne na całym globie! Dlatego szkoda że MTG-B jest pozbawiony tej funkcji. Edytowane 2 Października 2018 przez Banalny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matej 448 #437 Napisano 3 Października 2018 Multiband i BT mają znacznie więcej ograniczeń niż GPS. MB jest dostępny tylko w wybranych rejonach świata, no i działa tylko w nocy. Z kolei czas na smartfonie jest zależny od zasięgu sieci komórkowych . A satelitów z GPSem raczej nikt nie wyłączy i są dostępne na całym globie! Dlatego szkoda że MTG-B jest pozbawiony tej funkcji.Ręcznie można "wywołać" kalibrację więc MB działa cały czas nie tylko w nocy. Chyba, że miałeś na myśli auto rc to tak Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 http://www.youtube.com/c/MatejMatejGshock http://matejmatejgshock.90.plhttps://patronite.pl/MatejMatejGshock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #438 Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Hej, chyba jednak radio i BT w modelu B1000 jest jakoś ze sobą powiązane. Dzisiaj też nie połączył się z radiem ale z kolei manualna synchronizacja w tym samym miejscu o 8 rano zadziałała bez problemu...Teraz troszkę zgłupiałem nie ukrywam bo może to mieć przyczynę z tym że telefon i zegarek są ze sobą sparowane. Ale trochę to naciągane. Albo ustawienie auto kalibracji musi być na ON i wtedy bez BT może działać radio. Ok zrobimy tak i zobaczymy za dwa dni hehePozdrawiam P.S.Chyba wszystko wiem dzięki Parówkowy Skrytożerco za naprowadzenie. Faktycznie w telefonie w aplikacji jest ustawianie auto time calibration (tej opcji nie ma w zegarku jako funkcja do ustawiania) i jest opisane że aby radio działało automatycznie bądź GPS musi to być włączone co daje też nam od razu auto kalibrację z telefonem. Więc teraz uściślając:auto kalibracja OFF - zegarek nic nie robi sam, radio można aktywować samemu i działa tak samo jak połączenie BT, można wzbudzić manualnie,auto kalibracja ON - zegarek będzie łączył się w "tle" po BT 4 razy dziennie, jak nie znajdzie telefonu po dobie włączy auto radio w nocy między 24:00 a 5:00 (to opcja kiedy cały czas mamy włączony BT w telefonie i appka działa w tle)auto kalibracja ON, BT OFF - testujemy Edytowane 3 Października 2018 przez sbsqad 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Banalny 26 #439 Napisano 3 Października 2018 Ręcznie można "wywołać" kalibrację więc MB działa cały czas nie tylko w nocy. Chyba, że miałeś na myśli auto rc to tak Wysłane przy użyciu TapatalkaJasne, ale warunki propagacji fal radiowych powodują że MB jest skuteczny głównie nocą i wywołanie RC w dzień nie zmienia tego faktu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Parówkowy skrytożerca 429 #440 Napisano 3 Października 2018 Jasne, ale warunki propagacji fal radiowych powodują że MB jest skuteczny głównie nocą i wywołanie RC w dzień nie zmienia tego faktu...Skutecznosc w dzien jest niemal taka sama jak w nocy. Ilekroc wymuszalem synchronizacje w dzien to w 95% dzialala jak nalezy. Dzialanie noca jest takie troche na wszelki wypadek i chyba dla rejonow na pograniczu zasiegu nadajnika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Banalny 26 #441 Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Mieszkam w pn-wsch Polsce i u mnie w dzień nie łapie. Sprawdzałem wielokrotnie. W nocy bez problemu. Zresztą chyba nie bez powodu auto rc jest ustawione na godziny nocne. Edytowane 3 Października 2018 przez Banalny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Parówkowy skrytożerca 429 #442 Napisano 3 Października 2018 Mieszkam w pn-wsch Polsce i u mnie w dzień nie łapie. Sprawdzałem wielokrotnie. W nocy bez problemu. Zresztą chyba nie bez powodu auto rc jest ustawione na godziny nocne.No tak, to daleko. Moze byc na granicy zasiegu nadajnika z jednej strony i bialych niedzwiedzi z drugiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #443 Napisano 3 Października 2018 U mnie manualnie bez problemu za dnia ale nie zawsze w nocy a mieszkam w Szczecinie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowaljl 20 #444 Napisano 4 Października 2018 Znowu dzis przymierzalem. Poza tym ze nie widzialem w jakim trybie zegarka jestem jest fajny. Ale wymusic MB recxnie tez nie moglem. Jak tam obserwacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #445 Napisano 5 Października 2018 Zegarek z ajfonem łączy się jak mu się zachce, nie jest to nieomylne. Zobaczymy jutro. Jak nie będzie to działać si to wyłącze BT po ustawieniach auto i zobaczymy czy za dwa dni radio samo będzie cykać czas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowaljl 20 #446 Napisano 12 Października 2018 No i wkoncu dziala samo radio czy nie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #447 Napisano 12 Października 2018 Hej sorry że nic nie pisałem bo wiem że miałem testować i tak też robie ale teraz działam z telefonem i radiem. Na razie działa. Zarówno BT jak i radio. Za jakiś czas wyłącze BT w telefonie i sprawdzę czy radio co noc bez kontaktu z telefonem będzie działać. Na pewno dam znać Generalnie tak jak czułem: włączyłem wszystko i po mału zapominam. Ale zrobie teraz przez weekend test. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #448 Napisano 13 Października 2018 Ok, 11.10 miałem o 6:30 ostatnie połączenie z telefonem, dzisiaj sprawdziłem i nie wskazało mi Y na synchronizacji radia. A doba w teorii minęła. Dzisiaj wyłączyłem BT w telefonie i położę go w nocy w miejscu gdzie manualnie się łączył, sprawdzimy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #449 Napisano 15 Października 2018 Ok, w sumie wiem że nic nie wiem... już zgłupiałem. Telefon ma wyłączony BT ale jakby jest sparowany z zegarkiem. Ostatnie połączenie z telefonem 11.10. Dzisiaj rano znów sprawdziłem i pokazuje N czyli jakby nie było żadnej synchronizacji mimo że powinno łączyć się radio! Jeszcze mam jedną możliwość do przetestowania - po prostu usunę sparowanie telefonu z zegarkiem i sprawdzimy wtedy. Bo jak ktoś nie ma telefonu to przecież MB powinien łączyć się normalnie... Już w sumie nie wiem jak to działa co jest priorytetem a co nie. Ja to widziałbym tak:1. mam sparowany telefon z zegarkiem ale nie używam połączenia itp, robię to wtedy kiedy chce szybko przełączyć strefy bądź sprawdzić aktualny stan baterii2. łączę się przez radio co noc i mam świeżo ustawiany czas z marszuAle ewidentnie tak to nie działa. Jak ktoś miałby jakieś sugestie proszę pisać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sbsqad 148 #450 Napisano 17 Października 2018 Ok zaczyna mnie to już irytować. Usunąłem połączenie zegarka z telefonem żeby sprawdzić jak zachowa się zegarek w przypadku jakbym nie miał telefonu. I jak na razie ciągle widnieje N przy sprawdzaniu czy zegarek się połączył czy nie. Strefa czasowa na Paryż i auto synchronizacja włączona. Nie mam już pomysłów co zrobić żeby zegarek łączył się z radiem bez telefonu. Nie rozumiem tego, DST też ustawione na auto wszystko tak jak powinno być, nie wiem może zmienię miejsce na następną noc. Jeżeli macie jakieś pomysły dajcie znać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach