Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
acid

Polerowanie szkiełka - usuwanie rys z wyświetlacza (G-SHOCK).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Na przedostatnim zdjęciu widać, że jeszcze jakieś możliwości są. Czy jednak do polerki nie należy wyjąć przycisków? Papka z tlenkiem dostanie się w przestrzeń między kopertą i mechanizmem przycisków, a to chyba nie wróży dobrze w kontekście zachowania wodoszczelności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank coś Ci podlazło pod filc, jakieś ziarnko piasku albo opiłek metalu a to wystarczy aby narobić takich szkód.

Ja od poczatku do końca wszystko wykonuje ręcznie w pokoju w domowym zaciszu, choć mam swój warsztat i pracuje w metalu to nie robie tam tego właśnie z uwagi na to że nie jest tam w miarę sterylnie o czym wspomniał wcześniej Tomaliusz.  Robię tak za każdym razem, trochę się przy tym namacham ale efekt jest zawsze idealny i zadowalający. 

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano, Panowie pomocy!

A tak na powaznie to za chiny ludowe nie moge sie pozbyc zamglenia... Tlenek ceru mam, filc jest, robie zarowno recznie jak i polerka. Wszystko wg instrukcji.

No i nie wiem czy mam jakis magiczny model czy co ale po godzinie polerowania tlenkiem, ktory zrobilem na konsystencje pasty, nie ma efektow. Etap z papierem sciernym od 800-2500 poszedl idealnie. Powstalo zamglenie, ktore znika po zamoczeniu.

I nie moge sobie dalej poradzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za krótki czas polerowania i brak efektów, jeśli oczywiście robisz wszystko jak należy i masz tlenek ceru  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile polerowanie przez godzine moze nie dac efektu? I to brak jakiegokolwiek efektu. Sprobowalem pasta do metalu i troche roznicy jest, a uzywajac tlenku nie idzie doslownie nic. I tak sie zastanawiam co robie zle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez to mi przyszlo na mysl. Czy aby mozliwe, zeby osoba sprzedajaca sie pomylila?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu za lekko dociskasz przy polerce?

Gdzie kupiłeś tlenek ceru?

Czy jest biały czy taki różowawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest rozowy, jak puder mojej Panny.

Biały teoretycznie jest lepszy bo jest czystszy a do różowego dodają inne środki które obniża poziom samego ceru.

Jeśli kupiłeś np. na alle. różowy to może to nie być za dobry tlenek.

Takie domieszki bardziej nadają się do polerowania dużych powierzchni i nie koniecznie do końca szklanych, jak szyby samochodowe lub lampy.

Miałem co prawda dobry różowy tlenek ceru ale dostałem go od Kolegi który pracuję na produkcji szyb i ich hartowaniu i był to typowy tlenek ceru tylko do szkła (z domieszkami) i np. nie nadawał się do polerki szkło-podobnych lamp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podszedł jakiś wiór i narobił szkód. Potrzebne są do tego w miarę sterylne warunki a wiertarka stołowa pracująca w stali może takich warunków nie spełniać i trzeba uważać  ;)

Ło matko!... ale go przechrobotałeś! :blink:;)

A było już naprawdę blisko żeby cieszyć się nieskazitelnym szkiełkiem  ;)

Dużo szkła jeszcze zostało ponad kopertą? Może da radę odratować jeszcze.

Jego od początku nie było za dużo, ten typ chyba tak ma.

Na bank coś Ci podlazło pod filc, jakieś ziarnko piasku albo opiłek metalu a to wystarczy aby narobić takich szkód.......

Wydaje mi się, że to nawet coś drobniejszego, dosłownie pruszek. Musiałem to z czegoś strącić do pasty bo filc siedział cały czas na wiertarce. Wbrew temu co na zdjęciach widać,  te rysy nie są wcale takie głębokie, także jest nadzieja że następnym razem się uda. Bardziej martwią mnie refleksy które wydać bardzo mocno.

Jest rozowy, jak puder mojej Panny.

Mój był biały.

Mój jest żółty, bardzo jasny. Też mi się coś wydawało że jak na działanie wiertarką to za długo to trwa. Do stanu na zdjęciach jak pisałem - dobre 40 minut

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego w tym 7900 to już tylko wymiana szkła.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka wymiana, Kornel? :huh:  Te rysy z palcem w nosie da się jeszcze usunąć, tylko ja mimo wszystko zrobił bym to ręcznie a nie na tej wiertarce stołowej. 

Mroczas, skołuj sobie biały tlenek ceru, ja kupowałem dokładnie tutaj ten http://allegro.pl/tlenek-ceru-100g-polerowanie-szkla-szyb-biomus-i5194321519.html starczyło mi go na spolerowanie kilku G i na lampy w samochodzie ojca. 

Kup i spróbuj, gwarantuje Ci że zobaczysz różnicę.  ;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o osłabienie szkła przez zdjęcie właśnie dość dużej warstwy. No i cenowo nowe szkło pewnie kosztuje ze 30 zł. Jeśli się mylę to czekam na efekt po ponownym polerowaniu.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkło w G ma przynajmnjej 2mm grubości wątpię żeby kolega zdjął przy polerowaniu wcześniejszych rys chociaż połowe tego.. 

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś kiedyś mi się rzuciło w oczy, że szkło w G ma ok 2-3mm (2,5?), ale nigdy nie mierzyłem.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają od 2 do 3 mm. w zależności od modelu.

Marcin trochę odjechał pisząc o wymianie szkła bo przy takiej polerce to góra 0,3 mm. grubości zbieramy  ;)

Chyba że Ktoś najpierw szlifierką kątową zaczyna  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek dlatego trochę się poprawiłem w niejasności mojego postu :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka wymiana, Kornel? :huh:  Te rysy z palcem w nosie da się jeszcze usunąć, tylko ja mimo wszystko zrobił bym to ręcznie a nie na tej wiertarce stołowej. 

....

Też tak myślę, tym bardziej że one naprawdę są delikatne, hmmm ....  jak pajęcza nić - dosłownie  :) zero śladu pod paznokciem. Chyba zrobię to faktycznie ręcznie tylko powiedz mi Maciek skąd wziąłeś taki kawał filcu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to starszy z roboty przytargał, ale z powodzeniem zrobisz to krążkiem wielkości około 6-8cm. Spokojnie kupisz taki filc czy inny w sklepie budowlanym.  ;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krążki to wiadomix. Myślałem że masz może jakieś źródło (  poza starszym :)  ) większych arkuszy w dobrej cenie :) dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polerka Casio dw 5200 .

Cer kupiłem w zakładzie szklarskim bank oryginał. koszt 10 zł. za ok 125 gram.

Nastepnie zakupiłem filc taki na czpieniu mocowany do wkretarki o śr  30mm - 10 zł ,60 mm śr- 18 zł.

Wkrętarka i do dzieła .

Spolerowałem głębokie rysy bez  stosowania popieru ściernego.Czas polerowania  4 godziny.

Cer rozrobiłem z wodą .( konsystencjia serka homogenizowanego.)

Szkiełko w casio GW-810d negatyw spolerowałem w 50 min, takie drobne zarysowania. 

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi