Ender 94 #1 Napisano 9 Listopada 2014 Po Kamach, Moskwach, Pobiedach i Czerwonej dwunastce przedstawiam opracowanie Uranów. To wdzięczne maleństwa, najmniejsze męskie zegarki produkowane w ZSRR (średnica 28 mm). W katalogu z 1960 roku opisane są 4 odmiany, później pojawiły się jeszcze kolejne 4, łącznie mamy zatem 8 wzorów. Opisy do pobrania stąd: http://www.poezjaczasu.pl/Uran-1960.pdf a poniżej opracowanie Uran Produkcja: Czystopolska Fabryka Zegarów (CzCzZ)Lata produkcji: 1958 - 1965Mechanizm: 15 kamieni, średnica 26 mm. Rezerwa chodu minimum 34 godziny. Średnia dobowa odchyłka +45 sekund.Koperty chromowane o średnicy 28 mm. Mechanizm---------------15 kamieni, średnica 26 mm. Rezerwa chodu minimum 34 godziny. Średnia dobowa odchyłka +45 sekund. Mechanizm mocowany w kopercie za pomocą dwóch śrubek. Werki z całego okresu produkcji były zdobione w pasy genewskie. Wybity był napis "15 камней", logo fabryki, pięciocyfrowy numer seryjny. Na dużym kole naciągu pięć gwiazdek, na mostku balansu regulacja chodu ze znakami "+", "-" i siedmioma kreseczkami. Od początku produkcji do 2-60 werki były datowane a numer seryjny znajdował się nad małym kołem naciągu. Znak fabryki w postaci liter "CzCzZ" wpisanych w koło. Od drugiej połowy 1960 roku werki są już pozbawione daty, a numer seryjny przeniesiony jest na lewą stronę małego koła naciągu. Znak fabryki w postaci liter "CzCzZ" wpisanych w koło.W roku 1964 zmianie ulega logo. Jest ono teraz w postaci stylizowanej litery "B". Małe koło naciągu jest przykręcane za pomocą jednej centralnej śrubki, a nie dwóch, jak było to do tej pory. Przez cały okres produkcji śrubka mocująca wałek z koronką wkręcana. Koperty i dekle--------------------Jeden typ koperty - koperta chromowana o średnicy 28 mm. Zegarki marki Uran były najmniejszymi męskimi zegarkami produkowanymi w ZSRR.Dekiel wciśkany, lekko wypukły, bez żadnych napisów. Tarcze---------W katalogu z 1960 roku przedstawione są 4 typy tarcz. Po roku 1960 pojawiły się 4 kolejne. Łącznie daje nam to 8 wersji.Napisy na tarczach ewoluowały w czasie. Na początku na tarczach znajdował się napis "Uran" oraz litery "CzCzZ" pod dolną sekundą. Po roku 1960 (dokładne ustalenie daty nie jest możliwe) na tarczach dochodzi napis "15 kamieni" umieszczony nad dolną sekundą, a litery "CzCzZ" pod dolną sekundą zostają zastąpione napisem "Wyprodukowano w ZSRR" lub "Wyprodukowano w ZSRR CzCzZ". Wskazówki---------------Łącznie 2 kształy wskazówek minutowych i godzinowych w 3 wersjach. - Wskazówki pozłacane, wskazówka godzinowa i minutowa ażurowe pokryte warstwą luminescencyjną.- Wskazówki w kolorze ultramaryny, wskazówka godzinowa i minutowa ażurowe pokryte warstwą luminescencyjną.- Wskazówki pozłacane w kształcie kopii. W odmianie II sekundnik w kolorze ultramaryny. We szystkich pozostałych odmianach sekundnik pozłacany. Sekundniki proste, bez przeciwwagi na końcu. Koronki----------W zegarkach Uran stosowano szeroką, lekko wypukłą na końcu koronkę. Grafika w wysokiej rozdzielczości: http://www.poezjaczasu.pl/Uran-1960.jpg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #2 Napisano 9 Listopada 2014 Super. Kolejny krok reasumujący kolejną markę.Czyli pokażmy swoje Urany Mam II i IV ale zdjęcie zrobione tylko II Poprawię się.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kchrapek 4716 #3 Napisano 9 Listopada 2014 Jak zwykle świetna robota. Gratulacje. I nie ustawaj w wysiłkach. Czekamy na następne 0 Kilka moich zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ender 94 #4 Napisano 9 Listopada 2014 kchrapek - dzięki.Gregorian - Urana zazdroszczę, pięknie zachowany! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #5 Napisano 9 Listopada 2014 Świetna robota!To mój Uran\ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Goral35 57 #6 Napisano 9 Listopada 2014 super !!! ale proponowałbym zebrać te wszystkie Twoje opracowania w jeden wątek tak aby można było zerknąć do innych bez wyszukiwania ich. 0 KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #7 Napisano 9 Listopada 2014 Jeszcze obiecana przez mnie wersja nr. IV Ciekawe, że w moim egzemplarzu rant szkiełka zasłania obszar poza podziałką minutową i sygnaturę CCZ.Ciekawe jakie szkiełko jest oryginalne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #8 Napisano 9 Listopada 2014 Ja mam takowego URANa - tarcza jeszcze chyba inna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ender 94 #9 Napisano 9 Listopada 2014 Ciekawa sztuka, ale tarcza raczej z tych rzemieślniczych. Litery grubo nałożone, wszystko chyba w jednym kolorze, wskazówki nietypowe, no i sama nazwa "Uran" naniesiona zupełnie inną czcionką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ender 94 #10 Napisano 9 Listopada 2014 U Krisa też jest tarcza, której nie włączyłem ze względu na wątpliwe pochodzenie: https://plus.google.com/photos/107247623220063053982/albums/5791835981832081281?banner=pwaTrzeci egzemplarz od lewej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #11 Napisano 9 Listopada 2014 Jutro wyjmę mechanizm i zrobie zdjęcie gołej tarczy do oceny - bo teraz szkiełko zasłania a jest zmatowione - to ocenisz co i jak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sthool 184 #12 Napisano 9 Listopada 2014 Opracowanie świetne! Urana niestety nie posiadam, ale mam jego wersję rozwojową, czyli Wostoka 15j. o stylizacji identycznej jak pokazany w opracowaniu Uran VI. W zasadzie od Urana to różni się on chyba tylko nazwą, bo pozostałe elementy są identyczne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rav_c 16 #13 Napisano 9 Listopada 2014 Chyle czoła, swietna robota! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris2 162 #14 Napisano 9 Listopada 2014 Ender - jak zawsze świetna robota.Znalazłem jeszcze u siebie nr. 6. Jutro moge podesłać zdjęcia. 0 https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982?source=pwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #15 Napisano 10 Listopada 2014 Jeszcze jeden 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ender 94 #16 Napisano 2 Września 2015 Przedstawiam nowe, dużo bardziej szczegółowe, opracowanie zegarków Uran.Doszła jedna odmiana (nr VI w tym opracowaniu), która umknęła mi za pierwszym razem. Na celowniku mam też 10. wersję, ale tutaj jeszcze wstrzymam się do czasu odnalezienia chociaż jeszcze jednego zdjęcia. Jedyne, które znalazłem jest w kolekcji Krisa, tutaj: https://picasaweb.google.com/107247623220063053982/Uran#6045932395950439218 Jak widać jest to biała odmiana IX w niewłaściwej kopercie i z niewłaściwymi wskazówkami. Z Uranami mam pewien kłopot ponieważ o ile Uran I, IV i V można jeszcze stosunkowo często spotkać, to pozostałe wersje są naprawdę rzadkie i mało ich zdjęć w kolekcjach i na aukcjach. Uran - KompendiumUran - Infografika ... i jeszcze Uran - zmiany werku w czasie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach