Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

1000 powodów dlaczego zegarki mechaniczne są lepsze od kwarcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Bo kwarc sprawia wrażenie tandetności, mimo, że może byc sto razy droższy od bylejakiego mechanika

Nie kupuj kwarców w kiosku ruchu na Zachodnim...wtedy zmienisz zdanie :)

Niejeden kfarc ma piękniejsze detale, niż większość mechaników  B)

Czytając argumenty, że mechanik jest lepszy pojawia się konkluzja - lepszy, bo tak.

:)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwroc uwage na slowo ,,sprawia wrazenie"

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrażenie może sprawiać koperta, pasek, tarcza - ogólnie wygląd zewnętrzny.

A tu nikt mnie nie przekona, że zawsze lepsze sprawi mechanik, dlatego, że jest mechanikiem :)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wrażenie może sprawiać koperta, pasek, tarcza - ogólnie wygląd zewnętrzny.

A tu nikt mnie nie przekona, że zawsze lepsze sprawi mechanik, dlatego, że jest mechanikiem :)

hehe, advocatus diaboli z kolegi - chyba mało wdzięczna rola na tym forum, a tym bardziej w TYM wątku. ;)^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden adwokat, nie lubię generalizowania :)

wymęczone z fona....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanik ze stoperem jest lepszy od kwarca, bo zmusza do myślenia i liczenia ile 30-minutowych okresów upłynęło od startu. A mózg należy gimnastykować :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanik powoduje takie tematy

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Kwarce są po prostu bez serca, to zegarkowe roboty które działają bezgłośnie, natomiast mechanikom serce bije, co słychać i czuć,

inaczej mówiąc zegarek mechaniczny to żywa istota a kwarcowy to sztuczny wytwór nie różniący się niczym od np. kalkulatora

No pięknie napisane. Pani zegarmistrz z Audemars Piguet też porównała pracę zegarka mechanicznego do bijącego ludzkiego serca. Tylko, że ona przy tym wyjaśniła, iż miała na myśli regulator balansowy, a konkretnie działanie wynikające z połączenia koła balansowego z włosem. Problem w tym, że tej pracy nie słychać  :). Stuki, które powstają w wyniku bezpośredniej współpracy regulatora z kotwicą dotyczą uderzenia palca przerzutowego w wycięcie widełek kotwicy. Jednakże ucho ludzkie wyłapuje dźwięk pracy zegarka dopiero przy trzecim uderzeniu powstającym na styku zęba koła wychwytowego ze spoczynkiem palety wyjściowej. Właśnie to uderzenie słyszymy jako tykanie zegarka i powstaje ono w wychwycie, a nie w regulatorze balansowym. Podsumowując, to nie serce dla ludzkiego ucha tyka w zegarku mechanicznym tylko wychwyt. A zegarki kwarcowe… też mają "serce". Tym sercem jest rezonator kwarcowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanik ze stoperem jest lepszy od kwarca, bo zmusza do myślenia i liczenia ile 30-minutowych okresów upłynęło od startu. A mózg należy gimnastykować :-)

No nie wiem. Ja tam zamiast się rozczulać nad mózgami, patrzę na drugą sub-tarczę. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanikowi dajesz życie każdego dnia, a kwarca utrzymuje przy życiu zegarmistrz po zapłaceniu za baterię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitu-pitu...mechanikowi daje życie zegarmistrz, robiąc przegląd z częstotliwością wymiany baterii :)

A solara lub eco-drive utrzymuje natura ;)

wymęczone z fona....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieważne co bije w środku, ma cieszyć  właściciela  :rolleyes:

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitu-pitu...mechanikowi daje życie zegarmistrz, robiąc przegląd z częstotliwością wymiany baterii :)

A solara lub eco-drive utrzymuje natura ;)

wymęczone z fona....

Bo tu zegarmistrz jest jak lekarz rodzinny a solary i eco-drivy to jakaś perwersja ;) to jak naturyści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mechanikowi dajesz życie każdego dnia, a kwarca utrzymuje przy życiu zegarmistrz po zapłaceniu za baterię...

Jakie tam życie ?. To mechanika w czystej postaci… naciąg, urządzenia nastawcze, napęd, przekładnia napędu, przekładnia chodu, przekładnia wskazań, wychwyt, regulator. Plus do tego jakieś komplikacje. Ja tam życia ani tym bardziej duszy nie dostrzegam. W końcu to nie Bóg tylko człowiek wytworzył zegarek mechaniczny. Cała reszta to bzdury wymyślone przez domorosłych poetów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Twoim nickiem to mogę tylko powiedzieć, że wierzę że mówisz prawdę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie tam życie ?. To mechanika w czystej postaci… naciąg, urządzenia nastawcze, napęd, przekładnia napędu, przekładnia chodu, przekładnia wskazań, wychwyt, regulator. Plus do tego jakieś komplikacje. Ja tam życia ani tym bardziej duszy nie dostrzegam. W końcu to nie Bóg tylko człowiek wytworzył zegarek mechaniczny. Cała reszta to bzdury wymyślone przez domorosłych poetów.

Magik kocham Cię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magik kocham Cię ;)

To nie miłość, to tylko chemia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Magik kocham Cię ;)

To nie miłość, to tylko chemia

Myślałem, że limit dziwnych wypowiedzi w tym temacie już się wyczerpał. Niestety pomyliłem się. Sorry, ale ten wątek jest jednym z najgłupszych na tym forum. Równie dobrze Cook mógł założyć temat: 1000 powodów dla których warto regularnie się wypróżniać. A więc podsumowując...

Panowie moderatorzy-po 1000 potwierdzeniu wyższości zegarków mechanicznych nad kwarcami proszę zamknąć temat :)

I wyrzucić do kosza lub przenieść do działu "Po godzinach". Tam różne bzdury pasują. Na forum głównym przydałaby się jakaś normalna, merytoryczna dyskusja.

:)  EOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze Cook mógł założyć temat: 1000 powodów dla których warto regularnie się wypróżniać. A więc podsumowując...

:)EOD

Jakieś ciekawe doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Jakieś ciekawe doświadczenia? 

:lol:  Ile już dzisiaj wódki wypiłeś ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Ja mam tak na trzeźwo

Spoko. U mnie zaraz się zacznie impreza więc jak już będę po pijoku, to zasiądę do kompa i Wam wypiszę 2000 powodów dlaczego zegarki mechaniczne są lepsze od kwarcowych… o ile będę w stanie coś napisać  :D  ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napiszesz. Nie będę się powtarzać,ale nie wymienicie nawet 100 racjonalnych argumentów przewagi mechaników nad kwarcami :P co nie oznacza, że nie podziwiam, nie doceniam "mechaników.

A moje słowa o miłości oczywiście humorystycznie dotyczyły uznania dla Twojego postu w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Nie napiszesz. Nie będę się powtarzać,ale nie wymienicie nawet 100 racjonalnych argumentów przewagi mechaników nad kwarcami :P co nie oznacza, że nie podziwiam, nie doceniam "mechaników.

A moje słowa o miłości oczywiście humorystycznie dotyczyły uznania dla Twojego postu w tym temacie

Po pijaku trudno o racjonalność, bo racjonalnie nie da się obronić stwierdzenia, że zegarki mechaniczne są lepsze od kwarcowych. Zresztą napisałem już wszystko, co miałem w tym temacie do powiedzenia. Ciężko jednak dyskutować z fanami zegarków mechanicznych, którzy nawet merytorycznych argumentów nie chcą przyjąć i co chwila sprowadzają dyskusję do absurdu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.