Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomekr89

Rysa na szkle szafirowym - znowu

Rekomendowane odpowiedzi

Temat rysy na szkle szafirowym pojawiał się wiele razy, jednak zwykle związany był z jakimś spotkaniem z ceramiką, itp. Ja o nic nie uderzyłem zegarkiem. Krew mnie zalewa jak na to patrzę. Ryska mała, ale sam fakt boli. Bezel od dawna jest zjechany z każdej strony, ale szkiełko zawsze było idealne. A tu znikąd pojawiła się rysa. Nie ma zewnętrznego AR. Czy ktoś ma dośdwiadczenie z jakością szafiru w certinie? Wyczytałem gdzieś, że szafir szafirowi nierówny i ten syntetyczny może nie być taki twardy, jak mogłoby się wydawać...

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy to nie pękniecie.

Sam miałem w Omedze coś co wyglądało jak rysa, a było pęknięciem.

Szafir się generalnie nie rysuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Może być rysa - widziałem porysowany szafir. Ale fakt - trzeba się postarać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również widziałem porysowany szafir, więc na pewno się da.Co do szafirów montowanych w Certinach to miałem ds podium, ds action i aktualnie ds royal i nigdy nie miałem najmniejszej ryski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lawnowerman, sensowna i niepokojąca teoria. Pouciskałem i popukałem, nie powiększa się, ale ostatecznie nie wiem, jak to zweryfikować.

Mam nadzieję, że to "tylko" rysa.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ oczywiście, że się rysuje.

Trudniej niz szkło mineralne ale się rysuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łącze się w bólu..mimo, że ostatnia rysa była bardzo dawno to pamiętam te uczucie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś nową cytryną przejechałem po dnie basenu. To była nasza pierwsza wspólna kąpiel <_<. Prawie się utopiłem :)  Od tej pory już nie pływała. Bezel zjechany na maksa ale szafir był bez skazy. Więc to naprawdę trudno zarysować szafir.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego typu postów nic nie wynika. Mnie też się nie udało zarysować, nie zmienia to jednak faktu, że szafir można zarysować.

Jeździłem wiele razy na nartach i nie złamałem nogi. Czy z tego wynika, że jeżdżąc na nartach nie można złamać nogi?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak żeby szafir zarysować to trzeba się postarać mocno. Złamanie nogi to dość prosta sprawa. I jakby z innej kategorii. Szafir powinno się móc w zasadzie zarysować tylko czymś twardszym albo innym szafirem /nie wiem czy to możliwe/. Szafir to szafir - syntetyczny to wyrób szafiropodobny. Z tego co wiem w certinach jest prawdziwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak to jest ze rozróżniacie syntetyczny i jakiś inny szafir? Z tego co wiem to kazdy jest syntetyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tez nie udało sie jeszcze zarysować szafiru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden gość co kupił ode mnie Certinę upierał się, że na szkle jest rysa. Mnie to nigdy nie spotkało i nigdy nie widziałem rysy na szafirze, aczkolwiek, rozwalić w drobny mak w starej certinie to mi się udało :) 

Wracam do pytania. Skąd macie informacje że są szafiry syntetyczne i jakieś inne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafir jest minerałem i występuje naturalnie. Jest to odmiana korundu -Al2O3(trojtlenek glinu) W przemyśle stosowany jest syntetyczny, ale nie różni się niczym od naturalnego, ma te same właściwości i taką samą budowę krystaliczną.

Ma 9 w skali Mohsa I da się go zarysowac szafirem/rubinem lub diamentem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe syntetyczny jest znacznie lepszy z technicznego punktu widzenia ze względu na czystość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo szafir naturalny byłby w kolorze szafirowym :) i to by była dopiero jazda....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Mozna zarysowac szafir o czym sie przekonalem 2 dni temu:

90yggE.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym Ty ją tak załatwiłeś? Bezel wygląda na czysty, to musiała dostać szybką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Nie wiem. Bezel nie ruszony, masz racje. Takie teraz szafiry ''mientkie'' wstawiaja. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinn U1, gwałtowny i mocny kontakt z metalową zapinką rusztowania...

IMG_1114.jpg
Da się, jak widać. Szkiełko nie rozpadło się, gdyż kontakt był wzdłużny, nie prostopadły.
Także stwierdzenie, że szafir się nie rysuje uważam za błędne :(

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co to za szafir jest, że się rysuję? Może te szafiry są jakieś mniej szafirowe niż powinny być. W sumie to wszędzie nas teraz rąbią to czemu nie na elementach zegarków. Producent oszczędza a my się cieszymy, że mamy super zegarek. Ergo - zegarki już nie są takie jak kiedyś. Jak wszystko. Samochody, rtv, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Da się, trudniej niż minerał, ale się da i to nie specjalnie trudno. Beton, żelastwo. W betonie masa składników o różnej twardości, na żelastwie zanieczyszczenia, tlenki. Nie znam się co jak twarde powinno być, ale te materiały plus siła uderzenia, "trajektoria" zegarka i rysy się pojawiają. Jak znajdę to wstawię fotkę zmasakrowanego wręcz szafirowego szkiełka adriatiki.

edit

znalazłem trupka

zwróćcie uwagę na dumny napis "shappire" - chyba, że Adriatica używa jakichś "gorszych"?

post-6254-0-51082500-1420996274.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.