Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kroll_czarli

Plyta indukcyjna Bosch - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Forumowicze, mam problem ....

Dzisiaj rano postawilem garnek z woda na plycie indukcyjnej Boscha (wiek 5 lat). Woda w pewnym monencie doslownie wystrzelila do gory (wrzaca woda) na wysokosc okapu i rozlala sie po okolicy. Na szczescie nie bylo nikogo obok.

Zglosilem sprawe do serwisu firmowego, ale termin wyznaczyli mi dopiero na przyszly tydzien. 

Oczywistym jest, ze boje sie jej teraz wlaczac. 

Czy ktos sie z czyms takim spotkal? Moze ma jakiegos speca od indukcji w Warszawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

cholernie dziwne zjawisko... nie mam pomysłu co mogłoby coś takiego spowodować.

Jakaś dziwna praca cewek w kuchence? albo uszkodzony garnek (ale to w jakiś dziwny sposób musiałbyć uszkodzony).

Ja chyba z moim podejściem przeprowadziłbym próbę kontrolną (wiedząc już czego się mogę spodziewać i zachowując środki ostrożności).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próźnia? Ale byś poczuł duszność jakąś chyba :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Widziałem kiedyś coś takiego u znajomych, ale kumpel zakrył garnek za małą przykrywką od innego kompletu, która jak później sprawdzaliśmy wchodziła w ten garnek na delikatny wcisk, więc normalne, że część pary uchodziła przez jakiś czas przez otwór w przykrywce, ale w momencie wrzenia wystrzeliło.

Innej możliwości nie widzę (zakładając, że dno garnka nie wystrzeliło i jest całe). 'Palnik' indukcji, który ma moc rzędu 1800-2500W nie jest w stanie zagotować wody w takim tempie, żeby sama z siebie wystrzeliła. Nie mogę sobie jakoś wyobrazić jakie uszkodzenie płyty mogłoby wywołać taki efekt.

Taki scenariusz wydaje się prawdopodobny.

Garnek był przykryty?

no własnie. Może problem wcale nie leży w kuchence, tylko właśnie w takiej sytuacji jak opisana wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popytałem ludzi mających coś wspólnego z fizyką i mówią, że jeżeli garnek po całym zdarzeniu jest cały, płyta cała i działa, nie myłeś garnka benzyną ani nie robisz amfy   :D  w garażu to rozwiązania są trzy:

1. garnek był brudny  - coś na dnie utworzyło bąbel powietrzny [po nagrzaniu] , który pękł i to wyrzuciło wodę 

2. dokonałeś syntezy wodoru w warunkach domowych  :ph34r:

3. zmień dilera, bo towar nie jest do końca czysty  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol wiem,że Ci nie do śmiechu bo to mogło się na prawdę skończyć poparzeniem,ale tak dla rozładowania....

zaskarż ich na grube miliony,wiesz ile zegarków by za to było ;)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt się nie śmieje, ale fizyki nie oszukasz, coś musiało wyrzucić płyn [ciśnienie ?]

sam mam indukcję i wielokrotnie gotując jajka czy wodę na makaron zapominałem o niej i jedyne co się działo to woda zmieniająca stan skupienia z płyn > parę wywalała trochę wody ponad brzeg garnka.

Raz tak przypaliłem czajnik, który ma zepsuty gwizdek i wygotowała się cała woda.

Więc albo miałeś pokrywkę, która była lekko szczelna, albo zgłaszaj się po Nobla z fizyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dilerka i produkcja sie nie trudnie :D

Po pracy zrobie zatem ostrozny test

Zrób nagranie z testu.

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Implozja chyba nie. Może pole kuchenki indukcyjnej w wyniku uszkodzenia działało miejscowo, skupiając całą energię lokalnie, gdzieś w środku powierzchni podstawy garnka. Wytworzyła się ciecz przegrzana, która w wyniku gwałtownego przejścia fazowego do pary wywołała małą eksplozję.

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Implozja chyba nie. Może pole kuchenki indukcyjnej w wyniku uszkodzenia działało miejscowo, skupiając całą energię lokalnie, gdzieś w środku powierzchni podstawy garnka. Wytworzyła się ciecz przegrzana, która w wyniku gwałtownego przejścia fazowego do pary wywołała małą eksplozję.

ok. ale co spowodalo wybuch.

Musiałbyś cos tam wrzucic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ok. ale co spowodalo wybuch.

Musiałbyś cos tam wrzucic

Niekoniecznie. Jeśli w krótkim czasie znaczna ilość energii została przekazana cieczy na sposób termiczny, i stało się to tylko w niewielkiej jej objętości (lokalnie), to mogło nastąpić jej miejscowe przegrzanie. Utworzył się bąbel pary w wyniku gwałtownego przejścia fazowego, a rozprężenie bąbla spowodowało wyrzucenie pozostałej w garze wody w jedynym możliwym kierunku, czyli w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz zabezpieczenie faz zasilających kuchenkę. Po pół godziny włącz ponownie. Zrób ostrożny test z niewielkim garnkiem, ale bądź ostrożny. Jeśli to nic nie da, to może po prostu padła elektronika sterująca. W takim przypadku nie pomogę. Ale może znajdziesz tą elektronikę gdzieś w sieci do kupienia.

Ja z kuchnią candy maiłem inny problem. Spadł garnek, szkło pękło na całej długości. No wa kuchenka kosztuje tyle co fajny zegarek, znaczy tysiaka. W serwisie nowa płyta tyle co jeszcze fajniejszy za 1200zł. Kupiłem używane szkło za 80zł, nie pasowało bo mam nieco inny model (jakiś black slim czy cusik) ale po delikatnych przeróbkach udało się zamontować i działa jak ta lala.

Ps, jak możesz to napisz coś o tym w wątku ,,klubowicze majsterkują" w tym dziale.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/113912-klubowicze-majsterkują/

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobną akcję, tez Bosch ale to raczej bez związku.U mnie problemem bylo krzywe dno garnka.Jak dałem na największą moc to garnek czasami podskakiwał i woda wylatywala ale na ok 15cm a nie metr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.