Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Archi79

Ceny zegarków a kurs Franka

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym odkładał  sobie na zegarek w CHF nie miałbym żadnego problemu,ale" mądry polak po szkodzie" :angry::unsure::wacko::blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podniesienie cen dotyczy wszystkich swiss made czy ominie to firmy zarejestrowane na terenie UE jak np. Steinhart?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na naszym portalu Zegarki i Pasja opublikowaliśmy artykuł na temat zegarków w aspekcie zmiany kursu franka
"Franku"? - co będzie z zegarkami

Jednym z elementów rozważań był list otwarty wystosowany przez właściciela marki H. Moser & Cie do prezesa Narodowego Banku Szwajcarii.

Dziś w głównych Wiadomościach TVP też odnieśli się do tego listu i pokazali zegarki.

pozdrawiamy naszych czytelników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł potwierdza moją ocenę dot zabezpieczenia kursów

Jeżeli Szwajcarzy bedą chcieli  dalej  sprzedawać swoje zegarki w ilosciach jak do tej pory

niestety będą musieli utrzymać ceny w euro i usd na dotychczasowym poziomie

a to oznacza że przy wzroście kursu CHF/EUR muszą zrezygnować z części zysku.

Jeżeli nie to będzie tak jak w przypadku firmy H.Moser&Cie ze z dnia na dzień

spadnie drastycznie ilośc zamówień.

Specyfiką tej branży jest to że produkcja odbywa się w Szwajcarii,inne globalne firmy szwajcarskie

mają swoje fabryki produkcyjne na całym świecie więc ich umocnienie franka tak nie dotknie

pozdr

Janusz S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To takie troche plakanie Meylana. Nie przeniesie produkcji do NIemiec. Zakladam ze obecnie okolo 90% jego zalogi to Niemcy (tzw work commuters), w Szwajcari placi nizsze podatki, maszyny oraz materaily zuzywalne kupuje na rynku europejskim a metarialy produkcyjne to glownie sa comodity wiec mocny frank mu pomoze.

NIe mowie ze bedzie mial latwo konkurowac z globalnymi grupami ale na pewno nie jest oplacalne dla niego przenoszenie produkcji (koszty przeprowadzki nie pokryja benefitow z przeniesienia).

A tak przy okazji podjade sobie w przyszlym tygodniu do Sinna do Frankfurtu. Zobacze jakie tam panuja nastroje :D

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez problemu przeniesie produkcję do Niemiec .

Jeżeli perspektywą będzie zamknięcie firmy lub dalsza produkcja w Niemczech to zrobi to bez dłuższego zastanowienia.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bedzie mial mozliwosci pisania "Swiss Made". To ogromna wartosc marketingowa i w dlugiej perspektywie odbije sie na jego sprzedazy.  Moim zdaniem pogadaja sobie na kilku zarzadach, moze ktos zrobi jakies analizy finansowe i pozostana w Schaufhausen. Ale to moja opinia. Kiedys mialem taka ze CHF nie przebije 1,2 do EUR :rolleyes:

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie na tarczy Made in Germany , na jakosci produkt na pewno nie straci .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o jakość - chodzi o percepcję potencjalnych nabywców i jak nie leży na półce z zegarkami swiss made nikt poza znawcami zegarków i tym przypadku Niemcami (jeśli made in germany) nie będzie zwracał tyle uwagi żeby je zakupić.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od stcznia do listpada 2014 szwajcarskie firmy sprzedały do innch krajów zegarki o wartości 20,4 mld CHF(źródło Gazeta Wyborcza)

W czwartek  ceny akcji Swatcha straciły 17 proc(panika)

Tak inwestorzy giełdowi ocenili wpływ umocnienia franka( zaprzestania obrony kursu CH ) na przyszłe wyniki spółki,

a przecież wiekszość producentyów luksusowuch zegarków to stosunkowo nieduże manufaktury

Ciekawy jestem jak sobie poradzą i co z tego wyniknie dla nas, miłosników zegarków.

A tak informacyjnie jaki to miało wpływ na giełdę?

Tylko w czwartek z giełdy szwajcarskiej wyparowało 133 mld CHF a indeks SMI spadł o 10 proc

pozdr

JanuszS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem Szwajcarzy zamieniają  masowo frania na € .

Zaraz € będzie po 5 zeta.

Chcący kupić zegarki w strefie Euro będą musieli przeznaczyć więcej złociszy :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info z dnia dzisiejszego od znajomej. Rolex ponoć podniósł już ceny o 20%, Tag ma zamiar to zrobić do miesiąca albo i szybciej, natomiast Omega też się przymierza. Może nawet już w przyszłym tygodniu

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info z dnia dzisiejszego od znajomej. Rolex ponoć podniósł już ceny o 20%, Tag ma zamiar to zrobić do miesiąca albo i szybciej, natomiast Omega też się przymierza. Może nawet już w przyszłym tygodniu

Prawda.

Byłem dzisiaj w Kruku w katowickiej Silesii.

Zielony Submariner 38.300 do tej pory z tego co pamiętam 31.999zł.

GMT Master II z niebieskim bezelem 38.290 do tej pory 31.890.

DeepSea czarny ponad 50.000 wcześniej 42.390.

Podwyżki podobno nastąpiły w piątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety prawda.

Ja byłem dzisiaj w Jubitomie przymierzyć dwie Omegi i pani z salonu powiedziała, że właśnie minąłem się w drzwiach z przedstawicielem dystrybutora TH (faktycznie mignęły mi plecy gościa w kurtce TH jak wchodziłem), podwyżki mają być na dniach.

Sprzedawcy byli raczej skonsternowani, bo mówili, że teraz faktycznie przychodzi więcej ludzi i pyta o poszczególne modele, ale zastanawiają się co będzie za miesiąc, dwa, bo na pewno nie wszycy zdecydują się na zakup zegarka, który dajmy na to z 20k teraz, skoczy na 26.

Potwierdzili też, że w Kruku podwyżka Rolexa już była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex (Kruk) zareagował najszybciej Skok tak szybki i do takiego poziomu jest absurdalny tym bardziej, że tak jak wspomniał Bartek podnieśli ceny starych zapasów. Moim zdaniem odbije się to na ich sprzedaży bo jednak potencjalny klient zwraca uwagę na zależności finansowe (kursowe) w momencie planowanych zakupów i inwestycji.

Tak szybka podwyżka dla planujacego zakup jest nieuzasadniona i raczej rozdrażni.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwując ten temat można by pomyśleć że gdyby nie te podwyżki to byłby w najbliższych dniach wysyp nowych Rolexów, Omeg ,TH na forum :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może właśnie dzięki potencjalnym podwyżkom właśnie będzie wysyp:)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ch*j z Rolexem, kto ma kasę ten kupi. ;) 
Mnie interesuje bardziej sytuacja na bazarku. Jak będą kształtować się ceny używek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pal licho ceny nowych zegarków, bo i tak wielu z nas szuka okazji wśród używanych.

Ciekaw jestem jak zareagują znani i zaufani sprzedawcy z allegro,czy chrono24?

Mam tu na myśli zegarki które kupili przed podwyżką CHF.

edit.

Julek,

pisaliśmy w tym samym czasie

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ch*j z Rolexem, kto ma kasę ten kupi. ;) 

Mnie interesuje bardziej sytuacja na bazarku.Jak będą kształtować się ceny używek

A jak się mają kształtować?

tak się będą kształtowały ,ile bedą  chętni chcieli zapłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwując ten temat można by pomyśleć że gdyby nie te podwyżki to byłby w najbliższych dniach wysyp nowych Rolexów, Omeg ,TH na forum :)

Dokładnie tak  :) . A co do wzrostu franka. Myślę,że za bardzo przykładamy do całej sprawy polską perspektywę , choć rozumiem ból związany z tym wzrostem. Jednak przede wszystkim to sprawa Szwajcarów, a oni idiotami nie są i jakoś problem z eksportem (spadkiem) rozwiążą. Jak to mówią Indianie - pożiwiom uwidym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pal licho ceny nowych zegarków, bo i tak wielu z nas szuka okazji wśród używanych.

Ciekaw jestem jak zareagują znani i zaufani sprzedawcy z allegro,czy chrono24?

Mam tu na myśli zegarki które kupili przed podwyżką CHF.

edit.

Julek,

pisaliśmy w tym samym czasie

Dzisiaj na chrono skoczyły tylko ceny we frankach (maszyna przeliczyła). SDDS jest za 34k bez problemu (oferta, można targować ;)

http://www.chrono24.pl/rolex/oyster-perpetual-deepsea-sea-dweller--id2792413.htm?query=Rolex+Sea+Dweller+Deepsea&dosearch=true&searchexplain=1&goal_suggest=1&dosearch=true&urlSubpath=/search/index.h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek,

tam jest normalnie i poza tym sprzedawcy boją się podwyżek.

U nas jest zachłanność

Xpovc,

jak kupi drożej to i sprzedać będzie chciał drożej,normalka.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc od dawna się zastanawiam jaki jest sens kupowania zegarków w polskich sklepach. Z wysyłka z Niemiec jest już jakieś 30% taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.