Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eye_lip

Omega Speedmaster - szybki numerek

Rekomendowane odpowiedzi

w tym zestawieniu, które pokazał Mateusz, Speedmaster wygląda bardzo dobrze. Taki brązowy, prosty pasek pasuje jak ulał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ciemny brąz na zdjęciach Mateusza mi też bardzo się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Niestety, to nie mój, tylko zgodnie z podpisem Bexsonna - ale mam nadzieję, że Filipowi uda się coś podobnego stworzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo...zegarek debiutował na baselworld w 2012 roku. Ale można go jeszcze tu i ówdzie znaleźć. Szukaj hasła First Omega in Space. To reedycja ( zmodowana ) zegarka w którym Wally Shirra leciał w kosmos w 1962 roku.

Świetny zegar, świetny pasior, świetne zestawienie! 

Jaką wysokość ma koperta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

13,5mm, jak klasyczny Speedy i 39,7mm szerokości zamiast Moonwatchowych 42mm ze względu na zastosowanie starego typu koperty :)
No i 19mm w uszach (jak historyczne modele w tej kopercie) zamiast moonwatchowych 20mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mateusz: dzięki za szybką odpowiedź.

Przez takie zegarki i zdjęcia choroba "spidmasterowa" postępuje bardzo szybko... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

W tym przypadku choroba jest bardzo uzasadniona :)
SKX007, Moonwatch, Sub 14060 to fantastyczne klasyki w pełni realizujące zasadę form follow function w piękny sposób.

7988969411_759f2b09eb_c.jpg

BS-Omega-W-20-Speed-1213-011.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mateusz: 100% zgodny co do Spidiego w kwestii follow form function. Nie chcę robić oftopa, ani dyskutować nad wyższością Speedmastera nad Speedmasterem bo na razie mam za małą wiedzę, więc krótko: mnie urzekł akurat ten model Spidiego (za całokształt czy DNA) i nawet numeracja jakoś mnie nie zraziła. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Bo też zacny, choć ja osobiscie akurat jestem zakochany w niesymetrycznej kopercie ze skręconymi uszami i hesalicie :)

Wracając do modelu ze zdjęć w pierwszym poście - zastanawiam się czy to wyłącznie efekt innego szkiełka, ale na żywo miałem wrażenie nieco innej tarczy w znaczeniu fakturokoloru (bo aplikowane logo i dłuższe indeksy są oczywiste).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na WUSie długo rozprawiali też o tym, że w FOIS w stosunku do Moonwatcha z szafirem jest znacznie mniej widoczny efekt szarego kółka na brzegach szkła, czyli jest inaczej wyprofilowane.

Mi osobiście (z uwagi na wielkość mojego nadgarstka) bardzo podoba się FOIS, przed zakupem powstrzymują mnie dwie rzeczy:

- wskazówki, które bardziej podobają mi się w Moonwatchu, ale to bym przebolał.

- pasek, który kompletnie mi nie pasuje, w dodatku zwęża się do 16 mm, czyli zapinka też jest mało użyteczna, bo jakbym coś dorabiał, to raczej 19/18 mm.

Dlaczego nie ma wersji na bransolecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Brak bransolety to faktycznie minus, ale co do paska to akurat kwestia zrobienia na zamówienie wedle potrzeb - klamerka sygnowana 18mm kosztuje kilkadziesiąt złotych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, jak będziesz w okolicach Legnicy zapraszam na przymiarkę, Pasek który robił mi Filip jest też 19/16 i jest to super, a oryginalna klamerka 19/16 w SG jest niedroga, choć też na początku chciałem 19/18, to nie żałuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że 18mm jest dobra właśnie do Moona, gdzie różnica 20-18 jest zauważalna, ale też i pasuje do 42mm szerokości. W 39,7mm/19mm FOISie, 16mm - szczególnie do tych bardziej eleganckich pasków - powinno wyglądać świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zaproszenie, może odwiedzę Cię kiedyś, jak będę we Wrocławiu, w końcu to tylko pół godziny jazdy.

A jak nie to na wiosnę, jak będę jechał motocyklem gdzieś w góry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja prędzej będę w Poznaniu :)

reszta na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z Kolegów wie gdzie można ten zegarek przymierzyć w Krk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w Poznaniu na Paderewskiego. Przynajmniej w czwartek był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek i pasek - BOMBA!

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w Poznaniu na Paderewskiego. Przynajmniej w czwartek był.

Nie da rady. Nie tym razem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, niezły "speedy monday" się tu zrobił. Dodam tylko że w przypadku FOIS oryginalny pasek raczej wymaga zmiany - bo ma rozmiar eleganta vintage ( 19/16 ) ale z natury jest sportowcem.

Aby wykorzystać oryginalną klamrę - dobrym pomysłem jest cordovan. Ale mój przykład pokazuje że z tym zegarkiem da radę także pasek 19/18 - rally, oraz 20/20 po podcięciu ( pasek Filipa ze zdjęć na początku). Zależy jaki efekt chce się uzyskać.

A specjaliści z omegaforums wynaleźli już jakieś bransolety vintage która da się dopasować . Normalnie jeden zegar a ile zabawy, prawie jak PAM ;-)

PS grubość zegarka jest pomijalna w porównaniu np do nowych co- axialowych potworów Omegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Pam wymięka, Speedy wskoczy na wszystko łącznie z NATO, perlonem i bransoletą ;)

Dorównuje mu chyba tylko Sub uniwersalnością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS grubość zegarka jest pomijalna w porównaniu np do nowych co- axialowych potworów Omegi.

Świetnie. O to chodzi. Tool watch to tool watch. Szkoda tylko, że spece od marketingu o tym zapominają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aż tak bardzo to nie zapominają, modele : "grey side of the moon" i "dark side of the moon" czy moim zdaniem najładnejszy Apollo 11, są bardzo fajnie promowane, w każdym razie reklamy mają świetne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aż tak bardzo to nie zapominają, modele : "grey side of the moon" i "dark side of the moon" czy moim zdaniem najładnejszy Apollo 11, są bardzo fajnie promowane, w każdym razie reklamy mają świetne :)

Nie myślałem o promocji, a o tym, że takie zegarki jak Speedmaster w swoim DNA mają zapisaną pracę, a ich piękna historia nie wynika z leżenia w pudełku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Plastiki " nieźle się prezentują  jednakowoż .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.