Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek z Wrocławia

Łucz de luxe a stalowa koperta

Rekomendowane odpowiedzi

przecież nie myślę o wiwisekcji PDL celem wykorzystania koperty ;) Myślalem o kopertach dostępnych "luzem". Szkoda, że nie ma takich współczesnych, jak do Atlantika Worldmaster.

Zastanawiam się również (wypróbuję na timexie, który ma wżery małe) nad naniesieniem od spodu warstwy lakieru bezbarwnego (w sprayu), celem zabezpieczenia chromowania przed potem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie można jeszcze pokombinować z kopertą od Poljota nie-de luxe'a (werk 2609 - 17 jewels zwany "bocianem") - nie dam sobie nic uciąć, ale wymiary tych kopert chyba są takie same (inny jest jedynie pierścień mocujący werk w kopercie). Oczywiście stalowe Poljoty 17j. są bardziej powszechne niż stalowe de luxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

...

Zastanawiam się również (wypróbuję na timexie, który ma wżery małe) nad naniesieniem od spodu warstwy lakieru bezbarwnego (w sprayu), celem zabezpieczenia chromowania przed potem.

Tomek, wysypki tylko dostaniesz. To nie jest dobry sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wcale nie pokazuje palcem, ale w bazarku jeden z kolegów ogłasza właśnie stalowego deluxusa, więc może warto byś się tam zakręcił...

Inny nasz forumowicz miała takiego na alle... więc przekop aukcje zakończone i napisz, na forum lub w/w serwisie.

A jak byś chciał jeszcze innego na ten przykład... to uśmiechnij się na PW :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mały zamęt mi się wkradł, co do kopert stalowych w de luxe'ach... mam takiego z początku lat 70, ale widzę pewne przetarcia na kopercie, zatem stal czy chrom? zegarek na 100% w stanie oryginalnym, po prostu mój od zawsze.

13055689_10206338596876981_278809571136913071989_10206338598517022_5341750555810

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 100 procentowa koperta cienkiego łucza 23j. Oczywiście tarcza bliźniaczego pdl pasuje do werku cal.2209 jak ulał. Pasuje teraz jak i pasowała w latach 70-tych :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 100 procentowa koperta cienkiego łucza 23j. Oczywiście tarcza bliźniaczego pdl pasuje do werku cal.2209 jak ulał. Pasuje teraz jak i pasowała w latach 70-tych :)

100% się mylisz. zegarek od początku w domu, od nowości, nikt koperty nie zmieniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... nie będę się z Tobą spierał @cafedelmar, bo sam od początku w domu posiadam nieruszaną zabytkową raketę z lat 40-tych ->

post-54348-0-00751800-1461067359_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w domu drugiego poljota z roku 63 po tacie (ten stalowy po wujku) , wujek w 71 dostał w pracy. niedawno ktoś mi udowadniał, ze moja koperta w tym złoconym z 63 jest od łucza. temat zgłębiałem, bo chce odrestaurować ten po tacie, poszukuje identycznej koperty, bo w mojej ułamałem ucho :(

13071872_10206338789201789_8037000861520

u sowietów generalnie bałagan był i jest.

tu taka ciekawostka, jesteś w stanie wskazać, który poljot a który łucz? bo ja gdybym nie wiedział, to bym nie odgadł...

13062946_10206338771481346_6351952728376

hmmm... nie będę się z Tobą spierał @cafedelmar, bo sam od początku w domu posiadam nieruszaną zabytkową raketę z lat 40-tych ->

z taką straszną tarczą? ciekawy egzemplarz, nosić bym się nie odważył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"poljotowska" koperta oraz werk z 1-szej moskiewskiej jest tylko w zegarku od lewej strony (z brązowym paskiem)

...reszta to istinnyje produkty z Mińska (także koperta z urwanym uchem z fotki powyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"poljotowska" koperta oraz werk z 1-szej moskiewskiej jest tylko w zegarku od lewej strony (z brązowym paskiem)

...reszta to istinnyje produkty z Mińska (także koperta z urwanym uchem z fotki powyżej)

nie... łucz jest tylko jeden, drugi od prawej, reszta poljoty, w tym te dwa moje z 63 i 71. w zegarku pierwszym od lewej werk poljot a koperta od łucza. sam przekładałem w miejsce tej z ułamanym uchem z zegarka po tacie, popełniasz błąd w ocenie kopert, nie Ty jeden.. ta, którą nazwałeś oryginalna pochodzi od łucza z początku lat 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w starszych Łuczach ze starym logo były takie koperty jak pierwsza z lewej. PDL wychodziły tylko i wyłącznie w kopertach złoconych lub stalowych. Twoja stalowa nie jest co widać po zużyciu i przetarciach więc musiała być przełożona choćby zaraz gdy powstała. Nigdy nie było Poljotów De luxe w chromowanych kopertach. Wg mnie w zegarku chromowanym tylko tarcza jest z Poljota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tylko to mam na mysli, równiez Twoja opinie o wczesnych łuczach i ich kopertach.... szczególnie o tej z początku lat 80. mam zegarki w domu od nowosci, znam ich historie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znam ich historie i tyle

Pełna zgoda! @cafedelmar

pdobnie jak i ja! ...także jestem niezłomnie przekonany, że w jednym takim tupolewie pierdzielnęła ruska trotylowa parówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda! @cafedelmar

pdobnie jak i ja! ...także jestem niezłomnie przekonany, że w jednym takim tupolewie pierdzielnęła ruska trotylowa parówka

doszliśmy do ściany i próbujesz kpić po co? czy się mylę?. Mam zegarek po ojcu, jest od zawsze w moim domu, ja z faktami nie zwykłem dyskutować, pyskówek nie chcę więc rozstańmy się w zgodzie. Nie bardzo rozumiem, po co ktoś miałby w nowym zegarku wymieniać kopertę? teoretycznie, ale tylko teoretycznie  wujkowy zegarek może kryć jakąś tajemnicę, ale w przypadku zegarka po ojcu nie ma żadnych tajemnic i ta koperta, która nazwałeś łuczowa jest w 100 poljotowa i do tego w moim wieku a w 63 łuczy jeszcze nie produkowano. miłego popołudnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu swoje przekonania skonfrontuj z sowieckimi katalogami i kolekcjami pasjonatów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wiesz lepiej. jasne. śmiech mnie ogarnia :D miłego samopoczucia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ cafedelmar i reszta

Myślę, że niepotrzebnie się wszyscy nakręcacie. Rację może mieć każda ze stron (w sumie). Jeśli idzie o to, co pisze np kchrapek i cofer odnośnie tego, gdzie te koperty stosowano, to rzeczywiście tak było i nie ma się co obrażać. Natomiast w praktyce mogło też być i tak (i tak zapewne było), że koperta została podmieniona w serwisie. Kiedyś się za bardzo z tym nie patyczkowano (konia z rzędem temu, kto zna zegarmistrza, który stosował uszczelki pod koronkę przykładowo). Koperty były zamienne i zegarmistrz mógł jedną z drugą podmienić w serwisie, zwłaszcza jeśli mógł buchnąć stalówkę. Zakładając, że zegarek był używany, mógł mieć takich serwisów nawet kilka.

Reasumując stawiam, że zegarmistrz ukradł w trakcie serwisu kopertę stalową, podmieniając ją na tańszy chrom. Innej możliwości nie widzę.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dokładnie to samo pomyślałem.

"Życzliwy" zegarmistrz mógł podmienić kopertę i jeszcze się pochwalić jaką to przysługę zrobił. Przeciętny użytkownik nic by z tego nie wiedział i jeszcze się cieszył że ma nową kopertę ;) Taka hipoteza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w starszych Łuczach ze starym logo były takie koperty jak pierwsza z lewej. PDL wychodziły tylko i wyłącznie w kopertach złoconych lub stalowych. Twoja stalowa nie jest co widać po zużyciu i przetarciach więc musiała być przełożona choćby zaraz gdy powstała. Nigdy nie było Poljotów De luxe w chromowanych kopertach. Wg mnie w zegarku chromowanym tylko tarcza jest z Poljota.

Czyli każdy "pdl" jest w stalowej (ew. stalowej złoconej) kopercie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99% kolekcjonerów stwierdzi że nie było Poljotów de luxe w chromowanych kopertach a Twoja  argumentacja
@cafedelmar  raczej nikogo tutaj nie przekona. 

A jak doszło do zamiany koperty to inna sprawa.

Proponuje zakończyć tą dyskusję która i tak nie wnosi nic rozwojowego do tematu.

Edycja

@Tomek z Wrocławia - koperty w PDL były albo stalowe albo mosiądz złocony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.