Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki. A można bez wódki 🤔🤔🤔

Tomku, ta ilość wódki pełni jedynie funkcję techniczną. Warunkiem jest alkohol czysty i wspomniana niewielka miarka na poziomie: 30-40ml.

Ze znalezionych informacji wynika, że alkohol lepiej przenosi aromaty, a mięso będzie miało lepszą teksturę. Wódka nie będzie wyczuwalna podczas konsumpcji. 

Spotkałem się z przepisami, w których dodaje się Żubrówkę, ale ja nie"ryzykuję". Jak będzie Tobie i rodzinie smakowało, a znając wasze upodpobanie do sushi raczej tak się stanie. To w następnym wydaniu dodaj tartego buraka - łosoś nabierze barwy jak szynka dojrzewająca ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomku, ta ilość wódki pełni jedynie funkcję techniczną. Warunkiem jest alkohol czysty i wspomniana niewielka miarka na poziomie: 30-40ml.

Ze znalezionych informacji wynika, że alkohol lepiej przenosi aromaty, a mięso będzie miało lepszą teksturę. Wódka nie będzie wyczuwalna podczas konsumpcji. 

Spotkałem się z przepisami, w których dodaje się Żubrówkę, ale ja nie"ryzykuję". Jak będzie Tobie i rodzinie smakowało, a znając wasze upodpobanie do sushi raczej tak się stanie. To w następnym wydaniu dodaj tartego buraka - łosoś nabierze barwy jak szynka dojrzewająca ;) 

No właśnie ja chcę dodać buraczka 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

No właśnie ja chcę dodać buraczka 🤔🤔🤔

W takim razie polecam prosty sos chrzanowy.

Majonez, chrzan - szkoda zachodu na tarcie, ale kup min. 70%, koperek, sok z cytryny i trochę jogurtu greckiego, a także sól i pieprz.

Podziel sobie filet na dwa i jeden zrób "standardowy", a drugi obłóż tartymi buraczkami.

Dużego filetu i tak nie przerobicie w trójkę w wigilię.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

W takim razie polecam prosty sos chrzanowy.

Majonez, chrzan - szkoda zachodu na tarcie, ale kup min. 70%, koperek, sok z cytryny i trochę jogurtu greckiego, a także sól i pieprz.

Podziel sobie filet na dwa i jeden zrób "standardowy", a drugi obłóż tartymi buraczkami.

Dużego filetu i tak nie przerobicie w trójkę w wigilię.

Nie znasz naszych możliwości 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosto i szybko - pasta puttanesca (czyli kure….wska) na późny obiad, bo muszę wyjść wieczorem. Należy jeszcze dodać parmezanu na talerzu i gotowe.

Teraz wszystko jest w internecie, więc polecam poszukać sobie skąd taka nazwa tego dania.

IMG_1780.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karpik musi być w Wigilię do tego pierogi z kapustą i grzybami i kapusta z grochem, zestaw obowiązkowy 🤗🤗🤗

IMG_20251213_144751.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Prosto i szybko - pasta puttanesca (czyli kure….wska) na późny obiad, bo muszę wyjść wieczorem. Należy jeszcze dodać parmezanu na talerzu i gotowe.

Teraz wszystko jest w internecie, więc polecam poszukać sobie skąd taka nazwa tego dania.

IMG_1780.jpeg

To mi smaku narobiłeś tym zdjęciem.

Zaraz sobie też makaron wstawię do gara :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/12/2025 at 5:54 PM, Autor1984 said:

1 kieliszek wódki

Łukasz, a próbowałeś kiedyś z jakimś innym trunkiem, np przechowywanym w wypalanej beczce?

Korci mnie żeby właśnie teraz tak to przyrządzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, a próbowałeś kiedyś z jakimś innym trunkiem, np przechowywanym w wypalanej beczce?

Korci mnie żeby właśnie teraz tak to przyrządzić. 

Jeżeli chodzi o gravlaxa, to stosuje się alkohol czysty, który jak wspomniałem ma jedynie charakter techniczny.

Myślę. że po jakimś sherry nadał by dodatkowych nut, kto nie spórbuje ten nie będzie wiedział. Przy mocno wypalonej bezcze - aromaty mogą zacząć dominować.

Ja chyba dodałem kilkukrotnie po dębowej(Wódka Dębowa), ona też nie jest całokowicie czysta.

Gravlax dla miłośników ryb to zupełnie inny poziom, aniżeli łosoś podany w jakiejkolwiek innej formie. Również cytrusowe aromaty, którymi przechodzi - czynią go świetnym punktem m.in. na wigilijnym stole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 hours ago, Autor1984 said:

kto nie spórbuje ten nie będzie wiedział

To prawda, zrobię prawilnie na Boże Narodzenie… a na Sylwestra dam się ponieść emocjom 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Londek napisał(-a):

To prawda, zrobię prawilnie na Boże Narodzenie… a na Sylwestra dam się ponieść emocjom 😂

Ja też. Wigilia po bożemu, a na sylwka wariacja z sherry(np. Brandy de Jerez + Oloroso) i oczywiście buraczki dla słodyczy i barwy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi