Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

@Autor1984 & @TomcioMiki 

 

Ja właśnie ogarnąłem swojego łososia po 48h,  kupiłem Alaskańskiego dzikusa.
Zest (cytryna), owoce jałowca, pieprz, koper, kieliszek, burak (tutaj za dużo nic to nie dało bo samo mięso był już prawie takiego koloru),  cukier/ sól trzy do czterech. 
Mięso zwarte, czuć cytrynę i trochę koper, więcej słodkie niż słone. 
Podane będzie z ugotowanym jajkiem, majo/ musztarda i kapary. 
Zobaczymy jak podejdzie 😉
 

IMG_9288.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Londek napisał(-a):

@Autor1984 & @TomcioMiki 

 

Ja właśnie ogarnąłem swojego łososia po 48h,  kupiłem Alaskańskiego dzikusa.
Zest (cytryna), owoce jałowca, pieprz, koper, kieliszek, burak (tutaj za dużo nic to nie dało bo samo mięso był już prawie takiego koloru),  cukier/ sól trzy do czterech. 
Mięso zwarte, czuć cytrynę i trochę koper, więcej słodkie niż słone. 
Podane będzie z ugotowanym jajkiem, majo/ musztarda i kapary. 
Zobaczymy jak podejdzie 😉
 

IMG_9288.jpeg

Super, jest nas trzech 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, Londek napisał(-a):

@Autor1984 & @TomcioMiki 

 

Ja właśnie ogarnąłem swojego łososia po 48h,  kupiłem Alaskańskiego dzikusa.
Zest (cytryna), owoce jałowca, pieprz, koper, kieliszek, burak (tutaj za dużo nic to nie dało bo samo mięso był już prawie takiego koloru),  cukier/ sól trzy do czterech. 
Mięso zwarte, czuć cytrynę i trochę koper, więcej słodkie niż słone. 
Podane będzie z ugotowanym jajkiem, majo/ musztarda i kapary. 
Zobaczymy jak podejdzie 😉
 

IMG_9288.jpeg

U nas "dziki" tylko mrożony...

Wygląda bardzo dobrze :) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Londek napisał(-a):

@Autor1984 & @TomcioMiki 

 

Ja właśnie ogarnąłem swojego łososia po 48h,  kupiłem Alaskańskiego dzikusa.
Zest (cytryna), owoce jałowca, pieprz, koper, kieliszek, burak (tutaj za dużo nic to nie dało bo samo mięso był już prawie takiego koloru),  cukier/ sól trzy do czterech. 
Mięso zwarte, czuć cytrynę i trochę koper, więcej słodkie niż słone. 
Podane będzie z ugotowanym jajkiem, majo/ musztarda i kapary. 
Zobaczymy jak podejdzie 😉
 

IMG_9288.jpeg

Jak robisz sosik z kaparami 🤔 🤔 🤔 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Winiary najsmaczniejszy, jednakże Kielecki nie zawiera EDTA, w przeciwieństwie do konkurenta. Siłą rzeczy przerzuciłem się częściowo na "octowego".

Poza tym ma więcej zółtek i jest mniej kaloryczny ;) 

W przypadku sałatki, którą przed chwilą skończyłem robić, najważniejszy jest smak. Dlatego Winiary. 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 hours ago, Autor1984 said:

U nas "dziki" tylko mrożony...


Do końca nie jestem przekonany czy zrobiłem dobrze wybierając go, wydaje mi się że był „za chudy” praktycznie zero przerostów, następnym razem wybiorę inaczej. 
 

2 hours ago, TomcioMiki said:

Jak robisz sosik z kaparami

Tomek, nie robię sosu.
Kapary lekko posiekane, położone/ przyklejone😜do majo/ musztardy (Dijon). 

4 minutes ago, mario1971 said:

W przypadku sałatki


U nas też do sałatek Winiary… do gotowanych jaj i wszelkiego typu podrasowanych kanapek Kielecki… chociaż czasami wyrwę coś lokalnego co całkiem fajnie gra. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do sałatki tylko "Pomorski"

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

@Autor1984 i @Londek  oto i on Gravlax 😁 😁 😁

IMG_20251224_095443.jpg

IMG_20251224_095507.jpg

Wybarwiło 😁😁😁

Podam go z dressingiem musztardowo miodowym z koperkiem 😁 😁 😁 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
39 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

@Autor1984 i @Londek  oto i on Gravlax 😁 😁 😁

IMG_20251224_095443.jpg

IMG_20251224_095507.jpg

Wybarwiło 😁😁😁

Piękny okaz :) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Piękny okaz :) 

Dzięki i dzięki za porady. Wesołych świąt, spokojnych, radosnych i smacznych życzę. Tomasz 🤗🤗🤗 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Podam go z dressingiem musztardowo miodowym z koperkiem 😁 😁 😁 

Aby nie stłamsić smaku samego łososia, który nabrał aromatu - miarkuj z rozwagą ;) 

Rozważ zmniejszenie wyrazistości dressingu majonezem - najlepiej małoinwazyjnym(Winiary).

2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki i dzięki za porady. Wesołych świąt, spokojnych, radosnych i smacznych życzę. Tomasz 🤗🤗🤗 

Ja również życzę Tobie, Twojej rodzinie, jak i wszystkim odwiedzającym wątek kulinarny i nie tylko - zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to przystaweczka dla trzech osób karmelizowane pieczarki, na ciepło i zimno 😁😁😁

IMG_20251224_112032.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Paszteciki 😁😁😁

IMG_20251224_124917.jpg

Jak zwykle u Ciebie porcje jak dla pułku wojska. Bo mówię o 3 osobach 😆

A u nas niedawno skończone jak co roku. Dwie bo dwie wigilię u mojej mamy i żony babci 😀

I9aE7go.jpeg

 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Jak zwykle u Ciebie porcje jak dla pułku wojska. Bo mówię o 3 osobach 😆

A jak będzie się komuś chciało dokładki 🤔🤔🤔 Żonka spróbowała , mówi że smaczne 😋 😋 😋 Jeden już poszedł 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Jak zwykle u Ciebie porcje jak dla pułku wojska. Bo mówię o 3 osobach 😆

A u nas niedawno skończone jak co roku. Dwie bo dwie wigilię u mojej mamy i żony babci 😀

I9aE7go.jpeg

 

Marcin zacytuję Kwasiora "Gdybym umiał malować obrazy, to wszystkie wyglądałyby dokładnie tak" :)

Pogodnych Świąt :) 

1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jak będzie się komuś chciało dokładki 🤔🤔🤔 Żonka spróbowała , mówi że smaczne 😋 😋 😋 Jeden już poszedł 😁😁😁

A jak w smaku łosoś?


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Marcin zacytuję Kwasiora "Gdybym umiał malować obrazy, to wszystkie wyglądałyby dokładnie tak" :)

Pogodnych Świąt :) 

A jak w smaku łosoś?

Wszystkim smakuję, czuć buraczka, koper, przyprawy, coś czuję że szybko pójdzie 😁😁😁

10 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Jak zwykle u Ciebie porcje jak dla pułku wojska. Bo mówię o 3 osobach 😆

A u nas niedawno skończone jak co roku. Dwie bo dwie wigilię u mojej mamy i żony babci 😀

I9aE7go.jpeg

 

Piękne te gwiazdy 👍👍👍

A na takiej zastawie będzie serwowane 😁😁😁

IMG_20251224_133346.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Zrobiłem schaby podsuszane i chciałbym je posmarować dymem wędzarniczym w płynie. Czy można jeść taki schabik posmarowany tym dymem?

Pierwszy raz robię taki schabik . Macie jakieś doświadczenia  i porady?

Pozdrawiam. 

20251225_200302.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.