Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekaj do wieczora :);)

To dopiero mogą byc wystrzały Kosma! ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak se myślę, że aktivia do tego wszystkiego, to było samobójstwo heheeheh. Ale się przyda oczyścić po tych obżarstwach

(0).(0)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Markowi raczej chodziło o bób.  :D

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No domyslam sie, a wiesz jakie ma wlasciowsci jogurt aktivia ? W polaczeniu z bobem, to moze byc koszmar dzis wieczorem

(0).(0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dodaniu czosnku bakterie L. Casei nie miały prawa przeżyć, więc może nie będzie tak źle.  :D

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, najstarszy antybiotyk świata :) No zobaczymy, reszte jugurciku ktora nie weszla do sosu oczywiscie zjadlem

(0).(0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorem Liga Mistrzów, koleszka jeden z drugim wpadnie na mecz. Chłopaki przyniosą browar, ja szykuje cos na ząb. Skrzydła na ostro pieczone będą w sam raz Sekretny przepis, szczegółów tym razem nie zdradzam ale są szałoweee. Tak na marginesie, dziś wygra City i Bayer :)

(0).(0)

1488d555c31e508532a79c7b6082bc3e.jpg

(0).(0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby ktoś polecić sprawdzony przepis na sos z zielonego pieprzu? Najlepiej taki, gdzie część ziaren pozostaje w całości (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz pisałem w temacie :)

Kup na poczatek pieprz marynowany.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, mnie wyszukiwarka pokazuje tylko jakiś twój post o marynacie z zielonego pieprzu (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sosu też cza użyć

(0).(0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, mnie wyszukiwarka pokazuje tylko jakiś twój post o marynacie z zielonego pieprzu (?)

Do czego to ma być?-rodzaj miesa, sera....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do steków :)

Z tym, że ja nie robię żadnych t-bonów, ribów czy innych antrykotów, a steki dla dziewczynek - tylko polędwica, ew ślepa  :ph34r: Marynuję 2-3h w paście z oliwy, estragonu, rozmarynu i pieprzu. Potem na grill gazowy ok 200 st 6 min z jednej, 2 z drugiej. Raczej cienkie, ok 2-2,5 cm. Zazwyczaj jadałem je lekko okraszone masłem czosnkowym, ale mi się przejadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmietana 36% 250 ml

Łyżka czubata pieprzu ( odsaczyc)

Szczypta soli i pieprzu

Odrobina masla

Kieliszek kolorowej wodki ( ja używam żołądkowa gorzką z mięta)

Wszystko do rondla lub na patelnie gleboką i redukować na małym ogniu ciagle mieszając do uzyskania porządanej konsystencji.

Porcja na cztery osoby ( bez obaw, alkohol odparuje :) )

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, dzięki za ten przepis, ja również skorzystam.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoda, dzięki! Wypróbuje w weekend :)

Daj znać  ;)  :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, piwo zamiast wody gazowanej do ciasta przy smazeniu kalmarów. Co myślisz ? Tak mi przyszło do głowy właśnie wyciągając tuby z zamrażarki, zobaczyłem butelki po piwie z wczorajszego wieczoru.

(0).(0)

Edytowane przez Kosma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze podpytam - w jaki sposób ugotować/upiec/usmażyć wołowinę aby przypominała tę, którą salad story używa w Wołowina Gryka Box? To kilkucentymetrowe, delikatne, rozsypujące się pęczki włókien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam firmy i sposobu serwisu, oraz częsci wołowiny jakiej uzywają.

Z doświadczenia moge podpowiedziec ze gotowany szponder na wolnym ogniu, w zaleznosci od wielkosci, 2 do 3 godzin z duzą iloscia warzyw ( czemu warzywa zaraz napiszę :) ) i oddzieleniu części tkanki tlustej ( to łatwe) przynosi podobny efekt-włókien ktore mozna rozrywac rękoma w 'peczkach'

Wywar warzywno mięsny możemy spożytkować jako doskonalą bazę na zupę, lub flaki :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tuuuubyy, będzie pysznie189b5a524aa96dd062b7e9b667f232b0.jpg

(0).(0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam firmy i sposobu serwisu, oraz częsci wołowiny jakiej uzywają.

Z doświadczenia moge podpowiedziec ze gotowany szponder na wolnym ogniu, w zaleznosci od wielkosci, 2 do 3 godzin z duzą iloscia warzyw ( czemu warzywa zaraz napiszę :) ) i oddzieleniu części tkanki tlustej ( to łatwe) przynosi podobny efekt-włókien ktore mozna rozrywac rękoma w 'peczkach'

Wywar warzywno mięsny możemy spożytkować jako doskonalą bazę na zupę, lub flaki :)

Też nie wiem jaka to część. Jednak myślę, że ten pomysł a'la rosół to nie jest do końca to, albo przynajmniej nie całość procesu. Znam smak i konsystencję długo gotowanej wołowiny, rożnych części i tu mam wrażenie, że:

1. mięso jest jakby rozbite? Bo włókna są bardzo drobne, czasem rwą się w poprzek. Może to kwestia wręcz rozgotowania?

2. mięso jest mocno przesiąknięte na całej głębokości jakby sosem pieczeniowym? Nie jest takie suche, nieco wyjałowione jak po samym gotowaniu. Może też robią to później, po ugotowaniu?

A może byś w ramach experymentu zamówił dowóz w Lublinie lub Wawie takiego boxa za dwadzieścia kilka zł?  :ph34r:  :D

http://www.saladstory.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasady nie zamawiam jedzenia, rozumiesz :)

Mięso prawdopodobnie ( udziec np) leży w marynacie- dodatek papaji powoduje ze mieso się rozpada) i jest pieczone w trybie 'pieczenie-para' w modnym ostatnio sposobie pieczenia w niskich temperaturach, 60-80C przez kilkanascie godzin.

Mięso jest wtedy aromatyczne i soczyste, a wlóknistosć :) to normalna struktura miesa wołowego.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Ale myślałem, że w waszej branży jest powiedzmy mystery benchamarking  :ph34r: wiesz, prochowiec, kapelusz, sztuczny wąsik...

Te boxy są pycha, naprawdę polecam.

Spróbuję coś poeksperymentować. Może faktycznie długie skruszenie mięsa plus to długie gotowanie..? Papaja jako dodatek - qrde, ale ze mnie lamer :rolleyes: Teraz się namnożyło tych sprzętów, o których mówisz, chyba nawet w Lidlu były ;) Choć osobiście nie chciałbym znów kolejnego mebla w domu więc poszukam w pierwszej kolejności jakichś klasycznych rozwiązań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi