Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

cook fajny temat - możesz podać przepis na jakiś sos do mięsa na bazie czerwonego wina ?


Pozdrawiam,

Grzegorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja sie podziele przepisem na jedno z moich ulubionych dan.

Skladniki:

cyce z kurczaka (ilosc zalezna od wielkosci glodu)

boczek w plastrach, moze byc tlusty

ser zolty(Jarlsberg)

rukola

 

Przygotowanie

Cycki czyscimy, myjemy i osuszamy, nacinamy je po dlugosci, tak zeby w srodek mozna bylo wsadzic przygotowane wczesniej kawalki sera(wielkosci frytki) i rukole. Solimy, pieprzymy. Zamykamy calosc i obwijamy w boczek. Ukladamy na szklanej brytfance wczesniej skropionej oliwa i do piekarnika na okolo 1 godz. Temp.200-210C

 

Mozna podawac z mlodymi ziemniakami, swiezym makaronem; jak kto woli.

 

Salatka:

ser feta

pomidory

salata

ogorek

oliwa z oliwek i balsamico

Wszysko kroimy na male kawalki i mieszamy ze soba(na koncu dodajemy fete)

 

Smacznego :D


Omega SMP300, kilka Constallation, Moonwatch. Rolex też kilka, Kocham Seiko! Poljot Chronograf  i Strela nadal cieszy , Pudelko kieszonek i wiele innych. Choroba postepuje. Pozdrawiam. Jedrzej 

Share this post


Link to post
Share on other sites

proponuje mała modyfikację , robisz dziure w srodku wzdłuż wkładasz ser i na dodatek upychasz zimne masło

"cycek"jest wtedy b.soczysty :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

proponuje mała modyfikację , robisz dziure w srodku wzdłuż wkładasz ser i na dodatek upychasz zimne masło

"cycek"jest wtedy b.soczysty :rolleyes:

 

Spoko, soczysty i tak bedzie. Boczek sie przypiecze i caly "smak" zostaje w srodku. Na poczatku grilowalem kurczaka. Straty byly spore, ser sie wylewal i potrawa byla sucha. W szklanym naczyniu: cyc malina :) Najlepiej na pierwsze 20min nakryc calosc folia.


Omega SMP300, kilka Constallation, Moonwatch. Rolex też kilka, Kocham Seiko! Poljot Chronograf  i Strela nadal cieszy , Pudelko kieszonek i wiele innych. Choroba postepuje. Pozdrawiam. Jedrzej 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cook fajny temat - możesz podać przepis na jakiś sos do mięsa na bazie czerwonego wina ?

prosze bardzo.....kostka masla roztapiamy na glebokiej patelni,gaz minimalny{jak sie przypali to gorycz}kroimy szalotke w pol talarki{dostepna np .w lidlu za 4zl za 250g}smazymy ja na zloto,wtedy dodajemy odrobine bulionu,po chwili wlewamy wino :) 200g,nastepnie czosnek,2,3 zabki{polski ,nie chinski, :) }szczypte soli i pieprzu,proponuje cytrynowy,lisc laurowy i ziele angielskie oraz dwie trzy lyzki cukru{takie do zupy :) mieszamy drewniana lopatka az sie "zredukuje"czyli zgestnieje do odpowiedniej konsystencji jaka nam odpowiada.gotowy sos cedzimy przez geste sitko......i wlewamy do sosjery lub wprost polewamy mieso.podny przepis proponuje stosowac do mies czerwonych lub dziczyzny....smacznego :) p.s.szalotke mozemy zastapic cebula,jesli mieso to dziczyzna do sosu mozemy dodac suszone grzyby ,nabierze "wyrazu" ;) wino proponuje oczywiscie wytrawne,ma wiecej garbnika....i smaku :)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej to zrobić leczo dietetyczne-warzywne z cukinią

1. 2 cukinie

2. 2 papryki czerwone

3. 1-2 cebule

4. 1 marchewka

5. 2-3 zabki czosnku

6. puszka pomidorów bez skórki

7. łyzka koncentratu pomidorowego

sól , pieprz, słodka lub ostra paryka papryka

troszke cukru oliwa lub olej i troszke soku z cytryny /1 łyżka/

cebule kroimy i smazymy

reszte warzyw w kostke i do gara zalewamy woda i dusimy dodajemy smazona cebule

i przyprawy wg. gustu

jak ktos lubi moze dodac pokrojone parówki kiełbase itp

pozwole sobie troche zmodyfikowac Twoj przepis ;) ,wszystkie warzywa dusimy na patelni wraz z miesem lub kielbasa,pieprz sol,i tkie wrzucamy nie do wody a bulionu{rosolu}reszta jak napisales.... :) p.s proponuje na koniec dodac lubczyk{nac}popularnie zwana magii,dostepne na kazdym bazarku teraz,zapach i smak...niebo :)

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja sie podziele przepisem na jedno z moich ulubionych dan.

Skladniki:

cyce z kurczaka (ilosc zalezna od wielkosci glodu)

boczek w plastrach, moze byc tlusty

ser zolty(Jarlsberg)

rukola

 

Przygotowanie

Cycki czyscimy, myjemy i osuszamy, nacinamy je po dlugosci, tak zeby w srodek mozna bylo wsadzic przygotowane wczesniej kawalki sera(wielkosci frytki) i rukole. Solimy, pieprzymy. Zamykamy calosc i obwijamy w boczek. Ukladamy na szklanej brytfance wczesniej skropionej oliwa i do piekarnika na okolo 1 godz. Temp.200-210C

 

Mozna podawac z mlodymi ziemniakami, swiezym makaronem; jak kto woli.

 

Salatka:

ser feta

pomidory

salata

ogorek

oliwa z oliwek i balsamico

Wszysko kroimy na male kawalki i mieszamy ze soba(na koncu dodajemy fete)

 

Smacznego :D

przepis super :)

jak do naczynia wlejesz obrobine bulionu to czas przygotowania skrocisz o 20,25 min,i masz pewnosc co do soczystosci :) p.s.sadze ze 180c to wystarczajaca temperatura jesli mowimy o bialym miesie.......dodajmy jeszcze ze boczek musi byc surowy i pokrojony w cienkie plastry... :)

Edited by cook

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

cook dzięki będę próbował - co do czosnku to może masz jakiś patent aby sprawdzić, który jest z chin, a który z polski ? ja raz kupiłem na rynku Pani zachwalała, że nasz, a potem po obróbce termicznej zrobił się niebieski - z góry dzięki za odpowiedź.


Pozdrawiam,

Grzegorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

to dosc trudne.....polski napewno bedzie mniejszy,zaplatany w warkocz,okrywe bedzie mial lekko szarawa{chinskie najczesciej to pojedyncze glowki snieZno biale}no i polski ma aromat nawet przez luski,chinski jest praktycznie bezzapachowy....ja kupuje u ulicznych babc handlujacych to co wychoduja na dzialeczce....to pewne zrodlo :) pozdrawiam


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś upiekł albo jadł jakieś ciasto malinowo-kokosowe? Muszę zrobić torcik na środę, i nie jestem pewien tego połączenia. O ile kremu jestem pewien i na 100% będzie to białe ganache ( z białej czekolady) i maliny w środku, to nie mogę się zdecydować co do ciasta i ew. końcowej ozdoby.

Początkowo myślałem o waniliowym cieście biszkoptowym, potem znalazłem ciasto z orzechów laskowych, a jeszcze w międzyczasie pojawił się przepis na biszkopt kokosowy. Niestety nie mam czasu na upieczenie i wypróbowanie wszystkich trzech.

I tu prośba o radę co do smaku, jaki pasuje najbardziej do malin i białej czekolady. ;) Jak macie różne przepisy to poproszę, jest dużo wariantów niby tego samego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sałatka z paluszków krabowych-fajna i smaczna przepis od koleżanki ;) ale już sam robiłem i rodzince smakowało.

Paluszki krabowe-opakowanie

1 ogórek surowy

1 pęczek rzodkiewki

2 ząbki czosnku

1 pęczek szczypioru

majonez oraz sól i pieprz do smaku.

Warzywa posiekać jak komu pasuje i wymieszać z majonezem,doprawić solą i pieprzem.

Smacznego.


-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i "meteor" rozkrojony smak super b.delikatny cały proces dojrzewania trwał 19 dni

 

b4b0aw.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@seiken

A ten chlebek to na zakwasie, czy na drożdżach? Jak na zakwasie to poproszę o przepis :)

No i na polędwicę też mógłbyś podać, chyba, że to tajemnica ;)


Spacelovematic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chleb na zakwasie robie w automacie ale mozna tez w misce

zakwas ok 500 gr woda ok 300ml

mąka 700 gr żytnia klasa 750

łyzka soli łyzeczka cukru

program na mieszanie ok 1.25h

potem wyrastanie ok 5h i pieczenie jedna godzina

tak samo w misce robisz tylko mieszasz łapkami i pieczesz na poczatku temp 180st potem 200st

schab ala pameńska

Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon , moze być i karkówka . Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć solą roztartą z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.

Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron mozna tez użyć siatki do szynek i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.

Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie /cały czas ma być w skarpecie/ - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie nasz wyrób jest gotowy do spożycia.

Wyschnie prawie o 35% , czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca mozna ostatni etap deko wydłużyc do 10-14dni

soli musi być ok 40 gram na 1kg masy surowego miesa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm to ja chleb robię trochę inaczej: biorę 0,25 kg mąki razowej, 0,5 kg mąki pszennej (szymanowska), 0.75 l wody, 1,5 łyżeczki soli, pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki otrąb, słoneczik i siemie lniane. Ciasto rośnie 10h, piekę je 20 min 150C, 20min 180C, 45 min 210C. Ale powiedz skąd bierzesz 0,5 kg zakwasu? Ja odkładam porcję ciasta (pół słoika) przed osoleniem i dodaniem otrąb, i to jest mój zakwas na następny wypiek.

 

Dzięki za przepis na szynkę, to widzę wyższa szkoła jazdy :)

 

Chleb na zakwasie robie w automacie ale mozna tez w misce

zakwas ok 500 gr woda ok 300ml

mąka 700 gr żytnia klasa 750

łyzka soli łyzeczka cukru

program na mieszanie ok 1.25h

potem wyrastanie ok 5h i pieczenie jedna godzina

tak samo w misce robisz tylko mieszasz łapkami i pieczesz na poczatku temp 180st potem 200st


Spacelovematic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakwas sam hoduję

1 dzień 100ml wody letniej i 100gr maki /żytniej lub pszennej/

i tak co dziennie przez 5 dni dodajesz moze być połowa wody i mąki i masz prawdziwy zakwas ,oczywista w domu nie wlodówie

lejesz do maki jak robisz chleb zostawiasz reszte jako baze , do wzbudzenia trzymasz w lodówce

albo od nowa go dożywiasz /ja mam zakwas-baze co ma dwa lata/

Możesz tez do ciasta na chleb dodać startego surowego ziemniaka bedzie dłużej świeży

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem leczo podane na poprzedniej stronie z tym, że składniki x 2 i duszone w rosole, do tego podsuszona kiełbasa drobiowa( nie żałowałem )i trochę boczku. Wszystko się rozeszło wieczorem, tego samego dnia - przyszło dwóch kumpli z dziewczynami na mecz :) Same pozytywne opinie, co zresztą widać było po pustym garnku :D Godzinka pracy (rosół miałem z poprzedniego dnia) i można smaczenie i zdrowo zjesć (no może oprócz tego boczku).

Edited by Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że do portu rybackiego z domu mam 10 min spacerem, poroszę kogos o podpowiedź jak przyrządzić dorsza (filet). Katowany u mnie w dwoch wersjach, czyli LIGHT : na parze z jarmużem i szpiankiem oraz sosem cytrynowym. I wersja HEAVY : w ciescie i na głęboki tłuszcz. Proszę o jakis pomysł, nieważne, który wariant tłustojebliwosci :)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten pod warunkiem , że ryba świeża :rolleyes: . Filet bez ości drobno kroimy i polewamy dosyć obficie sokiem z cytryny, posypujemy ostrą papryką w proszku i zakrywamy pojemniczek i do lodówki na godzinkę. Po tym czasie kroimy drobno cebulkę i mieszamy razem polewając sosem sojowym ciemnym. Wkładamy do lodówki też na ok. godzinkę i gotowe.

 

Sos sojowy można rozbełtać z gotowanym żółtkiem na twardo (jedno na jedną porcję)

 

tu drugi przepis

 

Do zrobienia potrawy potrzebne są:

filety z dorsza , najlepiej bez "brzuszków"

cebula szalotka

kilka plastrów boczku

kilka łyżek bułki tartej

musztarda "kremowa"

musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy

ząbek czosnku /jeżeli ktoś lubi/

sól,pieprz,olej do smażenia/może być masło klarowane/

Filety moczymy 1/2 godz. w mleku,osuszamy , posypujemy solą i pieprzem.

Smażymy z obu stron po 2-3 min.

Boczek kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,dodajemy szalotkę i dusimy do miękkości.

Miksujemy boczek z cebulką i łyżeczką musztardy gruboziarnistej ,dodajemy bułkę tartą ,sól,pieprz,mieszamy.

naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem/olej,masło/,układamy obsmażone filety,smarujemy kremową musztardą i na nią rozsmarowujemy mieszankę boczku,cebuli i boczku.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.i zapiekamy do uzyskania chrupiącej skórki na filetach /ok.15 min/.Potrawę można wykonać też bez cebuli.

 

Nastepny :D

potrzeba

ok 70dkg fileta z dorsza

2 cebule 2 papryki - może być zółta i czerwona

Jedna duża smietana słodka min 30% swieża

opcjonalnie ser żółty tarty-ja robie tylko z serem :lol:

sól pieprz

papryke i cebule smażymy na patelni

smietane w tym czasie podgrzewamy na wolnym ogniu razem z solą i pieprzem

Rybe układamy w naczyniu żaro-odpornym

na wierzch sypiemy usmażoną cebule i paprykę , posypujemy serem tartym i na koniec zalewamy smietaną

przykrywamy naczynie i do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 45min z tego 30min pod przykryciem

a na ostatnie 15 min odkrywamy :D

i gotowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to zakończyłem proces robienia karczka ala parmeńska

masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :mrgreen:

Pierwszy etap 8 dni w lodówce drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień

noc 14-16 st po 7 dniach sprawdziłem czy sa jakies zmiany ale nic sie nie działo i zawinąłem i z powrotem na balkon :mrgreen:

 

2vw9wg0.jpg

 

trzeci etap 8 dni w lodówce

a tak to wyszło jest cacy :mrgreen:

 

2nuoprb.jpg

 

3308dj6.jpg

 

a tu jeszcze bułeczki dziś zrobiłem :-)

3451kjn.jpg

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Ostatnio zarzuciłem letko krwistego stejka ;) , niegupi był !

 

img0181mini800.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

img0185mini750.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

ps . aha , kalmary w panierce ( na słodko ) , w knajpie italskiej , też niezłe :)


Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Niedawno było też wędzenie , palce lizać .... no i oczywiście był jeszcze --- > lodowaty napój ;)

 

img6466mini800.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us


Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisz gdzie mieszkasz i czy masz wolne wyro :P chetnie łykne zimny napój pod świeżą wędzoną rybkę :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisz gdzie mieszkasz i czy masz wolne wyro :P chetnie łykne zimny napój pod świeżą wędzoną rybkę :lol:

Seiken,jak bedziesz jechal....zabieram sie z Toba,tez lubie wedzone rybki :) .pozdr.


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.