Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fankaDaktarina

Jasna sprawa :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

To tak dla tych co krzyczą o chemii w jedzeniu wkleję obrazek, do zastanowienia się nad używaniem słowa chemia.

z15336662Q,Sklad_chemiczny_banana.jpgz15336624Q,Sklad_chemiczny_jajka.jpg

 

A co do naturalne/syntetyczne to też trochę ludzie to źle rozumieją (a właściwie nie rozumieją)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś lekki kremik z warzyw  :)  

Warzywka kroimy i smażymy na masełku ok 10-15 min

dop6d3.jpg

gotujemy tez ok 15 min

1585erk.jpg

Miksujemy blenderem

11so3lx.jpg

I gotowe , podajemy z grzaneczkami i nadką pietruszki

1043ocm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś lekki kremik z warzyw :)

Warzywka kroimy i smażymy na masełku ok 10-15 min

 

gotujemy tez ok 15 min

 

Miksujemy blenderem

 

I gotowe , podajemy z grzaneczkami i nadką pietruszki

pychota Edytowane przez fankaDaktarina

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a zaczęło się od maggi i powtórzę - dla mnie fachowiec nie powinien jej używać. Skoro glutaminian jak mówisz jest potrzebny dla smaku to można dodać sam, bez całej reszty - w końcu tak też można jeśli już takie konieczne jest. To moje zdanie.

Koncząc temat :)

Kuchnia jak kazda dziedzina ulega modyfikacjom:) i uzywanie maggi nie jest w zadnym stopniu brakiem profesjonalizmu tylko kwestią wyboru....;)

Oceniać mozna pracę po wynikach, co do technik ocenić może tylko lepszy fachowiec.

 

Napisal to szef kuchni pięciogwiazdkowej restauracji ( miedzy innymi) czyli ja :)

 

@seiken -to była 'wariacja na lecho', chodzilo mi bardziej o techniczny aspekt ;)

Krem wyborny, magnifique! :)

 

Szymon-100% racji

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaaa... 5 gwiazdek... pewnie podajecie dania na ciepłych talerzach mmmm...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że szmaciaka wykreślili z listy chronionych, a moim zdaniem najsmaczniejszy jest w jajecznicy, nadając jej niepowtarzalny smak. :)


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tu gdzie był zebrany nie jest chroniony :rolleyes:, ten był wyjątkowo słodki, rósł w nietypowym miejscu.

Edytowane przez STARUSZEK

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nawet nie wiedziałem, choć i tak zawsze zostawiam kawałek do rozrostu.


cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie słodkowodna ryba najlepiej smakuje saute, np. aromatyczny miętus :)

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedne ryby saute, inne na głębokim tłuszczu, jeszcze inne w pełnej panierce, od wyboru do koloru, a miętus to specyficzna ryba, krewny dorsza, smaczny w każdej postaci, mnie najlepiej smakuje do smażenia opruszony lekko mąką podawany z dodatkiem papryki smażonej na boczku z cebulą. Nie będę tu wspominał o wątróbce miętusa, bo mi ślina cieknie na klawiaturę. :D

Edytowane przez Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tejże wątróbki nie jadłem, ale spróbowałbym ;)

 

A sielawa sama, smażona? Odrywasz łepek i: am-am-am-am :)

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak lubię - tylko gotowana i z solą do tego piwo  :D  niestety musiałem jeszcze jeździć więc tylko ......

post-68206-0-31665700-1442345463_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Musiałeś jeździć więc zrobiłeś sobie wódkę z sokiem? ;):D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Paweł, goloneczkę bym wysunął, ale ta "mirynda" mi nie pasuje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rukola, malinówka, żółty pomidor, szczypior, papryka zielona i czerwona, ser, krewetki, olej lniany, oliwa, ocet balsamiczny. 

 

qx188x.jpg

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Rukola, malinówka, żółty pomidor, szczypior, papryka zielona i czerwona, ser, krewetki, olej lniany, oliwa, ocet balsamiczny.

 

 

 

Ja bym sobie chyba ser darował, bo jakoś mi nie pasuje do koncepcji. Ale fajny zestaw.

 

 

Natomiast golonki to nie mogę jakoś... no po prostu mi nie lezy.

Edytowane przez fankaDaktarina
Cytujemy bez zdjęć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taa... skąd tu czas znależć żeby pojechać na grzyby? No ale suszone to mam jeszcze z zeszłego roku. :)

Edytowane przez cook

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.