Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wyrobów wędlin w szynkowarze jedna rzecz mi się podobała. Zapewnienia sprzedającego że do wyrobu mielonek ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Myślę że można przyznać mu rację. Do zmielonego mięsa możemy dodawać wszystko co tylko lubimy i brzmi logicznie :) Większe kawałki niezmielonego mięska, warzywa, podroby. Pierwszy szynkowar otwarty. Pomimo że jest to pierwsza mielonka, którą żona miała okazję przyrządzić sama to świadomość że nie ma w niej jakiś skórek, uszu, chrząstek i innych smakowitości już pobudza apetyt. Tu mamy samo mięsko, trochę podgardla, przyprawy i trochę żelatyny.

W szynkowaqrze można również parzyć całe kawałki mięsa, szynki, karkówkę czy łopatkę, byle bez kości.

 

Tak wygląda po wychyleniu z woreczka:

 

post-72726-0-62570100-1457683090_thumb.jpg

 

Tak pierwszy plasterek.

 

post-72726-0-43089300-1457683148_thumb.jpg

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stary... przegiąłeś!!!!!!

 

 

Ośliniłem biurko ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Wygląda pysznie! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

No zjadłbym takiej mieloneczki. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wystarczyło rzucić palenie, pfu wapowanie bo nie palę już od 6 lat. I tak powoli szajba postępuje. Ale przyznaję, jest to naprawdę pyszne a dwa szynkowary jeszcze czekają na otwarcie i w każdym coś innego. Mało tego, pekluje juz się drugi dzień szyneczka, która również wyląduje w szynkowarze, żonce już odbija bo chce dziś kupić kolejną szynkę i zrobić tzw szynkę dojrzewającą. Roboty przy tym prawie wcale, potrzebna tylko cierpliwość bo ileś dni to musi się moczyć czy też suszyć jak szynka dojrzewająca. Podpiwek też już dochodzi do siebie. Część mam w butelkach po piwie, zakapslowanych a małą część w plastykowych. O szklane się trochę obawiam lecz sprzedawca zapewniał że powinno być ok. Kiedyś jeszcze sam chlebki piekłem lecz po zmianie pracy zabrakło już na to czasu. A własny chlebek na zakwasie byłby uzupełnieniem tego wszystkiego. 

 

post-72726-0-63418400-1457684209_thumb.jpg

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do dojrzewajacej nie potrzeba Ci szynkowarki wystarczy podłużne naczynie np żaroodporne 3-4 babskie skarpety i kawałek sznurka :P

2qx0ugz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Ale pyszności... Ślina do podłogi...

 

U nas dzisiaj babeczki z wiśniami. Oczywiście słodzone bananem.414d42505a1cc8667b964a8ba6d5d970.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pilot masz tu mój przepis na dojrzewającą

 na kilogram mięsa /schab albo karkówka/ daje 40gr soli najlepiej morskiej oczywista kolendra i pieprz grubo mielony można dodać tez na kazdy kg jedną łyżeczkę cukru
potem na 5-7 dni do lodówki  raz dziennie zlewasz wodę i przewracasz na drugą stronę , potem w babskie skarpety + siatka wędliniarska i wieszamy na ok 7-10 dni w przewiewnym miejscu latem wieszam na balkonie , jak robię karkówkę /jest lepsza od schabu/ to suszenie trwa min 15 dni  , gdy robisz schab pamiętaj oczyszczasz go z błon  :)
659umq.jpg
 
2vw9wg0.jpg
Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Mówiąc "babskie skarpety" masz na myśli antygwałty? :)

014ab7925ff5d41f39c92924498563bf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie ten "model" bedzie cacy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Blee, ludzie tu o jedzeniu mówią :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Blee, ludzie tu o jedzeniu mówią :D

Ale nowych trzeba użyć, a nie takich znoszonych ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ha ha ha, czasem i takie skarpety trzeba wykorzystać, za to później zawartość to niebo w gębie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Babskie skarpety... Poległam:)

 

Wy tu tak mięsnie a u nas fryty warzywne... Jedyna rzecz, którą wszyscy łącznie z młodym niejadkiem jedzą ze smakiem ;)384c340956f85707c755173179ea2901.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają całkiem apetycznie i przyznam się że jeszcze nigdy takich warzyw nie jadłem, nawet przez myśl mi nie przeszło że tak się da zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Polecam, bo szybko i smacznie. U nas marchew, pietruszka, seler, burak i ziemniak. Posypka: bazylia, cząber, tymianek i rozmaryn. Troszkę oleju/oliwy i do piekarnika. 25 minut i gotowe.

 

Do tego sos czosnkowy dla Męża, a dla reszty koperkowy.

Edytowane przez fankaDaktarina

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają całkiem apetycznie i przyznam się że jeszcze nigdy takich warzyw nie jadłem, nawet przez myśl mi nie przeszło że tak się da zrobić.

Pilot chciałeś grillować to kup sobie taki grill jest rewelacyjny

ja tez chciałem na balkonie robić ale mnie molestowali sąsiedzi którzy mieszkają wyżej

Chcesz steka midium i zero problemu 

2qwo8kz.jpg

 

tu masz recke 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:) mam już coś takiego. Nie jest to szczyt marzeń ale już pstrąga do obiadu idzie przygotować, jakieś mięsko czy wędlinkę podwędzić. Ja osobiście nie mam czasu na takie zabawy, cały tydzień poza domem. Pomagam żonie realizować pomysły. Od godziny już przygotowywuje schab, będzie schab dojrzewający.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Pilot masz tu mój przepis na dojrzewającą

 na kilogram mięsa /schab albo karkówka/ daje 40gr soli najlepiej morskiej oczywista kolendra i pieprz grubo mielony można dodać tez na kazdy kg jedną łyżeczkę cukru
potem na 5-7 dni do lodówki  raz dziennie zlewasz wodę i przewracasz na drugą stronę , potem w babskie skarpety + siatka wędliniarska i wieszamy na ok 7-10 dni w przewiewnym miejscu latem wieszam na balkonie , jak robię karkówkę /jest lepsza od schabu/ to suszenie trwa min 15 dni  , gdy robisz schab pamiętaj oczyszczasz go z błon  :)
 
 
 

 

Głupie pytanie, jak z muchami? Nie atakują mięska? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po to właśnie sa te babskie skarpety

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po to właśnie sa te babskie skarpety

Pamiętasz, cztery lata temu jak gadaliśmy, to koledzy się śmiali że wygląda schab jak meteoryt? ;)  :lol:


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta pamiętam  :P a teraz połowa już posoliła i w lodówie trzyma :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To było 4 lata temu ?? :blink: :blink: :blink: Ale czas leci


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale pyszności... Ślina do podłogi...

 

U nas dzisiaj babeczki z wiśniami. Oczywiście słodzone bananem.

Podaj przepis, spodobały się mojej żonie  :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.