Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

colector

jakiej firmy pralka

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi mówił hydraulik i facet z serwisu pralek to jeśli mamy kupować pralkę do 2000 zł to przede wszystkim z wsadem od przodu a nie z góry. Gdy pół roku temu kupowałem pralkę czytałem opinie o wielu modelach, nawet oglądałem filmiki na youtube jak piorą :D Pamiętam, że czytałem opienie o jakimś modelu whirpool i 80 % opini była negatywna. Warto poczytać na forach zanim coś wybierzemy. Zdecydowałem się na beko i jestem zadowolony.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Uzasadnił to jakoś logicznie. Miałem Zanussiego ładowanego od góry przez 12 lat,a teraz mam drugi rok ładowanego od góry Elektoluxa. Obie pralki do 2000zł i obie bez awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój szwagier miał whirlpoola ładowanego z góry. Trójka dzieci, codziennie minimum 2 prania. Po 8 latach pękł pasek napędowy. Dał ją mi, pasek sam wymienjłem. Nowy 25 zł. Po 5 latach dałem ją wujkowi bo pozółkła i żona uznała, że trzeba nową do wyremontowanej łazienki. Ma ją do dziś, a minęło z 6. Czyli ma 19 lat i działa.

Opinie w interne ie to bajki.

ps.

mama kupiła beko. Po 2 naprawach oddali kasę. I o czym, to świadczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Kilka dni temu kupiłem zmywarkę za prawie 2000zł i zastanawiam się czy to był dobry pomysł. Dwa dni temu był u mnie serwisant, aby ją podłączyć (trzeba było zrobić przeróbki hydrauliczne) i żona pyta jak sypać sól do zmywania, a koleś na to - nie ma znaczenia, ona jest zaprogramowana na 5 lat działania, więc na kamień nie padnie :D Żona na to "tylko 5 lat", a on "tak, jak będzie pani miała dużo szczęścia" :D Szkoda, że w reklamach o tym nie mówią ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wszystko robią na 5-7 lat. Pomagałem teraz mamie przy zakupie i namówiłem ją na Samsunga z eco bubel i bębnem diamentowym. Szybkie obroty wirowania i bardzo dobrze pierze. Dużo cichsza od Boscha. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Teraz wszystko robią na 5-7 lat.

To ja wiem, pisałem kilka stron wcześniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jash czytałem :) Z telewizorami albo monitorami jest podobnie. Palą się tranzystorki za 2 zł . Kolega ostatnio taki naprawiał ale dużo ludzi kupuje nowy monitor bo myśli, że naprawa jest droga. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tania pralka plus wydłużenie gwarancji lub jakieś dodatkowe ubezpieczenie na awarię

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno ze względu na konstrukcję są one mniej wytrzymałe (ładowane od góry). Dokładnego uzasadnienia nie pamiętam ale chodziło o jakieś rozwiązania techniczne.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie konstrukcja jest chyba bardziej wytrzymała (bęben podwójnie łożyskowany)

ja zawsze używałem pralek ładowanych od góry i nie było z nimi problemów teraz w związku z remontem zdecydowaliśmy się przerzucić pralkę do kuchni - więc pralka do zabudowy. Wybór padł na najtańsze beko, zobaczymy jak się sprawdzi...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie konstrukcja jest chyba bardziej wytrzymała (bęben podwójnie łożyskowany)

ja zawsze używałem pralek ładowanych od góry i nie było z nimi problemów teraz w związku z remontem zdecydowaliśmy się przerzucić pralkę do kuchni - więc pralka do zabudowy. Wybór padł na najtańsze beko, zobaczymy jak się sprawdzi...

właśnie dokładnie tak jest ;) Zdziwiony jestem czytając opinie o pralkach ładowanych od góry. Pamiętam 2 sztuki w ciągu 25 lat. Pierwszy Whirpool, rodzice podczas przeprowadzki postawili pod śmietnikiem z adnotacją że sprawny (działał 15 lat, pewnie nadal działa). Obecnie mam od ?10? lat Bosha WOB1200, od jakiegoś czasu zdarza się biały nalot na czarnym praniu, nie wiem czym to jest spowodowane, chemia wypróbowana każda, pralka rozebrana i wyczyszczona. Żona każe wymienić ;)

Jash, mógłbyś jakieś źródło podać na temat tych "chipów" ? Była taka akcja z drukarkami i innym sprzętem i zostało to wielokrotnie opisane i udowodnione w sieci, czy z pralkami jest podobnie czy to tylko takie gadanie Pana Wieśka od pralek?

EDYTA: aaaaa jeszcze Beko mi się przypomniało ładowane standardowo. Działa od 10 lat, 3 lata temu wymieniliśmy z ojcem łożysko bębna, okazało się że fabrycznie było założone jakiejś podłej jakości, CX czy inny szmelc. Założyliśmy jakieś wzmocnione SKF wysokoobrotowe i na razie spokój.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony mogę polecić pralki firmy Samsung u nas w rodzinie od około 8 lat funkcjonują 3 pralki taj firmy jak do tej pory są niezawodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślę o szajsungu, ale model który mi się podoba cenowo hula na terenie Miele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Marcinkowski - jeśli chodzi o źródła, konkrety wolałbym zachować dla siebie. Ogólnie pisząc wiem to pośrednio od ludzi, którzy są z branży od strony sprzedażowej jak i serwisowej. Potwierdził też to facet, który ma niezależny serwis AGD, no i Pan monter, co mi przyłączał ostatnio zmywarkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy kupują pralki, wiec i ja dzis kupilem . Padło na whirlpool pakowana od gory, bo tyle miejsca w nowej łazience, kręgi się jak każda inna póki co, majątku nie kosztowała wiec nie spodziewam się wielu lat pracy.

Wysłane z mojego Venue 8 3830 przy użyciu Tapatalka

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinkowski - jeśli chodzi o źródła, konkrety wolałbym zachować dla siebie. Ogólnie pisząc wiem to pośrednio od ludzi, którzy są z branży od strony sprzedażowej jak i serwisowej. Potwierdził też to facet, który ma niezależny serwis AGD, no i Pan monter, co mi przyłączał ostatnio zmywarkę.

Tyle że takie coś to wydaje mi się grubsza afera i powinno o tym być dość głośno jeśli to prawda. Wątpię że tylko kilka osób w Polsce o tym wie i nikt nie zdaje sobie z tego sprawy.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko Miele :) mam od 10 lat, bezawaryjna odpukać....  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zonka

również polecam Miele :)

najlepsza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tyle że takie coś to wydaje mi się grubsza afera i powinno o tym być dość głośno jeśli to prawda. Wątpię że tylko kilka osób w Polsce o tym wie i nikt nie zdaje sobie z tego sprawy.

Wie o tym cała UE, dlatego chcą zmienić przepisy dotyczące reklamacji, aby narzucić producentom robienie uczciwie i tak, żeby działało jak kiedyś. Nie wiem na jakim etapie są prace, ale jeśli to wejdzie w życie producenci pralek, lodówek, zmywarek etc po prostu się po*rają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

tylko Miele :) mam od 10 lat, bezawaryjna odpukać....  

10 lat to żaden wyczyn, ale pewnie Twoja Miele pociągnie kolejne 20 lat. Zastanawia mnie co innego. Jak jest z dostępnością niektórych elementów. Miałem pralkę Zanussiego przez 12 lat. Jestem pewien, że pociągnęłaby kolejne 12. Niestety ten element, gdzie sypało się proszek po tych 12 latach wyglądał obrzydliwie. Niestety nie dało się wymienić, bo Zanussi nie miał części do pralki sprzed 12 lat. Gdyby się dało, miałbym ją do dziś, a nie kupowałbym nowej. Z lodówką Boscha to samo. 12 lat i nie była już biała tylko żółta. Zastanawiam się więc nad sensem kupowanie takiego właśnie Miele. Co z tego, że sprzęt pociągnie 30 lat jak za 15 będzie wyglądał jak złom. Myślę więc, że sprzęt Miele kupują ludzie, których stać, aby wydać na pralkę 7000zł zamiast 1200zł, a nie kierują się faktem, że będzie działała bardzo długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie o tym cała UE, dlatego chcą zmienić przepisy dotyczące reklamacji, aby narzucić producentom robienie uczciwie i tak, żeby działało jak kiedyś. Nie wiem na jakim etapie są prace, ale jeśli to wejdzie w życie producenci pralek, lodówek, zmywarek etc po prostu się po*rają.

Może jestem nudny do wyrzygania ale daj jakieś info (link) bo mnie takie rzeczy interesują.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Musiałbym dać linka do rozmów, a to raczej nie możliwe. Nie zagłębiałem się w ten temat w sieci, bo nie mam czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.