Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

tak w sm.eu dokładnie w takiej cenie. problem z wyborem koloru był...

warto było :)

jest jeszcze do wyboru wersja 46mm (ja mam 42)

oraz delikatna nieścisłość co do wr. specyfikacja na stronie pokazuje wr100 natomiast na tarczy i deklu jest wr200

miłym dodatkiem jest ładne podróżne etui. sklep w eu więc cena końcowa i szybka przesyłka.

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PHORCYDES PH-2 (a PH-1 to kwestia czasu ;) )

IMG_20250923_170114n.thumb.jpg.4bb350533b97c6a5cc952e8b5efaf28a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jestem specjalistą od nieudanej pierwszej foty :D poprawka, naturalne oświetlenie (i zmiana paska):

IMG_20250923_175007n.thumb.jpg.b0837d6beea929f612362d40107e7e82.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, wrzuciłem coś mało chińskiego przez przypadek, sorki

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pagani, zauważyłem go na jakiejś jutubowej recenzji. czy się polubimy? na plus: ładny projekt tarczy, szkło zlicowane (ale delikatnie wypukłe) z bezelem, dobrze leży na nadgarstku - takie pierwsze, subiektywne odczucia (słabo świeci, ale tego od niego nie oczekiwałem). trzeba będzie poeksperymentować z paskami, chyba pasować będzie grubsza skóra.:

IMG_20250925_203704.thumb.jpg.471b4eb63ce3b11a1537a67f7dc17282.jpg

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2025 o 20:30, oszolom napisał(-a):

lol, wrzuciłem coś mało chińskiego przez przypadek, sorki

Wygląda na szwajcarski produkowany w Chinach. 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek po dłuższej przerwie,nie wiem jaki jest mechanizm? powinien być NH 35 ma stop sekundę i po dobie 3sekundy do tylu

20250926_183246.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jarek08s, widzę, że trafiłeś już poprawioną wersję. Wcześniej namieszali z nadrukiem przy indeksach na tarczy i w miejscach "35" i "40" umieścili "40" i "45" :)

spacer.png

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Wygląda na szwajcarski produkowany w Chinach. 🙃

nie, nie był produkowany w Chinach. tego wrzuciłem wtedy. szwajcarski. produkowany w szwajcarii. na tym paskudnym werku od Cartiera, który pod wieloma względami nie dorównuje bezkamieniowej miyotce czy najtańszemu chińskiemu kwarcowi. wyrzuciłem pieniądze. mogłem kupić za to 2 razy Berny, 2 rady LGXIGE i raz Paganiego. I jeszcze pasek z chińskiego smoka i kuflowe mocne. 

8678678678670678.jpg

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Hoffhoffski napisał(-a):

@jarek08s, widzę, że trafiłeś już poprawioną wersję. Wcześniej namieszali z nadrukiem przy indeksach na tarczy i w miejscach "35" i "40" umieścili "40" i "45" :)

spacer.png

A to ciekawostka,taki destrukt w gwarze numizmatyków,być może kiedyś będzie ,,poszukiwany"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jarek08s napisał(-a):

Nowy nabytek po dłuższej przerwie,nie wiem jaki jest mechanizm? powinien być NH 35 ma stop sekundę i po dobie 3sekundy do tylu

20250926_183246.jpg

Tu z tym nato wygląda ciekawie, kiedyś dlugo zalegał w koszyku, ale ostatecznie zanabylem kompresora homara krzyśka worda😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😄

11 godzin temu, oszolom napisał(-a):

nie, nie był produkowany w Chinach. tego wrzuciłem wtedy. szwajcarski. produkowany w szwajcarii. na tym paskudnym werku od Cartiera, który pod wieloma względami nie dorównuje bezkamieniowej miyotce czy najtańszemu chińskiemu kwarcowi. wyrzuciłem pieniądze. mogłem kupić za to 2 razy Berny, 2 rady LGXIGE i raz Paganiego. I jeszcze pasek z chińskiego smoka i kuflowe mocne. 

8678678678670678.jpg

Świetne giloszowanie. Przynajmniej nauczyli się rzymskich cyfr, co jest szokująco wspaniałe.  To jakby Turcy używali sanskrytu na tarczach zegarków eksportowanych do Indii.  

Z jakiś powodów  zegarki Ebel są często podrabiane. Krótka nazwa, cztery litery?😄

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Euryk napisał(-a):

😄

Świetne giloszowanie. Przynajmniej nauczyli się rzymskich cyfr, co jest szokująco wspaniałe.  To jakby Turcy używali sanskrytu na tarczach zegarków eksportowanych do Indii.  

Z jakiś powodów  zegarki Ebel są często podrabiane. Krótka nazwa, cztery litery?😄

To raczej nie jest gilosz... Jakaś nowocześniejsza technika, imo. Ebel bardzo często stosuje rzymskie cyfry. A co do podrabiania - nie zgodzę się. Marka jest na tyle niszowa, że podróbek jest mało (ale są, przewala mi się nawet jedna w szufladzie ze złomem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

To raczej nie jest gilosz... Jakaś nowocześniejsza technika, imo. Ebel bardzo często stosuje rzymskie cyfry. A co do podrabiania - nie zgodzę się. Marka jest na tyle niszowa, że podróbek jest mało (ale są, przewala mi się nawet jedna w szufladzie ze złomem).

20 lat temu z ciekawości kupiłem w Tajlandii podróbkę Ebela. Chyba wzięto mnie za turystę niemieckiego, którzy najwyraźniej mają słabość do tej marki. W ofercie sprzedającego połowa to były właśnie "Ebele"  po niewygórowanej cenie. Krajowiec przysięgał, że to oryginały.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Euryk napisał(-a):

20 lat temu z ciekawości kupiłem w Tajlandii podróbkę Ebela. Chyba wzięto mnie za turystę niemieckiego, którzy najwyraźniej mają słabość do tej marki. W ofercie sprzedającego połowa to były właśnie "Ebele"  po niewygórowanej cenie. Krajowiec przysięgał, że to oryginały.  

No ok, skoro sam widziałeś. Ja circa 20 lat temu byłem po raz jedyny i ostatni w tamtych rejonach i widziałem głównie "omegi" przypominające obecne winnery (tzn. logo + radosna twórczość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynie słuszna wersja ;) czyli taktyczna i zielona żaba:

IMG_20250929_154131.jpg

i jeszcze jedno:

IMG_20250929_182044n.jpg

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn T008, ciekawy wariant FF. bo tarcza optycznie tak zmniejszona, że aż budzi uśmiech. a rozmiar słuszny 38mm. nie, to nie krytyka negatywna ;)

IMG_20251001_101957.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo ostatnio chorowałem. Nie było serca do niczego, bo energia była przekierowana na inne priorytety. Odzyskując siły postanowiłem zrobić sobie bezpieczny prezent. Bezpieczny czyli budżetowy. Przekierowałem uwagę na,… chińszczyznę. Jakaś recenzja, cena nie rujnująca i poszło. Kupiłem Ciga Designe Hunter. Guma przyszła wcześniej od zegarka. O nim zapomniałem. Teraz o sobie nie daje zapomnieć. Super fun watch. Z łapy nie schodzi.

IMG_6386.jpeg

IMG_6387.jpeg

Edytowane przez mr.chilihead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mr.chilihead napisał(-a):

Sporo ostatnio chorowałem. Nie było serca do niczego, bo energia była przekierowana na inne priorytety. Odzyskując siły postanowiłem zrobić sobie bezpieczny prezent. Bezpieczny czyli budżetowy, ale targetowany. W chwilach słabości śledziłem tematy zegarkowe i zmęczony tradycyjną bufonadą przekierowałem uwagę na bzdury,… czyli chińszczyznę. Jakaś recenzja, sprzedawca z Sycylii, którą odwiedziłem ostatnio będąc jeszcze przy zdrowiu, cena nie rujnująca i poszło. Kupiłem Ciga Designe Hunter. Guma przyszła wcześniej od zegarka. O nim zapomniałem. Teraz o sobie nie daje zapomnieć. Super fun watch. Z łapy nie schodzi.

IMG_6386.jpeg

IMG_6387.jpeg

Podobne rzeczy  robi Agelocer,  jego projekty szkieletowe zwykle są jednak droższe. Ale całkowite przeszkolony Agelocer Flying Tourbilion za 700 USD, czemu nie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Podobne rzeczy  robi Agelocer,  jego projekty szkieletowe zwykle są jednak droższe. Ale całkowite przeszkolony Agelocer Flying Tourbilion za 700 USD, czemu nie? 

No nie. Nie każdy szkietetor szkieletorowi równy. Uważam Hunter’a za jedyny spośród oferty CIGA DESIGNE szkieletor warty uwagi. Odnoszę wrażenie, że to jedyny projekt przemyślany od „a” do „z”. Kolejne, to już imo mniej udane wariacje. O Agelocer nie będę się wypowiadał, bo przede wszystkim mnie nie kusi wizualnie, a sam Tourbilion jakoś też nie jest dla mnie gralem. Nie neguję jednak. Jak się komuś podoba, to szanuję wybór.

Około dwóch lat temu pokusiłem się o twierdzenie, że jak Chińczycy uznają za zasadne, to wejdą w zegarki szybko, mocno i z przytupem, a wówczas mimo szacunku do historii wśród średniaków ze Szwajcarii zacznie się zagęszczać atmosfera. I się dzieje. Bezpieczne są tylko marki luksusowe, bo tam nie jakość, a prestiż się liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ostatnie chińskie nabytki, „Starbucks” stał się ulubionym, potem „Pilot” , trzeci mało czytelny, brak powłoki antyrefleksyjnej przy tego rodzaju tarczy nie pomaga 🤷🏼‍♂️

W drodze czwarty ze stajni Addiesdive. 

05E1809B-B0A0-436C-BA21-0798AC47B647.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi