Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
3 minuty temu, Euryk napisał(-a):

To był tylko wstęp do koreańskich zegarków. 🙂

Tisell na przykład. 

Hahaha, Nie wiedziałem, że to to koreańskie. Azjatycka Davosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Hahaha, Nie wiedziałem, że to to koreańskie. Azjatycka Davosa.

W Azji cenią Tisella, wiec przypuszczają, że Davosa to szwajcarski Tisell. 

Liczy się świadomość nabywcy, a nie nudne fakty. 

😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
9 godzin temu, Euryk napisał(-a):

W Azji cenią Tisella, wiec przypuszczają, że Davosa to szwajcarski Tisell. 

Liczy się świadomość nabywcy, a nie nudne fakty. 

😃

Fakt może i nudny, ale to firemki, które opierają się na kopiach cudzych wzorów tak samo, jak większość majfrendów z Ali. Na dodatek życzą sobie za to więcej. Złoty interes kupić coś takiego. Ale co kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po taniości (75zl) do pracy ,na początku wymieniłem teleskopy bo oryginalne były cienkie i wygięte a nie chce aby się zerwał, po za tym przyzwoita Luma i w miarę dokładny 10 sekund w plusie po dobie uzytkowania,mechanizm to jakiś klon miyoty a z minusów to nie ma mikroregulacji bransolety ,ogniwo mniej ciśnie,jedno  więcej za luźny

20260219_124923.jpg

Edytowane przez jarek08s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Obrzydliwy! To lubię :). Niech się nosi, no i oby werk nie zdechł po pół roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 9.02.2026 o 19:32, Burns napisał(-a):

Oficjalny sklep Addiesdive, zwracany zegarek bo się nie spodobał. Ali generuje zwrot bez drukowania etykiety, inpost (bo nie zawsze jest wybór). Zegarek jest dostarczony do chińskiego centrum gdzieś w PL. Sprzedawca twierdzi, ze jest w Chinach i nie ma tego zegarka. Ali chce skan etykiety, której nie ma bo sami wygenerowali zwrot inpost bez etykiety. Inpost nic nie poda bo nie nadawca jest właścicielem zwrotu tylko Ali. Jest zawiadomienie na policję ostatecznie umorzone bo kwota to 459zł - w błoto.

nie ma takiej możliwości umorzenia z uwagi na kwotę 459 zł, albowiem w art. 286 par. 1 k.k. nie ma wskazanej wysokości szkody, chyba, że z niewykrycia sprawcy, na podstawie 322 kpk.....

Edytowane przez KobyS0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Obrzydliwy! To lubię :). Niech się nosi

Także lokata kapitału, niewielka, ale jednak. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, jarek08s napisał(-a):

Po taniości (75zl) do pracy ,na początku wymieniłem teleskopy bo oryginalne były cienkie i wygięte a nie chce aby się zerwał, po za tym przyzwoita Luma i w miarę dokładny 10 sekund w plusie po dobie uzytkowania,mechanizm to jakiś klon miyoty a z minusów to nie ma mikroregulacji bransolety ,ogniwo mniej ciśnie,jedno  więcej za luźny

20260219_124923.jpg

Może i nie jest wysokiej jakości ale za to brzydki. Niech się nosi :) daj znać jak go zaciorasz 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie takiego Skmei, odpowiednik Casio jest o wiele za drogi i ma bardzo uproszczony moduł. W Skmei 2460 mamy stoper, odliczanie, budzik, podświetlenie lepsze niż w f91.

Zegarek wykonany super chociaż nie ze stali, bransoleta bardzo tania, od razu do wymiany. Niestety udało mi się w nim kliknąć przyciski tylko kilka razy i "zawiesił się". Otworzyłem, złożyłem znowu, podziałał 2 kliknięcia. Poszedł zwrot :)

20260218_143158.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG20260223110156.jpg

IMG20260223110151.jpg

Wbrew pozorom dosyć zbierzne zegarki 

IMG20260223093941.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Te gigantyczne cyferki świecą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Te gigantyczne cyferki świecą?

Świecą, ale niestety więcej obiecują niż dają, a wygląda to standardowo po chińsku, czyli dosyć szybko blakną, poświata pozostaje, ale nie tak jak to zostało opisane. Czyli poniższe można sobie między bajki wsadzić:

https://phorcydes.net/pages/hyperglow-3d-luminous-system

IMG20260213092059.jpg

IMG20260213094437.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Szkoda, że marnie, szkoda. Bo pomysł fajny. A i majfrendy pokazały już, że jak chcą, to umieją zrobić lumę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli powiedzmy wygląda to tak:

IMG20260224170853.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To jako ciekawostkę/uzupełnienie podsyłam temat na r/ChineseWatches użytkownika, który porównuje lumę modelu Phorcydes PH-4 ze starszym PH-2 oraz kilku innych zegarków:

I dodatkowo rzut oka na lumę powyższych modeli przez stereoskop z 45x powiększeniem:

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Hoffhoffski napisał(-a):

To jako ciekawostkę/uzupełnienie podsyłam temat na r/ChineseWatches użytkownika, który porównuje lumę modelu Phorcydes PH-4 ze starszym PH-2 oraz kilku innych zegarków:

I dodatkowo rzut oka na lumę powyższych modeli przez stereoskop z 45x powiększeniem:

Co chcesz nam / mi w takim razie przekazać o moim zegarku PH-4 ?

2026-2-24 18-53-31.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

lekko się obsunęło XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns, tak po prawdzie to nic - jak już napisałem, podrzuciłem ot tak jako zupełną ciekawostkę, skoro pojawił się temat lumy w tych zegarkach. Nie analizowałem, nie zagłębiałem się, wydało mi się po prostu ciekawe z uwagi na porównanie do kilku innych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, oszolom napisał(-a):

lekko się obsunęło XD

Raczej szkiełko zniekształca. Przekleństwo wypukłych szkiełek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260227_202901.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni hao, my friends 🤪

Trochę mnie nie było, taki klimat, ale to nie oznacza, ze zapomniałem o zegarkach 😜

Na dzin dybry, taki mocno "komunistyczny", wręcz jedyny właściwy dla sekretarza lokalnej komórki partyjnej, gdzies w Pcimiu czy w Yichang.

Zegar jest wielgachny, 43 mm, ale tez pewnie taki miał być, wskazywać nie tylko czas, ale i pozycję właściciela (choć oczywiście pozycję mocno wątpliwą, szczególnie gdy wiemy już jak to się skończyło), i zapewne to coś na zasadzie przedłużenia....wiadomo czego🤪, w realiach lat 70. W każdym bądź razie, jest to na tyle bezczelna propozycja, ze bez wahania nabylem i od czasu do czasu mam frajdę z zakladania go do pracy. Choć oczywiście ani garniaka ani krawacika z tamtych lat nie posiadam, bo wtedy zajmowalo mnie głównie uganianie sie za jedyna dostępną na osiedlu futbolówka, którą jakis "uprzywilejowany" kolega posiadał.

Anyway, here it goes Beijing Watch Factory BG5810502

Dostepna jest też wersja z błękitną tarczą, ale tamta nie ma czerwonych akcentów oraz wskazówka sekundy jest też cała biała. Boooring!🤪

IMG_20260301_222224.jpg

IMG_20260301_222253.jpg

IMG_20260301_222351.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny nabytek, niestety lekki rozczar, bo efekt dla którego w ogóle nabylem ten zegarek, niestety nie dziala, lub dziala na minimum level. Mam tu na myśli lumę zastosowaną na księżycu. Nie ma nic wspólnego z tym co oferowały filmiki albo promocyjne rendery. Zegarek ponadto ma strasznie ciężko obracająca sie koronkę, doslownie czuję jak mi za każdym razem przybywa nosorożcowej skóry na palcach, kiedy próbuję go nakręcić. No ale te 80 h rezerwy muszą sie gdzieś zmieścić, wiec pewnie sprężyna w tym modelu, jest nie dość że długa to jeszcze z jakiegoś bardzo dziwnego stopu metali. Koniec końców, z chęcią sie go pozbędę, nawet go jeszcze nie nosiłem.

IMG_20260301_221633.jpg

IMG_20260301_221657.jpg

IMG_20260301_221735.jpg

IMG_20260301_221827.jpg

IMG_20260301_221832.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a):

Kolejny nabytek, niestety lekki rozczar, bo efekt dla którego w ogóle nabylem ten zegarek, niestety nie dziala, lub dziala na minimum level. Mam tu na myśli lumę zastosowaną na księżycu. Nie ma nic wspólnego z tym co oferowały filmiki albo promocyjne rendery. Zegarek ponadto ma strasznie ciężko obracająca sie koronkę, doslownie czuję jak mi za każdym razem przybywa nosorożcowej skóry na palcach, kiedy próbuję go nakręcić. No ale te 80 h rezerwy muszą sie gdzieś zmieścić, wiec pewnie sprężyna w tym modelu, jest nie dość że długa to jeszcze z jakiegoś bardzo dziwnego stopu metali. Koniec końców, z chęcią sie go pozbędę, nawet go jeszcze nie nosiłem.

IMG_20260301_221633.jpg

IMG_20260301_221657.jpg

IMG_20260301_221735.jpg

IMG_20260301_221827.jpg

IMG_20260301_221832.jpg

Mam trzy zegarki Agelocer, ale tego twojego modelu  w ogóle nie brałem pod uwagę, nie wierzyłem w to świecenie, poza tym nie lubię zegarków "astronomicznych". Czy opinie użytkowników nie wskazywały,  że to świecenie jest takie sobie? Na plus zegarka, ma  świetnie  wykonany i efektownie  wykończony  mechanizm (A4610) z mostkiem balansowym (regulacja dwiema śrubami),   tak jak  w nowoczesnych  mechanizmach, np. Rolex 4130.  Patrząc na ten mechanizm, jego wykończenie, wykonanie koperty  ma się wrażenie, że to zegarek za 8-10 tys. PLN. Mam ten mechanizm w modelu Budapest, pełna rezerwa mocy wynosi, jak zmierzyłem,  nie 80 tylko  86 godzin. Zegarek jest dokładny, przyszedł wyregulowany   - 3 s./24.  Ale faktycznie, ten mechanizm  nie za wygodnie się nakręca, ale w końcu ma dużą rezerwę chodu, a automatyczny  naciąg jest  efektywny. Cóż,  istnieją świetne mechanizmy które też  źle się nakręcają, np. słynny ETA 2824 i  jego kolony.  

W dniu 1.03.2026 o 23:53, Darth_Gem napisał(-a):

Ni hao, my friends 🤪

Trochę mnie nie było, taki klimat, ale to nie oznacza, ze zapomniałem o zegarkach 😜

Na dzin dybry, taki mocno "komunistyczny", wręcz jedyny właściwy dla sekretarza lokalnej komórki partyjnej, gdzies w Pcimiu czy w Yichang.

Zegar jest wielgachny, 43 mm, ale tez pewnie taki miał być, wskazywać nie tylko czas, ale i pozycję właściciela (choć oczywiście pozycję mocno wątpliwą, szczególnie gdy wiemy już jak to się skończyło), i zapewne to coś na zasadzie przedłużenia....wiadomo czego🤪, w realiach lat 70. W każdym bądź razie, jest to na tyle bezczelna propozycja, ze bez wahania nabylem i od czasu do czasu mam frajdę z zakladania go do pracy. Choć oczywiście ani garniaka ani krawacika z tamtych lat nie posiadam, bo wtedy zajmowalo mnie głównie uganianie sie za jedyna dostępną na osiedlu futbolówka, którą jakis "uprzywilejowany" kolega posiadał.

Anyway, here it goes Beijing Watch Factory BG5810502

Dostepna jest też wersja z błękitną tarczą, ale tamta nie ma czerwonych akcentów oraz wskazówka sekundy jest też cała biała. Boooring!🤪

IMG_20260301_222224.jpg

IMG_20260301_222253.jpg

IMG_20260301_222351.jpg

Powszechnie ceniona firma Beijing należy już do koncernu zegarkowego Fiyta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a):

IMG_20260301_221633.jpg

IMG_20260301_221657.jpg

IMG_20260301_221735.jpg

IMG_20260301_221827.jpg

IMG_20260301_221832.jpg

Rozczarowanie nowym nabytkiem to niefajna sprawa. Nie przejmuj się, kupisz sobie inny :) A tego odeślij chińczykowi. Oni lubią kłamać w tych ofertach. Obiecują cuda a dostajesz g*wno w papierku. Taki urok chińszczyzny. Do tego to ciężkie nakręcanie nie wróży dobrze. Zegarek nie powinien potrzebować użycia znacznej siły do czegokolwiek a tym bardziej do pracy na koronce.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi