Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.03.2026 o 01:17, Darth_Gem napisał(-a):

Swoją drogą, na marginesie, od kilku dni AliExpress wręcz zalewa mnie tonami maili "promujących" jakies nieprawdopodobne obrzydliwe podróby tarcz Grand Seiko. 

Podróbki Grand Seiko są ładne,  brzydkie i takie sobie, jak to w życiu. Najładniejsze ma mikrobrand Traska, bynajmniej nie chiński tylko amerykański. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie chyba lepiej popatrzeć w stronę Erebusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Podróbki Grand Seiko są ładne,  brzydkie i takie sobie, jak to w życiu. Najładniejsze ma mikrobrand Traska, bynajmniej nie chiński tylko amerykański. 

ale tu chyba chodzi o podróbki, nie kopie/homary. masa się tego teraz na ali przewija. majfrendy lecą po bandzie.

image.png.71bb58a1aaeac4a293dd6dab7b69d168.png

image.png.8cb11883252499ed59f08da075d8778f.png

image.png.2f84ad89653c19adeff1ccc5d01accca.png

ORYGINALNY PRODUKT. no bezczelne są one i zuchwałe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, hrabia napisał(-a):

ale tu chyba chodzi o podróbki, nie kopie/homary. masa się tego teraz na ali przewija. majfrendy lecą po bandzie.

image.png.71bb58a1aaeac4a293dd6dab7b69d168.png

image.png.8cb11883252499ed59f08da075d8778f.png

Jak kupować Seiko lub  Orient (w tym przypadku Bambino) to najlepiej nie z chińskiej tylko polskiej dystrybucji.

Bo, po pierwsze, podatki  i tak płacić trzeba, po drugie - to tylko "łańcuch dostaw".😄

Poljot.jpg

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarty żartami, ale te podrabiane gówna z ali już się pojawiają na polskich portalach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, hrabia napisał(-a):

Żarty żartami, ale te podrabiane gówna z ali już się pojawiają na polskich portalach...

Podróbki marnej jakości są owszem np vinted. Gorzej, że np na FB giełda czy łowcy, moim zdaniem podkreślam, normalnie latają licytacje podrabianych Seiko, pudełka, papiery, ładne zdjęcia.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.03.2026 o 19:45, nh35 napisał(-a):

Podróbki marnej jakości są owszem np vinted. Gorzej, że np na FB giełda czy łowcy, moim zdaniem podkreślam, normalnie latają licytacje podrabianych Seiko, pudełka, papiery, ładne zdjęcia.. 

Bez otwierania zegarka i sprawdzenia mechanizmu nie można wykluczyć, że jest to tzw. produkcja nieautoryzowana. Przykład: chińska lub turecka fabryka na dwie zmiany produkuje zegarek na zlecenie Seiko (lub Orienta),  a na trzeciej zmianie, zegarek taki sam, ale nieautoryzowany przez zleceniodawcę i nie trafiający do jego kanału dystrybucyjnego.  Jest kwestią  dyskusji jaki  to  zegarek? Autentyczny, czy nieautentyczny?  Analogicznie  jak w fizyce kwantowej elektron będący  w tzw. superpozycji, istnieje jednocześnie w dwóch rożnych miejscach. Świat nie zawsze jest taki na jaki wygląda.  😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.03.2026 o 18:18, Euryk napisał(-a):

Bez otwierania zegarka i sprawdzenia mechanizmu nie można wykluczyć, że jest to tzw. produkcja nieautoryzowana. Przykład: chińska lub turecka fabryka na dwie zmiany produkuje zegarek na zlecenie Seiko (lub Orienta),  a na trzeciej zmianie, zegarek taki sam, ale nieautoryzowany przez zleceniodawcę i nie trafiający do jego kanału dystrybucyjnego.  Jest kwestią  dyskusji jaki  to  zegarek? Autentyczny, czy nieautentyczny?  Analogicznie  jak w fizyce kwantowej elektron będący  w tzw. superpozycji, istnieje jednocześnie w dwóch rożnych miejscach. Świat nie zawsze jest taki na jaki wygląda.  😁

przecież te wynalazki z ali nawet na fotach od sprzedawcy wyglądają marnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co najgorsze, że chyba Seagulle podrabiają, bo na olx w cenie zestawu z kfc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, hrabia napisał(-a):

Zależy o czym mówimy. Ciga Design (sprzedaje je także zegarownia.pl),  San Martin, Farasute, Sugges etc.?  Może Shanghai na Tongi?   Chińskie zegarki są  jak ocean 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.03.2026 o 19:38, hrabia napisał(-a):

No to jest własnie problem z chinolami - nigdy nie wiesz na co trafisz. Niektórzy powielają bzdury o "identycznej jakości" tylko logo nie ma bo przecież dana fabryka robi jako podwykonawca zegarki dla np Tissota. To jest zwykła kradzież to po pierwsze. Jeżeli dana fabryka jest w stanie dany model wykonać ale nie posiada kontraktu np ze wspomnianym Tissotem to klepie podróby bez logo. Po drugie kontrola jakości w chinolach to ślepy traf. W jednej fabryce sztuki są powtarzalne w innej niekoniecznie. Kot w worku.

Ogromna część ludzi, w tym użytkownicy tego forum woli jednak dopłacić do oryginalnego zegarka. Mieć normalną gwarancję, dostęp do części serwisowych oraz właśnie logo Tissot (czy inne) na tarczy. Logo a co za tym idzie cała historia brandu są turbo ważne dla klientów.

To jest chamska podróba z falszywym logo Seiko, nielagalna w Polsce:

Screenshot_20260324_194154_AliExpress.thumb.jpg.54aac5fe7d137c1a870d6a3adce17f95.jpg

To poniżej to też podróba tylko brak logo Seiko. Design cały ukradziomy z Seiko skx.  Homary są w Polsce legalne ale większość traktuje je na równi z fałszywkami.

Screenshot_20260324_194335_AliExpress.thumb.jpg.f7294619295826e75e7ebe77508c2be8.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Euryk napisał(-a):

Zależy o czym mówimy. Ciga Design (sprzedaje je także zegarownia.pl),  San Martin, Farasute, Sugges etc.?  Może Shanghai na Tongi?   Chińskie zegarki są  jak ocean 

o czym ty teraz piszesz? wiem, co to ciga. wiem, co to fiyta. tak, wiem co to sugus, święty marcin i temu podobne firmy krzaki, które robią ładne zegareczki. ale ja się nie odnosiłem do nich. odnosiłem się do konkretnych przykładów podróbek, które występują na ali. skriny masz powyżej. czego nie zrozumiałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

No to jest własnie problem z chinolami - nigdy nie wiesz na co trafisz. Niektórzy powielają bzdury o "identycznej jakości" tylko logo nie ma bo przecież dana fabryka robi jako podwykonawca zegarki dla np Tissota. To jest zwykła kradzież to po pierwsze. Jeżeli dana fabryka jest w stanie dany model wykonać ale nie posiada kontraktu np ze wspomnianym Tissotem to klepie podróby bez logo. Po drugie kontrola jakości w chinolach to ślepy traf. W jednej fabryce sztuki są powtarzalne w innej niekoniecznie. Kot w worku.

Ogromna część ludzi, w tym użytkownicy tego forum woli jednak dopłacić do oryginalnego zegarka. Mieć normalną gwarancję, dostęp do części serwisowych oraz właśnie logo Tissot (czy inne) na tarczy. Logo a co za tym idzie cała historia brandu są turbo ważne dla klientów.

To jest chamska podróba z falszywym logo Seiko, nielagalna w Polsce:Screenshot_20260324_194154_AliExpress.thumb.jpg.54aac5fe7d137c1a870d6a3adce17f95.jpg

To poniżej to też podróba tylko brak logo Seiko. Design cały ukradziomy z Seiko skx.  Homary są w Polsce legalne ale większość traktuje je na równi z fałszywkami.

Screenshot_20260324_194335_AliExpress.thumb.jpg.f7294619295826e75e7ebe77508c2be8.jpg

"No to jest właśnie problem z chinolami - nigdy nie wiesz na co trafisz".

1/ Zamiast bezproduktywnie narzekać unikaj spelunek to nie dostaniesz butelką w głowę.
2/ Opisz nam co kupiłeś chińskiego i dlaczego nie trafiłeś.     
3/ Sprawdzaj kto ci sprzedaje na Ali, kupuj u znanych sprzedawców, którzy mają dużo wpisów (im więcej tym lepiej),  łącznie ze zdjęciami. Z tych wpisów i zdjęć sporo się można dowiedzieć. Na Aliekspress recenzje klientów nie są moderowane.  
4/ Kupuj w sklepach internetowych chińskich producentów,  niektóre z nich działają na Aliekspress  oraz innych platformach. A np. San Martin kupisz także w Niemczech.  
5/ Kupuj na zegarownia.pl (Ciga Design).
6/Jak się już jako tako w tym zorientujesz i nie będziesz kupował pod wpływem impulsu to nikt cię nie oszuka. 
7/ Korzyść z tego będzie i taka, że będziesz miał lepsze zegarki i przestaniesz narzekać.  
8/ Koniecznie odpuść sobie zegarki poniżej 100 USD, nie warto dziadować.  

PS. Zegarki Seiko są najczęściej na świecie modowane, dla niektórych to wada, dla innych zaleta.  Można do  nich dokupić wszystko: szkiełka,  tarcze,  wskazówki, koperty etc. Idealne środowisko do "produkcji nieautoryzowanej".  Najwyraźniej Seiko z tym nie walczy uznając to za rodzaj doskonałego marketingu, który nic nie kosztuje.  

27 minut temu, hrabia napisał(-a):

o czym ty teraz piszesz? wiem, co to ciga. wiem, co to fiyta. tak, wiem co to sugus, święty marcin i temu podobne firmy krzaki, które robią ładne zegareczki. ale ja się nie odnosiłem do nich. odnosiłem się do konkretnych przykładów podróbek, które występują na ali. skriny masz powyżej. czego nie zrozumiałeś? 

Odniosłem się do tego we wpisie powyżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale cytowałeś mnie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, hrabia napisał(-a):

ale cytowałeś mnie... 

Once more, na podróbki nie ma co narzekać, że istnieją (to bezproduktywne), ale na pewno trzeba  je omijać szerokim łukiem. Podobnie jak zegarki zrobione poprawnie, ale opatrzone nazwą przypominającą  znane marki szwajcarskie.  Było o tym całkiem niedawno na forum, ale jakoś nie zabierałeś głosu.  

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Euryk napisał(-a):

Once more, na podróbki nie ma co narzekać, że istnieją (to bezproduktywne), ale na pewno trzeba  je omijać szerokim łukiem. Podobnie jak zegarki zrobione poprawne, ale opatrzone nazwą przypominającą  znane marki szwajcarskie.  Było o tym całkiem niedawno na forum, ale jakoś nie zabierałeś głosu.  

zabieram głos o tym, o czym chcę. i o tym, na co mam czas... 

i tak, będę narzekać na podróbki sprzedawane jako oryginały na dużych portalach. w przypadku ali - pewnie wprost od producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, hrabia napisał(-a):

zabieram głos o tym, o czym chcę. i o tym, na co mam czas... 

i tak, będę narzekać na podróbki sprzedawane jako oryginały na dużych portalach. w przypadku ali - pewnie wprost od producentów.

Nie wiem dokładnie o co chodzi ale polecam opcję "ignoruj", po najechaniu na nazwę irytującego użykownika. Nie jesteś jedyny, którego jego posty denerwują. Szkoda czasu na rozmowę z takimi delikwentami - odpowiadając dajesz im tylko atencję a o to im chodzi. Olewać, ukrywać posty to im się znudzi dyskutowanie samemu ze sobą.

Miłego wieczoru!

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu wątku, po ponad półrocznej przerwie jednak kupiłem sobie coś na Ali. Postanowiłem spróbować zegarka z Farasute. To będzie mój drugi zegarek, który jest inspiracją z F. P. Journe (pierwszy to Lobinni). Model nawiązujący do tej ekskluzywnej marki, ale nienachalnie. Tzn. nie jest wizualną kopią konkretnego modelu. 

Po otrzymaniu zegarka napiszę jak oceniam jakość wykonania. 

Tymczasem fotka poglądowa i recenzja z YT. 

S168dd015a93845fcb8759166ceecfd66V.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Wracając do tematu wątku, po ponad półrocznej przerwie jednak kupiłem sobie coś na Ali. Postanowiłem spróbować zegarka z Farasute. To będzie mój drugi zegarek, który jest inspiracją z F. P. Journe (pierwszy to Lobinni). Model nawiązujący do tej ekskluzywnej marki, ale nienachalnie. Tzn. nie jest wizualną kopią konkretnego modelu. 

Ładny :) a z ciekawości. Nie szkoda Ci kasy? Znaczy się rozumiem chęć obcowania z róznymi zegarkami ale zamiast 3-4 takich chinoli to już byłby jakiś Oris czy Longines....

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ładny :) a z ciekawości. Nie szkoda Ci kasy? Znaczy się rozumiem chęć obcowania z róznymi zegarkami ale zamiast 3-4 takich chinoli to już byłby jakiś Oris czy Longines....

Szczerze to szkoda mi kasy na zegarki w cenie wyższej niż 2-3k zł. Dla mnie zegarki to raczej zabawki niż fascynacja sztuką zegarmistrzowską. Ten model nie jest kopią innego, jedynie nawiązuje wizualnie do zegarków F. P. Journey. Z tymi ostatnimi to taki problem, że nie wystarczy mieć 100.000 USD, ale trzeba mieć jeszcze tzw. dojście, by je kupić. Chętnych zawsze znaczenie więcej niż towaru. Zresztą, jak dla mnie, pierwsza bariera wystarczy.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Szczerze to szkoda mi kasy na zegarki w cenie wyższej niż 2-3k zł. Dla mnie zegarki to raczej zabawki, niż fascynacja sztuką zegarmistrzowską. Ten model nie jest kopią innego modelu jedynie nawiązuje wizualnie do zegarków F. P. Journey. Z tymi ostatnimi to taki problem, że nie wystarczy mieć 100.000 USD, ale trzeba mieć jeszcze tzw. dojście, by je kupić. Chętnych zawsze znaczenie więcej niż towaru. Zresztą, jak dla mnie, pierwsza bariera wystarczy.  ;)

Rozumiem :) osobiście wolę jakość nad ilość ale o gustach się nie dyskutuje. Zegarka za więcej niż 5000 usd sam bym nie chciał bo bałbym się nosić 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Rozumiem :) osobiście wolę jakość nad ilość ale o gustach się nie dyskutuje. Zegarka za qięcej niż 5000 usd sam bym nie chciał bo bałbym się nosić 

Myślę, że problemem zegarków chińskich nie jest raczej jakość, a jedynie wtórność. Przynajmniej pomijając ewidentną tandetę, choć nawet solar North Edge za kilkanaście dolarów jest wykonany przyzwoicie. W tym ostatnim zamieniłem beznadziejny pasek i jak to się kiedyś mówiło - szafa gra. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurdę, ten North Edge wygląda fajnie rzeczywiście, a do tego kosztuje 250 zł… Tylko nie ma szafira chyba Miałem wybór zawężony na kwarcowego nurasa do citizena bn0260 albo seiko sne593, hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Dominoo napisał(-a):

Kurdę, ten North Edge wygląda fajnie rzeczywiście, a do tego kosztuje 250 zł… Tylko nie ma szafira chyba emoji23.pngMiałem wybór zawężony na kwarcowego nurasa do citizena bn0260 albo seiko sne593, hmmm

Szkiełko szafirowe kosztuje więcej niż ten zegarek co kupiłem, a to jednak solar. Mam go ponad rok i działa bez zarzutów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

po ponad półrocznej przerwie jednak kupiłem sobie coś na Ali. Postanowiłem spróbować zegarka z Farasute. To będzie mój drugi zegarek, który jest inspiracją z F. P. Journe (pierwszy to Lobinni). Model nawiązujący do tej ekskluzywnej marki, ale nienachalnie. Tzn. nie jest wizualną kopią konkretnego modelu. 

Bardzo ładny zegarek, wersja filetowa chyba najlepsza.  Farasute robi bardzo ciekawe zegarki często używając mechanizmów Hangzhou, a to  obecnie chyba najlepsze chińskie werki, konstruowane tak jak się robi współczesne mechanizmy -  niektóre z mostem balansowym zamiast tradycyjnego regulatora i 80-godzinną rezerwą chodu.   Z tego co wiadomo ta  firma ma (w Hangzhou właśnie) supernowoczesny park maszynowy. Mechanizmy dla Agelocer (A3350, A3550, A4610 - wszystkie super dokładne i super wyglądające) produkuje właśnie Hangzhou. 

5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

jedynie nawiązuje wizualnie do zegarków F. P. Journey. Z tymi ostatnimi to taki problem, że nie wystarczy mieć 100.000 USD, ale trzeba mieć jeszcze tzw. dojście, by je kupić. Chętnych zawsze znaczenie więcej niż towaru. 

Chińczycy najwyraźniej demokratyzują świat ładnych zegarków. Trudno nie uznać tego za zasługę. Nie  wszystkim to się podoba i dalej narzekają.  

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi