Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bienn

Obrabowany przez PayPal

Rekomendowane odpowiedzi

Do rzeczy:

Posiadam dwa konta paypal, jedno powiazane z polskim kontem bankowym a drugie z angielskim.

Potrzebowalem szybki zastrzyk gotowki wiec wyslalem sobie 4000pln z polskiego paypala na angielski. Kwota zostala przeliczona na funty, pobrana zostala oplata i pieniadze juz w funtach "dotarly" na moje konto paypal w UK. Pisze "dotarly" poniewaz PayPal zablokowal je na okres 21dni (polityka bezpieczenstwa). Nie moglem tak dlugo czekac wiec odbilem te pieniadze nie zgadzajac sie na ich przyjecie, mialem nadzieje ze wyladuja natychmiast z powrotem w pl, ale paypal napisal ze fizycznie znajda sie na koncie PP w ciagu 5 dni roboczych. Mysle sobie OK, moj blad, poczekam (chociaz nie moge) i jak wroca to przesle je inaczej.

Dzisiaj dostalem smsa z banku w UK ze jestem ponizej 0! A dokladnie 500funtow na minusie, bo PayPal zabral kase mi z konta!!! Teraz man reke w nocniku a paypal moje 8000pln (2×4000) Co jest do cholery grane?! Nie kontaktowalem sie z nimi jeszcze bo jestem w pracy.

Jak to odkrecic? Nie moge sobie pozwolic na zadna zwloke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Taki urok PayPala - robią co chcą, mają użytkowników (a szczególnie sprzedawców) w czterech literach i niewiele zdziałasz poza usunięciem konta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, na jakiej?! I jakim cudem udalo sie zejsc na minus? Poza tym co PP mial do moich pieniedzy na ngielskim koncie skoro trzyme lape na tych ktore wyslaem. Nie mam w tej chwili zadnego dostepu do tych pieniedzy.

A co gdyby mi ktos z Chin wyslal 100tys funtow a ja bym je odbil? Pobrali by sobie kolejme 100tys z mojego?!

Nie napisalem w pierwszym poscie, ze przesylalem opcja "plac za towary" a nie "wysylaj rodzinie". Zdazylo mi sie juz tak przesylac przez pomylke. Poza oplata nie bylo problemu.

Mam nadzieje ze posiadanie dwoch kont nie jest zbrodnia/przestepstwem i nie bedzie kolejnym argumentem do wydymania mnie jeszcze bardziej. Dla nich jestem w jednej osobie "kupujacym" i "sprzedajacym". Skoro np. sprzedajacy i kupujacy sa szczesliwi i uiscili oplaty to konczy sie rola PP.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

https://www.change.org/p/uk-government-stop-paypal-uk-europe-stealing-users-money

"Many thousands of PayPal users are having their accounts frozen or closed without a real appeal, money withheld for 6 months, or money withheld for 3 months, or money withheld for 21 days for no good reason."

Generalnie historii, w których paypal blokuje kasę, okrada sprzedawców wycofywaniem bez powodu pieniędzy do "kupujących", nadużywa danych osobowych itp, itd nie brakuje. Jedna z gorszych firm w sieci pod tym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie podpiąłeś sobie przypadkiem karty z możliwością płacenia w internecie w celu drugiego etapu weryfikacji paypal ?

i zadziało to tak, że pieniądze zostały zassane z karty a karta zassała z konta bo jest do niego przypisana ?

po przekroczeniu jakiegoś tam rocznego czy miesięcznego limitu płatności, następuje kolejna weryfikacja, przez dosyłanie skanu dokumentów ...

A skoro miałeś zablokowane konto mimo, że były tam twoje 4k i chciałeś coś z tym zrobić to system, albo jego ułomność Cię olała nie dopuszczając do tych pieniędzy, tylko pociągnęła z kolejnej puli (chociaż skoro konto zablokowane to nie powinna)

wejdź w ustawienia konta i zobacz co tam masz podpięte ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, ja nie mam poblokowanych kont. Oba dzialaja, oba sa aktywne i zweryfikowane. Moge sie logowac itd. Oba sa puste w tej chwili. Na polskim jest informacja ze w tranzakcjach oczekukacych jest zwrot 4000pln, a na angielskim nie ma sladu po kwocie ktora rabneli z rachunku bankowego.

Najgorsze w tym wszystkim ze byla to sytuacja awaryjna, na gwalt potrzebowalem tej kasy z PL, nie dosc ze jej nie dostalem to jeszcze rabneli mi tyle samo z konta bankowego w UK. Normalnie krew mnie zalewa. Za godzine bede do nich dzwonil.

EDIT

Dodatkowo bank bedzie mi naliczal kare po 8f dziennie za wejscie na minus, gdzie normalnie nigdy by mi sie nie udalo wydac wiecej niz mam na koncie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezweryfikowane = kolokwialnie zablokowane bo pozbawione jest podstawowej funkcjonalności jaką jest wykonywanie pprzelewów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie rozmawiałem z "Patrick from claims" (tylko tyle mogą zdradzić)

PayPal zablokował mi pieniądze na 21dni gdyż komuś wydało się dziwne przesyłanie między swoimi kontami! Padło podejrzenie o pranie brudnych pieniędzy i kompletnie nic nie mogę zrobić w tej chwili dopóki nie sprawdzą wszystkich transakcji i zdecydują...Kto zdecyduje i co?? Zostałem potraktowany jak przestępca, chłodno i protekcjonalnie, bez pola do manewru.

Mam nadzieje, że za 21dni będę mógł się ostatecznie z nimi pożegnać.

Myślę że wielu z nas może się na moim przypadku nauczyć czego nie robić, jak to się może skończyć i co może PayPal. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PayPal nie ma prawa decydowac o takich rzeczach. Od tego jest prokuratura i sady. To co zrobil PP to czysta samowolka niezgodna z prawem, tak mi sie wydaje. Na szczescie ja nie mam PayPala.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi raz zadzwoniłem w to samo miejsce, postraszyłem, że za chwilę anuluję tą transakcje jako nieautoryzowaną dzwoniąc do banku na co miła pani oznajmiła mi że odsyła pieniądze w tej chwili i w ciągu minuty wylądowały mi na angielskim rachunku bankowym, te które zakosili oraz te które odrzuciłem...!

O SOOO CHODZI?!?!? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musicie sobie zdawać sprawę, że Paypal to nie jest bank, tylko instytucja para-bankowa. Tak jak Amber Gold.

Ta firma to najlepszy przykład na to, że jak jakaś firma zbyt mocno się rozrośnie i staje się niemal monopolistą w dziecinie którą się para to staje się niebezpieczną dla użytkowników...tak samo jest z Google, Apple itd Zdarzają się przypadki, że paypal wymaga od nas przesyłania różnych skanów dokumentów, aktów urodzenia itd a nie powinien tego robić. Paypal to wyłudzalnia naszych danych, świetne narzędzie do inwigilacji obywateli. Szczególnie w USA doszli w tym do perfekcji...tam paypal wręcz oficjalnie wysyła dane użytkowników do różnych instytucji :-)

Przyjdzie czas, że komputery się zbuntują! jak w najlepszym filmie SF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie oszustom trzeba powiedzieć goodbye...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musicie sobie zdawać sprawę, że Paypal to nie jest bank, tylko instytucja para-bankowa. Tak jak Amber Gold.

Ta firma to najlepszy przykład na to, że jak jakaś firma zbyt mocno się rozrośnie i staje się niemal monopolistą w dziecinie którą się para to staje się niebezpieczną dla użytkowników...tak samo jest z Google, Apple itd Zdarzają się przypadki, że paypal wymaga od nas przesyłania różnych skanów dokumentów, aktów urodzenia itd a nie powinien tego robić. Paypal to wyłudzalnia naszych danych, świetne narzędzie do inwigilacji obywateli. Szczególnie w USA doszli w tym do perfekcji...tam paypal wręcz oficjalnie wysyła dane użytkowników do różnych instytucji :-)

Przyjdzie czas, że komputery się zbuntują! jak w najlepszym filmie SF.

Marcin- powiem tylko, :)  ;)  ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakis posób najlepiej przesyłać pieniądze z Anglii do Polski? Trochę mnie wystraszyłeś z tym PP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wysylalem western union albo robisz zwykly przelew

osobiscie z paypalem nie mialem az takich jaj ale kiedys kazali mi rzecywiscie wyslac skan paszportu i rachunek za gaz ze nie piore kasy. ale to bylo z 10 lat temu i wynikalo z przekroczenia jakiejs kwoty w atylu 2000 zl na rok(?)

generalnie jak duzo kupujesz jakis pierdolek to oni sa wygodni. duzo sklepow ma ja czesto za grupon place

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najlepiej przelewać nie wiem :) Dobre metody jak napisał Lawnowerman to zwykły przelew, Wester Union czy podobni. Przy okazji tej akcji z PP odkryłem że mógłbym taniej wybrać złotówki używając polskiej karty w angielskim bankomacie - przelicza mi po kursie NBP, zabiera 4% i tyle :). Wyszło ciut taniej mimo tych 4% bo po lepszym kursie (NBP a nie kurs PP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tanio 4% - tyle co na lokacie przez 2 lata :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pay pal ma problemy z jakimiś wyłudzeniami.

Generalnie jako monopolista razem z ebay-em tnie kasę niesamowicie.

Nie dość że pobiera 3% to jeszcze kursy walut ma kosmiczne.

Bezpłatne PayU i allegro z niższymi stawkami to prawie instytucje charytatywne przy tamtych monopolistach.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pay pal ma problemy z jakimiś wyłudzeniami.

Generalnie jako monopolista razem z ebay-em tnie kasę niesamowicie.

Nie dość że pobiera 3% to jeszcze kursy walut ma kosmiczne.

polecam karty walutowe. w niektórych bankach są darmowe (nie chcę tu robić konkretnym reklamy) i mamy kurs waluty taki jak sobie sami kupimy. czy to w banku (mój ma niezłe kursy) czy też w jakiś internetowych (bądź stacjonarnych) kantorach. można sporo oszczędzić + zero na koncie paypala zapewnia brak niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakis posób najlepiej przesyłać pieniądze z Anglii do Polski? Trochę mnie wystraszyłeś z tym PP.

Przesyłam zwykle przez easysend.pl

Jeżeli nie masz u nich jeszcze konta, to po założeniu pierwszy przelew jest darmowy. Każdy kolejny to koszt 2 funtów i dochodzi do polski na drugi dzień roboczy. Istnieje też szybsza opcja, która kosztuje 5 funtów (super fast), wtedy kasa dojdzie w max 2 godziny (zwykle jest dużo szybciej). No i nie przycinają na kursach, te są praktycznie takie same jak w kantorach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.