Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

38 mm?

Tym razem 43.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i ja, na szczotkowanej bransolecie - https://www.christopherward.co.uk/steel-bracelet-three-fold-deployment-clasp-20mm-14bc47.

Zegarek ma prosty i elegancki design, ale też wiele smaczków. Zielony (i wypukły) pip na bezelu i zielone akcenty przy indeksach (co pięć minut). Nakładane indeksy. Wskazówki są fazowane, dwuspadowe, nie płaskie. Antyrefleks jest niebieski. Zapięcie bransolety z mikro-regulacją w locie. Na razie robi -2 s na dobę.

Z minusów - w przypadku wersji 38 mm (jest mały) idzie odczuć wysokość, 12.7 mm. Białe okno daty. 

Ze względu na zapędy ku elegancji, za konkurencję postawiłbym mu Oris Aquis, no i Meccaniche Veneziane.

post-16766-0-29592500-1528392801_thumb.jpg

Edytowane przez szewc

satis verborum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek fajny wiewór. Co to za zwierzę? Skoczek jakiś pustynny czy coś?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Trafiłeś! Burunduk syberyjski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i ja, na szczotkowanej bransolecie - https://www.christopherward.co.uk/steel-bracelet-three-fold-deployment-clasp-20mm-14bc47.

Zegarek ma prosty i elegancki design, ale też wiele smaczków. Zielony (i wypukły) pip na bezelu i zielone akcenty przy indeksach (co pięć minut). Nakładane indeksy. Wskazówki są fazowane, dwuspadowe, nie płaskie. Antyrefleks jest niebieski. Zapięcie bransolety z mikro-regulacją w locie. Na razie robi -2 s na dobę.

Z minusów - w przypadku wersji 38 mm (jest mały) idzie odczuć wysokość, 12.7 mm. Białe okno daty.

Ze względu na zapędy ku elegancji, za konkurencję postawiłbym mu Oris Aquis, no i Meccaniche Veneziane.

attachicon.gif20180607_152158.jpg

Ile w łapie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy kwarcyk

Zadam może głupie pytanie, jak żółtodziub. Jak to odmierza 30min i godziny na jednej subtarczy? Jedna wskazówka jest.

Obiecałem wcześniej, że w weekend może trochę podsumuję C65 ale nie wiem za bardzo co napisać. Nie mam lekkiego pióra żeby się rozpisywać a większość kwestii wydaje mi się już opisałem.

Ale żeby nie było. Po kilku tygodniach posiadania Vinteage'a jest z niego bardzo zadowolony. Niewiele brakuje to zachwytu. Wstępnie, poczynając od momentu zamówienia, brałem pod uwage możliwość odesłania go w ramach 60/60- stąd folia wciąż na dekielku- ale z czasem opcja ta stawała sie coraz mnie prawdopodobna. Myslę, że jednak zostanie.

Chyba pisałem już wcześniej, że to najwygodniejszy zegarek jaki miałem do tej pory. Do tego tarcza jest bardzo cytelna, niezależnie od warunków oświetleniowych. Niebieski wyraźnie zmienia odcień w zależności od światła. Do tego tarcza czasem wydaje się matowa a czasem bardzo lekko sproszkowana i błyszcząca. Praca bezela jest bez zarzutu. Naprawdę fajnie sie nim operuje. To sam dotyczy się koronki i nakręcania. Może nie ma takiej "pewności" jak w BB ale jest bardzo dobrze. Muszę też sprostowac swoje pierwsze uwagi na temat lumy. Nie "wylewa się" ona z zegarka ale jednak szybko się ładuje i ładnie świeci. Aczkolwiek nie zbyt długo.

Słyszałem o przypadkach odsyłania przez klientów egzemplarzy C65 ze względu na nietrzymanie rezerwy chodu. Podobno zdarzało się, że przy pełnym nakręceniu zegarek stawał po 14-16 godzinach. W moim egzemplarzu tego nie doświadczyłem. Po całkowitym nakręceniu Vintage chodzi około dwóch dób. A jestem niezmiernie przewrażliwiony żeby manuala nie przekręcić.

Jak sama nazwa zobowiązuje Vintage świetnie oddaje klimat nurków lat 60-tych. Przez kształt koperty- świetnie wyprofilowane uszy, design wskazówek, kolor lumy, nieosłoniętą koronkę a w przypadku niebieskiej wersji przez wybrany do tarczy odcień. Naprawdę za każdym razem jak spoglądam na tego Tridenta to czuję satysfakcję. Szczególnie, że niektóre świetne detale jak ciekawie wykończone krawędzie koperty czy fazowane wskazówki nie są widoczne z daleka.

Niestety nie mogę się podzielić informacją na temat dokładności chodu bo jej nazwyczajniej nie mierzyłem. Zawsze zapominam sprawdzić po upływie dłuższego czasu jaka zrobiła się odchyłka. Ale postaram się to nadrobić. Tak czy inaczej nie zauważyłem jakiejś drastycznej niedokładności.

Ponieważ zrobiło sie ciepło a C65 dostarcza mi tyle radości to w prezencie dostał letnie NATO. :)

3a829c7c3e9509d9b82eb4dbdb46a5aa.jpga3e0b3b75e97f7688c37b0ce2099fe57.jpgbe152cad7e588c670d0596767e029963.jpg

Edytowane przez PistolPete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, do wszystkiego trzeba dojrzeć.... do brązu też :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam może głupie pytanie, jak żółtodziub. Jak to odmierza 30min i godziny na jednej subtarczy? Jedna wskazówka jest.

(...)

Po sprawdzeniu stwierdzam, że jednak dwie. Na górnym totalizatorze są dwie wskazówki, chyba że to nie Ronda 3520.D. ;)

vide:

post-52348-0-64156400-1528735546.png

(...)

Obiecałem wcześniej, że w weekend może trochę podsumuję C65 ale nie wiem za bardzo co napisać. Nie mam lekkiego pióra żeby się rozpisywać a większość kwestii wydaje mi się już opisałem.

(...)

Dank za podsumowanie. Widzę, że w mieszanych uczuciach nie jestem osamotniony. Fajnie, że cieszy! Oby długo!

Myślicie, że była "lekka inspiracja", czy "se wkręcam"...?  :rolleyes:

Zdecydowanie "wkręt". ;)

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tts Moja wina. Nieuważnie się przypatrzylem wskazówkom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tts Moja wina. Nieuważnie się przypatrzylem wskazówkom.

Oj tam, od razu wina... Sam nie widziałem. Dopiero sprawdzenie werku przyniosło odpowiedź... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedł/przyleciał C65 vintage diver na granatowej gumie. Celowo piszę, że granatowej, a nie niebieskiej, bo jest bardzo ciemna, raczej w kolorze bezela, a nie tarczy. Dobrej jakości; klamerka trochę lipna, ale to drobiazg. Całość pierwsza klasa, wykonanie, smaczki, jakość, kolorystyka, rozmiar, fason - lepiej niż się spodziewałem. A to nie jest zegarek, który chciałem kupować na etapie makiety...

Z bliska nie jest moim zdaniem taki "vintage" - jest dosyć nowoczesny, mimo tych nawiązań do lat 60-tych, być może dlatego, że niebieska tarcza ma charakter bardziej sportowy i nieco "bling" (ale niekoniecznie w złym stylu, na granicy dobrego smaku:-) EDYTA: tylko w niektórych warunkach oświetleniowych!

Najlepiej oddadzą to zdjęcia - chociaż na każdym trochę inaczej wygląda, Piotr pewnie to potwierdzi. Na razie wrzucam tylko kilka, jak będzie zapotrzebowanie, to obiecuję, że jeszcze dołożę. Jest oczywiście obiecane porównanie do Aquisa i też do Kontiki, bo aż sie prosiło (dużo bardziej do siebie pasują:-). Pasków przymierzałem już kilkanaście, przede wszystkim ważne, że fajnie wygląda na meszu!

I jeszcze jedno: rewelacyjnie leży na łapie (18-18,5cm)

Tri6504.jpg

Tri6506.jpg

Tri6509.jpg

Tri6511.jpg

Tri6512.jpg

Edytowane przez ledr

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ledr Super! Koniecznie daj nadgarstkowe na meshu. Ciekaw jestem takiej kombinacji ale na razie wygląda super.

Cieszę się, że nie tylko ja odnoszę wrażenie, że tarcza jest czasem połyskująca a czasem bardzo stonowana. Bo już zacząłem sam w siebie wątpić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ledr Super! Koniecznie daj nadgarstkowe na meshu. Ciekaw jestem takiej kombinacji ale na razie wygląda super.

Cieszę się, że nie tylko ja odnoszę wrażenie, że tarcza jest czasem połyskująca a czasem bardzo stonowana. Bo już zacząłem sam w siebie wątpić.

Taki czasem aż jaskrawy ten niebieski, a bez światła to granat. Ale przez to tarcza  jest ciekawa:-)

Mesz na nadgarstku (tylko ostrość kiepska):

Tri6514.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Na Tropicu też powinien fajnie wyglądać.

Dzięki! Wiele różnych pasków mu pasuje:-) Na szarym perlonie też wygodnie się go nosi, chyba głównie dlatego, że sama koperta jest tak dobrze wyprofilowana i nie za duża.

Ale monotonii między uszami nie będzie :D:

Tri6510.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę już coś powiedzieć o dokładności Sellity SW210. Po 24h odchyłka... 0 sek. :D

W nocy odłożony płasko, rano nakręcony do oporu ponownie po ok. 20 godzinach chodu.

Dzisiaj był na powietrzu i w różnych wnętrzach - tyle kolorów i odcieni jednej tarczy jeszcze nie widziałem :)

IMG_20180614_160623.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę już coś powiedzieć o dokładności Sellity SW210. Po 24h odchyłka... 0 sek. :D

W nocy odłożony płasko, rano nakręcony do oporu ponownie po ok. 20 godzinach chodu.

Dzisiaj był na powietrzu i w różnych wnętrzach - tyle kolorów i odcieni jednej tarczy jeszcze nie widziałem :)

Świetnie mu w meszu. Dokładność mechanizmu robi wrażenie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedł/przyleciał C65 vintage diver na granatowej gumie. Celowo piszę, że granatowej, a nie niebieskiej, bo jest bardzo ciemna, raczej w kolorze bezela, a nie tarczy. Dobrej jakości; klamerka trochę lipna, ale to drobiazg. Całość pierwsza klasa, wykonanie, smaczki, jakość, kolorystyka, rozmiar, fason - lepiej niż się spodziewałem. A to nie jest zegarek, który chciałem kupować na etapie makiety...

Jak się na cieszysz to zapodaj na fotki :D Zostawię Ci coś swojego, 30km mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi