Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.07.2025 o 20:14, kornel91 napisał(-a):

zLTawL2.jpeg

Witaj! Mam pytanie, jakie masz rozmiary C60 i nadgarstka? Z góry dziękuję! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Domingo66i6 napisał(-a):

42 mm a co do nadgarstka niech sie sam Marcin wypowie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40mm / 16.5cm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40mm / 16.5cm

Dziękuję za odpowiedź.
Pytałem, bo zamówiłem czarnego 38mm i wciąż mnie dręczy czy nie będzie za mały na mój 17.5cm nadgarstek … Naczytałem/naoglądałem się w necie i tak mi wyszło No cóż, pożyjemy, zobaczymy.
Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby byc wiekszy, jesli masz „plaski” nagdarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@msstefan ja sie pogubilem, kolega @Domingo66i6 wrzucal fotke kolegi @kornel91 pytajac o rozmiar :D wiec nie wiem czy rozmawiacie o tym samym zegarku i nadgarstku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=119168]msstefan[/mention] ja sie pogubilem, kolega [mention=119129]Domingo66i6[/mention] wrzucal fotke kolegi [mention=58392]kornel91[/mention] pytajac o rozmiar  wiec nie wiem czy rozmawiacie o tym samym zegarku i nadgarstku

No tak. Więc i ja się pogubiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minutes ago, 83czarny said:

Wy się pogubiliście, ja też przepadłem finansowym brakiem odpowiedzialności🙂

Zacytuję samego siebie:

14 hours ago, tts said:

To nie ma zmartwienia... myślę, że tu na forum nikt nie będzie płakał, jak będziesz redukował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.
Pytałem, bo zamówiłem czarnego 38mm i wciąż mnie dręczy czy nie będzie za mały na mój 17.5cm nadgarstek … Naczytałem/naoglądałem się w necie i tak mi wyszło No cóż, pożyjemy, zobaczymy.
Dzięki

Czarny wyszczupla .
Wczoraj położyłem mojego nowego, czarnego 40 mm na nadgarstku ok. 17,5 cm (raczej okrągły niż płaski) i wyszło mi, że w sam raz. Rozmiar 38 mm też byłby chyba OK. Ten mniejszy po prostu będzie wygodniejszy. Mam też Pro 300 w rozmiarze 42 mm z brązu i na skórzanym pasku i mam uczucie, że dla mojego nadgarstka mógłby być mniejszy.

Tak więc 38 mm i 40 mm OK. 42 mm też w sumie OK, ale już nie tak wygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, 83czarny napisał(-a):

IMG20250724134948.jpg

Uaaa ładny strzał :) jak wrazenia?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wczoraj położyłem mojego nowego, czarnego 40 mm na nadgarstku ok. 17,5 cm (raczej okrągły niż płaski) i wyszło mi, że w sam raz. Rozmiar 38 mm też byłby chyba OK. Ten mniejszy po prostu będzie wygodniejszy. Mam też Pro 300 w rozmiarze 42 mm z brązu i na skórzanym pasku i mam uczucie, że dla mojego nadgarstka mógłby być mniejszy.

Ty chyba tak jak ja lubisz mniejsze zegarki. Moj ideal przy zegarkach ze stala luneta to 38-40 mm i 39 - 42 przy tych z obrotowym bezelem - ale nosze i 44 mm B-Uhra.

W kwestii komfortu bardzo duzo zalezy od wyprofilowania koperty i dopasowania bransolety / paska. VC F&F mialo dlugie uszy ale genialnie podgiete i lezalo jak przyklejone.

Godzinę temu, 83czarny napisał(-a):

W zegarkach o charakterze narzedzia / instrumentu (tool watch-ach) te bloki z lumy mi pasuja, w innych mam mieszane uczucia.

Tu wygladaja dla mnie troche zabawkowo ale ogolnie calosc jest spojna i pasuja do charakteru zegarka. Niech sie owoc szalenstwa dobrze nosi!

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Domingo66i6 napisał(-a):

To odpowiem 😀Dominik dobrze napisał, że 42 mm. Nadgarstek mam teraz właśnie około 17,5cm. Mi ta wielkość bardzo odpowiada ale myślę, że 40mm byłby imo chyba dla Ciebie lepszy. Sam zobaczysz ale te zegarki siedzą bardzo dobrze. Nie są zbyt grube bo 11,5mm

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny wyszczupla .

Dziękuję Preferuję mniejsze zegarki więc, chyba 38mm będzie ok.

To odpowiem Dominik dobrze napisał, że 42 mm. Nadgarstek mam teraz właśnie około 17,5cm. Mi ta wielkość bardzo odpowiada ale myślę, że 40mm byłby imo chyba dla Ciebie lepszy. Sam zobaczysz ale te zegarki siedzą bardzo dobrze. Nie są zbyt grube bo 11,5mm

Dzięki za odpowiedź. Zamówiłem c60 Trident Pro 300 w rozm. 38mm bo raz, że wolę ciut mniejsze zegarki a dwa że nadgarstek mam tak ok 17-17.5cm … zobaczymy jak przyjdzie. Wrzucę wtedy parę fotek poglądowych.
Dzięki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Uaaa ładny strzał :) jak wrazenia?

Pisałem chwilkę wcześniej o pomarańczowym Lumiere. Tutaj bez zmian. Zamówione dwa do finalnego wyboru koloru, pomarańczowy miał być głównym wakacyjniakiem, ale ten czarny/szary.. no został. 

I też preferuję 37-40mm, redukowałem swoją kolekcję większych zegarków. Z obawami podchodziłem do 41mm. Ale no właśnie, siadł zaskakująco dobrze. Przy czym tu na bransolecie przyzwyczajam się do tego uczucia 'ciepłego metalu', wrażenie jakby łapał temperaturę ciała i dosłownie kleił się do skóry.

Cordi, piszesz o 'zabawkowości' indeksów. Gdzieś już mniej więcej takie słowa padły, czy to w recenzjach na YT, nie wiem, nie pamiętam. Coś w tym może jest. Podchodzę do tego inaczej - matowa, chropowata tarcza + grube bloki indeksów, które nie odbijają tak światła jak indeksy metalowe i niezły AR dają wrażenie niesamowitej głębi i czytelności tarczy. 

Szarak oczywiście bardziej stonowany niż pomarańcz, z pewnością obskoczy niejedną okazję swoją uniwersalnością..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedy nie moge przymierzyc robie prosta rzecz: sprawdzam w internecie rozmiar a nastepnie wycinam z papieru "makiete" oddajaca wymiary (srednica i L2L). Kladziesz taki "zegarek" na reke i widzisz jak to sie prezentuje.

Przy nadgarstku 17 - 17,5 cm ZDECYDOWANIE szedlbym w 40 mm (ktory nota bene ma calkiem przyjemne 48 mm L2L bodajze) bo tarcza w modelu 38 mm bedzie malutka z racji na obrotowy bezel - ale to moje zdanie.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, 83czarny napisał(-a):

Pisałem chwilkę wcześniej o pomarańczowym Lumiere. Tutaj bez zmian. Zamówione dwa do finalnego wyboru koloru, pomarańczowy miał być głównym wakacyjniakiem, ale ten czarny/szary.. no został. 

I też preferuję 37-40mm, redukowałem swoją kolekcję większych zegarków. Z obawami podchodziłem do 41mm. Ale no właśnie, siadł zaskakująco dobrze. Przy czym tu na bransolecie przyzwyczajam się do tego uczucia 'ciepłego metalu', wrażenie jakby łapał temperaturę ciała i dosłownie kleił się do skóry.

Cordi, piszesz o 'zabawkowości' indeksów. Gdzieś już mniej więcej takie słowa padły, czy to w recenzjach na YT, nie wiem, nie pamiętam. Coś w tym może jest. Podchodzę do tego inaczej - matowa, chropowata tarcza + grube bloki indeksów, które nie odbijają tak światła jak indeksy metalowe i niezły AR dają wrażenie niesamowitej głębi i czytelności tarczy. 

Szarak oczywiście bardziej stonowany niż pomarańcz, z pewnością obskoczy niejedną okazję swoją uniwersalnością..

Mi tam się te bloki lumy podobają. Coś innege. Wgl cały ten projekt uważam za udany, brawo Chward :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2025 o 11:54, rafi napisał(-a):

Wszystkie niemal firmy zaliczają wtopy jakościowe. Efekt masowej produkcji. Nasz odbiór skali tych wtop zależy od częstotliwości występowania w przyrodzie danej marki. Przy czym jako przyrodę mam raczej na myśli światek zegarkowy niż ogół rynku. Stąd obserwowalna ilość wtop Krzyśka rośnie.
Stąd też taka a nie inna opinia o Seiko (przy czym bylejakość ich mechanizmów jest raczej obiektywna).

W dniu 20.07.2025 o 13:26, kornel91 napisał(-a):

Dlatego ja tą markę odbieram bardzo pozytywnie. Niczym nie ustępuje Orisowi czy Longinesowi które z metki kosztują dwa razy tyle. Tylko też trzeba przyznać jak dużo CW zrobiło się na forum w przeciągu dwóch lat. Jak chyba z miesiąc temu przejrzałem cały wątek to ten ostatni okres to wielki wzrost na nadgarstkach w wątku CW. 

Christopher Ward Reports Record Sales https://share.google/OY1Ene2AlSVaPASIr

Znalazłem dziś w internecie, mam nadzieję, że będzie potencjał do rozwoju firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Ja kiedy nie moge przymierzyc robie prosta rzecz: sprawdzam w internecie rozmiar a nastepnie wycinam z papieru "makiete" oddajaca wymiary (srednica i L2L). Kladziesz taki "zegarek" na reke i widzisz jak to sie prezentuje.

Przy nadgarstku 17 - 17,5 cm ZDECYDOWANIE szedlbym w 40 mm (ktory nota bene ma calkiem przyjemne 48 mm L2L bodajze) bo tarcza w modelu 38 mm bedzie malutka z racji na obrotowy bezel - ale to moje zdanie.

Dzięki za poradę i Twój punkt odniesienia w doborze rozmiaru. 👍 Ja zamawiając 38mm kierowałem się tym, że posiadając wcześniej kilka diverów w rozmiarze 40mm, zawsze mi coś nie pasowało i uważałem, że są ciut za duże. Natomiast, przymierzając kumpla BB58 39 mm uważałem, że jest idealny. Wiem, że 38mm ma krótsze L2L na papierze, ale w praktyce ma ponad 47mm z "męskimi" end linkami. Tak samo jest z 40mm, niby na papierze niecałe 48 L2L a w praktyce ponad 50mm. Wiem też, że każdy ma swoje odczucia i dopóki sam nie założę, to nie będę wiedział czy 38mm jest ok. Czekam zatem, na spokojnie, aż przyjdzie i zadecyduję wtedy czy go zostawię czy wymienię na 40. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam 👋🙂

Edytowane przez Domingo66i6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam kciuki i czekamy na zdjęcie 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 38mm z kopertą tridenta był subiektywnie zdecydowanie za mały, a nadgarstek mam z tych niedużych, około 16,5 cm. Ale każdy ma swoje preferencje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Ty chyba tak jak ja lubisz mniejsze zegarki. Moj ideal przy zegarkach ze stala luneta to 38-40 mm i 39 - 42 przy tych z obrotowym bezelem - ale nosze i 44 mm B-Uhra.

W kwestii komfortu bardzo duzo zalezy od wyprofilowania koperty i dopasowania bransolety / paska. VC F&F mialo dlugie uszy ale genialnie podgiete i lezalo jak przyklejone.

Racja. Mam dokładnie to samo. Generalnie 38-40 mm najbardziej mi pasuje. Ale mam też dwa zegarki po 44 mm (Glycine Airrman i Citizen Promaster) i oba bardzo lubię, bo są dobrze zaprojektowane i siedzą świetnie na ręce. Dużo lepiej niż mały Seiko Alpinist (38 mm), który przez wysoko osadzone ucha i wypukły dekiel na przymiarce był dla mnie wyjątkowo niewygodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, nav napisał(-a):

Christopher Ward Reports Record Sales https://share.google/OY1Ene2AlSVaPASIr

Znalazłem dziś w internecie, mam nadzieję, że będzie potencjał do rozwoju firmy.

Dzięki za link. to całkiem ciekawe. Tak bardzo "z grubsza", zakładając że średnia cena zegarka to jakieś 1500 funtów, wychodzi nam sprzedaż na poziomie około 30 000 sztuk rocznie. Bez niedziel, to średnio prawie 100 sztuk dziennie. I taka musi też być produkcja. To kolejne potwierdzenie, że pojęcie "mikrobrand" w kontekście ChW, to już zamierzchła przeszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko nie sztuka naklepać zegarków, sprzedać i nara. Parafrazując klasyka "z wielką sprzedażą idzie wielka odpowiedzialność". Kupując zegarek uznanej firmy płacę też za dostęp do supportu, serwisu i gwarancję.

A tu się ChW obecnie wykłada.  Kupiłem od nich nowy zegarek. Werk okazał się wadliwy po 2 tygodniach używania. Na nowy wymienić nie chcieli, mimo że jego stan serwis ocenił jako "nearly new".  No i teraz: 10 tygodni jako czas naprawy? Dopiero po mejlach, telefonach ten czas udało się zbić do miesiąca (a tu jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie). Jak dla mnie wtopa - jestem wiele tygodni (licząc w to zabawę z odsyłaniem) bez kasy i bez zegarka. 

I tak, może to tylko mój pech ale dodajcie do tego doświadczenia kolegów z wyprzedaży i trudności z kontaktem z firmą. 

PS rozczytując mój problemem w necie ("Chward helicopter rotor issue") okazało się, że więcej ludzi miało z tym problem i to wcale nie jest rzadkość. W niektórych sellitach nakręcanie koronką  powoduje, że rotor kręci się razem z nią i u ChW kotrola jakości tego nie wyłapuje.

Screenshot_20250724_231554_Chrome.thumb.jpg.f1b4944cb6de032a593f4d7a6d8aca95.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosną szybciej niż są w stanie budować struktury pod większy wolumen, to się często zdarza. Padli ofiarą własnego sukcesu trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi