Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafo

Czy ktoś próbował robić zębatki samodzielnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie, jak zrobić samodzielnie zębatki, warsztatowo. Kiedyś chciałbym zrobić części do zegarków samodzielnie. Czy przygotowujecie wykrojnik czy frezujecie? Jak zrobić zębatki o średnicy 2 mm? Jakiego metalu to tego użyć?

Dalej - gdzie kupić kamienie do zaprojektowanego samodzielnie zegarka? Jakiego metalu użyć do osi zębatek, które będzie się później toczyć? Gdzie kupić taki metal? Jak metal odlewać, żeby zrobić sobie kopertę do zegarka? Nie mówię tu o maszynach CNC, tylko ręcznej robocie :-) Przy okazji - gdzie mogę tanio kupić tokarkę zegarmistrzowską, dobrą ale w rozsądnej cenie?

Na początek marzy mi się zrobienie kopii jakiegoś wiszącego, budzika, później kieszonkowego i naręcznego. Tylko chciałbym to zrobić od początku do końca sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek proponowałbym pogłębić co nieco swoją wiedzę, ale nie tu na forum, bo to nie miejsce, gdzie dałoby się zamieścić skany kilku książek, a to trzeba by zrobić, żeby odpowiedzieć konkretnie na Twoje pytania.

A tak pokrótce:

Zastanawia mnie, jak zrobić samodzielnie zębatki, warsztatowo. Kiedyś chciałbym zrobić części do zegarków samodzielnie. Czy przygotowujecie wykrojnik czy frezujecie?

Frezujemy. Wykrojnik to może być do produkcji.

Jak zrobić zębatki o średnicy 2 mm?

Nie wiem co w twoim przypadku znaczy słowo "zębatki", Ale odpowiedź pewnie brzmi wyfrezować.

Jakiego metalu to tego użyć?

Na kola zębate, mosiądz, a na zębniki stal.

Dalej - gdzie kupić kamienie do zaprojektowanego samodzielnie zegarka?

W hurtowni zegarmistrzowskiej (najlepiej zagranicznej).

Jakiego metalu użyć do osi zębatek, które będzie się później toczyć?

Co to te zębatki? Zębatka to określenie listwy z zębami. Osie wykonujemy ze stali, rodzaj stali zależy o wielu czynników, a najwięcej od tego jakiej klasy ma to być mechanizm.

Gdzie kupić taki metal?

W hurtowni handlującej metalami.

Jak metal odlewać, żeby zrobić sobie kopertę do zegarka?

Hmm... Jedne można odlewać inne nie, a materiały na kopertę to: złoto, stal nierdzewna (kwasówka), tytan, mosiądz, argental (itp), a rzadko również srebro.

Przy okazji - gdzie mogę tanio kupić tokarkę zegarmistrzowską, dobrą ale w rozsądnej cenie?

To chcesz kupić dwie tokarki? Bo można kupić albo dobrą, albo w rozsądnej cenie, jedna z obydwoma cechami to tak jakby wygrać w TOTO. 
A tokarkę można kupić na aukcjach internetowych najlepiej.

Na początek marzy mi się zrobienie kopii jakiegoś wiszącego, budzika, później kieszonkowego i naręcznego. Tylko chciałbym to zrobić od początku do końca sam.

Powodzenia. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę podcinać skrzydeł, ale na początek wytocz jedną oś.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę podcinać skrzydeł, ale na początek wytocz jedną oś.

No wiesz, ktoś kiedyś zrobił samolot, bo nie wiedział, że się nie da... ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawniej mistrzowie robili zegary używając bardzo prostych narzędzi i potrafili zrobić piękne zegarki nawet z dużą ilością komplikacji. :)

Spróbuj na początek coś zrobić używając tylko narzędzi ręcznych i jak coś Ci wyjdzie i się w międzyczasie nie zniechęcisz do zegarmistrzostwa, to wtedy dopiero kup tokarkę i resztę maszyn. 

Ale gdybyś od razu chciał płynąć na "głębokie wody" i przy okazji chciałbyś jeszcze  zrobić dodatkowe komplikacje w zegarkach, to podsyłam Ci linki do tokarki, frezarki i wiertarki, można się nad nimi zastanowić i ewentualnie kupić.

Tokarka ma zaciski "6" które będą pasowały również do wiertarki. 

http://www.ebay.de/itm/Alte-6mm-Uhrmacherdrehbank-G-Boley-Kreuzsupport-Planscheibe-/371369643689?clk_rvr_id=860297885348&rmvSB=true

http://www.ebay.de/itm/Morat-Zahnradfrasmaschine-8mm-Spannzange-gear-milling-machine-AVS11162-P01/201381630137?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D29978%26meid%3D3b3d706605ef4f91a96d6095237a60fc%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D252006014281&rt=nc

http://www.ebay.de/itm/ALTES-UHRMACHER-WERKZEUGE-KLEINE-TISCHBOHRMASCHINE/361282002831?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26asc%3D29978%26meid%3D36bbbed4e0a84cbdb0c502dd10e1a438%26pid%3D100010%26rk%3D4%26rkt%3D24%26sd%3D371369643689

Maszyny są oczywiście stare i były używane przez wiele lat, więc musisz się liczyć z tym że mogą być już mocno zużyte i nie trzymać fabrycznych parametrów.

Maszyny z linków które dołączyłem to tylko propozycja i nie biorę odpowiedzialności za ich stan techniczny. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

ja jestem pod wielkim wrazeniem ogromnego zapalu kolegi rafo i zycze mu, aby tego zapalu nie stracil w zderzeniu z realiami zycia.

@rafo

Pierwsze doswiadczenia juz masz: polamales czopy. Teraz przyszedl czas - jak slusznie napisal kolega Piotr Ratynski -na zglebienie Twojej wiedzy zegarmistrzowskiej.

Czytaj posty na forum, czytaj ksiazki i ogladaj filmy na Youtube'ie. Zadawaj konkretne pytania na forum ale nie prosby o wyklady. Musisz wlozyc duzo pracy w swoja nauke.

Powinienes kupic ksiazki Podwapinskiego i zaczac je czytac. Tom 6 to jest dla nas hobbystow prawie jak "biblia".

tutaj link:

http://allegro.pl/podwapinski-zegarmistrzostwo-6-zegarki-mechaniczne-i5501522218.html

akurat w tej chwili ksiazka niedostepna i bardzo droga, ale postaraj sie ja zdobyc

Bede Tobie kibicowal

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił jeszcze "Technologia mechanizmów zegarowych Montaż, konserwacja i naprawa"  łatwo ją dostać i jest stosunkowo tania w tej chwili są 2 na allegro. Jest w niej rozdział o dorabianiu części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kompletu trzeba dokupić część teoretyczną "Technologia mechanizmów zegarowych Mechanizmy" B. Bartnik, W. Podwapiński

Te dwie pozycje były podręcznikami dla ZSZ w zawodzie zegarmistrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak również polecam obie części.  Jak się trochę poczyta o ewolwentowym lub cykloidalnym szwajcarskim zarysie zęba koła zębatego można nabrać trochę pokory to tego wydawałoby się prostego mechanizmu zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za słowa wsparcia i rady. Bardzo fajną jest grupa na forum! Cieszę się, że tu jestem.

Po kilku filmach na YT stwierdziłem, że choćby konserwacja zegarków, to łatwe zadanie. W praktyce, jak słusznie Andrzej zauważył, okazało się to nie lada zadaniem i połamałem czopy w naręcznych;) Łatwe to jest rozebranie ale złożenie, dopasowanie czopów do górnej części trzymającej czopy tak, aby ich nie złamać, jest dla mnie zadaniem nie do pokonania. Na razie;) Do rozebrania i złożenia i oliwienia kolejnego naręcznego jeszcze mam czas;) W międzyczasie, żeby nie łamać kolejnych czopów w naręcznych, zacząłem grzebać w wiszących i uważam, że dla początkującego nauka na większych zegarach wiszących jest odpowiednia. Kupiłem za bezcen trzy Junghansy i jednego Beckera - a wszystko brucne i w częsciach - i... poskładałem je i chodzą, biją, pięknie wyglądają ;) Jednak nawet wiszące nie są łatwe w naprawie czy zwykłej konserwacji - grzebanie w nich wymaga nieprawdopodobnej cierpliwości. Ale... udało się ;) W przyszłości spróbuję skopiować jakiegoś Junghansa czy Beckera od podstaw.

Kiedyś protopypowałem obudowy częsci elektronicznych i frezerka by mi się przydała. Tokarka również. Jednak z zakupem wstrzymam się jeszcze... idę za Waszymi radami...

@Piotrze -już biorę się za lektury i zdobycie wiedzy.

@[LX]CDII - masz rację, najpierw muszę spróbować wytoczyć jedną oś. Tak zrobię. Oczywiście do wiszącego bo do naręcznego... na razie nie ma szans;)

@Artur - w międzyczasie będę budował samolot ;)

@Dziadek - wspaniałą rzecz powiedziałeś - kiedyś robiono piękne zegarki ręcznie i tak też spróbuję zrobić swoją pierszą oś.

Na razie delektuję się pięknym tykaniem swojego Beckera, którego udało mi się uruchomić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.