Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Noodles

Ha, no właśnie to nie jest literówka. Apka WYŁĄCZONA. Z resztą na tej samej stronie ustawień mam historię automatycznej synchronizacji BT (screen). Na bank miałem wygaszony telefon i wyłączoną apkę. Ze screena wynika, że moja kosta z jakiegoś powodu dzisiaj o 6.30 nie zsynchronizowała czasu z telefonu

Jak zrobiłeś że masz czarny motyw w apce? U mnie za cholery niemogę tego wymusić

Screenshot_20200614-101904.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank działa Ci w tle i nie widzisz.

Jak masz ustawiany autostart apki to działa w tle lub nie zamknąłeś z poziomu tel. aplikacji to działa jak Messenger i.t.p. 😉

Bez włączonej apki w tle czuwania zegarek się nie połączy z samym tel. bo po co byłaby apka, musiałeś ja jakimś działanie rozłączyć lub tel oszczędzał energię jak wszystkie funkcje są poprawnie ustawione 😉

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles

Myślę, że pora dla mnie przestać doktoryzować się z tematu i po prostu używać zegarek. On się po to 3 razy na dobę łączy żeby chociaż raz trafić :D 

Edytowane przez Noodles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
He , he , Tomkowi wyszedł (prawie) doktorat 
Ja tam dalej obstaje przy swoim - pobawić się i rozparować , szkoda życia na rozkminianie przyczyn nieudanej synchronizacji z telefonem .
Dokładnie, święte słowa.
Wiem, bo sam odkąd rozparowałem zegarek z telefonem to problemy z synchronizacją godziny się zakończyły.
Teraz zegarek robi to sam przez radio co noc, bez telefonu, bt, aplikacji itp., a napis udanej synchronizacji jest zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GTB napisał:

He , he , Tomkowi wyszedł (prawie) doktorat 😃

Ja tam dalej obstaje przy swoim - pobawić się i rozparować , szkoda życia na rozkminianie przyczyn nieudanej synchronizacji z telefonem .

Hehe

Doktorat to mało przy tym Ocku co go teraz masz, tam dopiero jest paranoja.

Jak nie rozparujesz zegarka z telefonem to nie wymusisz ręcznego synchro RC 🤭

A rozparowanie zegarka nie jest opisane nigdzie w instrukcji a dopiero interwencja w głownym serwisie dżapan dała skutek i opis 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Osobiście uważam, że Casio nie radzi sobie jeszcze z Bluetooth, pakują to na siłę bo konkurencja tak robi i jest modnie. Nie wnosi to też za wiele, a czasem nawet komplikuje proste i bardzo dobre rozwiązania. Mam na myśli wskaźnik naładowania baterii w GWM. Po to wybieram zegarek a nie smartwatch, żeby mieć wszystkie jego funkcjonalności dostępne z poziomu zegarka.

Jutro to dziś - tyle że jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles

Czyli co, wychodzi na to że i w droższych modelach bluetooth raz działa a raz nie? W sensie problemy wieku dziecięcego i z czasem Casio pewnie to ogarnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, tomaliusz napisał:

Hehe

Doktorat to mało przy tym Ocku co go teraz masz, tam dopiero jest paranoja.

Jak nie rozparujesz zegarka z telefonem to nie wymusisz ręcznego synchro RC 🤭

A rozparowanie zegarka nie jest opisane nigdzie w instrukcji a dopiero interwencja w głownym serwisie dżapan dała skutek i opis 😉

Wiem - odciągnąć koronkę i przytrzymać przycisk przez ok.10sek (zapisane na karteczce i włożone do pudełka co by z głowy nie wyleciało) 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Noodles napisał:

Czyli co, wychodzi na to że i w droższych modelach bluetooth raz działa a raz nie? W sensie problemy wieku dziecięcego i z czasem Casio pewnie to ogarnie? 

Nie no, działa zawsze ale skomplikowane ma to działanie i zależne od wielu ustawień, nie tylko zegarka ale i samego smartfona.

Dla zwykłego zjadacza chleba to nie do ogarnięcia.

Natomiast zgodzić się trzeba że BT w Casio nie jest dopracowane i wymaga jeszcze wiele usprawnień a przede wszystkim łatwości obsługi.

A niektóre funkcje nie ogarniają nawet w samym Casio 🤭

Wyobraź sobie aby Ocka odparować od zegarka aby np. mieć możliwość ręcznej synchronizacji radiowej to musisz przywrócić zegarek do ustawień fabrycznych! 😅

Inaczej się nie da a ustawiając fabryczne ustawienia tracisz aktualny czas 🤭

3 minuty temu, GTB napisał:

Wiem - odciągnąć koronkę i przytrzymać przycisk przez ok.10sek (zapisane na karteczce i włożone do pudełka co by z głowy nie wyleciało) 😊

👍🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu BT jest potrzebne w zegarku, jak umarłemu kadzidło.
I taka jest puenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się kompletnie z powyższym nie zgodzę. Obsługa zegarka przez telefon jest bardzo wygodna, zwłaszcza, kiedy zegarek ma zakręcaną koronkę, albo kiedy, tak jak w np. GR-B100, jest znacznie więcej opcji do ustawiania w alarmach, timerach itd. Synchronizacja to tylko jedna z wielu funkcji, które udostępnia BT w zegarku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie Wy co? To ja już chyba wolę zegarek bez BT i WC - sobie skoryguję czas dwa razy do roku przy zmianie godziny (dopóki nie zniosą, a jak zniosą to jeszcze rzadziej) i będę miał sporo zaoszczędzonego czasu na rozkminianie "co poeta miał na myśli" z tym BT... modny nie będę ale na pewno bogatszy  :) :) :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Daito napisał:

Wiecie Wy co? To ja już chyba wolę zegarek bez BT i WC - sobie skoryguję czas dwa razy do roku przy zmianie godziny (dopóki nie zniosą, a jak zniosą to jeszcze rzadziej) i będę miał sporo zaoszczędzonego czasu na rozkminianie "co poeta miał na myśli" z tym BT... modny nie będę ale na pewno bogatszy  :) :) :)

Co racja to racja. W 100% się z Tobą zgadzam. Podczas drugiej wojny światowej każdy żołnierz miał ręcznie nakręcony zegarek. I sobie radzili. Za 10 lat ludzie będą chodzili z pełnymi portkami puki im aplikacja nie przypomi że pora skoczyć na porcelanowy tron. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
Kostki nie mają tyle funkcji, aby koniecznym było BT.
Zegarek powinien być niezależnym bytem. Więc, jak sam skoryguje czas z powietrza, to plus.

Poza tym, kto w wielkoekranowych "patelniach", ma dodatkowo odpalone BT w tle...? Bez tego batka spada do zera wystarczająco szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BT w kostkach to nieporozumienie. Rozumiem jednak, że upychanie go tam zostało wymuszone nie modą, a zapowiedzią likwidacji sygnału radiowego WC w USA z przyczyn oszczędnościowych (chyba się z tego wycofali na razie), u nas na szczęście się na to nie zanosi. Póki jest - łapać, nasłuchiwać, syn-chroni-zować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daito napisał:

Można i tak, ale niektóre G mają spore odchyłki miesięczne, sięgające prawie pół minuty, co może powodować spore utrudnienia po kilku miesiącach :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, clusca napisał:

Obsługa zegarka przez telefon jest bardzo wygodna, zwłaszcza, kiedy ... tak jak w np. GR-B100, jest znacznie więcej opcji do ustawiania w alarmach, timerach itd.

Tylko po co robić urządzenie (z założenia samowystarczalne) do którego sprawna obsługa potrzebuje innego urządzenia ?

15 minut temu, Sol napisał:

niektóre G mają spore odchyłki miesięczne, sięgające prawie pół minuty, co może powodować spore utrudnienia po kilku miesiącach :)

Dla majsterkowicza jest pod deklem magiczna śrubka - sam z niej skorzystałem w kostce i jak na razie po trzech tygodniach mam opóźnienie +/- 0,5 sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to spróbujcie w takim MTG-B1000 ustawić prawidłową datę nie używając synchronizacji radiowej (i BT oczywiście) ;)

Podstawową zaleta BT w zegarku jest to, że jest. Przecież nikt nie każe go używać. Można wyłączyć i już. A cena, no cóż... przecież DW-5600 kosztuje dwieście z groszem i ma wszystko, co trzeba w zegarku ;)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, clusca napisał:

OK, to spróbujcie w takim MTG-B1000 ustawić prawidłową datę nie używając synchronizacji radiowej (i BT oczywiście) ;)

A to już wina projektanta/producenta ,że nie zadbał o prosty sposób obsługi.

Generalnie obecnie prawie wszystko ładują pod obsługę z apki telefonu i kompletnie nie przykładają wagi do ergonomicznej obsługi bezpośrednio z urządzenia (a niektóre opcje są wręcz niedostępne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Sol napisał:

Można i tak, ale niektóre G mają spore odchyłki miesięczne, sięgające prawie pół minuty, co może powodować spore utrudnienia po kilku miesiącach :)

Ja nie żyję na minuty - tylko na lata, więc nie powinno być problemów  :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lucyfer napisał:

To po co zegarek. Wystarczy kalendarz ścienny... ;)

Jak to po co?? - dla szpanu i szacunku na dzielni... :D takie DW-5030-1 to +10 do lansu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacun na dzielni wzbudza taki GPR-B1000. Dla postronnych DW-5030 to przepłacony plasticzak, nie różniący się zbyt wiele od F-91 za 5 dych ;)

A jak już jesteśmy w temacie kwadraciaków, to się pochwalę, że do mnie jedzie kolejny G-7800 w pozytywie; w planach tym razem gotowanie bezela i paska na kolor czerwony. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że nie różowy ;)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, clusca napisał:

Szacun na dzielni wzbudza taki GPR-B1000. Dla postronnych DW-5030 to przepłacony plasticzak, nie różniący się zbyt wiele od F-91 za 5 dych ;)

Wszystko zależy od dzielni ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da się GW-M5610 przerobić na negatyw ? Na oryginalnych częściach

Edytowane przez Pszona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi