p.r.p. 13123 #8801 Napisano 20 Czerwca 2020 Chyba najbrzydsza ze stalowych kostek (patrz link).. Czyli GMW-B5000CS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #8802 Napisano 20 Czerwca 2020 13 minut temu, p.r.p. napisał: Chyba najbrzydsza ze stalowych kostek (patrz link).. Czyli GMW-B5000CS. Wrzucałem go jakiś czas temu w nowościach - już wówczas określiłem go "dziwolągiem". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #8803 Napisano 20 Czerwca 2020 4 minuty temu, GTB napisał: Wrzucałem go jakiś czas temu w nowościach - już wówczas określiłem go "dziwolągiem". Wiem, ale łudziłem się, że na żywo, tj. na takim filmiku, będzie ciut lepiej wyglądał.. No więc nie wygląda.. 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8804 Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć Panie i Panowie, chciałbym doradzić się w kwestii technicznej - stoję przed wyborem GMW-B5000 lub GW-5000 Doradźcie coś! Dodam, ze mam już GW-M5630 i GW-S5600 Edytowane 20 Czerwca 2020 przez MshR 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #8805 Napisano 20 Czerwca 2020 32 minuty temu, MshR napisał: Cześć Panie i Panowie, chciałbym doradzić się w kwestii technicznej - stoję przed wyborem GMW-B5000 lub GW-5000 Doradźcie coś! Dodam, ze mam już GW-M5630 i GW-S5600 Najlepiej mieć oba 😉 GW-5000 to moim zdaniem najlepsza kostka ale przy twoich obecnie posiadanych modelach główną różnicą byłaby tylko metalowa koperta (bo modułu mają takie same) , chyba bardziej pasowałby tu dla odmiany GMW-B5000 z innym modułem i świetnym wyświetlaczem (a przy okazji metalowa koperta i reszta "garderoby). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8806 Napisano 20 Czerwca 2020 @GTB Dokładnie idę tym samym tokiem rozumowania Czyli zacznę od stali, a w późniejszym terminie - „strzele” sobie GW-5000 Super - o takie słowa otuchy mi chodziło Dziękuje Jak już zbiorę kolekcje - pochwale się zdjęciem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #8807 Napisano 20 Czerwca 2020 Osobiście dla mnie królem kostek jest GW-5000-1JF, więc jego zawsze będę polecał. Pomimo faktu iż mam jeszcze 2x GMW-B5000 (D i G), które to mają nowsze moduły, czytelniejsze wyświetlacze, kontrast itp.Pytanie, czy chcesz spróbować właśnie czegoś nowszego (GMW) czy postawić na klasykę GW-5000-1JF, ale z modułem, który już masz w pozostałych dwóch kostkach.Ostatecznie z czasem i tak kupisz obydwa. Ale GMW-B5000 masz wszędzie, choćby w każdym Timetrendzie, a GW-5000-1JF już nie. Bo jak wiadomo jest tylko na rynek japoński. Więc, dodaje to jakiegoś smaczku. P. S. Widzę, że GTB już napisał, praktycznie to samo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8808 Napisano 20 Czerwca 2020 Haha, dokładnie to samo Ale to dobrze - tym bardziej utwierdziłem się w decyzji Co nie zmienia faktu, ze pewnie długo nie wytrzymam i zamówię również GW-5000 Mam straszna chrapkę na czarny model tytanowy, ale.. no nie wiem czy jest tego warta - mowa oczywiście o $ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #8809 Napisano 20 Czerwca 2020 Haha, dokładnie to samo Ale to dobrze - tym bardziej utwierdziłem się w decyzji Co nie zmienia faktu, ze pewnie długo nie wytrzymam i zamówię również GW-5000 Mam straszna chrapkę na czarny model tytanowy, ale.. no nie wiem czy jest tego warta - mowa oczywiście o $ No ta tytanowa jest kapitalna - kumpel ma, więc miałem w/na ręku. Ale cena niestety, przesadzona.. 3,5-4 tys. to mooże jeszcze, ale nie 6,5.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8810 Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Zgadza się - dla porównania tytanowy Oceanus OCW-S100 to koszt ok. 2k - niech będzie 2.5k. Tutaj faktycznie trochę ich poniosło. @p.r.p. @GTB mam do Was Panowie jeszcze jedno pytanie - czy ten screw back faktycznie robi taką robotę w tych kostkach czy jak? Chodzi o wagę tego zegarka? Próbuje tak naprawdę zrozumieć - dlaczego GW-5000 to wg wielu użytkowników nr 1 Edytowane 20 Czerwca 2020 przez MshR 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #8811 Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) 25 minut temu, MshR napisał: @p.r.p. @GTB mam do Was Panowie jeszcze jedno pytanie - czy ten screw back faktycznie robi taką robotę w tych kostkach czy jak? Chodzi o wagę tego zegarka? Próbuje tak naprawdę zrozumieć - dlaczego GW-5000 to wg wielu użytkowników nr 1 Screwback to w głównej mierze walory mentalne - taki spadkobierca pierwszych G (choć na nadgarstku nosi się przyjemniej niż plastikowi bracia) , poza tym magia GW-5000 to niszowość modelu , jest on dostępny wyłącznie na rynek japoński (jakoś tak oni mają , że co najlepsze zostawiają dla siebie , podobnie jest z serią Oceanus). Edytowane 20 Czerwca 2020 przez GTB 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #8812 Napisano 20 Czerwca 2020 Teraz, GTB napisał: Screwbacka to w głównej mierze walory mentalne - taki spadkobierca pierwszych G (choc na nadgarstku nosi się przyjemniej niż plastikowi bracia) , poza tym magia GW-5000 to niszowość modelu , jest on dostępny wyłącznie na rynek japoński (jakoś tak oni mają , że co najlepsze zostawiają dla siebie , podobnie jest z serią Oceanus). Chyba w tym całym wywodzie o magii zapomniałeś dobitnie podkreślić najważniejszejszą różnicę jaką jest koperta w całości metalowa vs plastikowa... jest to namacalna cecha a nie kwestia wiary i mentalności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #8813 Napisano 20 Czerwca 2020 Screwback to w głównej mierze walory mentalne - taki spadkobierca pierwszych G (choć na nadgarstku nosi się przyjemniej niż plastikowi bracia) , poza tym magia GW-5000 to niszowość modelu , jest on dostępny wyłącznie na rynek japoński (jakoś tak oni mają , że co najlepsze zostawiają dla siebie , podobnie jest z serią Oceanus).Dodałbym jeszcze, że poza ww, mnie w GW-5000 urzekł jego dyskretny, stonowany, idealnie spasowany, wręcz elegancki w swej kolorystyce wygląd. Masz tylko czerń, szarości i białe napisy. No, delikatnie ciemno czerwony dolny znaczek. Mam ten zegar już kilka lat. Nie znudził się i chyba nigdy nie znudzi. Tak jak wielu już pisało, gdybym miał zostać jednozegarkowcem to tylko z GW-5000-1JF.To dorzucę jeszcze (stare) fotki na zachętę. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #8814 Napisano 20 Czerwca 2020 1 minutę temu, Burns napisał: Chyba w tym całym wywodzie o magii zapomniałeś dobitnie podkreślić najważniejszejszą różnicę jaką jest koperta w całości metalowa vs plastikowa... jest to namacalna cecha a nie kwestia wiary i mentalności. Ta jakże oczywista cecha GW-5000 była już wspomniana kilka postów wyżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8815 Napisano 20 Czerwca 2020 Ok, wszystko jasne Dziękuje raz jeszcze za pomoc 🍻 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzejp1242 1144 #8816 Napisano 21 Czerwca 2020 10 godzin temu, p.r.p. napisał: Chyba najbrzydsza ze stalowych kostek A mogli tą grawerkę zrobić tak. Ale pewnie jakie pieniądze , taka grawerka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #8817 Napisano 21 Czerwca 2020 Panowie apka G shock connected ciągle mi się wywala. Przeinstalowanie pomaga na dzień, dwa. Apka ma wyłączone optymalizowanie baterii, zdjęte restrykcje działania w tle. Zaczęło się tak dziać po updejcie apki. Też tak macie? Co robić, jak żyć? Galaxy s9+, stockowy android 10 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lucyfer 225 #8818 Napisano 21 Czerwca 2020 Osobiście dla mnie królem kostek jest GW-5000-1JF, więc jego zawsze będę polecał. Pomimo faktu iż mam jeszcze 2x GMW-B5000 (D i G), które to mają nowsze moduły, czytelniejsze wyświetlacze, kontrast itp.Pytanie, czy chcesz spróbować właśnie czegoś nowszego (GMW) czy postawić na klasykę GW-5000-1JF, ale z modułem, który już masz w pozostałych dwóch kostkach.Ostatecznie z czasem i tak kupisz obydwa. Ale GMW-B5000 masz wszędzie, choćby w każdym Timetrendzie, a GW-5000-1JF już nie. Bo jak wiadomo jest tylko na rynek japoński. Więc, dodaje to jakiegoś smaczku. P. S. Widzę, że GTB już napisał, praktycznie to samo. Prosiłem kiedyś o wyjaśnienie kwestii czytelności i kontrastu wyświetlaczy. Bo te "słynne" 5000-tki, bazują na tym samym module, co "budżetowe" 5610 - będące optymalnym wyborem cena/jakość.De facto do ich zakupu nakręca lans/kult/dekiel nie na 4 prymitywne śrubki).Ta cała seria to TN. Stalowce i tytanowce to STN.Czy zatem istnieją (w TN czy STN) jakieś niuanse, które dają nam większą czytelność odczytu? To przecież najważniejszy parametr każdego zegarka.Myślałem, że moduł o jakimś tam symbolu na deklu - ZAWSZE daje taki sam efekt dla czytelności odczytu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8819 Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) No, ale przecież są różne oznaczenia modułu - seria SS i Ti (STN) ma inne oznaczenie. / edit.. dawno nie widziałem to wrzucę btw. - bateria na „M” 🙄 Edytowane 21 Czerwca 2020 przez MshR 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek.romaniuk 14 #8820 Napisano 21 Czerwca 2020 Jakieś opinie ?warto kupić? Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzyndzl 135 #8821 Napisano 21 Czerwca 2020 15 godzin temu, MshR napisał: Zgadza się - dla porównania tytanowy Oceanus OCW-S100 to koszt ok. 2k - niech będzie 2.5k. Tutaj faktycznie trochę ich poniosło. @p.r.p. @GTB mam do Was Panowie jeszcze jedno pytanie - czy ten screw back faktycznie robi taką robotę w tych kostkach czy jak? Chodzi o wagę tego zegarka? Próbuje tak naprawdę zrozumieć - dlaczego GW-5000 to wg wielu użytkowników nr 1 To trochę, jakbyś chciał porównać elite od Gepetto, z jakąś np Hanką z tym samym DNA w środku Pali tak samo, ale... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8822 Napisano 21 Czerwca 2020 12 minut temu, dzyndzl napisał: To trochę, jakbyś chciał porównać elite od Gepetto, z jakąś np Hanką z tym samym DNA w środku Pali tak samo, ale... Tak, ale tutaj chodzi właśnie o cenę - rozumiem, że w Twoim odczucie to właśnie Oceanus jest Elite - przynajmniej w moim tak. Czyli średnio jest płacić prawie 3 x tyle za Hane Zresztą - nie chciałem do końca poruszać tematu $ - to jest każdego indywidualna sprawa i niech tak pozostanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lucyfer 225 #8823 Napisano 21 Czerwca 2020 No, ale przecież są różne oznaczenia modułu - seria SS i Ti (STN) ma inne oznaczenie. / edit.. dawno nie widziałem to wrzucę btw. - bateria na „M” Moja wypowiedź, dotyczyła 5000-tek, pokazanych w poście #8793.One bazują przecież na modułach TN, a nie STN.STN jest tylko w stalowcach i tytanowcach. ----> poprawcie mnie, jeśli się mylę.A jednak wspominacie w późniejszych wypowiedziach, że jakieś 5000-tki mają lepszy kontrast, czytelność itp.Czy może ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi?Czy są lepsze i gorsze moduły TN i jak to odróżnić (po oznaczeniu itp)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MShR 2475 #8824 Napisano 21 Czerwca 2020 5 minut temu, lucyfer napisał: Moja wypowiedź, dotyczyła 5000-tek, pokazanych w poście #8793. One bazują przecież na modułach TN, a nie STN. STN jest tylko w stalowcach i tytanowcach. ----> poprawcie mnie, jeśli się mylę. A jednak wspominacie w późniejszych wypowiedziach, że jakieś 5000-tki mają lepszy kontrast, czytelność itp. Czy może ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi? Czy są lepsze i gorsze moduły TN i jak to odróżnić (po oznaczeniu itp)? Aaaa to przepraszam - źle zrozumiałem Tutaj niestety się nie wypowiem - może koledzy coś dopowiedzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #8825 Napisano 21 Czerwca 2020 .. A jednak wspominacie w późniejszych wypowiedziach, że jakieś 5000-tki mają lepszy kontrast, czytelność itp.Czy może ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi?Czy są lepsze i gorsze moduły TN i jak to odróżnić (po oznaczeniu itp)?Nie doczytałeś.. Pisaliśmy, że gmw-b5000 mają lepsze, nowsze wyświetlacze, lepszy kontrast. No bo są STN. Czego nie ma ani GW-5000 ani 5610. I tyle. Czy same STNy się różnią? Śmiem twierdzić, że tak. Mailem 3x GMW-B5000 i za każdym razem miałem delikatnie, ale jednak ciut inny odcień wyświetlacza, kontrast raczej ten sam, ale w 2 na 3 był również lepszy. Nie było jednak takich różnic jakie czasem potrafią się trafić w modułach 3159 w kostakach z serii gw-m5610. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach