Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zegarki i Pasja

zegarkiipasja.pl: RUHLA Chronograf – zegarek z nieistniejącego już kraju !

Rekomendowane odpowiedzi

0d4be46703e4caec7901c928d2f5e122_M.jpg
Zegarki vintage, prócz ogromnego uroku, ciekawego design’u oraz tradycyjnych werków mechanicznych, często posiadają także bardzo ciekawą historię. W przypadku prezentowanego poniżej zegarka RUHLA historia zadziwia podwójnie, gdyż model Chronograf stał się symbolem tej marki, a równocześnie czasomierz ten wyprodukowano w GDR, czyli kraju, którego nie znajdziecie na mapie, ponieważ nie…

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie marka była, jest i będzie synonimem badziewia produkującą buksiaki. I żadne sentymenty za "niegdysiejszymi śniegami" tego nie zmienią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie marka była, jest i będzie synonimem badziewia produkującą buksiaki. I żadne sentymenty za "niegdysiejszymi śniegami" tego nie zmienią.

Wiadomo, że jest to, rzekłbym - zegarmistrzostwo bardzo niskich lotów :)

...ale nie zmienia to faktu, że zegarki Ruhla stanowią dość spory i ciekawy fragment historii zegarmistrzostwa, szczególnie Niemieckiego.

...w końcu tego typu zegarki były dostępne nareszcie dla całej rzeszy niezamożnych, a nawet ubogich obywateli, których nie było stać na "lukusowe" i solidne, szwajcarskie czasomierze.

Prezentowany egzemplarz jest o tyle ciekawszy, że posiada wszystkie elementy oryginalne, łącznie z pudełkiem i dokumentami.

Pozdrawiam,

C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzimy, że jest to taka sama forma wskrzeszenia marki, jak nasze Błonie.

Tylko tu nawiązania do historycznych wzorów zegarków są raczej średnie jak widzę.

Startup, którego szanse przeżycia oceniam na 50%.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzimy, że jest to taka sama forma wskrzeszenia marki, jak nasze Błonie.

Tylko tu nawiązania do historycznych wzorów zegarków są raczej średnie jak widzę.

Startup, którego szanse przeżycia oceniam na 50%.

Pozdrawiam

Z tą drobną różnicą, że nasi mają perfekcyjną pracę marketingową.

- patrz dzisiejsze nagrania na onet.pl

https://www.facebook.com/ZegarkiiPasja/

pozdrawiam,

Władysław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla nas tak ale dla Niemców jest tym samym co dla nas Błonie (oryginalne Błonie) 

Dla przykładu http://allegro.pl/alfa-z-polskim-mechanizmem-000000384-i6059727503.html

Takie Ruchle w Niemczech w stanie NOS z papierami to 300-500 euro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla nas tak ale dla Niemców jest tym samym co dla nas Błonie (oryginalne Błonie) 

Dla przykładu http://allegro.pl/alfa-z-polskim-mechanizmem-000000384-i6059727503.html

Takie Ruchle w Niemczech w stanie NOS z papierami to 300-500 euro

nie znalazłem u" niemców"  działu  technicznego więc tu zadam pytanie. Mam  Ruchlę tą ze  zdjęcia. Chodzi tylko jak stoi na boku :-). Ale ja nie o tym. Byłem u zegarmistrza i powiedział tak ".....panie nie dotykam się tego bezkamieniowego syfu...." i dalej poleciał potok regionalnego słowotwórstwa i zegarmistrzowskiej gwary całkowicie niezrozumiałej dla mnie. Z drugiej strony to może i lepiej, nie chcę sobie psuć weekendu :-)

Cokolwiek to oznacza to wyjaśnijcie mi prosze określenie " bezkamieniowy syf" - jakaś nowa nomenklatura w zegarmistrzostwie ? 

post-88222-0-66935500-1458282730_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry artykuł.

Ale to tylko część materiałów, które są tu ;)

https://ostalgieruhla.wordpress.com

Mój artykuł jest o konkretnym modelu, historia marki to bardziej tło dla prezentacji modelu "Chronograf", który jest w moich zbiorach :)

Korzystałem też ze strony, którą wskazałeś, tam jest oczywiście o wiele więcej informacji, bo to cały portal poświęcony marce i zegarkom Ruhla

pozdrawiam

C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Mój artykuł jest o konkretnym modelu, historia marki to bardziej tło dla prezentacji modelu "Chronograf", który jest w moich zbiorach :)

Korzystałem też ze strony, którą wskazałeś, tam jest oczywiście o wiele więcej informacji, bo to cały portal poświęcony marce i zegarkom Ruhla

pozdrawiam

C.

Intencją nie była krytyka, a raczej rozwinięcie tematu dla poszukujących informacji. Tylko tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.