Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pływak_wodnik

Mechanizmy własne

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie europejskie firmy stosują w swoich zegarkach własne mechanizmy. 

Własne: zaprojektowane wyłącznie przez własne biuro konstrukcyjne i wykonane na podstawie jego własnych danych. Nie mam na myśli firmy ABC, która w swojej ofercie ma zegarek z ETĄ, Sellitą z przeróbkami lub bez.

Domyślam się, że do takich firm należą topowe marki (PP, ALange&So:hne, Vacheron też Omega), jednak co jeszcze?

edit - europejskie i nie tylko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europejskie , to nie wiem. Ale japońskich jest parę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prim. Jeden z dwóch. Rosyjskie zegarki są na rosyjskich mechanizmach. FC chwali się własnymi mechanizmami, ale na ile są one własne, a na ile modyfikacją innych - nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega się do nich nie zalicza. Sprecyzuj pytanie czy produkują wyłącznie zaprojektowane przez własne biuro konstrukcyjne i wykonane na podstawie jego własnych danych, czy mogą mieć też mechanizmy od dostawców zewnętrznych.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko i orient maią swoje werki. Seiko je sprzedaje do innych zegarków i oczywiście ma w swoich. Orient ma tylko na własny użytek . No i citizen oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega się do nich nie zalicza. Sprecyzuj pytanie czy produkują wyłącznie zaprojektowane przez własne biuro konstrukcyjne i wykonane na podstawie jego własnych danych, czy mogą mieć też mechanizmy od dostawców zewnętrznych.

Doprecyzowałem. Chciałem zapytać o własną konstrukcję i dalej na jej podstawie wykonanie.

Co do Omegi - myślałem, że we własnym zakresie (dokumentacja techniczna) opracowywane są werki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient jak i seiko ( citek prawdopodobnie też ) sami projekują , wykonują i montują swoje werki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Z Omegą jest ten problem, że werki projektuje im (na wyłączność) ETA, jako część tej samej grupy zegarkowej. Pytanie więc, czy uznajesz to za "własny" czy nie. Sporów nie brakuje. Masz też marki takie jak Bremont, które oszukują klientów twierdząc, że mają mechanizmy własne, a wkładają kupione, jedynie z zamówionym przez siebie zdobieniem. Albo marki takie jak Junghans, które korzystają z ETY, ale nadają jej własną nazwę. No i są przypadki takie jak Nomos, który w sumie robi werk samemu już w całości od niedawna, ale w praktyce jest to zmodyfikowany Passeux 7001.

Całkowicie własne mechanizmy z europejskich robi Rolex, od niedawna Tudor, Frederique Constant, ponoć Christopher Ward, Lange & Sohne, od niedawna Patek Philippe, Vacheron, Swatch i sporo innych. A teraz będzie tego coraz więcej wraz z wycofywaniem się ETA.

W sumie jestem ciekaw, czy wobec tego trendu "inhouse" przestanie być tak modny jak teraz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Omegą jest ten problem, że werki projektuje im (na wyłączność) ETA, jako część tej samej grupy zegarkowej. Pytanie więc, czy uznajesz to za "własny" czy nie. Sporów nie brakuje. 

A tego nie wiedziałem. Już nie tylko wykonanie jest na zewnątrz, ale i wcześniej projekt. No tak, można by się zastanawiać czy własny czy nie. Z jednej strony wspólna grupa i ten wyłączny produkt, a z drugiej inna już firma.

A teraz będzie tego coraz więcej wraz z wycofywaniem się ETA.

A to czemu, bo chyba coś mi umknęło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym wycofywaniem się to nie taka prosta sprawa, gdyż szwajcarski urząd antymonopolowy zajął się tematem.

Z in-hausowością Omegi dla mnie sprawa jest oczywista. Tak jak Audi nie ma własnych silników tak Omega nie ma własnych mechanizmów.

To Swatch kupił Omegę i ETĘ. Gdyby to Omega przejęła producenta mechanizmów to coś innego.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

I co ten urząd zrobi w sytuacji, kiedy SG właśnie swój dotychczasowy monopol ogranicza i to w całkiem kulturalny (rozłożony w czasie) sposób? Zresztą już Sellita, Seiko i Soprod przejmują rynek po niej, a coraz więcej marek tworzy własne wariacje by mieć święty spokój.

Edit: Omega swego czasu przejęła Lemanię i jej werki używała, ale czy to były inhouse? Ja bym nie powiedział mimo wszystko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też pytanie co oznacza własne mechanizmy ( tzn jaki procent sprzedawanych przez firmę zegarków ma je mieć ?)

Bo no z ETY i pochodnych korzysta masa firm , która ma też w ofercie własne mechanizmy np

IWC

Breitling

Chopard

Cartier

Vulcain

Ulysse Nardin

Franck Muller

FC

Zenith

własne robi np ( ale i czasem korzystają z cudzych )

Patek

AP

JLC

Rolex ( miał np Zenitha)

Breguet

Blancpain

L&S

Glashuette

oczywiście to tylko przykłady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisząc w zapytaniu o własnym mechaniźmie miałem na myśli taki, jak w punkcie 3 lub 4. Wychodzi na to, że firmy korzystają z wielu rozwiązań (zarówno własnych, jak i i zapożyczonych) nie ograniczając się rygorystycznie do jednego z nich:

1. w jednym modelu zakupią gotowy, handlowy mechanizm.

2. w drugim - kupią gotowy, ale go przerobią wg własnej idei.

3. w trzecim - zlecą "na zewnątrz" wykonanie werku wg własnej dokumentacji.

4. czwarty wykonają wg własnego pomysłu na swoim warsztacie (przypuszczam, że pewne detale i tak wykonają ich poddostawcy).

W ten sposób chyba nie można przypisać producenta do któregoś: własne lub cudze. No chyba, że tylko z jednego z nich korzysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

A jak chcesz, to możesz jeszcze dodać podział na tych, którzy robią własne werki dla siebie oraz tych, którzy własnymi werkami się dzielą, więc znajdziesz je nie tylko w zegarku twórcy, ale i u konkurencyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie, bo za dużo tego będzie ;)

Chciałem powiedzieć, że chodzi tylko o te własne, rodzime werki. Jeżeli firmy korzystają z wielu możliwości pozyskania mechanizmu - to chyba moje pytanie powinno dotyczyć poszczególnych modeli, w których takie własne werki zostały zamontowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

A tych jest za dużo by tu wymieniać - łatwiej będzie jak powiesz co Ci się podoba, a my damy znać jaki to typ werku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytanie było z ciekawości, niezobowiązująco. Co, komu do głowy przyjdzie.

Tutaj m.in. widzę długą listę, pewnie można by wybrać kilka interesujących modeli :)

Jest też pytanie co oznacza własne mechanizmy ( tzn jaki procent sprzedawanych przez firmę zegarków ma je mieć ?)
Bo no z ETY i pochodnych korzysta masa firm , która ma też w ofercie własne mechanizmy np
IWC
Breitling
Chopard
Cartier
Vulcain
Ulysse Nardin
Franck Muller
FC
Zenith

własne robi np ( ale i czasem korzystają z cudzych )
Patek
AP
JLC
Rolex ( miał np Zenitha)
Breguet
Blancpain
L&S
Glashuette

oczywiście to tylko przykłady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wyboru do koloru, z uwzględnieniem zasobności portfela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wyboru do koloru, z uwzględnieniem zasobności portfela.

Pofantazjować zawsze można :) a więc czekamy na modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pofantazjować zawsze można :) a więc czekamy na modele.

Ale jaki jest sens robić taką listę, skoro nie będzie Ci służyć do decyzji zakupowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Tym bardziej, że to absurdalna robota - z jednej strony samo wypisanie choćby wszystkich tylko Seiko (modeli już nie produkowanych też? vintage?) to jedna z prac Heraklesa, z drugiej musiałoby być sporo asteriksów typu Tudor Pelagos, który teraz ma inhouse'a, ale modele z zeszłego roku są jeszcze na ETA*...

*dostosowanej do standardów Tudora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.