Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ichris

Citizen vs Seiko czyli EDC do 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Po udanym zakupie Orient Stara przyszedł czas na wybór (raczej) kwarcowego EDC. Ponieważ OS-a zakładam raczej na wieczorne wyjścia do koszuli, potrzebuję coś na co dzień. Wstępnie wybór padł na dwa niebieskie chrono.

1) Citizen Ecodrive Super Titanium CA4011-55L http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-ca4011-55l-ca4010-58l-eco-drive-super-titanium-blue-100m-sapphire-japan-chronograph-watch

ca4011-55l_view02.jpg

2) Seiko Solar SSC085P1 http://www.creationwatches.com/products/seiko-chronograph-watches-63/seiko-solar-alarm-chronograph-ssc085p1-ssc085p-ssc085-3717.html

front.jpg

Niby podobne ale jednak całkiem różne. Citek ma szafir, Seiko niestety nie. Z drugiej strony Seiko jest stalowy (na plus) a Citek tytanowy, co mnie nie do końca przekonuje pomimo, że jest niby w wersji super. Citizena miałem okazje przymierzyć i leżał fajnie. Seiko niestety nie widziałem na żywo ale na fotach robi imo dobre wrażenie.

Który lepszy ;)? Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera , trudny wybór , oba ładne ;)

Z jednej strony szafir , z drugiej stal.

Między młotem a kowadłem , Scyllą i Charybdą ;)

Nie wiem , gdybym staną przed takim wyborem , to bym zwariował . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym brał SEIKO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citek , to Seiko wygląda trochę przeciętnie przy tym Citizenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

SuperTi, EcoDrive, Szafir - trzy punkty dla Citka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualnie też jakoś wolę citka. Daję kolejny punkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli Citek. Chyba lepiej go kupić w PL niż na duty. Lekko przekracza budżet ale chyba warto bo rzeczywiście jest fajny. Jak komuś przychodzi na myśl coś konkurencyjnego to śmiało proponujcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie z tych dwóch to Citek,

ale ten supertitanium zdecydowanie przereklamowany łatwo łapie ryski, za to lekki i przyjemny w noszeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ss1973 - dzięki za linka, faktycznie cenka dobra tylko czy sklep sprawdzony?

@ Starsky001 - no własnie, tego tytanu niestety już nie wypoleruje. Gdyby to był zegar za 500-600zł to bym nie marudził. Ale przy cenie >1100 i przy fakcie, że taniej można kupić fajne automaty (np. http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-np4020-01e-luxury-automatic-sapphire-japan-leather-gents-watch), trochę mnie te tytan denerwuje.

A co myślicie od tym Edifice EFB-503SBD-1AVER vs Citizen (cena w PL ta sama obydwu ~1100zł):

post-50639-0-22956100-1444482468_thumb.jpg

post-50639-0-20306700-1444482561_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie za duży na tym nadgarstku? Zresztą Citek też do małych nie należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ss1973 - dzięki za linka, faktycznie cenka dobra tylko czy sklep sprawdzony?

@ Starsky001 - no własnie, tego tytanu niestety już nie wypoleruje. Gdyby to był zegar za 500-600zł to bym nie marudził. Ale przy cenie >1100 i przy fakcie, że taniej można kupić fajne automaty (np. http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-np4020-01e-luxury-automatic-sapphire-japan-leather-gents-watch), trochę mnie te tytan denerwuje.

A co myślicie od tym Edifice EFB-503SBD-1AVER vs Citizen (cena w PL ta sama obydwu ~1100zł):

attachicon.gifDSC_0816.jpg

attachicon.gifEFB-503SBDB.jpg

Sklep 100% sprawdzony,średnio 10 dni idzie paczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem jeszcze raz w Swissie tego Citizena. Pomimo rozmiarów dobrze leży. Uszy są tak wyprofilowane, że pasuje na niezbyt dużą łapę (17,5cm). Generalnie jestem prawie zdecydowany. Jedyne co to bransoleta średnio mi się podoba ale to może kwestia przyzwyczajenia lub też bezpośredniego porównania do przepięknej bransoletki Orient Stara. Ciekaw jestem jakby ten Citek wyglądał na jakimś fajnym pasku i czy w ogóle jest sens...

ss1973 - Z tego sklepu mywatcheshub to jakie szanse na załapanie się na Vacior? Brałbym bez pudła, zwykłym listem.

Jeszcze taki Citek mi się podoba AT2140-55L: http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-at2140-55l-japan-eco-drive-blue-chronograph-sapphire-100m-mens-watch

7sNkBMg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to twoja ręka, ale zegarki wydają się być za duże na ten nadgarstek, dobrze to przemyśl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko Flightmaster

Citizen Promaster Aqualand

Seiko Solar SSC015P1

Seiko Sportura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko by u mnie odpadł ze względu na za krótką godzinówkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wizualnie jak na razie citek z pierwszego posta najlepszy. Kolor tarczy, jej kształt i ułożenie totalizatorów. Co do seiko czy casio - chrono z tarczami ułożonymi pionowo nigdy do mnie nie przemawiały, do tego płaska nudna tarcza 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do VAT-u to loteria bierz bez pudła, to powinno się udać, wysyłają teraz pocztą niemiecką, długo nie widać tracku w systemie ale dochodzą paczki bezproblemowo. Olej dodatkowe ubezpieczenie 2 $, i tak masz ochronę z PayPala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patelnia ale co jto lubi  :) vandit ma sliczne seiko na bazarku tyle ze biale ale moze jest tez w ofercie niebieski?

Masz racje. Pomimo, że ta patelnia ma 42mm to wydaje się większa niż Citek z pierwszego postu, który ma 43mm bo sama tarcza jest w nim mniejsza.

wizualnie jak na razie citek z pierwszego posta najlepszy. Kolor tarczy, jej kształt i ułożenie totalizatorów. Co do seiko czy casio - chrono z tarczami ułożonymi pionowo nigdy do mnie nie przemawiały, do tego płaska nudna tarcza 

Z Tobą też się zgadzam. Pierwszy Citek ma najładniejszą tarczę. Po prostu szukam alternatyw w stali ;) Przyzwyczajony jestem do tego, że zegar trochę waży. Jak przymierzałem Citka to trochę się dziwnie czułem. Nie oczekuję prestiżu za 200$ ale przeskok między OS a tym Citkiem i tak się czuje. Niemniej Citek miałby służyć do codziennego tyrania... i ciekawe jak ten tytan to zniesienie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.