Andrzej Wachowicz 291 #2701 Napisano 12 Lutego 2022 Tak jak obiecałem otwieram temat uruchomienia tego zegarka link poniżej: Zegarek kieszonkowy NN, numer werku 67092, numer koperty 90582 - KĄCIK ZEGARMISTRZOWSKI - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków (zegarkiclub.pl) @kiniol Jak zwykle niezawodny kolega @kiniol. Mam pytanie dlaczego piszesz: " na rynek arabski" a nie na rynek osmański ? dziękuję pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2702 Napisano 12 Lutego 2022 Na rynek bliskowschodni... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2703 Napisano 12 Lutego 2022 ... i na Afrykę północna ? 🙃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2704 Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Cerca trova... Jeśli w Afryce Północnej było kogoś na takie cacko stać, to tak... Edytowane 12 Lutego 2022 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2705 Napisano 12 Lutego 2022 mistrzem w szukaniu informacji jest... kolega @tarant pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2706 Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Dokładnie jest tak jak Krzysztof wspomniał. Tylko rynek arabski należałoby zamienić na turecki czyli osmański czyli ottomański, bo to Turcy byli wzorem (choć czasami pogardzanym) i dystrybuowali swoje produkty jako najlepsze na Bliski Wschód i Afrykę Płn. Z datowaniem jest problem największy - w Le Locle produkowano takie zegarki dokładnie z tym kalibrem od lat 70. XIXw. do 20. XX wieku. Dla mnie atrakcyjność tego egzemplarza opiera się na braku oznaczeń - najwięcej podobnych ma oznaczenia Billodes sprzedawane przez Serkisoffa w Konstantynopolu i te spotkać można najczęściej. To fascynujące jak Turcy przyzwyczaili się do tych zegarków. Co do szczegółów: jest w fajnym stanie, ma szkiełko szklane, jest srebrny (bez dekla środkowego). Prawdopodobnie ma 19 kamieni. Takie półkuliste kamienie nakrywkowe były specjalnością GFJ na rynku tureckim i rosyjskim. Edytowane 12 Lutego 2022 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2707 Napisano 12 Lutego 2022 Na rynku Rosyjskim specjalnością GFJ było robienie ich w konia... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2708 Napisano 12 Lutego 2022 @Grigoris1 dziękuję za informacje kamienie policzę pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5943 #2709 Napisano 12 Lutego 2022 policzyłem w swoim..... jest 19 zespół balansu - 4+1("palec przerzutowy") kotwica 2 oś kotwicy 3 koło wychwytu 3 koło sekundowe 3 koło pośrednie 3 chyba, .....dobrze policzyłem... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2710 Napisano 13 Lutego 2022 14 godzin temu, kiniol napisał(-a): Na rynku Rosyjskim specjalnością GFJ było robienie ich w konia... Świetnie się do tego nadawali Są piękne GFJ i Billodesy na 23 kamieniach z dołączoną blaszką z brakującymi w mechanizmie - takie jak poniżej - i są 23 kamienie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2711 Napisano 13 Lutego 2022 piękna rzecz... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2712 Napisano 13 Lutego 2022 Lata 80 XIX w. i GFJ rozwija swą potęgę... Znajdź podobieństwa i różnice czyli jak wzorować się to na najlepszych W sumie to można by tu jeszcze wrzucić IWC cal. 58... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2713 Napisano 13 Lutego 2022 Nowy Lip w prezencie w kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2714 Napisano 13 Lutego 2022 Lip z Toledo - ładniutki - a co w środku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2715 Napisano 13 Lutego 2022 W środku taki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2716 Napisano 19 Lutego 2022 Dzisiaj odebrane dwa Zenithy. Jeden kupiony przy okazji. I drugi. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2717 Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Zenith kolejowy - klasa Ale nawiązując do zegarków multi-kamieniowych - kto przebije 27 kamieni w kieszonkowym? Precyzując jest 27 w opisie na kopercie a przeliczając nawet 31 szt. To rzadki wypadek, kiedy w (na) mechanizmie jest więcej niż w opisie na kopercie... Edytowane 19 Lutego 2022 przez Grigoris1 uzupełnienie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2718 Napisano 19 Lutego 2022 To były świry... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2719 Napisano 22 Lutego 2022 Cisza tu taka od soboty..... A do mnie dotarł zza oceanu kolejny Longines do kolekcji. Kaliber 19,73N z około 1910 roku Mechanizm daje oznaki życia , problem jest z układem chronografu/stopera . Nie można go zatrzymać ani zresetować. Z tego co zauważyłem to koronka jest nie z tego kalibru ,nie wiem jak wałek oraz uszkodzona jest jedna sprężynka blokująca mechanizm. Do wymiany również wskazówka minutowa z małej tarczy bo jest taka sama jak sekundowa a powinna być krótsza. Trochę roboty z nim jest ale z zakupu jestem bardzo zadowolony. Licytowałem też bardzo duży zestaw różnych części do 19.73N ale zostałem przelicytowany przez jakiegoś szwajcara o 5$ Próbowałem się z nim skontaktować przez sprzedającego ale nie zgodził się na podanie swoich danych kontaktowych , chciałem od niego odkupić brakujące części. Może ktoś ma części do tego kalibru? lub wiecie gdzie szukać 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2720 Napisano 2 Marca 2022 Może nie wisi na dewizce ale w kieszeni zmieści się bez problemu. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2721 Napisano 6 Marca 2022 Pierwszy raz spotkałem się z amerykańskim szpindlem Czy we wczesnych latach istnienia USA produkcja zegarków była tam jakoś bardziej rozwinięta, czy to taki raczej rodzynek? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2722 Napisano 19 Marca 2022 Co to za dziwo? Jest strasznie masywny, waży prawie 170 gram. Dwie sprężyny miały zwiększyć rezerwę chodu? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2723 Napisano 19 Marca 2022 Z pewnością 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5943 #2724 Napisano 19 Marca 2022 (edytowane) Dzisiaj zawitała taka sobie "ELGIN-ka", bo to pani ELGIN... Daje o daje znaki życia, ale wymaga OIOM-u.. Muszę chyba to zastosować.. Elgin Pocket Watch_ Serial Number 21946277 (Grade 462).pdf Edytowane 19 Marca 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #2725 Napisano 20 Marca 2022 Dzisiejszy. Cale 2 euro ale brakuje polowa komponentow. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach