Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta super, ale tak między Bogiem a prawdą, za tego Roskopfa, na miejscu Marszałka, bym się obraził ;)

Ja też ale tak musiało być bo wszystkie te zegarki jakie widziałem były właśnie z roskopfem w środku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, gratulacje - obiekt prawdziwie rzadki i piękny (zewnętrznie i historycznie) :)

To dobre pytanie - czy pamiątkowe "Marszałki" kryły w sobie tylko werk roskopfowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, gratulacje - obiekt prawdziwie rzadki i piękny (zewnętrznie i historycznie) :)

To dobre pytanie - czy pamiątkowe "Marszałki" kryły w sobie tylko werk roskopfowy?

Widziałem już kilka sztuk tych zegarków - mówię o oryginałach a nie tych robionych przez jednego sprzedawcę z allegro (chyba nawet teraz jakiegoś twora sprzedaje) one zawsze były z roskopfem w środku - nie wiem czemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się antyczną Eterną z trójpalczastym werkiem :)

Charakter ma kolejowy :)

Średnica 53mm.

Walczę z pokusą usunięcia tej nalepki na tarczy...

47af805e2540a20egen.jpg

deb589eda693473dgen.jpg

185fdc80ebdbe9d6gen.jpg

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walczę z pokusą usunięcia tej nalepki na tarczy...

Koniecznie usuń ta kalkomanię, bo strasznie szpeci.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, masz rację - operację wykonano, aby przywrócić oryginalny wygląd:

c1740e79f6f05494gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokażę przy okazji pewne cudeńko wielkości 12s (przed czyszczeniem)...

25792a30019b24dbgen.jpg

4e548c2b1e6e20e0gen.jpg

6678dccfb86b6b86gen.jpg

4dfa1ad44cb934b3gen.jpg

c8ba509aa27834f4gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grześ..pamiętasz zenitha z ciekawą regulacją balansu i tym że poluje na drugiego.... :)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Eternami sypnęło...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram sie przerwać ten strumien..:)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzedzę Cię Piotrze i strumień przerwę takim "patriotykiem" helweckim (nie-eternowym) - czy rozpoznajecie taką scenę?

Podpowiem,że jedna z postaci obecna jest w polskiej poezji romantycznej XIX w. :)

ea8c2269e2b4b0ddgen.jpg

Podpowiedź kolejna:

c38e8fdd89336c7agen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnold Winkelried ze Stans (XIV wiek) – średniowieczny fikcyjny bohater szwajcarski.

bitwie pod Sempach wojsk szwajcarskich z wojskami habsburskimi księcia austriackiego Leopolda III Habsburga w 1386 roku Arnold Winkelried z okrzykiem „Droga dla Wolności!” ruszył do boju, kierując na siebie uderzenie przeciwników. Czynem tym spowodował powstanie wyłomu w szykach bojowych nieprzyjaciela, dzięki czemu atak Szwajcarów zakończył się pokonaniem wrogich wojsk. Przez swój czyn Winkelried uznawany jest za symbol poświęcenia własnego życia dla dobra ojczyzny.

Winkelried jest uważany za postać fikcyjną. Wynika to z faktu, że jego czyn na polu bitwy nie mógł mieć wpływu na jej przebieg oraz z długiego milczenia źródeł na temat tego zdarzenia. Kilkadziesiąt lat po bitwie Szwajcarzy rozpoczęli własną kampanię propagandową, która była skierowana na zwalczanie austriackiej propagandowej historii tej bitwy. Pierwsza kronika, która wspomina w ogóle o ataku na nieprzyjacielskie kopie, powstała dopiero w roku 1476, a opisany żołnierz jest w niej anonimowy. Prawdopodobnie dopiero nagłośniona śmierć Arnolda von Winkelrieda w bitwie pod Bicoccą (1522) sprawiła, że legendarnego bohatera w 1532 roku w źródłach nazwano Winkelriedem, jednak bez imienia lub innego opisu przybliżającego tę postać. Współczesną postać legenda przybrała do końca XVI wieku, kiedy określono dzielnego żołnierza jako Arnolda von Winkelrieda z Unterwalden[1].

Postać Winkelrieda wspomniana jest w dramacie Juliusza Słowackiego Kordian. Tytułowy bohater, wygłaszając monolog na górze Mont Blanc, porównuje Polskę do Winkelrieda (Polska Winkelriedem narodów!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska Leberwurstem narodów...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem wątpliwości - Paweł w takich sprawach jest najlepszy :)

Niestety stan całości jest średni, a werk nierozpoznany :(

ec1c7203e86cdf5dgen.jpg

713acbb38fa55348gen.jpg

df636b170a4481b9gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nastepny z patentem Rosata.. parka chowa sie lepiej

G04oIW.jpg
ro0VuD.jpg
SZZtwN.jpg
mfnMx4.jpg
QGfyb4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nastepny z patentem Rosata.. parka chowa sie lepiej

post-859-0-25994600-1456692698.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też kce taki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grześ juz jakis czas szuka ..i nic :) podobno rzadkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczere gratulacje Piotr!

Rozkręciłeś się :)

,,, przy dziesiątym stanie się to nudne ;)

... a mnie pozostaje nieustanne polowanie - rachunek prawdopodobieństwa mówi, że kiedyś się uda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith palce lizać . Wszystko gra : mechanizm , stan , wielkość ( 55 mm nie wyjęte ) .

Gratulacje .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi