OmegaDeVille 59 #701 Napisano 4 Kwietnia 2017 Piękny zegarek! Chciałem go kupić, ale byłeś szybszy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #702 Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie w latach 30- tych Te sa porewolucyjne- maksymalnie do 1930. Póżniej to już ZSRR i zakupiona w USA fabryka Dueber-Hapden czyli słynny mechanizm K-43.Rosja Carska całe zegarmistrzostwo miałe oparte na manufakturowych wyrobach - przeważnie szwajcarskich zegarmistrzów.Paweł Buhre, H Moser, H Khan, J.F. Jacot, A Salter itd. Mieli Oni swoje zakłady w Moskwie i Petersburgu.Po rewolucji, w ramach tzw. nacjonalizacji te manufakury (podobnie jak cały przemysł ) wcielono do nowopowstałych Spółdzielni Pracy. Początkowo były tam składane zegarki z części jeszcze przywiezionych wczesniej - czyli z tego co zostało.W latach 1926 -1930 sprowadzano juz tylko części ze Szwajcarii i montowano zegarki pod szyldem Gostrest Toczmech - czyli spóldzielni mechaniki precyzyjnej (wolne tłumazcenie) Ten mój był robiony na zlecenie kolei NKPS na tarczy i deklu. EdycjaMechanizmy sprowadzane ze Szwajcarii dla GT to H Moser, Cyma, Tavanes, Unitas.I jakis jeszcze ale nie pamiętam No i moje przypuszczenia zostały potwierdzone - dzięki Uprzedziłeś też kolejne moje pytanie - czy GT stosował mechanizmy GFavre-Jacot/Zenith - wynika z tego, że nie, prawda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3344 #703 Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Nigdy nie spotkałem zegarka sygnowanego Gostrest Toczmech z mechanizmem G.F. Jacot/Zenith Oczywiscie G.F. Jacot produkował zegarki dla carskiej Rosji ale to było wczesniej i pod własna marką. Najwięcej zegarków GT ma chyba w kolekcji Mark Gordon http://www.ussrtime.com/start.html Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1432 #704 Napisano 9 Kwietnia 2017 Moze mi pomozecie rozszyfrowac tego delikwenta.Jedyne co wygoglowalem to to ze byl to chyba jakis optyk.Zegareczek cyka i chyba wylonduje na bazarku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #705 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Cóż, to tzw. "private label" czyli coś dla konkretnego odbiorcy z jego nazwą (jest ich bardzo dużo - tak jak kiedyś wielu było zegarmistrzów, sklepów i firm jubilerskich i do tego dodać można optyków...) - większość z nich dziś już nie istnieje - zegarek na werku Revue GT. Wskazówki od wojskowego - tu nie pasują, podobnie jak bigielek. Stan tarczy chyba przesądza o jego wartości. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1432 #706 Napisano 9 Kwietnia 2017 Dzieki Grigoris.Nie o wartosc tu chodzi a o pochodzenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom07 0 #707 Napisano 9 Kwietnia 2017 Serdecznie dziękuje za pomoc, link do forum angielskiego, utwierdza mnie w przekonaniu, że werk w moim zegarku nie jest „masowej” produkcji – Bovet - jest bardziej podobny do (skeleton ) Fiebelmann (Rotterdam) – tam jest motyw kwiatowy. W moim, smoki chińskie (choć wyglądają jak węże)pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #708 Napisano 9 Kwietnia 2017 Chodziło mi o "wartość artystyczną" czyli impresję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #709 Napisano 14 Kwietnia 2017 Witajcie, jestem nowy na forum, ale chcialbym pochwalić się zegarkiem kieszonkowym.Tavannes watch, 14k, mechanizm ancre de precision.Wydanie na jubileusz grands prix bruxelles 1910 et berne 1914 Zamierzam go odświeżyć i dokupic zawieszkę.Co myślicie o tym sikorze? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #710 Napisano 14 Kwietnia 2017 czternastka... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #711 Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) 14k czyli złoty zegarek, czy pozlacany zlotem 14k? Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez haps 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #712 Napisano 14 Kwietnia 2017 a co tak się spieszysz? Mechanizm byśmy z chęcią zobaczyli 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #713 Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Chetnie bym pokazal, tylko nie bardzo umiem otworzyc klape mechanizmu zeby nie uszkodzic czegos..Co do pospiechu to ciekaw jestem co to za zegarek Edit mod Zapytanie przeniesione w jedno miejsce Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Master Yoda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #714 Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Zegarek jest wykonany z 14 karatowego złota. Wygląda, że szpindekiel też, choć pewnie jest tylko pozłacany. Trzeba go otworzyć i fotki zamieścić na forum. Zegarmistrz pomoże Koronka jest nieoryginalna, tak wygląda. "Ancre de precision" oznacza, że w mechanizmie jest wychwyt kotwiczny, tu szwajcarski i może mieć układ precyzyjnej regulacji chodu. Możesz też otworzyć go sam. Ten dekiel z napisami ma na krawędzi taki występ. Chwyć zegarek w lewą dłoń, natomiast w prawa mały scyzoryk, i ostrzem podważ ten występ. Dekiel odskoczy i już... Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #715 Napisano 15 Kwietnia 2017 Zegarek nie tyle został wydany na jubileusz tylko był zaprezentowany na wystawie światowej w Brukseli w 1910 i stamtąd przywiózł nagrodę - w trakcie trwania wystawy tej nagrody nie miał więc wtedy sygnować koperty medalami nie mógł za to później jak najbardziej Twój dostał też nagrodę w Berne w 1914 roku więc ten konkretnie zegarek jest późniejszy czyli najwcześniej 1914-1915 a do to nie wiem może być nawet do 1930-35 tak mi się wydaje na oko. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wystawa_%C5%9Bwiatowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #716 Napisano 15 Kwietnia 2017 Dziekuje Wam za informacjeOtworzylem klape mechanizmu;) i taki o to mechanizm sie ukazal:)Co do obudowy i klapy mechanizmu to maja takie same numery i rowniez ma wybita probe zlota 14k 0,585Ponizej kolejne zdjecia, czy to jakis podstawowy mechanizm czy cos moze bardziej wyszukanego ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #717 Napisano 15 Kwietnia 2017 Tak płaskie zegarki savonette to w pewnym okresie "specialite" Tavannesa - nazywa się je "frakowymi". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #718 Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) No to masz ładny zegarek całkowicie złoty, mam mieszane uczucia odnośnie koronki... Wygląda na nieoryginalną... Ciekawe czy koperta jest pusta czy też solid.Mechanizm rodowany, fajny... Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #719 Napisano 15 Kwietnia 2017 Dziekuje za rozszyfrowywanaie tego zegarka.Co do koperty to wydaje sie byc pelna, mam chronographe suisse ktory ma "nadmuchana" koperte i jest duzo lzejszy.Ten tavannes to bardzo ciezki delikwent, wazy 60gram, gdzie chronographe z paskiem 48gram:) Tzn ze ten zegarek jest w specjalnym wydaniu "slim"? Ile kamieni zawiera ten mechanizm? Nje umiem tego rozpoznac.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #720 Napisano 15 Kwietnia 2017 "Slim" to właśnie "frakowiec" Wygląda na klasyczne 15j. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #721 Napisano 15 Kwietnia 2017 Kiniol, koronka nie jest oryginalna - masz racje.Musze dokupic ladna dewizke do niego, odswiezyc i pokusic sie o jakas wycene zeby wiedziec ile cos takiego jest warte.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #722 Napisano 15 Kwietnia 2017 Opcje są dwie:-rzeczoznawca ( odpłatnie)-wystawic na aukcje za 1pln z zaporową ceną minimalną i rynek sam zweryfikuje ( gratis) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haps 0 #723 Napisano 15 Kwietnia 2017 Bede u zegarmistrza po swietach i moze uda sie cos ustalic, co do aukcji to tak zrobie jak go odswieze☺Dam znac jak poznam wiecej szczegolow na temat tego zegarka.Wiem tylko ze byl on rozliczony za volvo 164 z 3litrowym dieslem w latach 60-70 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #724 Napisano 15 Kwietnia 2017 Była produkowana tylko benzyna, ale i tak super auto... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #725 Napisano 15 Kwietnia 2017 Ja wolałbym Volvo, zamiast zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach