Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
loituma

DELBANA - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe.. a jakiego??? :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe.. a jakiego??? :)

Ten który zakończył się o 17,24 :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehę :)

Jak się okaże, że jest na Felsie to znośnym kosztem może wyjść kolejny, fajny murzynek. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek trzeba było brać tą z Tuszyna. Facet mi dowiózł rano a dzisiaj kupiona o godz 7, to chyba najszybsza dostawa zegarka do Mnie  a potem wycyganiłem kieszonkę na werku Buran na tarczy ma Andersons, chyba z lat 40 tych za 20 zł :P , tylko nie ma koła balansowego , ale majster coś dobierze

No niestety zaczaiłem sie na inny i kasę trzymam na walkę ;)

A gość juz wcześniej w czwartek sprzedał fajną czarnulkę z tarczą małego recordmastera :( niestety przegapiłem aukcję bo byłem po nocnej zmianie :angry:

Arek co by nie miała to i tak świetny stan i cena super ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając na chwile do gablot i "warstatów", to tak wygląda mój kącik i to dosłownie gdzie rozkładam i składam Delbany. Najważniejsze, że jest permanentny i jak zostawię "robotę" w połowie to nikt nie dotyka. ;) Sorry za jakość zdjęć, ale jest już ciemno.

post-57210-0-15122400-1447623445_thumb.jpg

post-57210-0-89342900-1447623447_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super Sraszek, że to pokazałeś!!!

Dzieki wielkie!

Miałem sie właśnie zastanawiać nad jakąś nadstawką a widzę, że Twoja jest prawie idealna.

Napisz jeszcze tylko czy łokcie w trakcie roboty Ci nie "więdną"?

Ja obecnie pracuje na podobnym układzie, tylko prowizorycznym i jakiś daję radę, a jednak w fabrykach zegarkiw łokcie mają najcześciej podparte na podobnej wysokości jak dłonie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek fajowy warstacik i chyba wyskrobany na Singerze ;)
Arek we fabrykach maja dość wysokie stoły , także łokcie są wysoko ,
Ja w obecnej chwili warstat dziele z miejscem przy kompie , przerobione biurko komputerowe , a łokcie podpieraja się na szufladzie od klawiatury .
Taka prowizorka ale działa , nie bedę pokazywał :ph34r:

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawą jest rzeczywiście stary Singer i bardzo dobrze się sprawdza, ponieważ jest bardzo stabilny. Podobnie jak Jurek bardzo długo wykorzystywałem biurko komputerowe  i nie narzekam było OK, ale zrodził się pomysł z "nadstawką" i wtedy powstał ten element górny. Rozkładałem jak była "robota"  a później pod biurko, naaleta jest to, że nie muszę składać jak, chować jak czegoś nie skończę, a czasu na zabawę bardzo mało, więc kradnę kiedy tylko mogę, nawet kwadrans to już dużo. Łokcie, to po pierwsze bardzo indywidualna sprawa, a po drugie to przy długotrwałej pracy pewnie jest to bardzo istotne, przy dorywczej bardziej istotna jak dla mnie jest stabilność, a łokcie opieram o blat bazowy. Myślałem o "podstawkach" pok łokcie, ale odpuściłem, zbyt skomplikowana konstrukcja, łokcie były nie na tej samej wysokości co stół, lecz opadały ku dołowi pod płaskim kątem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HISTORIA JEDNEJ DELBANY...

Przeglądając sobie jakiś czas temu pewien znany wszystkim portal zakupowy, zwany oeliksem ;) natrafiłem na pewną ofertę, którą nieco się zainteresowałem.

nb676_olx.jpg

Myślę sobie…

- cena ok, niech tam sobie leży w gablocie u mnie.

Napisałem do sprzedawcy zapytanie, czy są w komplecie wskazówki, bo w ogłoszeniu nie widzę i czekam. Po jakimś czasie dostaję odpowiedź, że tak, wskazówki są w komplecie. Tknięty pewną dozą nieufności poprosiłem o zdjęcie wskazówek. Niestety okazało się, że oczywiście są ale nie od Delbany. Poprosiłem sprzedawcę, żeby zerknął na zdjęcie ze wskazówkami, które mu wysłałem z informacją, że właśnie takie mnie interesują. Sprzedawca odpisał, że wskazówek ma dużo i na pewno coś dopasuje.

- ok – myślę sobie – może jednak zaufać. Kupuję.

Zapłaciłem i czekam grzecznie na przesyłkę. Po kilku dniach przesyłka dociera. Otwieram kopertę i ku mojemu zaskoczeniu z koperty wysuwa się zestaw à la Adam Słodowy „Zrób to sam” :blink:

az275_IMG_3607.JPG

W jednym woreczku strunowym obiecana dodatkowa tarcza wraz ze starym, porysowanym szkłem (brak na fotografii), w drugim rozmontowana koperta, w trzecim garść wskazówek a w czwartym mechanizm i luźno latający wałek z koronką. Chyba nie muszę nikomu mówić co by było gdyby wałek dostał się pod balans…

Przełknąłem pierwszy łyk goryczy i postanowiłem, że nie będę już kombinował. Z OLX nie jest tak dobrze jak np. z Allegro i nie chroni mnie żaden program ochrony kupujących. Zmontuje sobie sam i niech już będzie moja strata. Swoją drogą, nie wiem jak sprzedający wyobrażał sobie tą sprzedaż jeśli zegarek dotarłby do osoby nie zajmującej się zaglądaniem pod dekiel zegarkom… Ale niech będzie. Sam sobie jestem winien. Na zdjęciach był rozebrany, to przecież mogłem się spodziewać puzzli w kopercie, mimo, że w opisie napisane było wyraźnie, że zegarek jest sprawny. Dziwnie pojmowana sprawność… :huh:

OK mam pół godzinki to raz dwa to ogarnę. Zabieram się za montaż!

Wysypałem wskazówki z woreczka i szukam obiecanych „dopasowanych” egzemplarzy… Nie trudno się domyśleć, że oczywiście nic takiego nie znalazłem. Dobra, podejrzewałem, że tak może być. Coś tam znajdę w organizerze.

- Zacznę od sprawdzenia zegarka i założę najpierw wałek – pomyślałem.

Wsuwam wałeczek, wchodzi tylko sam czubek i się blokuje. Wrrrr… :angry:  trzeba zdjąć tarczę i zobaczyć co z remontuarem. Ściągam więc tarcze i moim oczom ukazuje się rozsypany romontuar „sprawnego” zegarka. Zdejmuję więc mostek remontuaru i układam ponownie wszystko jak trzeba. Podczas układania wsuwam wałek z koronką i… nie wchodzi! Wyciągam go, przyglądam mu się bacznie pod lupą 10x i stwierdzam, ŻE TO NIE JEST WAŁEK OD FELSY! Już mnie nieco szlag jaśnisty trafia. Ale nic to, zagryzam po raz kolejny wargi i szukam wałka od Felsy w swojej graciarni. Jest! Znalazłem jeszcze jeden! Ostatni… Montuję do końca remontuar, dokręcam mostek, wałek już na miejscu, można nakręć i sprawdzić co w trawie piszczy…

Co mnie ciekawego jeszcze dziś spotka???

Nie długo musiałem czekać, żeby coś mnie spotkało.

Robię jeden obrót koronką a mechanizm ziuuuuuuu! kręci kołami aż do spuszczenia sprężyny! NO SUPER!!! Coś z kotwicą albo w jej okolicy…

Ściągam balans „sprawnego” zegarka, odkręcam i podnoszę mostek kotwicy i… kotwicy nie ma!!! :blink::huh:

To był ten moment kiedy miałem ochotę zamieść wszystko tak jak leżało na biurku do koperty i odesłać sprzedawcy razem z garścią ciepłych słów! Ale wspomniawszy o braku ochrony kupujących zacisnąłem zęby i pomyślałem trudno – zostanie najwyżej na części…

Zanurkowałem ponownie do organizera i wyłuskałem z niego koleją niezbędną część aby „sprawny” zegarek w końcu ruszył. Założyłem kotwicę, potem mostek i balans.

JEST!!! WRESZCIE!!! CYKA!!!

Założyłem mu tą drugą, gratisową tarczę. Bardziej mi się podoba, a o oryginalności tego zegarka i tak nie ma co myśleć. Cholera wie co on z nim wcześniej wyrabiał… Tarcza ma fajny, matowy, w stosunku do reszty tarczy, ring. Nie wiem czy dobrze to widać na zdjęciu.

mw335_IMGP4734.JPG

xn265_IMGP4737.JPG

Dobieram wskazówki… zakładam… godzinowa OK… minutowa OK… sekundowa… SPADA Z TRZPIENIA! NO RZESZ! ŻEBY TO @#$%^& !!! Nie wiem o co kaman ale „wszystkie dwa” sekundniki, które jeszcze mam - spadają. W innych zegarkach te same sekundniki siedzą jak ta lala. Wychodzi na to, że jakimś cudem za cienki jest czop! Znalazłem jakiś sekundnik z dłuższą tuleją, którą udało mi się bardzo delikatnie zaklepać i założyć na miejsce… ale wskazówka jest za krótka! PIERRRRRDZIU! I TAK JUŻ GORZEJ NIE BĘDZIE!!! – Myślę sobie. Na dziś mam tego po dziurki w nosie!

Dałem nową szybkę i pakuję całość do koperty. Już mam DOŚĆ i dziś na pewno nic więcej przy nim nie będę robił, bo zły jestem jak pies, a złość w tej robocie nie jest dobrym stanem samopoczucia.

Zakręcam dekiel koperty i nakręcam sprężynę…

…aż pod koniec nagle SSSRRRUUU!!! Sprężyna zerwana!!! :wacko: Nie wierzycie??? Sam nie mogłem w to uwierzyć!!! Załamałem ręce i wstałem od stołu…

… wróciłem tam dopiero po dwóch godzinach. Inaczej niechybnie zegarek leciałby na trawnik przez zamknięte okno…

Zrezygnowany sięgnąłem do organizera… znalazłem jeszcze jedną sprężynę… wymieniłem… i nie będę się już z tego zegarka cieszył… nie mam siły… nie dziś!!! -_-:unsure:

vr201_IMGP4745.JPG

qm180_IMGP4748.JPG

Tylko błagam Was! Nie piszcie mi, że koronka źle dobrana... :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś powiedział że Cierpliwość jest Cnotą  :) Ale jak byś teraz wystawił Ją na olx, to myślę że by poszła w przyzwoitej cenie  :P  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie mieć takie szczęście, ale wato też ryzykować. Nie napiszę nic o koronce, ale spytam nieśmiało, czy sekundnik nie jest za krótki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak byś teraz wystawił Ją na olx, to myślę że by poszła w przyzwoitej cenie  :P  :D

Zostaje jako wotum! :P

Fajnie mieć takie szczęście, ale wato też ryzykować. Nie napiszę nic o koronce, ale spytam nieśmiało, czy sekundnik nie jest za krótki?

Masz szczęście, że już mi zeszło powietrze...  :D 

Dzięki jeszcze raz za opis i pokazanie Twojego miejsca relaksu...

Będę coś kombinował, żeby mieć nadstawkę na stałe a nie z doskoku, jak teraz.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto odpowiedź Ebaya na Moją reklamację . Każą Mi kupić podobny unikatowy zegarek od innych sprzedawców , a jak go ukarzą to nawet nie będę wiedział Co do przepływu kasy po rozstaniu z PayPalem gówno wiedzą co i jak

Oto tekst \

Witaj Sławomirze,

Dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta eBay w sprawie przedmiotu nr 262112976947.

Bardzo mi przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Dokładnie przeanalizowałem Twoje zgłoszenie i w poniższej wiadomości postaram się wszystko wyjaśnić. 

Pierwszą rzeczą, na którą chciałbym zwrócić uwagę jest fakt, iż gdy odrzuciłeś prośbę sprzedawcy o anulowanie transakcji, jest ona dalej wiążąca i nie została anulowana. Następnie jednak zauważyłem, że przedmiot ten obecnie figuruje jako nieopłacony i środki za tę transakcję zostały zwrócone Ci przez serwis PayPal. 

Niestety nie mamy wglądu do Twojego konta PayPal i nie wiemy z jakiego powodu zostały one cofnięte. 

Postępowanie Twojego partnera handlowego przekazałem do weryfikacji do naszego Działu Bezpieczeństwa. Transakcje dokonywane na eBay są wiążące i sprzedawca zgodnie z naszymi zasadami jest zobligowany do wysyłki przedmiotu. Jeżeli tego nie zrobi, wykracza przeciwko tym zasadom i na jego konto mogą zostać nałożone ograniczenia sprzedaży, łącznie z bezterminowym zawieszeniem.

W związku z tym, że otrzymałeś już zwrot pieniędzy za te przedmioty, sugerujemy znalezienie tych pozycji u innych sprzedawców, gdyż mogą być dostępne na innych aukcjach.

Szczegółowo analizujemy każdą informację dotyczącą łamania zasad i/lub podejrzanych ofert. Jeśli Dział Bezpieczeństwa wykryje jakiekolwiek niezgodności, zostaną podjęte odpowiednie działania zgodne z procedurami eBay.

Jakie konkretne kroki może podjąć eBay w przypadku naruszenia zasad?

Jeśli Dział Bezpieczeństwa stwierdzi, że użytkownik złamał zasady eBay lub naruszył prawo, nasi pracownicy podejmą odpowiednie kroki, na przykład:

- usunięcie aukcji
- upomnienie użytkownika
- ograniczenie możliwości sprzedawania lub korzystania z serwisu eBay
- zawieszenie tymczasowe lub na czas nieokreślony

Ze względu na obowiązujące na eBay Oświadczenie o prywatności nie możemy udzielić Ci szczegółowych informacji na temat podjętych przez nas działań. Wszyscy użytkownicy eBay mają prawo do tego, aby takie informacje pozostały poufne i nie były przekazywane osobom trzecim. Wierzymy, że rozumiesz nasze intencje.

Aby uzyskać więcej ciekawych informacji i przydatnych wskazówek,  skopiuj i wklej poniższe łącza w nowych oknach przeglądarki internetowej:

http://pages.ebay.pl/securitycenter/index.html

http://pages.ebay.pl/help/index.html

Zachęcamy Cię do wystawienia ocen szczegółowych i pozostawienia komentarza do transakcji tego sprzedającego, dzięki temu pomagasz innym użytkownikom eBay w dokonaniu świadomego wyboru partnera handlowego. Komentarz daje możliwość jasnego i profesjonalnego opisania problemów, które wystąpiły z tą transakcją.

Jeszcze raz dziękujemy za poświęcanie czasu na przekazanie nam informacji, które pomogą nam w zapewnieniu bezpieczeństwa na eBay.

W razie dodatkowych pytań zachęcamy do ponownego kontaktu z nami.

Pozdrawiamy,
Mateusz
Dział Obsługi Klienta eBay

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak jak podejrzewałem... Jeśli kasa wróciła na Twoje konto to niewiele mogą zrobić.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ebay spadł poniżej allegro i dogania OLX  Jak się rozstali z PayPalem to teraz już zawsze będą umywać ręce. Na pewnym zagranicznym portalu gdzie płaci się przelewem od daty zakupu do dotarcia np zegarka do kupca  jest 10 dni , a Oni trzymają kasę Taki regulamin dotyczy i kupującego i  sprzedającego  brałem 3 razy i to Mi się podoba

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewnym zagranicznym portalu gdzie płaci się przelewem od daty zakupu do dotarcia np zegarka do kupca jest 10 dni , a Oni trzymają kasę Taki regulamin dotyczy i kupującego i sprzedającego

Jest to dobre rozwiazanie, ale zauważ, że w Twoim wypadku też nie zdałoby egzaminu. Tutaj również sprzedający poinformowałby Ciebie oraz sklep, że nie sprzedaje bo coś tam, coś tam i sklep zwróciłby kasę Tobie a nie przelałby sprzedającemu. I pozamiatane.

Idealnych rozwiązań nie ma. ;)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HISTORIA JEDNEJ DELBANY...

Przeglądając sobie jakiś czas temu pewien znany wszystkim portal zakupowy, zwany oeliksem ;) natrafiłem na pewną ofertę, którą nieco się zainteresowałem.

Tylko błagam Was! Nie piszcie mi, że koronka źle dobrana... :)

Zaje.......ta tarcza , historia jeszcze lepsza ;)

Ale i na al.... mozna tak trafić , no może nie adam słodowy ale tyż czopy połamane i inne..... , jak jednemu napisałem że jak nie potrafi to niech nie rusza , wylądowałem na czarnej i już nie muszę pamiętać że u niego nie kupować , samo wyskakuje :P  a mam takich kilku :D

Arek ale koronkę to może by zmienić , zobaczę czy jaką mam ;):P:D:lol:

Koledzy na al.... wypłynęła Delbana Recordmaster , ja nie biorę udziału bo kasa nie ta ale powalczcie aby w dobre ręce trafiła

Coś tam było robione z werkiem bo mostek sie różni od reszty ale......

http://allegro.pl/show_item.php?item=5797018499

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt trafić felernie można wszędzie :)

Nie na reguły.

A koronkę sobie zostaw. do tego zegarka się więcej nie dotykam :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek nie ma się na co wkurzać , tarcza jest naprawdę zajefajna , pierwszy raz chyba taką widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee, juz się nie wkurzam, przeszło mi szybko :D

Mam kilka koronek, ale trzymam je dla bardziej oryginalnych egzemplarzy :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie biały recodmaster , to bym policytował 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cynk

Ja sie przymierze do niego :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to już wystawia się na wszystkich portalach zagranicznych , ale jutro wystawił sie na licytację od 100 Euro, czy przy takiej cenie lub + 50 E warte jest to zachodu czy to zupełny szajs ?

http://www.ebay.pl/itm/Delbana-Breitling-Delbana-triple-date-Venus-204-/161799285001?hash=item25abfd2909:g:Lh0AAOSwgQ9VvIX9

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to już 580 stoi. :blink:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi