Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jacek Orzechowski

Dziwne zasady... ale witam, pozdrawiam itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Trafiłem tutaj przez Google. W sumie planuję zakup zegarka i chciałem zasięgnąć opinii u ludzi, którzy tym żyją i w tym siedzą. 

Przeczytałem wątek o zegarkach Aztorin i doszedłem do wniosku, że trawi Was tu podobny problem jak społeczność miłośników komputera Amiga (do której należę) na znanym polskim portalu. Snobizm, swego rodzaju zdziwaczenie i mocno subiektywne oceny trącące lekką pogardą wobec "produktów niegodnych" i użytkowników "produktów niegodnych" ;>

Połączyłem profil z FB z nowym kontem tutaj u Was i myślałem, że będę mógł spokojnie zadać pytanie. Nie planuję poświęcać aż tyle czasu żeby siedzieć miesiącami i dyskutować o zegarkach, bo to nie moja bajka. Gdyby pewnie była moją bajką to nie szukałbym porady u ludzi którzy się pasjonują tym tematem, bo pewnie sam by wiedział wystarczająco dużo.

Tym bardziej zdziwiła mnie informacja, że przez tydzień można pisać tylko w tym dziale i nie wolno tu zadawać pytań. 

No cóż, Wasza piaskownica, Wasze zasady... ale trudno mi powiedzieć, że uważam to za coś normalnego :)

Chciałem po prostu się przywitać, napisać czego oczekuję od zegarka, jakie mam preferencje w kwestii jego funkcji i designu i posłuchać Waszych opinii zgodnie z wiedzą na ich temat i doświadczeniem.

No ale niestety nie mogę..., bo albo na siłę muszę stać się entuzjastą zegarków i zamieszkać na Waszym forum, albo zdać się na opłacane przez producentów opinie znajdującego się na stronach sklepów... trochę to dziwne, ale nic to.

Witam i do zobaczenia... za tydzień (???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy

7dniową karencję wymusili ...jednorazowi użytkownicy ( handlarze głównie podróbkami ), którzy wpadali i zadawali pytanie o rozpoznawanie podróbki i jeszcze mieli pretensje, że ktoś nie odpowiada za 5 minut :)

Jest takie hasło firmy GP " just wait"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Poczytaj, bo tematow "jaki zegarek do 300zl, zeby pochodzil przez 25lat" to troche na forum jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy.

Forum jest tak bogate we wszelakie informacje, że nie boję się powiedzieć-uzyj forumowej wyszukiwarki a znajdziesz odpowiedz na swoje pytania.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zadawania pytań :)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Tygodniowa karencja jest m.in. po to abyś zastanowił się czy Aztorin jest Ciebie wart ;)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wiem czy jest wart. Podoba mi się model AZTORIN SPORT A031.G106 - czyli nieprzekombinowany, bez przesadnych bajerów i udziwnień, a przynajmniej te które ma nie przekraczają normy i dość dobrze komponują nie krzycząc. W sklepie występuje w cenie około 800-1000zł a na Alledrogo można go już kupić za 600zł.

Bardzo podoba mi się zegarek z reklamy na górze strony forum czyli  Victorinox Swiss Army (tyle, że z czarną tarczą), ale jest trochę za drogi (na Alledrogo około 1500zł).

Co prawda wcześniej myślałem o zegarku nawet do 1500zł, ale doszedłem do wniosku, że mam inne ważniejsze potrzeby i nie będę przesadzał. Wizualnie jest trochę zegarków, które odpowiadają moim gustom, no ale nie chciałbym wydając te 500-600 zł kupić też badziewia nie wiele lepszego od zegarków za 50zł.

Zegarek zdecydowałem się kupić mimo iż od lat nie noszę żadnego i w sumie się przyzwyczaiłem do takiego stanu. Ostatni jaki nosiłem rozwaliła mi jakieś 12 lat temu młotkiem... kobieta, która obecnie jest dobrą koleżanką a kiedyś chciała być kimś więcej niż koleżanką, czego z kolei ja nie chciałem... :) no i stąd takie przykre konsekwencje :)

Nie chcę traktować zegarka jako przesadną inwestycję. Ma stanowić jakiś tam element dekoracyjny i informacyjny na moim nadgarstku, ma owszem stanowić też jakąś wartość (te około 500zł), ale nie do przesady :) Ma być dokładny i niewymagający przesadnej "opieki", czyli z tego co wyczytałem kwarcowy spokojnie mi wystarczy. Dobre szkło nie zawadzi, ale i mechanizm wypadałoby aby był solidny.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że cudów nie ma i im niższa cena tym trudniej spełnić takie oczekiwania.

Wizualnie zegarek ma być prosty. Ten wspomniany Victorinox Swiss Army (z czarną tarczą) w zasadzie spełnia wszystkie wymogi. Ma prostą tarczę bez cyferek z kreseczkami zamiast nich, ma sekundnik, datownik i wygląda całkiem dostojnie, nie jak gadżetomat nastolatka, ale właśnie jak zegarek - w moim rozumieniu naturalnie :) pasujący i do koszuli i do "koszulki".

Co do odsyłania do wujka Googla, to wiem, że jest to dosyć powszechne zjawisko na wszelkich forach, ale jak mówiłem w pierwszym wpisie, nie jestem zainteresowany suchymi informacjami producenta i zawartym tam poetyckim kolorytem typu - do jakiego wspaniałego mężczyzny jest on adresowany. Wiem, że nawet na forach można trafić opłacanych "szeptaczy" którzy będą zachwalać byle "g", ale właśnie dlatego szukałem takiego forum jak Wasze, bo mimo iż pewnie jest tu sporo snobów ;) to powinno być też mało szeptaczy, ponieważ takich wyczulibyście na kilometr i szybko by się z Wami pożegnał. Na Waszym forum pewnie i bym znalazł interesujące opinie, ale jest chyba za dużo kryteriów abym znalazł akurat taki wątek który by wszystkie spełniał (cena do 800zł, opisany wygląd, kwarcowy typ mechanizmu)

Jeżeli faktycznie wymaga to okresu karencji tygodnia, to nie ma problemu. Założę wątek za tydzień, a Wy znając już moje oczekiwania opisane powyżej możecie przygotować dla mnie jakieś ciekawe propozycje :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

To ma być chrono?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być chrono?

Masz na myśli chronograf jak rozumiem.

Może być jeżeli będzie miał estetyczny design, ale w zasadzie wystarczy sam sekundnik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wysyla Cie do Googla, @cook pisal o forumowej wyszukiwarce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wysyla Cie do Googla, @cook pisal o forumowej wyszukiwarce.

:)

Tu link:http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=forums

Snobizm, swego rodzaju zdziwaczenie i mocno subiektywne oceny trącące lekką pogardą wobec "produktów niegodnych" i użytkowników "produktów niegodnych" ;>

Na Waszym forum pewnie i bym znalazł interesujące opinie, ale jest chyba za dużo kryteriów abym znalazł akurat taki wątek który by wszystkie spełniał (cena do 800zł, opisany wygląd, kwarcowy typ mechanizmu)

Żle nas oceniasz :) ,poza podróbkami którymi rzeczywiście się brzydzimy, kochamy wszystkie zegarki....i potrafimy poświęcić czas i pochylić głowe nie tylko nad zegarkami wartymi fortunę ale i takim których wartość rynkowa jest minimalna....czemu?, bo kochamy zegarki.

Zegarki do 400zł http://zegarkiclub.pl/forum/topic/88141-zegarek-do-ok-400-z%C5%82/

Zegarki do 600zł http://zegarkiclub.pl/forum/topic/125146-zegarek-do-600z%C5%82/

Zegarek do 1000-1500zł http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126674-czytelny-chrono-w-bud%C5%BCecie-1000-1500/

Zegarek do 800zł http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126725-zegarek-600800z%C5%82/

Zegarek do 800zł http://zegarkiclub.pl/forum/topic/125759-do-u%C5%BCytku-codziennego-w-kwocie-do-800z%C5%82/

Tyle po 5 minutach przeglądania forum...

Miłej lektury!

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy . Kolego radzę Ci uważać , ja też 3 lata temu zajrzałem tu tylko na chwilę :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Najbardziej mi się podoba z Twojej opowieści fragment o tym, że koleżanka, która zniszczyła Twój zegarek gdy odrzuciłeś jej zaloty dalej jest Twoją dobrą koleżanką. :) 

A co do zegarków, to za 800 złotych można trochę powybierać wśród zegarków. Cook już wrzucił Ci linki do tematów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... przyjść do czyjejś piaskownicy i zacząć od tego, że jest marna a użytkownicy "be", a do tego roszczeniowa postawa w stylu "i tak zapytałem o co miałem zapytać a za tydzień oczekuję odpowiedzi"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... przyjść do czyjejś piaskownicy i zacząć od tego, że jest marna a użytkownicy "be", a do tego roszczeniowa postawa w stylu "i tak zapytałem o co miałem zapytać a za tydzień oczekuję odpowiedzi"...

Nie zabiegam o względy, jestem realistą, pytam tam gdzie oczekuję najlepszej wiedzy i najlepszej odpowiedzi, ideały nie istnieją i warto mieć tego świadomość, mówię co myślę... konwenanse i kurtuazję stosuję tylko do autorytetów w podeszłym wieku, bo sobie na to zapracowali pracą i przebrnięciem przez życie... to wszystko :)

Każda piaskownica ma swoje wady. Jak być może zauważyłeś napisałem, że sam pochodzę z podobnego środowiska. Sam fakt, że mimo iż wytknąłem pewne powszechne zjawiska w tego typu miejscach, a jednak szukam akurat w tym miejscu pomocy i porady, powinien być wystarczająco wymowny. Biorę jednak pod uwagę, że snoby lubią też strzelać fochy ;)))

Wczoraj nie miałem czasu przeczytać wszystkich odpowiedzi (także tych prywatnych), ale dziękuję za reakcję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że jesteś bardzo mądry w wielu dziedzinach oraz roszczeniowy. Mnie osobiscie jakoś mało to wszystko ujęło i mało mnie to obchodzi na co wydasz swoje pieniądze. Widzę że standardowo oczekujesz gotowców. Nie wiem też po co Ci do tego zakupu forum chociaż ostatnio taka moda, że papier toaletowy czy szare mydło lepiej kupuje się w grupie. Trzeba gdzieś i jakoś naznaczyć swoje czynności. Nie wiem tylko czy jest sens czekać tydzień a nie lepiej kupić aztorina w jakiejś galerii i pomachać nim na FB. Tutaj chyba lajków nie mamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.