Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
P10TR

Klub Miłośników Zegarków AEROWATCH

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.09.2024 o 11:53, Petru23 napisał(-a):

Jest i on

IMG_20240903_114244675.jpg

IMG_20240903_114228608~2.jpg

Edit

Niestety... Po wymianie baterii mechanizm nie ruszył. Na szczęście sprzedawca sam zaproponował zwrot po poinformowaniu go, także pozostaje tylko żal. I to nie mały 😔

Jednak nie tylko ja lubię Aero, ale Aero lubi też mnie 😊

Po dwumiesięcznej rozłące wraca do mnie powyższy egz naprawiony przez sprzedawcę.

Poprzedni majster uwalił mocowanie baterii i się nie przyznał. Zegarek zwróciłem. Dziś sprzedawca się odezwał, że naprawił we własnym zakresie i zapytał, czy wciąż jestem zainteresowany. I tradycji stała się zadość, kolejny "nowy" Aero uzupełni moją kolekcję. To już czwarty będzie ;) 

Swoją drogą ciekawe, czy ktoś ma więcej Aero w kolekcji niż ja 😎

Unikać dziada w galerii Echo w Kielcach.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aero okazał się zabrudzony wewnątrz. Pełno farfocli, jak to zegarmistrz powiedział - cały sweter. 15min, 30zl i teraz cieszy jak powinien

Przed (to wszystko co widać jest od wewnątrz)

1850233491_IMG_20241123_1423000793.thumb.jpg.cd4840e4a9484cd53b3fb4b41f8459d1.jpg

Po

IMG_20241125_135050481_HDR.thumb.jpg.b671f3629a31fe62d39ac8d969fbab9c.jpg

Jak coś jeszcze dojrzę, to mam podejść i doczyscimy. Pod lupą czy na oko nic już nie widać ale na zdjęciach w zoomie coś tam jeszcze może się pojawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś się Petru nie czuł samotny, to dołączę do grona. A dokładniej moja luba, dla której udało mi się upolować w cenie paska od zegarkowego większego brata ten oto model :)

Nówka z foliami.

Również seria Les Grandes Classiques

IMG_3280.jpeg

IMG_3281.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 21.02.2025 o 14:49, Wisnia_Daniel napisał(-a):

Żebyś się Petru nie czuł samotny, to dołączę do grona. A dokładniej moja luba, dla której udało mi się upolować w cenie paska od zegarkowego większego brata ten oto model :)

Nówka z foliami.

Również seria Les Grandes Classiques

IMG_3280.jpeg

IMG_3281.jpeg

Ej... Miałem właśnie żonie go kupić... 🤨

😜 Gratki bardzo. Przepiękny egz, z różnych powodów nie mogłem go kupić wcześniej. Fajnie, że trafił na właściwy nadgarstek i mam nadzieję, że będę mógł na niego spoglądać co jakiś czas w tym wątku ;)

To już chyba trzeci aero, który mi uciekł a pojawił się na forum. Szczerze - super 🤗 cieszę się, że mogłem ożywić tu Aerowatch i że pojawia się tu ich coraz więcej :D

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dołączam, choć miłośnikiem nie jestem - ledwie jeden zegarek tej marki ;) ale ostatnio taki nabytek. Szukam teraz zegarmistrza by zrobić przegląd, bo niestety nie znam historii zegarka :) 

może ktoś polecić serwis który mógłby zajrzeć do mojego zegarka ?

IMG_4577.jpeg

Edytowane przez agn31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IMG_20250318_110557039~2.jpg

W dniu 13.03.2025 o 07:08, agn31 napisał(-a):

Dołączam, choć miłośnikiem nie jestem - ledwie jeden zegarek tej marki ;) ale ostatnio taki nabytek. Szukam teraz zegarmistrza by zrobić przegląd, bo niestety nie znam historii zegarka :) 

może ktoś polecić serwis który mógłby zajrzeć do mojego zegarka ?

IMG_4577.jpeg

Tam jest "zwykła" ETA, ewentualnie zmodyfikowana lekko, także każdy zegarmistrz powinien to ogarnąć ;)

Btw, piękny jest 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Tam jest "zwykła" ETA, ewentualnie zmodyfikowana lekko, także każdy zegarmistrz powinien to ogarnąć ;)

Btw, piękny jest 

Czyli nie szukać specjalisty od automatów? Bo pytałam w dwóch serwisach i ceny za przegląd 800 i 1500 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, agn31 napisał(-a):

Czyli nie szukać specjalisty od automatów? Bo pytałam w dwóch serwisach i ceny za przegląd 800 i 1500 zł. 

A zapytaj gdzie indziej nie mówiąc jaka to marka zegarka, tylko jaki mechanizm ;)

A jest tam chyba ETA 2671

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

A zapytaj gdzie indziej nie mówiąc jaka to marka zegarka, tylko jaki mechanizm ;)

A jest tam chyba ETA 2671

prędzej czy później zawsze pada pytanie: a jaka to marka 🤣 

trudno udawać że się nie wie 🙈

Oprócz dwóch powyższych wycen usłyszałam także, że zegarmistrz się nie podejmie, bo nie zna marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz w Centrum Handlowym przegląd i regulacje zrobiłby za 300 zł. Myślisz że mogę zaryzykować, bo rozpiętość cenowa robi mi się spora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.03.2025 o 13:09, agn31 napisał(-a):

Zegarmistrz w Centrum Handlowym przegląd i regulacje zrobiłby za 300 zł. Myślisz że mogę zaryzykować, bo rozpiętość cenowa robi mi się spora :)

Te poprzednie ceny to jakieś z kosmosu, jak na ETA. 300 to chyba dość typowa cena jak na serwis tego werka, choć można taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po serwisie i wymianie paska prezentuje się tak 🤩

IMG_5680.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzień dobry,  potrzebuje jednak pomocy przy moim zegarku, właściwie wskazówek co dalej :)
przed serwisem się późnił, teraz nieznacznie się spieszy. Zrobiłam już pomiary aplikacja na telefon, ale zależnie od tego jak położyłam zegarek aplikacja różnie wskazuje. Jak zrobić to prawidłowo i co dalej? Znów oddac na serwis? aktualnie po kilku dniach muszę przestawiać zegarek - da się w ogóle tak ustawić automat aby te odchylenia nie były mocno uciążliwe, czy pogodzić się z tym że ‚ten typ tak ma’?

ps. Po powtórzeniu testów w cichym pomieszczeniu wyszło Rate 20 s/day

IMG_5854.jpeg

IMG_5852.jpeg

Edytowane przez agn31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest i kolejny. Bliźniak o Czernej tarczy. Cena nie pozwoliła mi przejść obok niego obojętnie... ;)

IMG_20250522_170441279~2.jpg

W dniu 29.04.2025 o 11:25, agn31 napisał(-a):

Dzień dobry,  potrzebuje jednak pomocy przy moim zegarku, właściwie wskazówek co dalej :)
przed serwisem się późnił, teraz nieznacznie się spieszy. Zrobiłam już pomiary aplikacja na telefon, ale zależnie od tego jak położyłam zegarek aplikacja różnie wskazuje. Jak zrobić to prawidłowo i co dalej? Znów oddac na serwis? aktualnie po kilku dniach muszę przestawiać zegarek - da się w ogóle tak ustawić automat aby te odchylenia nie były mocno uciążliwe, czy pogodzić się z tym że ‚ten typ tak ma’?

ps. Po powtórzeniu testów w cichym pomieszczeniu wyszło Rate 20 s/day

IMG_5854.jpeg

IMG_5852.jpeg

20s/day to nie jest źle. Powiedziałbym, że standard w klasie właśnie standardowej.

W zależności jak leży zegarek, na boku, deklu czy szkle lub pod kątem to pomiar wyjdzie inaczej, gdyż pozycja pomiaru ma znaczenie. 

Z tych pomiarów wyciągnij średnią i masz obraz dokładności tego zegarka.

I tak, teoretycznie da się wyregulować zegarek do 0s/day ale pytanie - czy mechanizm to utrzyma? ;) i tu pokazuje się właśnie jakość danego mechanizmu. Ze jak zostanie odpowiednio ustawiony to trzyma żądaną precyzję latami.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ojciec zawsze chciał Aero to ma. Kwarc bo kwarc ale trafia w indeksy a jakość zawsze na poziomie.

Dla mnie antracyt jednak fajniejszy, a mam już Aero z czarną tarczą. Reakcja ojca - bezcenna :)

IMG_20250524_171512172.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 22.03.2025 o 13:09, agn31 napisał(-a):

Nie mam zaufania do galefriowych zegarmajstrow, w Aero uwalił element mocowania baterii uceglając zegarek. Dopiero zegarmistrz ożywił go "w magiczny" sposób za cenę piwa. Cieszy cały czas 

Dodatkowo czynsz w galerii to, w zależności od miasta od 10tys PLN do nawet 50tys (akurat wiem). 300zl i tak obarczone jest sporą marzą i miałbym dystans co do jakości. Sam uważam, że sprawdzenie, regulacja, ogólny serwis niestandardowego mechanizmu (czyt. Bardziej skomplikowanego niż prostu werk) warte jest właśnie tych 300zl. A gdzie czynsz najmu lokalu, podatki itp itd? 

Mam w Kielcach starego zegarmistrza, którego mogę polecić ale nie wiem czy nawet ma stronę www. Przy minie Moskwa, google dopowie. 

Zegarki zielona góra prowadzi serwis i jest dystrybutorem Aero. Jakbym miał obiekcje gdzie wysłać to... Bym się zastanowił i na pewno skontaktował. Kilka innych znanych sklepów prowadzących sprzedaż Aero również posiada swój serwis. Skontaktował bym się również bezpośrednio z producentem, wskazał sedno sprawy i poprosił o wskazanie serwisu. Oni się wciąż promują, nie zdziwił bym się , gdyby zagrali niestandardowo i zaproponowali korzystne rozwiązanie ;)

https://www.zegarki.zgora.pl/serwis_zegarkow/

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pochwalę się nowym nabytkiem (nic oryginalnego, już były wrzucane, ale mam radochę to się dzielę :). Tylko pasek do wymiany, bo za krótki i za sztywny.

20250604_171658.jpg

Edytowane przez Lukasz013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie naszło (inspiracji oczywiście winny jest kolega @Petru23 :) ) i kupiłem, chociaż obiecałem sobie nie zbierać już czarnych tarczy. Ale fajny jest, klasyczny. Trochę jednak w tym modelu ( i innych) brak lumy na wskazówkach.

Aero1.jpg

Aero.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi