Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kdb1

Orient vs Deep blue. Prośba o pomoc w wyborze zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

Stoję przed dylematem związanym z zakupem kolejnego czasomierza w kwocie ok. 1000 PLN. Wymagania jakie sobie postawiłem to:

-Diver

-automat

-WR min. 200M

-Szafir

-Dobra luma

-ok 1000zl

-dobrze wyglądający na nato.

I tak godzinami poszukiwań wybór rozstrzyga się pomiędzy dobrze znanym i lubianym Big mako od Orient po modzie z szafirem i superluminova z orientuhren.de, a pewnie mniej znanym Deep blue Master 1000, w wersji, do której link podaje poniżej.

Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej o tym sikorze? Tzn jak wygląda sprawa z dokładnością mechanizmu. Jest to werk seiko, wiec mam nadzieje, ze nie będzie z tym źle. Być może ktoś go posiada? Prosze o wasze budujące komentarze i sugestie.

DB

http://www.atomictime.pl/product_info.php?products_id=378

Big mako

http://www.orientuhren.de/product_info.php?cPath=60&products_id=179&osCsid=ivqjsi9b3evbjqkhb7sko67qd7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym Deep Blue. Mechanizm NH35A to solidny werk od Seiko, od Orienta różniący się tym, że ma stop sekundę i można go dokręcać ręcznie. Deep Blue ma większą wodoszczelność, szafir z antyrefleksem wewnętrznym (więc Ci się nie porysuje) i wg mnie żywszy wygląd ze względu na pomarańczowy bezel/czarną tarczę. Jedyne, czego mi w tym egzemplarzu brakuje - to bransolety - będzie za to wg mnie lepiej wyglądał na NATO. Po drugie przesiadując na forum człowiek odnosi wrażenie, że Mako/Ray znajduje się w kolekcji co drugiego użytkownika - z jednej strony oznacza to, że zegarek jest prawdopodobnie dobry, a z drugiej oznacza to, że wśród entuzjastów to oklepany wybór :D

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do szkła Big Mako, to chciałem zakupić wersje po modzie, właśnie ze względu na szafirowe szkiełko i superluminove, tylko czy ten mod jest wart 120EUR? Sam zegarek jest też podobno więcej wart niż te 154 euro według rzeszy użytkowników.

Odnośnie DB. Czy ma go ktoś i czy używa NATO do niego? Zastanawiam się, jak to wygląda, bo zegarek ma 1,5 cm grubości.

P. S.

Jak wypada sama marka Deep blue? Czy faktycznie produkuje tak solidne zegarki, jak deklaruje dystrybutor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do DB się nie wypowiem - nie miałem. Mako XL za to jest świetnym zegarem kosztującym bardzo rozsądne pieniądze (pomijając może polskiego dystrybutora). W cenie 600-650PLN dostajemy bardzo przyzwoity zegarek z dobrą lumą i na przyzwoitej bransolecie. Chcesz sobie zmienić na nato - proszę bardzo. Mnóstwo tego w 22mm rozmiarze. Nie wiem jak DB, ale Mako są bardzo dokładne. Miałem kilka i wszystkie były bardzo dobrze wyregulowane. Obecnie został mi pomarańczowy - jest na bazarku. Może znowu się skuszę na niebieskiego. Mineralne szkło w niczym nie przeszkadza i trzeba się postarać, żeby je uszkodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie posiadam DB ale naczytałem się sporo pozytywnych opinii o tych zegarkach na forach zagranicznych, z których wynika, że to solidne zegarki w dobrej cenie. Ten DB Master 1000 wydaje się być tego potwierdzeniem.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego DB przypomina mi nieco omegę po.

Wymiary obydwu są podobne. Twardy orzech do zgryzienia mam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mako też ładnie wygląda na czarnym Carbonie :).

3864455__MG_3861.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nice.

Niestety pomarańczowa tarcza nie jest dla mnie. Macie być może jakieś inne ciekawe propozycję na nurka za około 1000zl z szafir em?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Pro Sun'a, Master Diver'a i Sea Ram'a od DB - to solidnie wykonane i bardzo "twarzowe" zegarki, którym nie da się nic zarzucić, a od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem niebieskiego Orienta Big Mako... to się wypowiem... :)

Tutaj nie ma co porównywać - Big Mako to zegar, że tak powiem, subtelny - możesz go założyć "do wszystkiego", od biedy nawet schowa się pod mankietem koszuli, nie jest ciężki ani wysoki, a wersja niebieska wygląda świetnie.

Zegarki DB to raczej "klocki" - kawał stali na łapie i to się czuje, zresztą WR 1000 zobowiązuje, no i choć zegarek pewnie będzie świetny to silikon raczej będziesz musiał wymienić ;)

Deep Blue to po prostu "inny kaliber" jest.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś któregoś DB ubrać do garnituru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś któregoś DB ubrać do garnituru?

Unikam "kombinezonów" jak ognia - 15 lat dzień w dzień bujałem się w takim ubranku i mi się przejadło - wiec nie próbowałem - niemniej nikt Ci nie zabroni ubrać do garnituru co tam będziesz chciał... to Twoja sprawa jaki zegarek do jakiego ubrania zakładasz i nikomu nic do tego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego DB jako rywala wziąłbym tą wersję BM

2w40aag.jpg

DB wygląda na pewno bardziej "sportowo", Orient będzie bardziej uniwersalny. w Big mako razi mnie przycisk daty - w Rayu i Mako jest on zakręcany, nie wiem dlaczego w BM tak nie zrobili. Co do DB to wątpię żeby ktoś to miał potwierdzać na własnej skórze ale jakieś dowody o faktycznych WR300m? Czy tylko historia "chyba tyle wytrzyma a zawsze 3 z przodu to lepiej niż 2 u konkurencji" ;) Z tego co wiem to np w Seiko MM za te 300m trzeba już trochę zapłacić ale ten WR to raczej nie czcze gadanie.

Minerał taki straszny nie jest, ja nie mam z nim problemów, AR może by się przydał ale to też jako dodatek.

DB przez swój bardziej sportowy styl bardziej wg mnie pasuje na lato do t-shirta ale wtedy brałbym coś mocnego kolorystycznie, dlatego mam Raya z pomarańczową tarczą  :P

http://www.atomictime.pl/product_info.php?products_id=63

http://www.atomictime.pl/product_info.php?products_id=135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię stonowane barwy jeśli chodzi o tarcze, natomiast kolorystyka w jakiej zaprojektowany jest bezel to inna sprawa. Ten niech jest nawet bardziej "odważny". Wiadomo, to taki smaczek. Tak jak wspomniał kolega wcześniej, BM ma smutny ten przycisk zmiany daty, ale to dla mnie jest kwestia drugorzędna. Co do samej precyzji mechanizmu, który lepiej wypada? SEIKO'wski NH35 W DB, czy 46943 z BM?

O ile grzeczne poruszanie się nie wywoła raczej problemów z dokładnością, o tyle jak wygląda sytuacja przy aktywności sportowej? Bowiem z założenia DB to powinien być tyracz, więc konstruktor przemyslal to chyba przy doborze mechanizmu, czy miał to po prostu w du... gdzieś? :D Nie mowię, że będę w nim startował w kosmos, ale może się zdarzyć jakaś przebiezka etc. Z racji pracy pod ziemią nie planuję mieć nowego zegarka w pracy. Do tych celów mam taniochę w postaci CASIO z WR100M za 70zl.

Mako USA nie biorę pod uwagę, z racji tego że ciężko będzie go dostać - przesyłka do Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm NH35 mam w Navigatorze od G.Gerlach, w Pro Sun'ie NH36 czyli pokrewny mechanizm, a caliber 46943 w Ray'u i BM - jeśli chodzi o dokładność to jest ona porównywalna - z tym że Ray to fenomen bo normalnie użytkowany robi +4s/24h pozostałe zegarki mieszczą się w +10s/24h... Co do wytrzymałości to prowadzę dość aktywny tryb życia i nie zauważyłem żadnych problemów z zegarkami w czasie ich użytkowania - z tym że do jakichś bardziej ekstremalnych zajęć, typu ścianka wspinaczkowa, czy konna jazda zakładam g-shocka...

Edit: Moim zdaniem ściąganie nowego Mako z USA mija się z celem bo jego cena jest "okrutna" na chwile obecną, a jeszcze trzeba doliczyć opłaty...

trolu ten BM z pomarańczowym bezelem świetny - ale bardzo trudno go upolować, z tego co wiem to w regularnej sprzedaży raczej szans na to nie ma, można jedynie używkę gdzieś na ebay'u trafić - no chyba ze gdzieś coś się pojawiło ostatnio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orienty mają opinie "pancernych" mechanizmów, mój Ray fakt że nie ma tak ciężko jak casio ale daje radę, kiedyś ktoś wypowiadał się o samej budowie mechanizmów a dokładniej chodziło o wahnik, który w orientach praktycznie nie ma prawa się odkręcić co w seiko podobno się zdarzało. Orient też "pozwala" na więcej wg instrukcji ;)

ogólnie - ja bym jakoś nie demonizował - jak masz zamiar kuć udarem w ścianie po 8h dziennie to wątpię, żeby jakiś mechanik wytrzymał to na dłuższą metę, jakieś pojedyncze uderzenie to sprawa bardzo losowa, w 9 nic się nie stanie a ten 10 egzemplarz się podda i coś w nim padnie, poza tym uderzenie uderzeniu nie równe. Mechanizmy porównywalne, jeden jak i drugi nie powinien sprawiać problemów. NH35 to chyba "eksportowe" 4r36? Mam 4r36 w SSA i jakoś bardziej lubię mechanizm w Ray'u, wg mnie szybciej się nakręca. Co do trzymania chodu raczej ten sam poziom

ten BM z pomarańczowym bezelem to fakt, chyba ciężki temat. Pamiętam, że gdy szukałem Ray'a to jak już był ten BM to najczęściej było "out of stock"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko SKX007/009 ?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest to do końca. Są ciekawe, ale kojarzą mi się wyłącznie z wypadem nad wodę, brak im tej odrobiny elegancji.

Myśli moje skłaniają się coraz bardziej do DB.

Co nie zmienia faktu, że BM znajdzie się chyba w mojej kolekcji, z tym że bez moda. Jest niestety chyba za drogi. 120 euro za modyfikacje są beee.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.